Jump to content

Za Crkvu nema neželjene trudnoće

Оцени ову тему

17 члановâ је гласало

1. 1. Da li je opravdano?

2. 2. Koliko su roditelji spremni na izazov?

Препоручена порука

да...али и даље су биле убице...и тако им је суђено...

убица је убица...свако ће наћи оправдање..

мозак је једно магично место.. где за сваки грех нађеш оправдањеу року од пола сата...

Дај Боже да никад не дођеш у ситуацију да мораш да бираш између жене и детета. Па да ли ћеш да ти жена буде убица твог детета или дете убица твоје жене.

Коме ћеш од њих двоје да судиш?

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Јесте рекли сте да је абортус чедоморство.

Молим лепо.

Нису изван ничије контроле. Она може да бира да ризикује свој живот зарад тога да роди.

Ствар је избора.

...

Pa, u situacijama kada je život majke ugrožen, stvarno nema smisla suditi, raspravljati i moralisati, tu neka odluka mora da se donese, ili da jedno preživi ili da se veruje i ako bude Božija volja prežive oboje. O tome ja stvarno ne mogu da sudim.

Kad sam rekao van kontrole mislio sam da takva situacija nenadano zadesi, nesreću niko normalan ne zove

Подели на овим сајтовима

Ipak, mnogo je više abortusa iz drugih razloga, kada oboje mogu da žive, ali nažalost... Ono što mene veoma nervira jesu svakojake racionalizacije - da li jeste živo ili nije, pa broje ćelije, te ovo, te ono. Za mene, živo je od momenta začeća.

Подели на овим сајтовима

. Za mene, živo je od momenta začeća.

За тебе. За Милованку која likes to party и која није православка, која је случајно закачила и којој тај лик са ким је закачила не значи пуно, где та трудноћа може да јој узме живот, школовање и каријеру само због тога што је за тебе живо не чини га живим.

И ја потпуно подржавам право да Милованка абортира ако оће. За мене Милованка није нити ће бити убица, јер се дешава да је испикила пар таквих зачетих живих бића.

За њене одлуке има ко ће да јој суди.

Подели на овим сајтовима

За тебе. За Милованку која likes to party и која није православка, која је случајно закачила и којој тај лик са ким је закачила не значи пуно, где та трудноћа може да јој узме живот, школовање и каријеру...

можда Милованка чита жру па се предомисли

... само због тога што је за тебе живо не чини га живим.

то што ти мислиш да није живо, не значи да није живо - живо је

Подели на овим сајтовима

Da li dete ima dušu od momenta začeća ili ne nije ni mnogo važno za pravoslavlje.Plod još nije ličnost i nije kompletno biće.Uopšte je ne važno kad plod postaje biće, da li odmah ima dušu ili ne.Bitno je to da je on začetak života dat od Boga kao jedinog Životodavca, a da ona u kojoj je taj život treba da se oformi, abortusom ne želi da se taj život formira u kompletno biće sa sopstvenom ličnošću.Znači Majka ne želi novi život,abortusom prekida dalji razvoj tog života u čoveka i u tome i jeste greh abortusa i poenta greha abortusa,a ne polemika oko toga da li plod ima dušu odmah ili kasnije.To su jalove rasprave, jer mi to NEZNAMO.

Inače, što se naslova teme tiče čedomorstvo je izraz koji se koristi za ubistvo rođene bebe a ne za abortus.A pošto već ima ovakvih tema jako mnogo, ovu ću da prebacim u odgovarajuću.

Evo iz tacke gledista nas "nefesovaca" sve sto je zivo ima dusu jer mi imamo drevnojudejsko, materijalisticko shvatanje duse poput starih judeja i ranih hriscana. Mi nismo platonicari, jer je za nas dusa=zivot, a ne neko astralno telo. Pa ipak nije uopste stvar u dusi (jer kao sto vec rekoh dusa je zivot, a sve sto je zivo ima zivot), vec u coveku, jer se niko od nas ne protivi jedenju biljaka i zivotinja, ali se protivimo ubijanju ljudi (a spermatozoid i jajna celija ponaosob nisu ljudi). Ali sve te sholasticke price su apsolutno nebitne, i dosta monstruozne po sebi, kao sto je Ivica vise puta na ovakvim rasprava primetio vulgarnost vaganja jeste-nije covek. Stav Crkve je svakako jasan, jedina kontracepcija i zastita od STD je apstinencija, ali svakako je po ikonomiji daleko najbolje i za Crkvu jedino prihvatljivo resenje kondom...

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

За тебе. За Милованку која likes to party и која није православка, која је случајно закачила и којој тај лик са ким је закачила не значи пуно, где та трудноћа може да јој узме живот, школовање и каријеру само због тога што је за тебе живо не чини га живим.

Родивши га даје детету шансу да живи, а себи могућност избора :

1) Подиже своје дете

2) Даје га на усвајање, или у дом за незбринуту децу и никада се више не осврне на тај део живота

3) Као под 2, али ако пожели може кад - тад да ступи у контакт са њим, или бар да га види из далека

Сигурна сам да су све три варијанте бољи избор од абортуса, а Милованки не одузима живот, школовање, каријеру, већ само можда одлаже за мање од 9 месеци.

Абортус нам не даје избор! Управо супрутно - он је крај, и нема назад.

НАПОМЕНА - Из ове приче искључујем ситуације налик ситуацији твоје маме.

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Тројице Свесвета, слава теби.

Подели на овим сајтовима

И ја потпуно подржавам право да Милованка абортира ако оће. За мене Милованка није нити ће бити убица, јер се дешава да је испикила пар таквих зачетих живих бића.

За њене одлуке има ко ће да јој суди.

Ovde se najviše raspravlja baš zbog raznih Milovanki koje su bile na žurkama. Ona je svesno išla na žurku sa jednom namerom. Kad uradi abortus, Milovanku ne spašava to što nije svesna da je abortus možda ravan ubistvu. Ona će možda vrlo brzo osetiti užas toga što je uradila. E sad, da li ćemo mi da stojimo po strani i pustimo je da juri karijeru i ostalo, ili ćemo pokušati bar da joj objasnimo da abortus nije kao kad vadiš zub, to je na nama.

Подели на овим сајтовима

Па ти онда на пијаци купи 5 кила опрашених тучкова.

Да је плод исто што и дете мого би да преживи ван мајке, као што дете може да преживи ван мајке. Да дише само на своме и да жваће само на своме.

А посебно дете није неколико ћелија које немају ни нервни систем, развијенији мозак има пуноглавац од њих.

Испишкила си гомилу таквих ниси била ни свесна, па мислим да се не би сложила да си убица?

И сперматозоид си некад био....

Мени не сметају остали, мени смета да неко оће да забрани некој девојци да изврши абортус у фази развоја плода у ком нема баш пуно човека ту.

И онда то изједначавају са чедоморством и убиством називајући те жене и докторе који раде свој посао убицама а прекид труднће чедоморством.

А тек да не причам ако је дете плод силовања....тад је "чедоморство" ок?

Јак аргумент за абортус, нема шта! Дете, да би било дете, не може да прескочи неки природан процес развоја, већ прво мора да буде плод и да зависи од мајке. Али, то не значи да је плод као безначајан камен и да је ништа спрам рођеног детета зато што од мајке зависи. Да би дете живело ван мајке, прво мора у њој и зато је глупаво унижавати значај плода у односу на рођено дете. И зигот и плод у трећем, петом и осмом месецу трудноће су дете које се развија у утроби мајке.

Интересује ме како нешто може да расте и развија се, па да онда накнадно добије живот? Зар сам раст по себи не указује на живот?

И то што ти кажеш жене ''испишке'' (мада смешан израз за нешто што нема везе са уринарним трактом) је нешто што нема везе са њеном вољом, нити она на то утиче. Бог је тај који одлучује да ли ће нешто живети или не, па тако зигот у њој или настави да се развија или га жене ''испишке''.

У моменту када жена сазна да је трудна и када се плод несметано развија у њој,а она жели да га се реши, е то је већ њена одлука са којом она итекако има везе, јер својом слободном вољом (која се тад пројављује као себична и без љубави) она бира да одстрани плод и онемогући му да се до краја развије и роди.

Што се тиче забране абортуса, нико ником не може ама баш ништа да забрани, али то нема везе са тим да ли је абортус убиство или не.

Што се тиче силовања..Човек и не може да замисли колико је тешко једној девојци која то доживи и при том остане трудна. Али, абортус је убиство, била жена силована или не. То можда звучи сурово према жени, али је исто абортус суров за само дете које ништа није криво у свему томе. Бар да га роди и да на усвајање..

Свако биће је слободно, али видим да многи овде разумеју појам слободе у смислу радим шта хоћу..слобода у хришћанству је слобода само ако бира љубав. А да је лако волети, није, јер је љубав огромна жртва за другога, а не гомила пролазних осећања..

Подели на овим сајтовима

Родивши га даје детету шансу да живи, а себи могућност избора :

1) Подиже своје дете

2) Даје га на усвајање, или у дом за незбринуту децу и никада се више не осврне на тај део живота

3) Као под 2, али ако пожели може кад - тад да ступи у контакт са њим, или бар да га види из далека

Сигурна сам да су све три варијанте бољи избор од абортуса, а Милованки не одузима живот, школовање, каријеру, већ само можда одлаже за мање од 9 месеци.

Абортус нам не даје избор! Управо супрутно - он је крај, и нема назад.

НАПОМЕНА - Из ове приче искључујем ситуације налик ситуацији твоје маме.

То су све њени избори. Опет, ја немам ништа против да ти то њој кажеш и можда си у праву, али нисам за то да она нема право да изабере. да ли оће једно од та три, нешто четврто или абортус.

То да ли су те три варијанте боље од абортуса то је на њој да одлучи.

Подели на овим сајтовима

Милованка има избор да направи дете или не направи. После не може да има избор да ли да прекине туђи живот или не.

Карте се наплаћују на улазу, иф ју ноу вот ај мин...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

[quote name=malina :)' timestamp='1342308592' post='679267]

Јак аргумент за абортус, нема шта! Дете, да би било дете, не може да прескочи неки природан процес развоја, већ прво мора да буде плод и да зависи од мајке.

А пре тога мора да буде сперматозоид.

Али, то не значи да је плод као безначајан камен и да је ништа спрам рођеног детета зато што од мајке зависи. Да би дете живело ван мајке, прво мора у њој и зато је глупаво унижавати значај плода у односу на рођено дете

А паметно је изједначавати значај плода са дететом и називати абортус чедоморством?

. И зигот и плод у трећем, петом и осмом месецу трудноће су дете које се развија у утроби мајке.

Дакле глупо је рећи да нису дете али није глупо рећи да су дете?

Интересује ме како нешто може да расте и развија се, па да онда накнадно добије живот? Зар сам раст по себи не указује на живот?

Раст сам по себи не указује на живот.

И то што ти кажеш жене ''испишке'' (мада смешан израз за нешто што нема везе са уринарним трактом) је нешто што нема везе са њеном вољом, нити она на то утиче.

Али има везе са природом ствари. Са обзиром да верујемо да је то живот и да је то убиство. То је дакле убиство из нехата.

Бог је тај који одлучује да ли ће нешто живети или не, па тако зигот у њој или настави да се развија или га жене ''испишке''.

Поприлично сам сигуран да то одређује човечије тело а не Бог.

У моменту када жена сазна да је трудна и када се плод несметано развија у њој,а она жели да га се реши, е то је већ њена одлука са којом она итекако има везе, јер својом слободном вољом (која се тад пројављује као себична и без љубави) она бира да одстрани плод и онемогући му да се до краја развије и роди.

Јесте њена одлука. Одлично речено. И ко смо ми да јој забранимо ту одлуку?

Што се тиче забране абортуса, нико ником не може ама баш ништа да забрани, али то нема везе са тим да ли је абортус убиство или не.

Има. Абортус је убиство исто колико је и лупање комарца убиство.

И у једном и у другом случају одузели смо живот.

Али да је абортус убиство као што је убиство човека... никако.

Што се тиче силовања..Човек и не може да замисли колико је тешко једној девојци која то доживи и при том остане трудна. Али, абортус је убиство, била жена силована или не.

Абортус није убиство као што је убиство човека. Тачка. Фетус јесте живот али није човек, није живо биће није јединка.

То можда звучи сурово према жени, али је исто абортус суров за само дете које ништа није криво у свему томе. Бар да га роди и да на усвајање..

Само дете још увек не постоји јер није рођено још увек је део те жене повезано са њом пупчаном врпцом. Без ње је ништа.

Свако биће је слободно, али видим да многи овде разумеју појам слободе у смислу радим шта хоћу..слобода у хришћанству је слобода само ако бира љубав. А да је лако волети, није, јер је љубав огромна жртва за другога, а не гомила пролазних осећања..

Нису сви хришћани.

Подели на овим сајтовима

Милованка има избор да направи дете или не направи. После не може да има избор да ли да прекине туђи живот или не.

И не прекида туђ живот. Прекида процес који се дешава у њеном стомаку и зависи само од ње и апсолутно од ње.

Када би то дете извадили па би могло некако да преживи ван ње онда би то био туђ живот.

Фетус није још увек јединка. Тачка. То је чињеница.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...