Jump to content

Саблазни и лоши примери који терају од цркве?... Разочарани свештеници, теолози, народ - КАКО ПОМОЋИ?

Guest - . . .-

Препоручена порука

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1345503203' post='696544]

ако (не)верник не прихвата твој став, манипулиши га емотивно или логички док из љубави према ближњем не прихвати све као једину истину :)

успут се увреди ако није расположен за разговор о вери, запрети укидањем љубави ;)

Svaki (ne)vernik treba da nauci da nije sve u Crkvi "loze i lepo".

Naravno, ne opravdavam paranoju i manipulaciju, ali ako sam nesto naucila na ovom forumu kad sam dosla, to je da je crkveni svet sarenolik ;).

Istinski bogotrazitelj ne odustaje bas tako lako ;).

Подели на овим сајтовима

• Одговори 355
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Ne mogu se oterati ljudi iz Crkve, niti se moze ubiti vera u ljudima

Ааа, итекако је могуће... Па није вера нешто статично, а ми људи нисмо стамен камен. Савршена вера не може, тачно је. Али колико нас има несавршену веру, па нас Христос не шиканира...

"В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская)

"Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев)

--- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. ---

Подели на овим сајтовима

Pitao jednom neko igumaniju jednog manastira u koji sam cestyo odlazio dok sam bio u Srbiji , valja li da se slavi slava ako je neko u porodici nedavno umro ?Pogleda ga mati pa ga pita odakle mu to a on rece da mu je neka rodjaka rekla . Mati se usparvi pa svima nama kaze , slusajte , sve sto vam babe kazu da se ne valja a vi to radite necete da pogresite a ti slavu da slavis jer su Bogu svi zivi .

Подели на овим сајтовима

Медо, својим првим постом на теми (уводним постом) си ми прочитао мисли. Тако сам ја доживео свој улазак у Цркву и није ми се остајало у Њој иако сам знао да је то потребно. хвала Богу временом се све променило (много тога се променуло, што каже један наш фудбалер)

наравно свако уђе на свој начин

ова тема има можда везе са другом темом, у вези одговорности мирјана у свету.......како се ми који нисмо свештеници односимо са придошлим верницима или просто са људима који се интересују за питања вере

по мени, погодио си у мету првим писанијем

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

Мој мали допринос:

Причајте му како се Благодат Божија излива на хектолитре у манастирима, а парохијска Црква му је само за тајм-аут кад не може да поднесе толику благодат...

(Знам многе који су обишли много више манастира него ја и-закључили да тамо нема ништа, тј не оно што су очекивали јер им је тако речено... :( )

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

али врхунац хуле на разум Цркве и љубав Бога је хуљење на свето причешће - потребан је "свет, безгрешан и бестелесан" живот да би се пришло путиру и ко такав живот не води, таквог ће свето причешће да убије.

болест.

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1345564148' post='696832]

али врхунац хуле на разум Цркве и љубав Бога је хуљење на свето причешће - потребан је "свет, безгрешан и бестелесан" живот да би се пришло путиру и ко такав живот не води, таквог ће свето причешће да убије.

болест.

А један наш владика је жени која је рекла да се никад није исповедила јер није ништа грешила одговорио, парафразирам:

"Онда се немој причешћивати. Није ово за праведне, него за грешне."

Питање није "јеси ли постио" или "јеси ли се исповедио" или "живиш ли исправно" него "кајеш ли се". А да смо грешни-нема сумње...

Подели на овим сајтовима

А један наш владика је жени која је рекла да се никад није исповедила јер није ништа грешила одговорио, парафразирам:

"Онда се немој причешћивати. Није ово за праведне, него за грешне."

Питање није "јеси ли постио" или "јеси ли се исповедио" или "живиш ли исправно" него "кајеш ли се". А да смо грешни-нема сумње...

мислим да је у питању свети владика Николај Велимировић :)

иначе, ја бих тог свештеника ладно питао јел има блудне мисли кад би ме питао тако нешто, на све би му одговарао питањем, кад је већ могао себи да "дозволи" да се причести ;)

Подели на овим сајтовима

правите од свега паклену драму, поготово објашњавајте деци и самцима да треба да ископају око или посеку уд који их саблажњава ...

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1345565687' post='696846]

мислим да је у питању свети владика Николај Велимировић :)

иначе, ја бих тог свештеника ладно питао јел има блудне мисли кад би ме питао тако нешто, на све би му одговарао питањем, кад је већ могао себи да "дозволи" да се причести ;)

Е па ту се не бих сложио, јер то је његова улога у Цркви-да нас подсећа да сви треба да узрастамо у меру раста Христовог. И као (замишљени) свештеник бих те питао да ли се, као и ја, слажеш са речима заједничке молитве пред причешће " ...да грешнике спасеш, од којих сам први/а ја". Ако не-идемо испочетка по речима св. Владике... :)

Подели на овим сајтовима

Е па ту се не бих сложио, јер то је његова улога у Цркви-да нас подсећа да сви треба да узрастамо у меру раста Христовог. И као (замишљени) свештеник бих те питао да ли се, као и ја, слажеш са речима заједничке молитве пред причешће " ...да грешнике спасеш, од којих сам први/а ја". Ако не-идемо испочетка по речима св. Владике... :)

дај јане, сигурно је да му је то служба, ал да ме исповеда испред путира свакако није :D

сем тога, ничији греси неће нигде без причешћивања а неће ни старе навике саме по себи или од мене, већ од и због Христа, Тела и Крви, бити одаљене временом од мене :)

поента је да се не уподобљавамо сами по себи па се онда "награђујемо", него је сасвим обрнуто - установљавамо се светињом причешћа у чистоту.

иначе, не пада ми на памет да се препирем испред путира, мој коментар је био више револтиран него осмишљен.

што се мене тиче, тачно би се сматрао причешћеним ако би неко кренуо да ме исповеда испред путира и незадовољан одговорима удаљио, имајући у виду благослов мог исповедника да се могу причешћивати редовно, са одређеним изузецима кад не треба да прилазим или да дођем да се посаветујем.

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1345568910' post='696885]

дај јане, сигурно је да му је то служба, ал да ме исповеда испред путира свакако није :D

сем тога, ничији греси неће нигде без причешћивања а неће ни старе навике саме по себи или од мене, већ од и због Христа, Тела и Крви, бити одаљене временом од мене :)

поента је да се не уподобљавамо сами по себи па се онда "награђујемо", него је сасвим обрнуто - установљавамо се светињом причешћа у чистоту.

иначе, не пада ми на памет да се препирем испред путира, мој коментар је био више револтиран него осмишљен.

што се мене тиче, тачно би се сматрао причешћеним ако би неко кренуо да ме исповеда испред путира и незадовољан одговорима удаљио, имајући у виду благослов мог исповедника да се могу причешћивати редовно, са одређеним изузецима кад не треба да прилазим или да дођем да се посаветујем.

Ма Медо, ни моје замишљено питање "кајеш ли се" није било за испред путира. Али чак и да јесте-није то исповедно да почнеш да ређаш који су, него са каквим настројењем приступаш Чаши. Остало је између Бога и тебе.

А знам да се лако изреволтираш ;)

Ово задње је за посебну тему, не бих баш црно-бело... Оно прво треба да је покрет-ка (никако уподобљавање сам по себи, наравно), а ово друго је неопходност али не безусловно возглављивање ("по вери вашој нека вам буде")

И ја бих се сматрао приичешћеним кад би ме одбио...

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1345565687' post='696846] на све би му одговарао питањем

Nesto ovako?

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...