Milan Nikolic Написано Септембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2014 Шта знам, ширина, дужина, висина, зависи од тога да ли је нешто 2Д или 3Д или 4Д као наш просторно-временски универзум јер би по Ајнштајну и време било димензија. Осим ако циљаш на то да кваркови немају димензије због тога што су као тачке на линији које чине то линију, па би по томе кварк био оно што твори димензије, обична тачка. Мене фасцинира питање отворене и затворене димензије. Шта мислиш о томе? Например, струна (једнодимензионална) из теорије може бити отворена и спојена за тзв. бране; а може бити и затворена, да има једноставно затворен круг, као слово о, итсл. Замисли сада ону отворену димензију да просто нема никакве границе. Да ли уопште о бесконачној димензији можемо говорити као о творевини? Јер не може ништа бити бесконачно у творевини ако ћемо по теологији. Зато мене интересује квантна механика у још дубљем смислу како бих себи одговорио на теолошке дилеме - тачније проблеме услед нових научних сазнања. Верујем да може да се дође до одговора - у неком шаблонском смислу - како настаје творевина од бесконачних категорија које називамо логосима Божијим. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Септембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2014 А да бих учио физику кроз математику, морам знати математику. Ех што јој се нисам посветио у средњој, ал нема везе сад. Физика се тако и учи, математика/експеримент/теорија. Али, бар у случају физике, математика није нека комплексна, не користе се неке екстремно зезнуте математичке операције, доста је сабирање, одузимање, множење, дељење, претварњa. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Септембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2014 Физика се тако и учи, математика/експеримент/теорија. Али, бар у случају физике, математика није нека комплексна, не користе се неке екстремно зезнуте математичке операције, доста је сабирање, одузимање, множење, дељење, претварње. Ja vidim u trenutnom obrazovnom sistemu što se fizike tiče veliki problem, ali ne vidim ni rešenje. Što se osnovne škole tiče dosta toga se uči iz fizike međutim sve što se uči uči se napamet, jer je fora imaš obrazac nauči napamet i primeni, malo ima teorije neke u suštini onako ništa se ne kaže. A da bi se sve ovo naučilo da se razume što bi trebala da bude svrha školovanja mora da se ima znanje iz gore pomenutih oblasti, a te oblasti su malo preteške za nivo ostnovne štkole, zapravo situacija je da se i što se srednje škole tiče većina škola (tj. smerova) ne dolazi do ovoga i onda nastaje problem fizika se uči kao skup jednačina koje treba naučiti napamet da bi rešio zadatak iako je zapravo mnogo više od toga. Млађони је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Септембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2014 Човече немој уопште о нашим школама. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Септембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2014 Ja vidim u trenutnom obrazovnom sistemu što se fizike tiče veliki problem, ali ne vidim ni rešenje. Što se osnovne škole tiče dosta toga se uči iz fizike međutim sve što se uči uči se napamet, jer je fora imaš obrazac nauči napamet i primeni, malo ima teorije neke u suštini onako ništa se ne kaže. A da bi se sve ovo naučilo da se razume što bi trebala da bude svrha školovanja mora da se ima znanje iz gore pomenutih oblasti, a te oblasti su malo preteške za nivo ostnovne štkole, zapravo situacija je da se i što se srednje škole tiče većina škola (tj. smerova) ne dolazi do ovoga i onda nastaje problem fizika se uči kao skup jednačina koje treba naučiti napamet da bi rešio zadatak iako je zapravo mnogo više od toga. Слажем се, ја сам јако мало разумевао у школи, више овако.... зато см и имао двице трице... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Септембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2014 Човече немој уопште о нашим школама. Ne pričam o našim školama, nego je ovo uopšteno preblem. Jer kako nekoga da naučiš da razume fiziku ako ne zna matematiku, a matematiku na tom nivou na kome je potrebno mislim da osnovci ne mogu da savladaju, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Септембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2014 Ne pričam o našim školama, nego je ovo uopšteno preblem. Jer kako nekoga da naučiš da razume fiziku ako ne zna matematiku, a matematiku na tom nivou na kome je potrebno mislim da osnovci ne mogu da savladaju, ма могу.... не зезај.. то у физици је јако проста мтематика.. претварш једначине из једне у другу.. множиш, делиш, сабираш и одузимаш... и то је то.. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Септембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2014 ма могу.... не зезај.. то у физици је јако проста мтематика.. претварш једначине из једне у другу.. множиш, делиш, сабираш и одузимаш... и то је то.. zapravo da shvatio i izveo jednačinu za pređeni put kada postoji ubranje: s= ut + (at2)/2 treba ti znanje integrala, koji većina srednjih škola uopšte ne uči, a ja učio tek u 4. godini srednje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Септембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2014 Bez barem osnovnog znanja o Njutnovoj matematici i najosnovnije stvari iz fizike je veoma teško shvatiti, ako ne i nemoguće. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Септембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2014 zapravo da shvatio i izveo jednačinu za pređeni put kada postoji ubranje: s= ut + (at2)/2 treba ti znanje integrala, koji većina srednjih škola uopšte ne uči, a ja učio tek u 4. godini srednje. Ја колико се сећам интегрле смо учили у другој или трећој, нисам сигуран.... Све једно, то је лагана математика. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Септембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2014 Ја колико се сећам интегрле смо учили у другој или трећој, нисам сигуран.... Све једно, то је лагана математика. Pa zbog smera ja sam u tehničku išao inače recimo vam gimnazije i to mat. smera i poedinih smerova u tehničkoj (kod mene je bilo 10ak smerova 2 ili 3 su učila o integralima). Tako da ono slabo gde se to uči i u srednjim školama, a da se ubaci u osnovnu, mislim da bi to bila veoma loša ideja. Млађони је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Септембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2014 Pa zbog smera ja sam u tehničku išao inače recimo vam gimnazije i to mat. smera i poedinih smerova u tehničkoj (kod mene je bilo 10ak smerova 2 ili 3 su učila o integralima). Tako da ono slabo gde se to uči i u srednjim školama, a da se ubaci u osnovnu, mislim da bi to bila veoma loša ideja. Ееее то је већ филозофско питање oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Септембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2014 Ееее то је већ филозофско питање E imao sam u najjačem smeru u tehničkoj(trebalo više bodova za upis nego u gimnaziju) drugove koji nisu mogli da se izbore sa fizikom i to pazi kakvom. Znači kontrolni smo imali 4 puta godišnje i to tako što nastavnica napiše sve obrasce na tabli i ti samo pogledaš zadatak pogledaš obrazac i primeniš, čak je i pomagala da se zadatak uradi ako ne znaš nešto. Ilikovi su jednva 2 dobijali, zamisli da smo tu imali pravu fiziku. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Септембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2014 E imao sam u najjačem smeru u tehničkoj(trebalo više bodova za upis nego u gimnaziju) drugove koji nisu mogli da se izbore sa fizikom i to pazi kakvom. Znači kontrolni smo imali 4 puta godišnje i to tako što nastavnica napiše sve obrasce na tabli i ti samo pogledaš zadatak pogledaš obrazac i primeniš, čak je i pomagala da se zadatak uradi ako ne znaš nešto. Ilikovi su jednva 2 dobijali, zamisli da smo tu imali pravu fiziku. реално гимназија је, што се знања које пружа тиче, дупло јача од свих осталих школа. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Септембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2014 реално гимназија је, што се знања које пружа тиче, дупло јача од свих осталих школа. Zavisi ti to od škole do škole i od profesora do profesra, mada gimnazija je namenjena da stekneš neko opšte znanje, dok su ostale namenjeno za neko stručno. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука