Jump to content

,,Волим, дакле јесам" или ,,Вољен сам, дакле јесам" - дијалошка или пасивна другост Јована Зизиуласа

Оцени ову тему

Препоручена порука

@@Александар Милојков,

Добро. Ако је тако, све које сам увредио молим за опроштај

Ја више нећу писати овде, да не сметам и правим свађе...

Ајде не буди патетичан. Наравно да ћеш писати. Али, дај мало и ти поради на јасноћи.

Подели на овим сајтовима

@@Александар Милојков,

Нисам патетичан и нећу писати јер нећу да ме гледају као ,,хушкача"...

Једно је бити јаснији, а друго је бити крив за свађу, а ти си мене прозвао за ово друго...

Ημεῖς δὲ πάντες ἀνaκεκaλυμμένῳ προσώπῳ τὴν δόξaν Κυρίου κaτοπτριζόμενοι τὴν aὐτὴν εἰκόνa μετaμορφούμεθa ἀπὸ δόξης εἰς δόξaν, κaθάπερ ἀπὸ Κυρίου Πνεύμaτος. (B Κορινθίους 3:18)

Подели на овим сајтовима

едно је бити јаснији, а друго је бити крив за свађу, а ти си мене прозвао за ово друго...

Ти си млад човек. А младост је склона револуционарном наступу. То, ипак, мораш контролисати ако ти је циљ смислен и плодотворан дијалог. Управо је такав твој наступ, праћен "револуционарним покличима", узроковао дизање тензија на овој теми. Ово схвати као братски савет.

Подели на овим сајтовима

Разумем те и подржавам те у томе. Зар онда није лицемерно критиковати туђе подвиге? Кукати "кад сте последњи пут обишли болесне", "помогли сироте" и сл.? Ја мислим да је праве питање, у себи да нико нечује постављено: кад сам последњи пут урадио то и то?

Апсолутно!

Да не правдам Балтија, али мислим да је он говорио како једнострана теологија може довести до занемарења друге стране, па и харитативних дела.

Као што је моралистичка телогија 300 година уназад готово упропастила евхаристију. Дакле, више се је радило о општем месту него прозивању људи.

Но, у теологији, у мишљењу, у писаном и говореном дискурсу, понекад човеку зафали једно или друго и онда се дешавају ситуације или-или.

Још 2004. сам писао на верујем.орг о аскетизму мит. Јована Зизјуласа, за који сам сазнао из прве руке, а у време напада на његову личност и теологију.

Такав пут је сасвим погрешан. Но, о теолошким недостацима треба рапсрављати.

Подели на овим сајтовима

@@Александар Милојков,

Схватам и прихватам, хвала .smesko..

Прихвати и ти савет од малог брата и немој више да чупаш из контекста и манипулишеш по форуму као да имаш монопол над догматским темама .smesko..

Иако сам млађи, покушај бар једном да ме чујеш а не увек да браниш своје и нападаш све што није исто такво, и разговараћемо као људи .smesko..

Ημεῖς δὲ πάντες ἀνaκεκaλυμμένῳ προσώπῳ τὴν δόξaν Κυρίου κaτοπτριζόμενοι τὴν aὐτὴν εἰκόνa μετaμορφούμεθa ἀπὸ δόξης εἰς δόξaν, κaθάπερ ἀπὸ Κυρίου Πνεύμaτος. (B Κορινθίους 3:18)

Подели на овим сајтовима

Да не правдам Балтија, али мислим да је он говорио како једнострана теологија може довести до занемарења друге стране, па и харитативних дела. Као што је моралистичка телогија 300 година уназад готово упропастила евхаристију. Дакле, више се је радило о општем месту него прозивању људи.

Али, то су јако опасне и пипаве стваре да би се тако лако могле представљати као опште место и као генерализација. Испаде, ко год мисли да је теологија еп. Игњатија у реду, да је у тој парохији хаос и јавашлук, одсуство љубави и хришћанске пожртвованости, а они који су наклоњенији Атанасију (на пример) код њих је све на нивоу. Ја бих ипак ствари поставио другачије: једнострани приступ епископовој теологији може произвести лоше закључке. Ја сам ученик епископов, па и поштовалац његовог теолошког труда, па нешто, да опростиш, нисам приметио да сам постао морална олош и хладна, егоцентрична индивидуа. Напротив. Мене су такви људи (има их, хвала Богу, више, нису то само Зизијулас и Игњатије) буквално учили животу, мењали потпуно мој поглед на свет. И могу да кажем: хвала им на томе и Бог их благословио. Поред свих уобичајених (за нас обичне Србе) егзистенцијалних мука, ја могу да кажем: у суштини, ја сам један задовољан и сретан човек. И, мада то није лепо да говорим, имам осећај за другог, за Крст. Некад мало одступим, али врло брзо прогутам кнедлу и вратим се назад. А за ту кнедлу заслужни су моји учитељи. И зато, кадгод ме неко похвали, ја одговорим: могуће је (да сам такав), имао сам добре учитеље.

Зато, мишљења сам, не треба нападати Игњатијеву теологију (јер у њој нема ничег пофрешног, неправославног), већ је треба продуковати. Изволимо, наставимо даље. Допуњујмо благо које нам је дато.

Подели на овим сајтовима

Пошто је Милојков већ објаснио проблематику започете теме, нема баш толико простора за даљу причу. То је требало одмах препознати.

Препоручујем млађим људима да осим теологије изучавају и природне науке које су исто тако захтевне. Само тим путем можемо достићи мудрост светог Максима и решавати савремена питања.

Зизјулас је мени лично био прекретница у разумевању тријадологије. Али тако исто прихватам оно што је рекао за себе, да је сада млад бавио би се природним наукама.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Апсолутно!

Још 2004. сам писао на верујем.орг о аскетизму мит. Јована Зизјуласа, за који сам сазнао из прве руке, а у време напада на његову личност и теологију.

Јел си ти писао о оном његовом пошћењу на семенкама, мало пресним мало печеним? :)

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Прихвати и ти савет од малог брата и немој више да чупаш из контекста и манипулишеш по форуму као да имаш монопол над догматским темама

А одакле ти то да ја имам монопол над догматским темама? И да манипулишем? Стварно ме доводиш у ситуацију да прекинем са тобом комуникацију на форуму. Где сам ја то рекао да је моја задња и да свако ко се усуди да каже после моје задње није пожељан? То би био монопол, заиста. Или теби можда смета што се ја усуђујем да уопште говорим?

Не прихватам савет јер ниси у праву.

Пре би ти требао да прихватиш савет да си сувише млад и неискусан да делиш пацке онима којима немаш храбрости ни име да споменеш. (Лазару скидам капу, он је бар био јасан и директан).

Подели на овим сајтовима

Иако сам млађи, покушај бар једном да ме чујеш а не увек да браниш своје и нападаш све што није исто такво, и разговараћемо као људи

Кад ми буде јасно оно што хоћеш да кажеш, свакако.

Подели на овим сајтовима

Нисам рекао да имаш монопол, већ ,,као" да имаш монопол јер твој наступ оставља такав утисак, што наравно не значи да ја не грешим. То је само лични утисак.

Исто као што не значи да ја овде делим лекције овима или онима, то је твој лични утисак.

Ја да желим да кажем нечије име рекао бих га, буди сигуран, али не желим јер моја прича није усмерена у том правцу да делим лекције овом или оном, већ је само исказивање личног утиска које се не односи на овог или оног, већ је уопштени утисак.

И далеко од тога да ми смета што и ти учествујеш у дискусијама, напротив, било би бесмислено без тебе.

А то што ти није јасно шта ја говорим није мој проблем већ твој, јер колико сам приметио многима је јасно па зато немам потребу да појашњавам даље.

Да никоме није јасно, онда би проблем био у мени, овако није јер има доста људи који савршено разумеју шта хоћу да кажем.

И опет ћу поновити, никоме не делим лекције нити критикујем некога, ја само покушавам да допуним тамо где мислим да фали и да извучем све што имамо а не само део.

А тај на кога ти алудираш како му ја наводно делим лекције је мој епископ и стварно бих те још једном замолио да не радиш то јер постоје људи којима ћеш, сигуран сам, веровати на реч, а на које радо могу да те упутим, па питај њих шта ја мислим о том човеку коме како ти кажеш ,,делим лекције" или шта већ...

Онда ћеш видети да колико грешиш када ми стављаш то у уста...

Подели на овим сајтовима

Јел си ти писао о оном његовом пошћењу на семенкама, мало пресним мало печеним? :)

Сећам се,кад сам то читао одушевио сам се.Писало је да су и неки његови теолошки неистомишљеници постали пријатељи са њим кад су се упознали и служили заједно.

Подели на овим сајтовима

Добро људи, да ова тема не би била тотални фијаско (у ком случају ћу као админ ставити катанац на исту), хајде да се одлучимо о чему ми уопште расправљамо:

- дијалошка и или пасивна другост у онтологији митроплита Зизијуласа?

- основаност/неоснованост Лудовикосове критике митрополитове теологије?

- проблем неживљења теологије у нашим парохијама (дисбаланс између онога што говоримо и онога што живимо, једном речју - проблем лицемерја)?

Дакле, шта је тема?

Подели на овим сајтовима

Добро људи, да ова тема не би била тотални фијаско (у ком случају ћу као админ ставити катанац на исту)

И после сам ја у заблуди када кажем да држиш монопол на догматске теме .smesko..

Подели на овим сајтовима

А и пусти брате људе да пишу мало слободно, мани се система.

Важно је да се тема макар оквирно држи, а држи се, е сад што се лети мало тамо овамо, то је још лепше, имамо ширину где да пливамо.

Није ово симпосион, већ форум, тако да не видим у чему је проблем ако се тема проширила.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...