Александар Милојков Написано Септембар 7, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 7, 2012 Одо да читам Ничеа. Он ми дође као права облога после дружења са теолозима... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Balthasar Написано Септембар 7, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 7, 2012 Добра идеја. Одох да читам Зизиуласа, он ми дође као права облога после дружења са теолозима .smesko.. Ημεῖς δὲ πάντες ἀνaκεκaλυμμένῳ προσώπῳ τὴν δόξaν Κυρίου κaτοπτριζόμενοι τὴν aὐτὴν εἰκόνa μετaμορφούμεθa ἀπὸ δόξης εἰς δόξaν, κaθάπερ ἀπὸ Κυρίου Πνεύμaτος. (B Κορινθίους 3:18) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Септембар 7, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 7, 2012 Па да, шта је то уопште аскетизам? Разуме се да чување тела од блуда и свега другог - и много тога још - спада у аскетизам, међутим врхунац аскетизма није у томе. У свему томе за шта се боримо суштина је служити и живети за ,,другога''. Има једна интересантна дијагноза свих наших проблема, коју су изнели Руски свештеници на једном скупу. Наиме, повела се расправа о томе шта је то недостојно причешћивање. Многи би помисли да је томе разлог само законски преступ, односно грех непоштовања одређених правила, али суштина преступа је у нечем дубљем. Наиме, када не промишљамо о Телу Господњем, то се односи на наше занемаривање парохијских и литургијских чланова, на конкретне људе о којима у великој већини нико не брине. Ево, сада долази зима. Да ли ће некога од нас питати неко да ли ћемо моћи поднети зиму, и да ли ћемо ми питати неког да ли ће он моћи поднети зиму? Разумете ли? У нашој заједници већином влада потпуна индивидуалност чланова, а није ретко да се парохијани годинама сакупљају док нико никога не познаје, што показује једно страшно стање обмане. Зато је аскетизам када човек има барем двоје или троје људи о којима се брине. А управо је у литургијској заједници смисао таквог односа. Лазар Нешић, Марјанн, DankaM and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Balthasar Написано Септембар 7, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 7, 2012 Ја управо о таквом аскетизму и причам стално, само си ти то прелепо рекао у односу на све нас. Врхунац аскетизма јесте у таквој бризи за другог, практичној а не некој илузорној. Али аскетизам јесте и борба против страсти. То једноставно једно без другог не иде, лицемерно је и према себи и према другима... А то да се парохијани скупљају а нико никога не познаје је управо та онтологија коју ја сматрам идеолошком. Скупимо се сви на Литургију, попијемо кафицу после, ко кога зна мало проћаска и куд који (савремена онтологија и етика на делу). Е па друштво, ајмо после уместо свако пред тв и комп код нашег брата да мењамо кров за који смо претходно заједно скупили средства. Ајмо да скупимо људе за које знамо да немају тог дана шта да једу па да их одведемо код нас на ручак. Ајмо мало да заједно обиђемо после неко прихватилиште за децу и да им однесемо нешто, па да их тако позовемо да и они дођу следеће недеље на Литургију. Али не, ми смо у заједници и важно је само да волимо један другога и то је наш аскетизам. Слажем се, али није само то и не може бити никада... Марјанн, Лазар Нешић and Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 3 Ημεῖς δὲ πάντες ἀνaκεκaλυμμένῳ προσώπῳ τὴν δόξaν Κυρίου κaτοπτριζόμενοι τὴν aὐτὴν εἰκόνa μετaμορφούμεθa ἀπὸ δόξης εἰς δόξaν, κaθάπερ ἀπὸ Κυρίου Πνεύμaτος. (B Κορινθίους 3:18) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Септембар 7, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 7, 2012 Лазаре "онтологизација живоата у Христу" је Ваш идеолошки термин који сте сковали, тако нешто уопште не постоји ,нити га као и "евхаристијски утопизам" видим у нашим парохијама.