Jump to content

CERN: Pronađena Božija čestica (Higsov bozon)

Оцени ову тему

Препоручена порука

Pa možeš ti tako d kažeš samo to nema veze sa onom energijom o kojoj pričaju fizičari. Osim ako bog nije materijalan. 

ja mislim kad je rekao bozanska energija da nije mislio na to da je svemir zapravo bog, ako je na to mislio onda se ni ja ne bi slozio sa njim

Подели на овим сајтовима

Nego kada smo kod termodinamike i entropije odakle im to (naučnicima) da je univerzum zatvoren sistem.

Nemamo nikakvih dokaza da postoji 'nešto' van svemira u kome se nalazimo, zato se i gleda kao zatvoren sistem.

Mislim malo me buni konstantno uvećavanje onoga što zovu tamna energija, tj energija vakuma koja "gura" galaksije da idu sve brže i brže jedna od druge. A kako ih gura svaku od svake to znači da je vakuma sve više i više, što znači da je i energiej sve više i više. Od nekud ta energija mora da dođe.

Pazi, to da što je neka galaksija dalja od nas to se brže udaljava je ustanovio još Habl, koji je i otkrio da se svemir širi. To samo po sebi nema veze sa ubrzanim širenjem svemira. Formula za brzinu kojom se dve galaksije udaljavaju međusobno je V=dH, gde je V brzina, d je razdaljina, a H je Hablova konstanta. Vidiš da čim je d veće, odmah je i V veće jer je H konstanta. Šta je onda ubrzano širenje svemira? Kad pratiš brzinu kojom se dve galaksije udaljavaju jedna od druge, onda zavisno od toga da li si u svemiru u kome dominira materija - a time i gravitacija - ili ne, očekuješ da vidiš određene vrednosti te brzine. Ako bi gravitacija bila dominantna, očekuješ da se njihova brzina udaljavanja vremenom smanjuje (pošto ne živimo milionima godina, takva merenja se vrše tako što se posmatraju dve galaksije sada, i onda se njihova sadašnja razdaljina ekstrapolira u prošlost, i vidi se stopa kojom su se udaljavale u prošlosti). Ako nije dominantna, očekuješ da se povećava po nekoj konstantnoj stopi. Kada su '98 izvršili ona čuvena merenja udaljenosti supernova, otkrili su da se razdaljina drastično povećava, što ne odgovara ni prvom ni drugom modelu svemira. Zaključak je bio da nešto što mi ne znamo povećava razdaljinu d između galaksija. To nešto je nazvano tamna energija.

Tako da sada možda ja grešim, ali iz svega što sam skontao imam utisak da je enrgije u univerzumu sve više i više, a to ne bi smelo da bude.

Ne, važeći model tamne energije upravo predviđa da je njena gustina uniformna svuda po svemiru i da ne opada sa razdaljinom. Zato tu i nema problema sa viškom energije i njenim očuvanjem.

E, sad, šta je tačno tamna energija, da li je bila konstanta i u prošlosti, da li će biti ista i u budućnosti, i kako se to prostor povećava (kao i to da li je sadašnji model koiji imamo najbolji), to zasada niko nema pojma (slična situacija je i sa tamnom materijom).

Подели на овим сајтовима

Енергија не твори материју. Не онако како се то наивно сматра. Хинт: квантна електродинамика.

onda je veliki prasak glupost jel tako? posto je vrlo lako matematicki utvrditi granice, tj. uslove pod kojima materija moze da egzistira, tice se prostora, temperature, gustine....

Подели на овим сајтовима

a informacija ne moze nastati nego od inteligencije

E ovo me načisto zbunilo. Može li dodatno pojašnjenje ili možda kroz primer.

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

onda je veliki prasak glupost jel tako? posto je vrlo lako matematicki utvrditi granice, tj. uslove pod kojima materija moze da egzistira, tice se prostora, temperature, gustine....

Што је велики прасак глупост? Као да аргументујеш да је гравитациј глупост јер у условима квантне механике - не ради... 

У принципу нико не зна како и зашто се десио велики прасак, не видим какве везе материја и енергија имају са тиме.. 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Pa možeš ti tako d kažeš samo to nema veze sa onom energijom o kojoj pričaju fizičari. Osim ako bog nije materijalan. 

Није ми јасно са којом енергијом? Ради се о томе да је енергија неуништива и да исто важи за материју. Е сад како ту чињеницу уклопити са вечним Богом који ствара ни из чега временити свет. Енергија у временитом свету би морала бити исто тако временита такорећи створена. Како то није, онда сам дошао до закључка који сам навео: Да је сваки облик енергије у универзуму заправо облик божанске енергије тј. деловања. По томе би и нуклеарна енергија била вид божанске енергије. Можда би требало избацити атрибут ''божанске'' и рећи само енергија, али која опет потиче од божанске. Као што електрична енергија потиче од механичке.Заправо, то је једна те иста енергија само другачијег облика, али јој дајемо тај атрибут да бисмо разликовали облике. 

ja mislim kad je rekao bozanska energija da nije mislio na to da je svemir zapravo bog, ako je na to mislio onda se ni ja ne bi slozio sa njim

Не, нисам мислио на то. Ни сама божанска енергија или енергије нису Бог. То треба разликовати. Бог није божанска енергија тј. Његова суштина и ипостаси. То су деловања Бога у свету. Е један од облика тих деловања би биле ове ''наше'' енергије. Рецимо ако Бог хоће да спасе некога од саобраћајне несреће у олуји Он ће да своје деловање претвори у муњу из облака која ће погодити грану од дрвета које ће пасти на пут и блокирати саобраћај и тако спречити несрећу која би се десила да грана није пала, нпр. одрон земље, грана је зауставила саобраћај, и минут после тога се десио одрон на 100 метара. Ово сам сад лупио и измислио. 

