Jump to content

Napadi na Mormone u Srbiji

Оцени ову тему

Guest

Препоручена порука

• Гости

Solt Lejk Tribjun: Mormoni neprihvaćeni u Srbiji

Mormonska religiozna zajednica se i danas u Srbiji susreće sa neprihvatanjem i doživljava se kao neka vrste sekte, piše američki list "Solt Lejk Tribjun" iz Jute, koja je centar mormonske vere u Americi.

mormons.jpg

U tekstu pod naslovom "Srbi Mormoni: Mala grupa suočena sa otporom", dnevnik navodi da i danas postoje predrasude u Srbiji u odnosu na mormonsku zajednicu, i da se ona i dalje posmatra kao "luda sekta koja ispira mozak ljudima".

Mormoni se posmatraju kao ljudi koji praktikuju poligamiju, i mnogi ih nazivaju uvredljivo moroni, navodi Solt Lejk Tribjun. List pominje primer mormonskog misionara iz Jute Tanera Harmona, za koga piše da je bio napadnut u Srbiji, gde je nakon udarca u glavu doživeo privremenu amneziju.

"Srbi nas često zovu momci iz CIA i sektaši, viču nam na ulici "smrt vašem kultu", a ne znaju da mormonska crkva nema nikakve veze sa američkom vladom. Mi ne ulazimo u zemlju nekim tajnim kanalima, i ne bismo mogli da budemo u Srbiji da nemamo dozvolu srpskih vlasti", govori Harmon.

List iz Jute kao primer negativnog stava prema toj veri u Srbiji, navodi slučaj iz januara 2008. godine kada su razbijena stakla u okupljalištu mormona u Beogradu.

Američki dnevnik ocenjuje da bi, u slučaju da se takav napad dogodio protiv pravoslavne, muslimanske ili jevrejske zajednice, to bilo okarakterisano kao širenje verske mržnje, dok je u ovom slučaju policija podnela prijavu samo za uništavanje tuđe imovine.

Edvard Rou, predsednik Severno-jadranaske misije mormonske crkve, kaže za list da ta verska zajednica pruža i humanitarnu pomoć Srbiji i da je između 1992. i 2011. godine predata pomoć vredna devet miliona dolara.

Kao primaoca pomoći, Solt Lejk Tribjun navodi i Srpsku pravoslavnu crkvu, ističući da su se predstavnici crkve uvek distancirali od bilo kog napada na mormone, kao i da su održana tri susreta sa predstavnicima mormonske zajednice. Ipak, list pominje Radio Svetigoru kao medij koji se izrazito negativno izjašnjavao o širenju mormonske zajednice u Srbiji.

List podseća da su prvi misionari pokreta "Sveci potonjeg dana", koja predstavlja mormonsku religioznu zajednicu, stigli na Balkan 1899. godine, ali da pravi dolazak predstavlja 1972. godina kada je poznata košarkaška zvezda Krešimir Ćosić, po povratku iz Amerike u Zadru, Zagrebu i Beogradu organizovao verske ogranke pokreta.

List iz Jute piše da će, tim povodom, sledećeg meseca u Zadru biti organizovano obeležavanje 40 godina od osnivanja crkve, što će biti samo par nedelja pre nego što će republikanski kandidat za američkog predsednika Mit Romni, koji je i sam mormon, i zvanično postati suparnik američkom predsedniku Baraku Obami na izborima.

Podsećajući na istorijat mormona u Srbiji, Solt Lejk Tribjun navodi da on vuče korene iz osamdesetih godina, ali da su se oni tokom ratnih devedesetih više puta evakuisali iz Srbije zbog teške situacije.

List piše da se situacija nije nabolje promenila ni nakon demokratskih promena 2000. i postavlja pitanje da li će Romnijeva kandidatura popraviti odnose između Srbije i mormonske zajednice i citira bivšeg vođu te crkve u Srbiji Dragomira Savića koji kaže da bi bio veliki događaj kada bi mormon došao na čelo Amerike.

Izvor:

http://www.021.rs/In...i-u-Srbiji.html

Smatram da policija ovde treba da reaguje u skladu sa zakonom i da kazni počinioce za vandalizam, napad na verskoj osnovi.

Подели на овим сајтовима

А пошто казни починиоце за вандализам, што мора по сваку цену, да види како је ова верска групација уопште регистрована, јер ми се све нешто чини да не испуњавају законске услове за регистрацију и деловање у Србији, према српским законима. На страну њихова обредна пракса, која би такође могла бити интересантна, мислим да не испуњавају најоснвније законске услове.

• Волим 1

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Ко је рекао да их треба бити? Рекао сам да би морао обавезно да се нађе кретен који им је ломио прозоре или их малтретирао на улици.

Ово друго је била констатација у вези Мормона, кад је већ искрсла тема. не верујем да су регистровани, јер не испуњавају услове за то, макар не као верско удружење, можда као НВО.

• Волим 1

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

остатак текстова се налази на линковима испод цитата.

У Закону о црквама и верским заједницама Србије, који је усвојен 2006. године, у члану 10 се наводи да су традиционалне цркве “оне које у Србији имају вишевековни историјски континуитет и чији је правни субјективитет стечен на основу посебних закона”.

Према закону, ту спадају: Српска православна црква, Римокатоличка црква, Словачка евангеличка црква а. в., Реформатска хришћанска црква и Евангеличка хришћанска црква а. в.

Истим чланом се као традиционалне верске заједнице одређују оне које у Србији имају вишевековни историјски континуитет и чији је правни субјективитет стечен на основу посебних закона, и то су: Исламска верска заједница и Јеврејска верска заједница.

Српска православна црква сматра сектом све организације које својом доктрином одступају или се на други начин се не придржавају хришћанског учења и праксе.

http://www.naslovi.net/2010-02-21/vesti-online/subotari-ne-verujte-njihovim-ocima/1558017

ЦРКВА Христова љубав, Црква Божија, Слободна црква, Јеховини сведоци, Заветна црква Сион - само су неке од верских заједница уписаних у Регистар цркава и верских заједница које води Министартво вера Србије.

На овом списку налази се укупно 17 заједница, од којих је последња - Христова Јеванђеоска црква - регистрована прошле године. Све заједно, оне окупљају више од 20.000 верника. Највећи су адвентисти, којих има десетак хиљада.

Реч је о малим верским заједницама које ”праве друштво” традиционалним црквама којима је статус признат на основу трајања и постојећих прописа. Поред Српске православне цркве, то су и Римокатоличка, Словачка евангелистичка, Реформаторска и Евангелистичка хришћанска црква, као и Јеврејска и Исламска заједница. Овом кругу припада и Епархија Румунске православне цркве ”Дакија Феликс”, чије је средиште у Вршцу.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.290.html:367327-Srbiji-preti-40-sekti

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Otac Joil nigde nije rekao da mi treba da ih jurimo po ulicama da ih lemamo ili da kamenujemo njihov bogomolje.

фино се трудиш да тролујеш, ал мораш да изабереш неког сочнијег пошто смо на овог већ огуглали.

Подели на овим сајтовима

Већ видим наслов у новинама :" Религиозни фанатик претукао Јеховиног сведока дрвеним мачем због клипа на јутубу".

Подели на овим сајтовима

Mormoni su regrutni centar za uvodjenje u masoneriju.

Био сам једном на мормонској журци за ноћ вештица у њиховој ”цркви” (најозбиљније, нисам ироничан). Тако да могу из прве руке да потврдим то што кажеш. Онај један у костиму кокошке ми је био најсумњивији.

Подели на овим сајтовима

Jesu li bolje od pentekostalskih?

Нисам био на пентекосталским. Био сам на баптистичким и мормонским. На баптистичким су биле боље цице (каубојке).

Подели на овим сајтовима

Što se devojaka tiče, ja vidim samo jednu savršenu na ETF-u, ostale ne primećujem. Htedoh da pitam koji su do njih najveći ludaci.

Мормони су генерално, чини ми се, ипак већи луђаци, мада ни они нису што су некад били. Вера им се разблажила и искварила.

Подели на овим сајтовима

А пошто казни починиоце за вандализам, што мора по сваку цену, да види како је ова верска групација уопште регистрована, јер ми се све нешто чини да не испуњавају законске услове за регистрацију и деловање у Србији, према српским законима. На страну њихова обредна пракса, која би такође могла бити интересантна, мислим да не испуњавају најоснвније законске услове.

Zasto ne ispunjavaju?

I koja je po zakonu razlika izmedju NVO i religijske zajednice u odnosu drzave prema istoj?

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

In the absence of science, opinion prevails

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...