Балтазаре,уместо "идеолог",требало би рећи -епигони Митрополита Јована,као што је одувек било епигона -Оригенових,Владике Николаја, Оца Јустина и других Светих. Као што је на пр.Лазар Нешић безуспешни епигон Оца Александра Шмемана. Варате се, а и безобразни сте. Но, то је позната пракса вас теолога који сте препуни онтолошке љубави. Са идеологијама имате проблем имате ви и непозвани адвокати проф. Игнатија Мидића. Ја нигде нисам написао ни један идеолошки ред, што се за вас не може рећи. А доказ су ваши папагајски радови и предавања, која сам читао и слушао и која заударају на идеологију о којој говорим. Наравно да не видите утопизам, јер га сами пропагирате и живите. Упоредите своје радове са мојим, па ће ствари постати брутално јасне. За разлику од 99% теолога у Србији, ја не преписујем, па чак ни оца Шмемана. Лично Шмеман би се саблазнио над мојим концептом евхаристијског утопизма. Толико од мене, што се вас тиче. Жао ми је што вас је тако заболело. Али долази време кад ће вас тек заболети. Обећавам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Септембар 7, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 7, 2012 @Balthazar За све то мора да постоји пастирска брига - епископ, свештеник. Код нас је проблем, већином, што мирјани не успевају да живе у заједници са својим свештеником - епископом. Наиме, круг око свештеника или епископа као да је затворен. Али тако исто и парохијани нису заинтересовани за праву заједницу која треба да буде као једна породица. Balthasar је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Септембар 7, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 7, 2012 Људи, шта вам је? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Септембар 7, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 7, 2012 @, Лазаре, чему брате претње и зашто овакав тон? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Септембар 7, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 7, 2012 @, Лазаре, чему брате претње и зашто овакав тон? Ма дај, нисам претио никоме, одакле сад то? А тон је сасвим прикладан, будући да сам тоном одговорио на тон. Ако није умесно, жао ми је, али мислим да нисам претерао. Ова тема је и морала да крене у том правцу, јер је отац Александар напросто упропастио разговор који смо имали, јер су га ствари заболе, мало превише. Од једног идеолога нисам друго ни очекивао. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Balthasar Написано Септембар 7, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 7, 2012 Да се ја питам, ја не бих више терао тему овуда .smesko.. Ημεῖς δὲ πάντες ἀνaκεκaλυμμένῳ προσώπῳ τὴν δόξaν Κυρίου κaτοπτριζόμενοι τὴν aὐτὴν εἰκόνa μετaμορφούμεθa ἀπὸ δόξης εἰς δόξaν, κaθάπερ ἀπὸ Κυρίου Πνεύμaτος. (B Κορινθίους 3:18) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Септембар 7, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 7, 2012 Ма дај, нисам претио никоме, одакле сад то? А тон је сасвим прикладан, будући да сам тоном одговорио на тон. Ако није умесно, жао ми је, али мислим да нисам претерао. Ова тема је и морала да крене у том правцу, јер је отац Александар напросто упропастио разговор који смо имали, јер су га ствари заболе, мало превише. Од једног идеолога нисам друго ни очекивао. Па ово "тек ћете видети, обећавам" ми је мало неукусно. Ово остало је ад хоминем и мислим да такви разговори не воде ничему добром, а поготово не бољитку теологији и животу Цркве. Има начина да се неслагање и примедбе на нечије ставове изнесу далеко лепше. Нападање људи не води ничему добром. Право да ти кажем и мени је Балтазарово писање доста нејасно. Човек је прво кренуо са питањем од Зизијуласовој активној или пасивној другости, односу онтологије и аскезе, да би завршио са критиком лоших парохија. И мени заиста сада није јасно о чему ми овде говоримо? О Зизијуласовој теологији? Лудовикосовим вратоломијама? Онтологији