Подели на овим сајтовима

Што је велики прасак глупост? Као да аргументујеш да је гравитациј глупост јер у условима квантне механике - не ради... 

У принципу нико не зна како и зашто се десио велики прасак, не видим какве везе материја и енергија имају са тиме.. 

evo kako, materija prosto nije neunistiva na  samo da je to hiljadu puta dokazano eksperimentima nego je odavno i komercijalizovano...

postoje ekstremni uslovi u kojima materija ne moze da opstane, ljudi na zemlji postizu odavno takve uslove, najcesce u akceleratorima cestica, ubrzavaju protone u suprotnim pravcima i magnetnim poljem ih dovode do ceonog sudara brzinama bliskim svjetlosti, to su najsnazniji sudari materije u svemiru, prilikom takvih sudara stvaraju se za vrlo kratko vreme toliko ekstremni uslovi da materija u njima ne moze da egzistira, vec se pretvara u energiju, iz koje nastaju one cestice zbog kojih se eksperiment i izvodi, ti ekstremni  su uslovi ispod uslova koji su vladali prilikom velikog praska, nemoguce je napraviti takve uslove , znaci nikakve teorije nema da je materija postojala prilikom velikog praska, to svaki eksperiment sa akceleratorom cestica pokazuje

Подели на овим сајтовима

Није ми јасно са којом енергијом? Ради се о томе да је енергија неуништива и да исто важи за материју. Е сад како ту чињеницу уклопити са вечним Богом који ствара ни из чега временити свет. Енергија у временитом свету би морала бити исто тако временита такорећи створена. Како то није, онда сам дошао до закључка који сам навео: Да је сваки облик енергије у универзуму заправо облик божанске енергије тј. деловања. По томе би и нуклеарна енергија била вид божанске енергије. Можда би требало избацити атрибут ''божанске'' и рећи само енергија, али која опет потиче од божанске. Као што електрична енергија потиче од механичке.Заправо, то је једна те иста енергија само другачијег облика, али јој дајемо тај атрибут да бисмо разликовали облике. 

Па лепо, не знмо д ли је уништива или није. Мораш схвтити да наука не одговара шта је стварност, већ пружа моделе стврности. Онолико колико ми знамо о енергији и мтерији до сад нисмо видели да неко ствар или уништава нову материју или енергију. Међутим, питање је шт се десило у првом секундама биг бенга, шта је било пре њега и шта ће бити у будућности.

Што се тиче твог тумачења, д све потиче од божанске енергије... па... рекох, можеш тако рећи, аи то је већ филозофија и изржвање.... није наука..све потиче од Бога ако верујеш у њега као што ја и ти верујемо... па и енергија, материја, ум, свест, јабуке, марихуна ,вируси, бе ем ве и пхоне.. 

evo kako, materija prosto nije neunistiva na  samo da je to hiljadu puta dokazano eksperimentima nego je odavno i komercijalizovano...

У ком је то експерименту уништен материја? Материја само мења облик.. то је све - колико ја знам. 

• Волим 1

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Па лепо, не знмо д ли је уништива или није. Мораш схвтити да наука не одговара шта је стварност, већ пружа моделе стврности. Онолико колико ми знамо о енергији и мтерији до сад нисмо видели да неко ствар или уништава нову материју или енергију. Међутим, питање је шт се десило у првом секундама биг бенга, шта је било пре њега и шта ће бити у будућности.

Што се тиче твог тумачења, д све потиче од божанске енергије... па... рекох, можеш тако рећи, аи то је већ филозофија и изржвање.... није наука..све потиче од Бога ако верујеш у њега као што ја и ти верујемо... па и енергија, материја, ум, свест, јабуке, марихуна ,вируси, бе ем ве и пхоне.. 

У ком је то експерименту уништен материја? Материја само мења облик.. то је све - колико ја знам. 

heheh, materija mjenja oblik u hemiji, iz sfere hemije je neunistiva tu nema spora , ali u fizici je neunistivost materije podavno odbacena , ja ti lijepo kazem evo u gornjem komentaru kao se unistava materija ti to ignorises, rekoh ti primjer nuklearne fuzije gdje nesto manje od 10 % materije odlazi nepovratno u elektromagnetnu energiju , kod fisije je oko 1 % cini mi se, kod anihilacije postotak je ogroman, teorijski  cak 100%

Подели на овим сајтовима

Па да, пошто верујемо у Бога, онда сматрамо да је све од њега.

Подели на овим сајтовима

heheh, materija mjenja oblik u hemiji, iz sfere hemije je neunistiva tu nema spora , ali u fizici je neunistivost materije podavno odbacena , ja ti lijepo kazem evo u gornjem komentaru kao se unistava materija ti to ignorises, rekoh ti primjer nuklearne fuzije gdje nesto manje od 10 % materije odlazi nepovratno u elektromagnetnu energiju , kod fisije je oko 1 % cini mi se, kod anihilacije postotak je ogroman, teorijski  cak 100%

А електромагнетну енергију чине фотони као честице. Ако су честице, онда су они нека врста материје. Или је пак светлост нешто друго у односу на материју. 

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...