Jump to content

,,Волим, дакле јесам" или ,,Вољен сам, дакле јесам" - дијалошка или пасивна другост Јована Зизиуласа

Оцени ову тему

Препоручена порука

@,

Лаки, а зашто би твоје разумевање еп. Игњатија био разлог за осуђивање његове теологије? Ја, рецимо, нисам тако разумео епископа. Никада у његовим предавањима и писањима нисам видео негирање аскезе, негирање односа у Цркви, презир према потребитима у Цркви и сл. Ништа од овога што ти и Балтазар помињете. Напротив, ја сам разумео да су аскеза, кеносис и брига за другог нешто што је есенција евхаристијске онтологије. Тако научен, таквом хришћанству учим и оне којима сам сада ја учитељ.

Подели на овим сајтовима

@@Александар Милојков,

Морам да се умешам само да питам, да ли сам икада поменуо епископа Игнатија?

Ημεῖς δὲ πάντες ἀνaκεκaλυμμένῳ προσώπῳ τὴν δόξaν Κυρίου κaτοπτριζόμενοι τὴν aὐτὴν εἰκόνa μετaμορφούμεθa ἀπὸ δόξης εἰς δόξaν, κaθάπερ ἀπὸ Κυρίου Πνεύμaτος. (B Κορινθίους 3:18)

Подели на овим сајтовима

Отац Александар је започео ту ад хоминем прозивку, па му одговарам. Ако сам ја неукусан и он је, па се и њему обрати са истим приговором.

Да, рекао је си неуспешни епигон о.Шмемана. Ни то није у реду, свакако. Ад хоминем, као и ово твоје. Само што си ти био оширнији, а он краћи. :)

Подели на овим сајтовима

Да ли сам ја икога позивао на раздор и свађу? Није лепо брате да ми набацујеш такве ствари, то су тешке речи.

Не прави се невешт и наиван. Својим наступом (изразима, квалификацијама и револуционарним паролама) си главни узрочник свађе на овој теми.

Подели на овим сајтовима

@@Александар Милојков,

Ацо, пре свега, још нешто да кажем: ја не нападам ничију личност нити љубав еп. Игнатија.

Не! Причам о теологији. О еп. Игнатију сам већ икс пута рекао да је велики пастир Цркве и јако добар човек, домаћин, веома епатичан према другима. Уосталом, мој земљак :)

Овде се ради о теологији које је једнострана и то сам више пута рекао, а као пример сам на другој теми дао онај његоц чланак "Онтологија и етика" и показао само на једном малом примеру колико је једностран. И навео еп. Атанасија као пример за супротно. ОК, имаш право на своје мишљење и виђење ствари. Са тобом нећу да разговарам тоном који је овде увео о. Александар, јер нема потребе за тим.

НА жалост, форум је лоше место за овако озбиљне ствари и ја сам прекршио своје обећање да ћу о томе говорити на другим местима, на којима ово има смисла. Ако није сад већ касно, можда се вратимо на тему. О њој сам написао већ и мислим да је Лудокикос спочитао ово Зизјуласу сасвим погрешно.

П.С.

Нека ми прашта свако ко је доживео ад хоминем критику од мене, а посебно молим оца Александра за то, речима: праштај оче, било је ненамерно и у жару борбе. ИНаче, остајем врло критичан према вашој теологији.

Подели на овим сајтовима

@@Александар Милојков,

Добро. Ако је тако, све које сам увредио молим за опроштај

Ја више нећу писати овде, да не сметам и правим свађе...

Ημεῖς δὲ πάντες ἀνaκεκaλυμμένῳ προσώπῳ τὴν δόξaν Κυρίου κaτοπτριζόμενοι τὴν aὐτὴν εἰκόνa μετaμορφούμεθa ἀπὸ δόξης εἰς δόξaν, κaθάπερ ἀπὸ Κυρίου Πνεύμaτος. (B Κορινθίους 3:18)

Подели на овим сајтовима

Што се тиче да је Балтазар нејасан, то никако не стоји и мене чуди да ти то помињеш.

Савршено је јасан, и то до бола.

Друга је ствар што то не разумеш или не желиш да разумеш. Ја лично мислим да је ово друго, јер имаш некакву скривену потребу.

Не, ја заиста не разумем шта човек хоће да каже. Почео је са Лудовикосовом критиком Зизијуласа и завршио са међуљудским односима у парохији. Не разумем и није ми јасно - о чему ми овде причамо???

Такође, исту гордост бих могао и ја да припишем теби, у милион ствари овде и другде, ако је гордост оно што кажеш да јесте. НАиме, критика нечије теологије.

Не, није критика гордост. Али јесте овакав начин изношења критике. Тешке и неодмерене класификације.

И још: пусти сад наше жртвовање, овде се о томе не прича, а и да га има, зр мислиш да бих ја причао о томе јавно...

Аха, ту смо. Па зар ти и Балтазар не критикујете туђе жртвовање, односно одсуство истог? Како га оно назвасте, "онтологизована љубав" и "идеологија", где нема жртве за другог (Балтазар наведе и прецизне харитативне делатности које недостају).

Подели на овим сајтовима

@@Александар Милојков,

Чисто да ти покажем нешто што вероватно ниси видео, а то је моја кратка апологија нове књиге владике Игнатија:

https://www.pouke.org...-м/page__st__12

Да не буде после да ја гордо критикујем свог учитеља, као што већ дуже време покушаваш да ми набациш тако нешто...

Подели на овим сајтовима

Ацо, пре свега, још нешто да кажем: ја не нападам ничију личност нити љубав еп. Игнатија. Не! Причам о теологији. О еп. Игнатију сам већ икс пута рекао да је велики пастир Цркве и јако добар човек, домаћин, веома епатичан према другима. Уосталом, мој земљак

Али, обзиром да епископ Игњатије ЖИВИ оно што ГОВОРИ (због чега је мени неизмерно драг и због чега га пуно волим), сам његов живот сведочи исправност његове теолошке мисли. Истина, може да буде недовољно јасан или недовољно прецизан у презентацији онога што мисли. Но, како рекох, његов живот, његова личност непогрешиво показује исправност његове мисли. Да, он је један од ретких који живи своју теологију.

Подели на овим сајтовима

@@Александар Милојков,

Не, не слажем се са тобом.

ПОсебно не са овим задњим. Ја лично нисам критиковао ничије лично нежртвовање, већ недостатак етике у теологији.

Моја маленкост никог није прозвала због недостатка личног подвига, никада и ни на ком месту.

Молим те да правиш разлику. Дао сам своје мишљење у претходном посту.

О свом подвигу не причам јавно, ако ме разумеш :)

Подели на овим сајтовима

@@Александар Милојков,

Чисто да ти покажем нешто што вероватно ниси видео, а то је моја кратка апологија нове књиге владике Игнатија:

https://www.pouke.org...-м/page__st__12

Да не буде после да ја гордо критикујем свог учитеља, као што већ дуже време покушаваш да ми набациш тако нешто...

Брате, ништа ја теби не набацујем. Проблем је разумети шта хоћеш да кажеш и коју тему желиш да дискутујеш. Не кажем, можда сам и ја крив што не разумем и што те не капирам.

Подели на овим сајтовима

ПОсебно не са овим задњим. Ја лично нисам критиковао ничије лично нежртвовање, већ недостатак етике у теологији.

Ниси ти, јесте Балтазар, а ти си лајковао. :) Баки је наводио, у последњој фази одређења ове теме, недостатак конкретних харитативних делатности. И ја сам се онда тотално збунио, јер сам укапирао да ја и он уопште не говоримо о истој теми.

Подели на овим сајтовима

Мислим да сам ја увео причу о односу међу парохијанима. То сам надовезано на причу шта значи аскетизам - не само индивидуални подвиг, него и старање о другом.

Сада се дискусија расплинула још више. Није то ништа лоше, нама је баш потребно да имамо јасну синтезу.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

О свом подвигу не причам јавно, ако ме разумеш

Разумем те и подржавам те у томе. Зар онда није лицемерно критиковати туђе подвиге? Кукати "кад сте последњи пут обишли болесне", "помогли сироте" и сл.? Ја мислим да је праве питање, у себи да нико нечује постављено: кад сам последњи пут урадио то и то?

Подели на овим сајтовима

@@Александар Милојков,

Ако ми ниси до сада безброј пута разне ствари пребацио и ставио у уста, онда је овде неко луд брате, или ја или ти :0104cheesy:.

Ал ајд, нек ти буде :0104cheesy:.

А теме које ја започнем ти скренеш у оном правцу који нам је већ заједнички познат по неслагању :0104cheesy:.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...