и аскези? Или о лошем функционисању НЕКИХ парохија (да, неких а не свих). Од почетка деле се неке пацке, лекције, са неке "узвишене, надтеолошке, непогрешиве висине". Позива се на "скидање ланаца", осуђује се за "идеологију".... Ја у томе заиста не видим ништа до пуке жеље за властитим истицањем. Једном речју - видим гордост (исто оно што сам видео и код Лудовикоса). Извините, али ово вам најискреније кажем. И теби брате Лазаре и Балтазару. Мислим да лопта мора мало да се спусти. Тако се са људима не разговара. Причамо о жртви за другог. У реду, то је одлично питање. А ја вас питам: јесте ли се лично жртвовали скоро за неког другог? Ви, који критикујете друге за које сте уверени да то не чине и да им је љубав "онтологизована" и "идеологизована". Заиста, остајем без текста. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Септембар 7, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 7, 2012 Да се ја питам, ја не бих више терао тему овуда .smesko.. Па ти кад направиш брлог онда буде "да се ја питам, ја не бих више". А видиш шта правиш - раздор и свађу. Свака част на аскетизму. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Септембар 7, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 7, 2012 Да се ја питам, ја не бих више терао тему овуда .smesko.. ЗАшто? Па нека, да истерамо ствари до краја. То што је адвокат професора доматике на ПБФ скочио и брецнуо се, не значи да ми требамо да престанемо да упозоравамо на погубност теологије коју исти заговара, предаје, пише и производи. Ствари су овде постале превише озбиљне да би се сада ћутало. Мени није стало до теолошких препуцавања, већ до живота који оваква идеолошка и једнострана теологија професора Мидића и свештеника Александра уништава и доводи то утопија и осталих патологија. Ето, ако смо браћа и Црква, дај да кажемо отворено како ствари стоје. Црно на бело. Иначе, биће још милион оваквих тема и стално ћемо е препуцавати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Balthasar Написано Септембар 7, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 7, 2012 @@Александар Милојков, Да ли сам ја икога позивао на раздор и свађу? Није лепо брате да ми набацујеш такве ствари, то су тешке речи. Ја сам управо зато и рекао да мислим да је добро да се заврши, да не би ишло дубље у свађи. И праштам ти за ово ,,свака част на аскетизму", сигуран сам да си то рекао у љутњи. Опрости и ти мени брате, надам се да не мислиш да сам стварно желео да дискусија оде у овом правцу... Ημεῖς δὲ πάντες ἀνaκεκaλυμμένῳ προσώπῳ τὴν δόξaν Κυρίου κaτοπτριζόμενοι τὴν aὐτὴν εἰκόνa μετaμορφούμεθa ἀπὸ δόξης εἰς δόξaν, κaθάπερ ἀπὸ Κυρίου Πνεύμaτος. (B Κορινθίους 3:18) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Септембар 7, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 7, 2012 @@Александар Милојков, Отац Александар је започео ту ад хоминем прозивку, па му одговарам. Ако сам ја неукусан и он је, па се и њему обрати са истим приговором. Што се тиче чињенице да смо помешали триста тема, слажем се. Што се тиче да је Балтазар нејасан, то никако не стоји и мене чуди да ти то помињеш. Савршено је јасан, и то до бола. Друга је ствар што то не разумеш или не желиш да разумеш. Ја лично мислим да је ово друго, јер имаш некакву скривену потребу. Такође, исту гордост бих могао и ја да припишем теби, у милион ствари овде и другде, ако је гордост оно што кажеш да јесте. НАиме, критика нечије теологије. И ја сам искрен: постоји гомила тема на којима ти делиш лекције другима и успостављаш теолошки монопол над мишљењем. Ако неко критикује, то си ти. Тако да, немојмо о томе, ниси човек који то може другима да пребаци И још: пусти сад наше жртвовање, овде се о томе не прича, а и да га има, зр мислиш да бих ја причао о томе јавно... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука