Jump to content

CERN: Pronađena Božija čestica (Higsov bozon)

Оцени ову тему

Препоручена порука

Fotoni imaju tu energiju, ne čine je. Baš o tome tome govorim. :)

Па да, фотони као материја имају способност да врше рад и та се способност назива електромагнетна енергија, ако ћемо по Милосављевићевој дефиницији. 

Подели на овим сајтовима

heheh, materija mjenja oblik u hemiji, iz sfere hemije je neunistiva tu nema spora , ali u fizici je neunistivost materije podavno odbacena , ja ti lijepo kazem evo u gornjem komentaru kao se unistava materija ti to ignorises, rekoh ti primjer nuklearne fuzije gdje nesto manje od 10 % materije odlazi nepovratno u elektromagnetnu energiju , kod fisije je oko 1 % cini mi se, kod anihilacije postotak je ogroman, teorijski cak 100%

A šta nosi tu energiju?

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

А електромагнетну енергију чине фотони као честице. Ако су честице, онда су они нека врста материје. Или је пак светлост нешто друго у односу на материју. 

fotoni su elektromagnetne cestice a ne cestice materije... to sto fotoni imaju a ne cine nema nikakve veze, nastaju u nekim procesima od nule bez utroska energije sa strane, primjere sam naveo, nastaju na nestanku materije, tacnije njene mase, ne moze energija nastati od nicega, u ovom primjeru nastaje direktno na stetu materije, ne znam sta nije jasno

Подели на овим сајтовима

Citat

fotoni, oni definitivno nisu materija, ali ipak od njih moze nastati materija, kao sto je eksperimentalno i potvrdjeno

Jesi čuo da svetlost vrši pritisak na materijalna tela (fizički pritisak) - dosuše mali ali merljiv.

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

heheh, materija mjenja oblik u hemiji, iz sfere hemije je neunistiva tu nema spora , ali u fizici je neunistivost materije podavno odbacena , ja ti lijepo kazem evo u gornjem komentaru kao se unistava materija ti to ignorises, rekoh ti primjer nuklearne fuzije gdje nesto manje od 10 % materije odlazi nepovratno u elektromagnetnu energiju , kod fisije je oko 1 % cini mi se, kod anihilacije postotak je ogroman, teorijski  cak 100%

Одaкле ти то да 10 % материје код нуклерне фузије оде? To што се да нуклеуса споје уопште не значи да је материја уништена.. не знам одкле ти то... Можда си ти помешао материју и масу.... 

fotoni, oni definitivno nisu materija, ali ipak od njih moze nastati materija, kao sto je eksperimentalno i potvrdjeno

Како то фотони нису материја?! А шта су!?

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

@GeniusAtWork Imam pitanje, da li je za to što se galaksije sve brže i brže udaljavaju jedna od druge što su dalje zaslužna manja gravitaciona sila koja ih vuče između (mislim jeste delo zaslužna sigurno) ili sam vakum poseduje neku energiju koja vrši silu na te galaksije i tera ih da se odaljavaju.

E sada ako vakum ima određenu energiju sam po sebi ukoliko se ceo svemir širi, a mase je isto sada i pre  miliardi godina, to onda znači da je logično više praznog prostora, a pošto on nosi neku energiju samim tim postoje dve mogućnosti ili da se ta energija po metru kupnom vakuma smanjuje proporijalno povećanju prostora (što sumljam da je tačno jer onda ne bi došlo do ubrzanja) ili to da se zapravo količina energije povećava.

PS. Sad ću još jednom da pročitam tvoj prethodni odgovor, vrlo verovatno da ga nisam dobro shvatio.

Подели на овим сајтовима

Nego kada smo kod termodinamike i entropije odakle im to (naučnicima) da je univerzum zatvoren sistem. Mislim malo me buni konstantno uvećavanje onoga što zovu tamna energija, tj energija vakuma koja "gura" galaksije da idu sve brže i brže jedna od druge. A kako ih gura svaku od svake to znači da je vakuma sve više i više, što znači da je i energiej sve više i više. Od nekud ta energija mora da dođe.

Jedna ideja mi je posebno zanimljiva ovako kao laiku, čitao sam da je moguće (da su neki naučnici predložili) da zapravo svaka crna rupa može da da bude univerzum nisam to baš dobro skontao, ali ukoliko je tako kada crna rupa guta zvezdu onda dobija na energiji njena masa se povećava, onda raste (horizont događaja je širi). Zar ovako neka stvar ne bi objasnila zašto se svemir širi i zašto je te energije koja gura naš univerzum da se širi sve više i više? 

Naš kosmos je definitivno kao crna rupa:

Мичио Каку :)

,,Повећање хоризонта догађаја око црне рупе значи да се материја распоређује по већој запремини - густина се смањује са повећањем масе. Ако би црна рупа тежила колико и наш свемир, њена величина била би приближна величини универзума, а густина би била мала, поредива с густином нашег свемира''.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

fotoni su elektromagnetne cestice a ne cestice materije... to sto fotoni imaju a ne cine nema nikakve veze, nastaju u nekim procesima od nule bez utroska energije sa strane, primjere sam naveo, nastaju na nestanku materije, tacnije njene mase, ne moze energija nastati od nicega, u ovom primjeru nastaje direktno na stetu materije, ne znam sta nije jasno

Сад прочитах да су они преносици електромагнетне силе међу честицама које чине материју а то су кваркови и лептони којима фотони не припадају, већ су они бозони. 

Подели на овим сајтовима

Не гура их нека друг сила, гура их сам простор. Тамна енергија је особина прзног простора

Замисли простор као воду  а галаксије ко објекте у води, биће ти можда мало "логичније"

Али ипак је тамна енергија 75% масе космоса.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Али ипак је тамна енергија 75% масе космоса.

Ништа чудно, и ти си 90 % прзан простор. :) 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

To nešto je nazvano tamna energija.
E sada da li je tamna energija svojstvo prostora. Dakle ako ima više prostora između dve stvari ima i više tamne energije koja jače vrši silu na ta dve dve stvari da se više udaljavaju. Ili je to nešto drugo?

Mislim kontam da se ne zna šta je tamna energija, ali po ovome što si pisao logično je da što više ima praznog prostora to više energije ima i jače se deluje na galaksije, a samim tim one i ubrzavaju. E sada ako se svemir širi materije (mase) ima konstantno, ali ono što se povećava je prazan prostor, ako je tamna energija svojstvo prostora onda i te energije ima više što ne bi trebalo da bude.

Подели на овим сајтовима

Da aali onda dolazimo do situacije da je tamne energije sve više i više jer je prostora sve više i više. A to ne bi smelo da bude da se tako energija povećava ukoliko spolja ništa ne "donosi tu energiju. Znači to je druga sila upravo taj prostor pomoću te energije vrši silu na same galaksije i gura ih. Bez delovanja neke sile galaksije ne bi mogle da ubrzavaju jedne od drugih, dakle neke druge sile koja ih gura sigurno ima, a ta sila je samo manifestacije tamne energije, koja je oept osobina praznog prostora, a kako je praznog prostora sve više i više i te energije je više i više, a energija mora od nekuda noći.

Па човече нико не зна шта да каже о тамној енергији. То је врхунац интересивања науке као и унутрашњост црних рупа.

• Волим 1

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Како то фотони нису материја?! А шта су!?

Foton je "stvar". Bozon. Možda i može da se klasifikuje pod "materiju", ali verovatno je bolje da ga prosto zovemo "stvar". Čitavu priču sam počeo zbog toga što se fotoni pogrešno smatraju "energijom". Fotoni možda i mogu da budi "materija" (jer materija i nije baš tako precizan pojam), ali fotoni sigurno nisu energija. Kada se anihiliraju čestica i antičestica, nastaju (najčešće) fotoni, a ne nekakava "energija koja gradi materiju".

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...