malina :) Написано Јул 10, 2012 Пријави Подели Написано Јул 10, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1341947353' post='676910] зависи где су, протомајстор је прилично у праву. У мањим срединама ђакона скоро да и нема. Имају они прописану суму новца која се за њих месечно мора издвојити. Такође раде и у школама као вероучитељи. Далеко од тога да имају превише, али да се умире од глади, то тешко.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 10, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јул 10, 2012 [quote name=malina ' timestamp='1341947584' post='676916] У мањим срединама ђакона скоро да и нема. Имају они прописану суму новца која се за њих месечно мора издвојити. Такође раде и у школама као вероучитељи. Далеко од тога да имају превише, али да се умире од глади, то тешко.. протомајстор је хтео да каже да фиксна сума није иста кад се дели на двоје или петоро клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
malina :) Написано Јул 10, 2012 Пријави Подели Написано Јул 10, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1341948255' post='676920] протомајстор је хтео да каже да фиксна сума није иста кад се дели на двоје или петоро Мммм, нисам знала да се та фиксна сума дели кад их је више. Искрено, пошто није велика и нелогично ми је да се дели..И да, кад боље размислим, њихове жене (да не кажем ђаконице, јер се љуте .smesko. ) обично не раде, онда је стварно мало. Често ми бржи језик од памети :0104cheesy: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 10, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јул 10, 2012 [quote name=malina ' timestamp='1341948859' post='676934] Мммм, нисам знала да се та фиксна сума дели кад их је више. Искрено, пошто није велика и нелогично ми је да се дели..И да, кад боље размислим, њихове жене (да не кажем ђаконице, јер се љуте .smesko. ) обично не раде, онда је стварно мало. Често ми бржи језик од памети :0104cheesy: ниси ме скапирала не између више ђакона него сам мислио на брачни пар, па још кад добију дечицу ... а свештеник лако може да добије додатну парохију или парче да саслужује ... malina :) је реаговао/ла на ово 1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Јул 10, 2012 Пријави Подели Написано Јул 10, 2012 Некада су ђакони, поред богослужбених, обављали неке сасвим другачије послове него данас - били су, отприлике, оно што су данас у Цркви црквењаци. Једно време чак је постојала дилема да ли у једном граду сме да буде више од седам ђакона, будући да их се толико помиње у Делима Апостолским. Међутим, у литургији ђакон има улогу важну колико и свештеник, и од суштинског је значаја да свака парохијска црква има макар по једног ђакона. На жалост, разлог из којег то није тако је чисто финансијске природе - у Цркви једноставно није решено питање финансирања ђакона, тако да данас ђаконска служба представља само једну успутну степеницу ка свештеничком чину. Већина цркава ђаконе доживљава као неку врсту непотребног луксуза. malina :), Милан Меденица :) and Александрида је реаговао/ла на ово 3 Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Јул 10, 2012 Пријави Подели Написано Јул 10, 2012 Некада су ђакони, поред богослужбених, обављали неке сасвим другачије послове него данас - били су, отприлике, оно што су данас у Цркви црквењаци. Једно време чак је постојала дилема да ли у једном граду сме да буде више од седам ђакона, будући да их се толико помиње у Делима Апостолским. Међутим, у литургији ђакон има улогу важну колико и свештеник, и од суштинског је значаја да свака парохијска црква има макар по једног ђакона. На жалост, разлог из којег то није тако је чисто финансијске природе - у Цркви једноставно није решено питање финансирања ђакона, тако да данас ђаконска служба представља само једну успутну степеницу ка свештеничком чину. Већина цркава ђаконе доживљава као неку врсту непотребног луксуза. Мала исправка брате... По мом мишљењу, већина јереја старешина храмова, ђаконе доживљава као неку врсту непотребног луксуза.... "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gandalf Написано Јул 10, 2012 Пријави Подели Написано Јул 10, 2012 kod mene u parohiji ima 4 svestenika i bilo je 2 djakona doduse jedan je skoro rukopolozen u svestenika ali suska se da ce uskoro doci novi djakon... sto se tice njihove zarade kod nas jedan djakon (Seoski ) ima 10.000 fiksno i ne znam koliki procenat od svestenika... cuo sam da su u Grckoj zbog ''oskudacije'' svestenici taksirali... inace poznajem djakona koji je i zubar i u tome nema nicega lose Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Јул 10, 2012 Пријави Подели Написано Јул 10, 2012 Мала исправка брате... По мом мишљењу, већина јереја старешина храмова, ђаконе доживљава као неку врсту непотребног луксуза.... Ех, па не питају се ту само старешине храмова... Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
НиколајСвесрпски Написано Мај 28, 2014 Пријави Подели Написано Мај 28, 2014 Код нас у Епархији Будимљанско-никшићкој имамо 40-ак свештеника а ђакона имамо ја мислим 2 а поред тога имамо доста јеромонаха,архимандрита,синђела... док имамо само једног јерођакона Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Orthophill Написано Мај 28, 2014 Пријави Подели Написано Мај 28, 2014 У наше архијерејско намесништво има двадесетак активних попова, десетак пензионисаних (али још служе скоро редовно), а само један ѓакон(и то он ради као вероучитељ). Пре 2-3 година су били 3 ѓакона. Ти ме волиш, ал ја не осећам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
НиколајСвесрпски Написано Мај 28, 2014 Пријави Подели Написано Мај 28, 2014 У наше архијерејско намесништво има двадесетак активних попова, десетак пензионисаних (али још служе скоро редовно), а само један ѓакон(и то он ради као вероучитељ). Пре 2-3 година су били 3 ѓакона. Да ниси из Никшића? то ми личи на никшићко намјесништво Orthophill је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Orthophill Написано Мај 28, 2014 Пријави Подели Написано Мај 28, 2014 Да ниси из Никшића? то ми личи на никшићко намјесништво Прилепско намесништво, али ето слични смо били НиколајСвесрпски је реаговао/ла на ово 1 Ти ме волиш, ал ја не осећам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
НиколајСвесрпски Написано Мај 28, 2014 Пријави Подели Написано Мај 28, 2014 Прилепско намесништво, али ето слични смо били Ја помислих да није Никшићко јер они имају само једног ђакона и 20-ак свешетника. Је ли у питању Прилепско СПЦ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука