Jump to content

Dеmоkrаtiја — pоslеdnji tаbu

Оцени ову тему

Препоручена порука

Па Александар Богдановић је демократа. Либеларизам је једна од најдемократскијих идеологија.

Дакле демократиај ваља???

Демократија је одлична.

Само је проблем да се договоримо шта је заправо демократија.

Подели на овим сајтовима

Кад говориш о појединцу који је даровит, мислиш ли на појединца као таквог или на појединца из редова неке организације која га је довела на власт?

Не разумем питање.

Могу, Александар Македонски.

Нигде те нисам питао ко је даровит да ратује и освоји силне територије, него ко је даровит да води своје парче земље, своју државу тако да побољша стандард живота народу у њој.

Мегаломанијацији који јесу значајни за историју који су имали потребу да стављају цео свет под своје ноге ми не делују баш даровити за оно горе.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Ти ниси рекао да не ваља власт ти си рекао да не ваља демократија.

Демократија представља да ти изабереш на неки начин власт. Т.ј да народ на неки начин бира власт. Врсте демократије има пуно, а демократских идеологиај још више.

Наспрам тога да народ на неки начин бира и учествује у власти (што је демократија) имаш само аутократију - да народ не учествује у власти никако.

E vidis, ovde se zapravo i ne slazemo.

Izmedju te dve protivstavljene opcije postoji prakticno bezbroj nijansi za koje mozemo uvek da se opredelimo.

Jednu takvu je pomenuo i Bogdanovic - ona nije ni demokratija, ni autokratija.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Како су видови аутократије? Аутократос значи самодржац, теократије још и могу, али технократије не могу никако бити у рукама једног човека... Зато сам те и питао по твојим дефиницијама, која је стварна разлика између парламентарне демократије (а признаћеш ту појединац тешко да се нешто пита, избори дођу више као замазивање очију, појединац нема никакву власт) и аутократије?

Аутократија значи самовладавивина. Није појединац под обавезно тај који води власт, може то да буде и група људи. Имао си например у спарти два краља. Дакле није аутократија под обавезно један човек.

Поента је у учешћу народа у избору те групе људи. У демократији учествују у аутократији не учествују.

У парламентарној демократији народ бира гласањем групу људи за парламент.

У аутократији су дошли на неки други начин, овисно од типа аутократије.

Подели на овим сајтовима

Дебело се не слажем да је ико од њих био талентован за било шта друго сем за одржавање народа срећним крађом туђих ресурса и убирањем пореза од поробљених племена.

Као што је Ђинђић изборио победу договором са онима који су крали туђе ресурсе и убирали порезе?

Оно што не може да постоји је апсолутна демократија, јер један зид ће увек да јој се испречи на путу. Као што се испречио и комунизму (изворном).

Тај зид се зове - "људска природа". Алавост, жеља да се влада и да се буде изнад других. Да се има више од комшије. И ја мислим да ту нема лека, осим Православља.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

E vidis, ovde se zapravo i ne slazemo.

Izmedju te dve protivstavljene opcije postoji prakticno bezbroj nijansi za koje mozemo uvek da se opredelimo.

Jednu takvu je pomenuo i Bogdanovic - ona nije ni demokratija, ni autokratija.

Либертаријанизам који је поменуо Богдановић јесте демократија.

Увек када народ гласа - то је демократија.

Ти изгледа мало уско гледаш демократију мислећи да је европска унија и ово у србији цела демократија. То је само један сегмент демократије.

Имаш ти разноразне демократске партије са разноразним идејама. То је оно што ја теби оћу да кажем.

Није демократија то што ти критикујеш већ нешто друго а ти то друго из неког мени непознатог разлога повезујеш са демократијом.

Подели на овим сајтовима

Naveo je jedan oblik tehnokratskog modela.

Ne bez mana, ali svakako mnogo bolji nego ovo sto imamo sad.

Koliko vidim ti nisi za smanjivanje drzave... ali ti bi pristao na vladavinu naucnika ?

I dalje mi nije jasno kako bi to resilo probleme. Koliko ima razlicitih ekonomskih teorija? Koliko razlicitih politickih?

Da li bi pristao na ono sto izabrani psiholog tehnokrata ima da kaze o homoseksualnosti? Ili bioeticar o abortusu? Imaj u vidu da tvoje misljenje i misljenje tvojih istomisljenika ne bi vise imalo nikakvog uticaja, a moze da se potrefi da 'strucnjaci' imaju potpuno suprotan stav od tvog.

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

In the absence of science, opinion prevails

Подели на овим сајтовима

Оно што не може да постоји је апсолутна демократија, јер један зид ће увек да јој се испречи на путу. Као што се испречио и комунизму (изворном).

А ко је где рекао да икад игде постоји или да ће постојати апсолутна демократија? Апсолутна демократија ти је анархизам.

Тај зид се зове - "људска природа". Алавост, жеља да се влада и да се буде изнад других. Да се има више од комшије. И ја мислим да ту нема лека, осим Православља.

Православље је свакако један од лекова. Али се не слажем да је једини.

Мада велики проблем имамо у Србији са неразумевањем и злоупотребом православља.

Подели на овим сајтовима

Либертаријанизам који је поменуо Богдановић јесте демократија.

Увек када народ гласа - то је демократија.

Ти изгледа мало уско гледаш демократију мислећи да је европска унија и ово у србији цела демократија. То је само један сегмент демократије.

Имаш ти разноразне демократске партије са разноразним идејама. То је оно што ја теби оћу да кажем.

Није демократија то што ти критикујеш већ нешто друго а ти то друго из неког мени непознатог разлога повезујеш са демократијом.

Ja kritikujem ono sto se npr. kod nas, u amerikama i jos drugde zove i smatra demokratijom.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Демократија је одлична.

Само је проблем да се договоримо шта је заправо демократија.

Па ја под демократијом сматрам оно што уџбеници кажу. Ал ми се све више чини да Оби и још неки демократију много уже гледају.

Подели на овим сајтовима

Аутократија значи самовладавивина.
Грчка реч архи је власт, крати је држање. Аутократија значи самодржање, па онда можемо да дискутујемо да ли то само значи да само група људи држи, или да један сам држи. Али, осим замазивања очију изборима, ко тебе пита било шта за одлуке (руку-на-срце ту су референдуми, али ту важи својеврстан закон јачега - већина одлучује)?

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Не разумем питање.

Ђинђић није сам дошао на власт нити га је довео народ, већ скуп политичких партија и организација уз свесрдну помоћ иностраних финансијера. Дакле, он није даровити појединац (осим за себе) већ је погодна фигура у датом моменту. Као што је Коштуница био "погодна фигура" у тренутку избора.

Нигде те нисам питао ко је даровит да ратује и освоји силне територије, него ко је даровит да води своје парче земље, своју државу тако да побољша стандард живота народу у њој.

Мегаломанијацији који јесу значајни за историју који су имали потребу да стављају цео свет под своје ноге ми не делују баш даровити за оно горе.

Александар Македонски.

Дакле, сваки од апсолутистичких властодржаца је имао одређене доприносе и доносио побољшање стандарда делу припадника своје државе. Некад већем делу, некад мањем. Само, не постоји ни даровит појединац који свима обезбеђује добробит...

Подели на овим сајтовима

Ja kritikujem ono sto se npr. kod nas, u amerikama i jos drugde zove i smatra demokratijom.

Запраов критикујеш оно што ти сматраш демократијом. Код нас а и у америци се демократијом сматра да ти одеш, заокружиш листић и изабереш представника.

Ти сакупиш број потписа, напавиш странку изађеш на зборе. То је демократија.

Дођеш у емисију и причаш шта оћеш. То је демократија

То се демократијом сматра и овде и у америци. Е сад што неки злоупотребљавају термин па као ту американци шатро бомбардују друге нације због демократије - то везе са демократијом нема.

Исто колико су данас артемијевци прави православци.

Подели на овим сајтовима

Koliko vidim ti nisi za smanjivanje drzave... ali ti bi pristao na vladavinu naucnika ?

I dalje mi nije jasno kako bi to resilo probleme. Koliko ima razlicitih ekonomskih teorija? Koliko razlicitih politickih?

Da li bi pristao na ono sto izabrani psiholog tehnokrata ima da kaze o homoseksualnosti? Ili bioeticar o abortusu? Imaj u vidu da tvoje misljenje i misljenje tvojih istomisljenika ne bi vise imalo nikakvog uticaja, a moze da se potrefi da 'strucnjaci' imaju potpuno suprotan stav od tvog.

Cekaj bre malo... jednako banalizujes stvari bez potrebe.

Zasto je tesko da zamislimo drustvo u kome kvalitetni ljudi na vlasti, dobri organizatori i covekoljubive vodje, imaju stalnu kvalitativnu koordinaciju sa jednom stvarnom (ne izvikanom) naucnom, tehnoloskom i kulturoloskom elitom?

To je nesto sto ja smatram za dobro. Nisam o tome detaljno razmisljao, ali sam uveren da bi to bar kao model bilo neuporedivo bolje od bilo kog oblika demokratije koji danas imamo u svetu...

Подели на овим сајтовима

Минималистичка држава не би наметала морал као што садашње државе то раде (а махом социјал-демнократије намећу морал супротан Кенобијевом, па још терају верске заједнице да га прихвате). Уопште нема држава разлога да се оглашава о хомосексуалности и сличним питањима (ако хоће 100 људи да склопи уговор, нека склопи, али нико неће да намеће црквама шта да раде), тако да ти је ово била демагогија.

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...