Jump to content

Za Crkvu nema neželjene trudnoće

Оцени ову тему

17 члановâ је гласало

1. 1. Da li je opravdano?

2. 2. Koliko su roditelji spremni na izazov?

Препоручена порука

Баш се ни у чему не слажемо, али добро. Молим те само да ми се обраћаш у првом лицу, пошто не браним никакво "ми", нити заступам "религијску догму". За остало ћеш морати да сачекаш одговор неког ученог теолога.

Ако се позиваш на аргумент Бога онда заступаш.

Dakle ako ubijem bebu pre odsecanja pupcane vrpce samo sam odstranio neke celije, ali ako prvo presecem pupcanu vrpcu, pa onda ubijem bebu, to je ubistvo. Hm, zanimljivo zakljucivanje

Не знам од кога си то прочитао ал од мене ниси.

Tvoj problem je sto ovoj temi pristupas apologetski, nastupajuci kao advokat svoje majke (koju niko nije ni napadao), pri tome tj. bas zbog toga ne uvidjajuci pogresnost takvog stava...

Заправо јесте је напао. Зато што је то конкретан случај ви сте рекли да је моја мајка убица.

Притом многи убиство карактеришу као намеру воље. Што уопште није тачно, убистов инје искључиво намера воље.

Па тиме називају одређене абортусе убиствима, а оне остале они су оправдана убиства.

Ја не сматрам абортус исправним чином, али такође не изједначавам абортус са чином убиства и још мање се залажем да то треба да се забрани јер ја сматрам да је погрeшно.

Док су остали који су дискутовали овде самном фанатичнији. За њих је то убиство и то најтеже сорте са предоумишљајем и многи од њих се залажу да га треба законом забранити.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Не знам од кога си то прочитао ал од мене ниси.
Kako nisam? To je tvoj zakljucak - dok je povezano pupcanom vrpcom deo je zene i nije jedinka.

P.S. Neki drugi kazu da pre porodjaja nije osoba, ali to bi znacilo da npr. dan pre porodjaja mogu da zabodem noz u trudnicin stomak i da odgovaram samo za povredu trudnice, ali ne i za ubistvo deteta...

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Kako nisam? To je tvoj zakljucak - dok je povezano pupcanom vrpcom deo je zene i nije jedinka.

Не. Мој закључак док не може да преживи ван жене - није јединка.

Суштинска разлика на хипотетичком примеру:

Ако би ти извадио фетус који може да преживи и онда би га убио док је везан пупчаном врпцом идаље то би било класично убиство.

А абортус је прекид трудноће вађење плода који апсолутно и никако не може да преживи ван мајке.

Подели на овим сајтовима

А абортус је прекид трудноће вађење плода који апсолутно и никако не може да преживи ван мајке.
Pa ni rodjena beba ne moze apsolutno i nikako da prezivi samostalno, bez majke tj. staratelja. Da li to znaci da ako mi se zena porodi i ne zelim bebu, mogu jednostavno da ostavim bebu bilo gde (npr. na klupi u parku ili ono tradicionalno u kontejner) i prosto odem? Ko je kriv bebi sto ne moze sama da prezivi...

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Младене, тебе као да је неко потплатио за ову тему. Не разумем чему коментеришеш сваки став? Зар ово није тема у којој свако дели своје мишљење? Или сви требамо да уважимо твоје мишљење?

"Покаткад ми Бог даје тренутке савршеног мира. У тим тренуцима ја љубим и верујем да и мене љубе. У тим тренуцима ја сам формулисао своје Вјерују сасвим просто. Ево њега: "ја верујем да нема ништа љупкије,дубље,симпатичније и савршеније од Христа. Са суревњивом љубављу говорим себи: не само нема Њему слична,него и не може бити." Ја шта више изјављујем:када би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином".

Достојевски

Подели на овим сајтовима

Младене, тебе као да је неко потплатио за ову тему. Не разумем чему коментеришеш сваки став? Зар ово није тема у којој свако дели своје мишљење? Или сви требамо да уважимо твоје мишљење?

брале 40 степени у хладу, шта да радим? :) окупирам мозак да игноришем врућину.

Подели на овим сајтовима

Шта да ти кажем.. Нађи неки бољи начин.. Не ваља ти овако.. Биће ти још више топло.. :)

"Покаткад ми Бог даје тренутке савршеног мира. У тим тренуцима ја љубим и верујем да и мене љубе. У тим тренуцима ја сам формулисао своје Вјерују сасвим просто. Ево њега: "ја верујем да нема ништа љупкије,дубље,симпатичније и савршеније од Христа. Са суревњивом љубављу говорим себи: не само нема Њему слична,него и не може бити." Ја шта више изјављујем:када би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином".

Достојевски

Подели на овим сајтовима

Шта да ти кажем.. Нађи неки бољи начин.. Не ваља ти овако.. Биће ти још више топло.. :)

Јок мени баш фино тренинг за мозак и за толеранцију. :)

Подели на овим сајтовима

А па добро онда. Ја мислио да и ти сам себе нервираш.. :) Нећемо више да спамујемо..

Достојевски

Подели на овим сајтовима

Moze li postavljac anketa da pojasni ankete i ispravi ih, posto ovako kako stoji ne razume se sta je pisac hteo da kaze (sto se primecuje i po tome sto su ljudi suprotnih stavova na temi glasali za istu opciju)...

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

А пре тога мора да буде сперматозоид.

А паметно је изједначавати значај плода са дететом и називати абортус чедоморством?

Дакле глупо је рећи да нису дете али није глупо рећи да су дете?

Раст сам по себи не указује на живот.

Али има везе са природом ствари. Са обзиром да верујемо да је то живот и да је то убиство. То је дакле убиство из нехата.

Поприлично сам сигуран да то одређује човечије тело а не Бог.

Јесте њена одлука. Одлично речено. И ко смо ми да јој забранимо ту одлуку?

Има. Абортус је убиство исто колико је и лупање комарца убиство.

И у једном и у другом случају одузели смо живот.

Али да је абортус убиство као што је убиство човека... никако.

Абортус није убиство као што је убиство човека. Тачка. Фетус јесте живот али није човек, није живо биће није јединка.

Само дете још увек не постоји јер није рођено још увек је део те жене повезано са њом пупчаном врпцом. Без ње је ништа.

Нису сви хришћани.

Сперматозоид није исто што и оплођена јајна ћелија, тако да ти је то поређење тотално безвезе. Нећу да ти објашњавам ту разлику, то и ти сам знаш.

Паметно је изједначавати значај плода са дететом, јер дете не може да буде дете, а да прво не буде плод. Овај процес је повезан и неодвојив један од другога. Не знам зашто покушаваш да ова два поделиш и раздвојиш..

Раст не указује на живот? Дај објасни мало..поткрепи то.. Шта то расте, а нема живот у себи?

Бог је регулисао законе природе, па према томе и то када ће зигот остати у животу, а када не. Дакле, тело се по тим законима води. То није убиство из нехата, јер се не дешава вољом жене, већ Божијом. То сам већ објаснила, нема потребе да вртиш у круг.

Рекох и то да нико ником не може ништа да забрани, па и то да абортира дете. Али то што неко своју слободу користи да уради нешто овако или онако, не оправдава абортус. Он је и даље убиство! Тачка! И још једна тачка!

Значи по теби плод не постоји..нема га, он је фатаморгана у стомаку жене, а онда наједном та фатаморгана се отелотворује у моменту кад изађе из утробе? Свашта..

Плод без мајке не може, то стоји, али то не значи да плод није ништа, а понајмање да не постоји.. Постоји тако што зависи од мајке. Одбацујеш оно што се теби не свиђа..али то не оправдава..

Нису сви хришћани, то је тачно, потпуно тачно, али овде ваљда говоримо о томе шта хришћанство јесте.. Ја сам говорила о томе шта је слобода у хришћанству, коју не мора свако да усвоји, али то што неко није хришћанин не оправдава га за абортус! Јер абортус је убиство, па чинио њега некрст или хришћанин! Опет тачка!

Подели на овим сајтовима

[quote name=malina :)' timestamp='1342390732' post='679868]

Сперматозоид није исто што и оплођена јајна ћелија, тако да ти је то поређење тотално безвезе. Нећу да ти објашњавам ту разлику, то и ти сам знаш.

Паметно је изједначавати значај плода са дететом, јер дете не може да буде дете, а да прво не буде плод. Овај процес је повезан и неодвојив један од другога. Не знам зашто покушаваш да ова два поделиш и раздвојиш..

Nepametno je izjednacavati oplodjenu jajnu celiju sa detetom, kao sto je nepametno izjednacavati bebu sa odraslim covekom. Dete nema pravo glasa i ne moze da bira ili da bude birano na izborima, recimo. Takodje nije u redu da dete ide na robiju ili da mu se da vozacka dozvola. Izjednaciti nekoliko celija sa detetom je bizarno. To sto se promena desava postepeno ne znaci da nismo u stanju da pravimo razlike izmedju razlicitih faza razvoja.

Green-Blue_256x256.png

To sto na gornjoj slicici nije lako utvrditi gde prestaje plava boja, a gde pocinje zelena, ne znaci da su plava i zelena jedna ista boja. Kada se oplodi jajna celija pocinje proces (zapravo tih procesa koji se paralelno odvijaju ima jako mnogo i ekstremno su kompleksni, tako da samo apstrakcijom mozemo sve to da nazovemo (jednim) procesom, komunikacije radi) formiranja deteta, nije nastalo istog trena dete koje je istovremeno i odgovorna licnost. Svestan sam da su ti faze ovog procesa poznate:
И зигот и плод у трећем, петом и осмом месецу трудноће су дете које се развија у утроби мајке.

Ali mi i dalje nije jasno kako su pocetne faze procesa isto sto i krajnje faze? Kako je zigot zapravo dete?

Da li je i dete isto sto i otac, a takodje je i deda ili eventualno pradeda ili cukun-deda??? Ako sledimo tvoju logiku dvostrukog vremena, onda je dete isto sto i pradeda jer ne moze biti pradeda pre nego sto je dete! Ti si gore lepo primetila da dete prvo mora da bude plod. Svesna si hronologije desavanja. Ali u tom prvom trenutku, kada je jos uvek zigot, jos uvek nije dete i jos nije otac i jos nije deda i jos nije pradeda. Mora da prodje neko vreme. Pretpostavljam da na sebi ne primenjujes tu mentalnu gimnastiku i da sebe ne dozivljavas podjednako i kao zigot i kao cukun-babu i kao malinu... ;) Zapravo, smem da se opkladim da se dogadja iz svoje zigotske faze secas isto koliko i svojih cukun-unucica!

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

Тај процес који се дешава у њеном стомаку зове се живот. То што зависи само од ње не мења ствар. Зависиће од ње још дуго времена након што се роди.

Zaista, zigot zivi!

Ali argument zivota nije posebno jak, jaci je argument emocija i ocekivanja koje su ulozili covjek i covjecica (i komsija ponekad). Ne znam nikoga ko se isplace nakon uzimanja antibiotika jer je ubio milione bakterija! Ili mu, satro, zao pantljicare koju je zapatilo. Ne odstranjujte rak, on je ziv! Izmutiran i izvitoperen i letalan, ali ziv! Kad se posecem suze mi krenu od bola, a ne od tuge za zivotima

Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

Да, тај процес зове се живот. Значи, тада почиње нечији живот.

Ciji?

Neko podrazumeva licnost u srpskom jeziku. Potrebno je vreme da bi se doslo do tog nekoga. U pocetnoim fazama nema nekoga.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...