Баба Написано Јун 24, 2012 Пријави Подели Написано Јун 24, 2012 Већина нас црквењака , који висимо по црквама и намастирима, и који се причешћујемо , по причешћу долазимо у одређена емотивна и духовна стања. Већином је то срећа и радост , испуњеност и задовољство. Него би ја да ми то мало размотримо нако рационалистички , по могућности чак и са атеистичког становишта. Дакле да ли се ми сви колективно добро трипујемо ? Односно како је могуће да се трипујемо на исти начин , ја и ти кога(/коју) никад у животу нисам видео , нити пак знам где живиш и у коју цркву идеш ни како изгледаш , дакле једном речју ништа не знам о теби а ти имаш исти или сличан доживљај по причешћу ? Какво је то онда колективно умишљање и да ли је тако нешто могуће ? Ако није колективно умишљање , онда рецимо да ли је довољно да на вр кашикице колико ту вина стане , дакле да ли је довољно да тако мало вина кап или две толико утиче на нашу психу? Ако није до вина , да ли је онда можда до леба ? Ал опет и то је практично мрвица леба , сем за попа , он се баш добро наручка. Но опет чак и да леба има неко својство да изазива хепи у чоеку ипак је то толико мало да је практично занемарљиво , или када би то била истина и леба изазивао неки хепи , шта би тек бивало с оним људима који поједу по векну леба на дан ? Да није можда од тамјана, е овде морам рећи да спокојство у Цркви осете сви и они који се причесте и који се не причесте , али причешће изазива млого другачије и јаче ефекте од спокојства, дакле ту ти помоћни елементи као што су тамјана и иконе и појање и слично нису пресудни јербо они који се не причесте немају тај хепи смајли иако су били у Цркви. Даље можда све укупно , цео догађај литургије има тако неко дејство на психу да изазива срећу код човека и добро расположење. И онда му причешће дође ко неки врхунац , шлаг на торту. Али није тако , гледо сам људе који закасне на целу литургију или се причешћују кући, причешће има исти ефекат на њих као и да су били у цркви и одстојали целу службу. Значи није утицај "елеузинских мистерија" на мењање расположења, него је баш тајна у причешћу . Онда да не сипају попови тајно а да нико незна , неку дрогу у путир током службе ? Ал како кад је олтар увек пун људи , што попова што дечурлије, и осталог "помоћног особља" , просто то би сви приметили а и морало би негде бити записано у типику на пример: "Два грама хероина сипати после евхаристије директно у путир , добро промешати кашикицом да се истопи у вину и благо зашећерити да не горчи ". Међутим као што сви знамо нити то негде пише нити то ико ради , сем ако није сишо с ума. Дакле како рационално и атеистички објаснити ефекат причешћа на психу човека ? Или само рационално, или само атеистички , или како оћете. Изволте. п.с. знам да ће неки помислити а што би то објашњавали кад нити смо атеисти нити смо рационалисти, и чему уопште овако конфузна и смешна питања, ал ја вам кажем биће ова тема веома читана и популарна и преношена и на друге медијуме. nishizawa, jermel, Александрида and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 24, 2012 Пријави Подели Написано Јун 24, 2012 ма ко зна шта они тамо раде, и неке владике се запање нормално, православци су једни од ретких који имају могућности да оду на тропско острво кад је најгоре ... илити замена за повлачење у фетусни положај и кататонију. додуше, то је очигледна патологија као одраз самртног страха од живота и немогућност савлађивања препрека које реалност намеће, ал ионако су ретко здрави људи, верни или не. друго, ако ћемо да рационализујемо доћи ћемо само до решења да је у питању плацебо и ауто-сугестија, иако не верујемо у трансупстанцију (да се вино, вода и лебац претварају у нешто четврто). с тим што је рационализација већ сама по себи врста бежања од реалности. мени је ипак најфасцинантније објашњење једног да је у питању недостатак кисеоника због горења свећа а шта јесте, па ја сам дошао до објашњења да је то "само" Бог. јес да сумануто звучи и да потире сваку логику, ал то је све што остане после невероватних и немогућих решења. Александрида and Баба је реаговао/ла на ово 2 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александрида Написано Јун 24, 2012 Пријави Подели Написано Јун 24, 2012 Uh Željko dobra je tema, al su odgovori teški, meni bar Na sve što si ti spomenuo, a i Meda, ja imam pitanje: što onda kažemo *vidimo se U Liturgiji*? Jel i to spada u *trip*? Nije važno da li te vole - važno je da ti voliš! Starac Porfirije Kavsokalivit Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Јун 24, 2012 Пријави Подели Написано Јун 24, 2012 Ја се искрено дивим менталној гимнастици којој прибегавају атеисти и слични, посебно они фундаменталисти међу њима, када дође до објашњавања таквих ствари које се дешавају људима у Цркви. Од тога да смо сви колективно лудаци који се трипујемо и као такви смо опасни по околину, до оних финих који кажу да нисмо баш лудаци, али је људима тако лакше да преброде тескобу свакодневице. А онда кад их причврљиш аргументом да је немогуће да сви колективно имају исти трип и без да су се претходно договарали како треба да се трипују, они ти кажу да си неотесан и да више неће да разговарају са тобом. Мора да је много тешко и много велико оптерећење да држиш обе руке на очима. Онда ти не преостаје много ствари које можеш тако, готово везан, да урадиш. Добра тема. Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јун 24, 2012 Пријави Подели Написано Јун 24, 2012 Тешко је причати о објективном доживљају смирења и среће кроз свету тајну причешћа кад атеистима и другима није допуштено да се причешћују, па да и они онда осјете то па да дају суд. Ту се завршава читава прича. Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 1 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 24, 2012 Пријави Подели Написано Јун 24, 2012 мада се слажем, ал као да објективизам сам по себи и постоји Млађони and Oglo је реаговао/ла на ово 2 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јун 24, 2012 Пријави Подели Написано Јун 24, 2012 Ја се искрено дивим менталној гимнастици којој прибегавају атеисти и слични, посебно они фундаменталисти међу њима, када дође до објашњавања таквих ствари које се дешавају људима у Цркви. Од тога да смо сви колективно лудаци који се трипујемо и као такви смо опасни по околину, до оних финих који кажу да нисмо баш лудаци, али је људима тако лакше да преброде тескобу свакодневице. А онда кад их причврљиш аргументом да је немогуће да сви колективно имају исти трип и без да су се претходно договарали како треба да се трипују, они ти кажу да си неотесан и да више неће да разговарају са тобом. Ја не видим зашто ти је за то потребна ментална гимнастика. Мозак има све те механизме где истрипује нешто што му користи. Један од таквих механизама је http://en.wikipedia.org/wiki/Third_Man_factor што је доказани трип мозга чак може и да се симулира са оним god helmetom http://en.wikipedia.org/wiki/God_helmet Дакле врло је могуће да је све трип а и не мора бити. Чак и да је трип вернике не чини лудацима ништа мање од атеиста јер мозак ствара многе имагинарне конструкте да би лакше функционисали. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 24, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јун 24, 2012 Ја се искрено дивим менталној гимнастици којој прибегавају атеисти и слични, посебно они фундаменталисти међу њима, када дође до објашњавања таквих ствари које се дешавају људима у Цркви. Од тога да смо сви колективно лудаци који се трипујемо и као такви смо опасни по околину, до оних финих који кажу да нисмо баш лудаци, али је људима тако лакше да преброде тескобу свакодневице. А онда кад их причврљиш аргументом да је немогуће да сви колективно имају исти трип и без да су се претходно договарали како треба да се трипују, они ти кажу да си неотесан и да више неће да разговарају са тобом. Мора да је много тешко и много велико оптерећење да држиш обе руке на очима. Онда ти не преостаје много ствари које можеш тако, готово везан, да урадиш. Добра тема. Ја не би да се ми овде усмеравамо на атеизам као појаву, већ пре свега да покушамо једним савременим секуларним па ако треба и атеистичким језиком , појмовима, умовањем да покушамо да објаснимо појаву ефекта причешћа на психу . Такође не бих улазио у разна чудеса , типа исцељења захваљујући причешћу , него само тај ефекат радости, испуњености, среће, мира и задовољства - дакле само на психолошки ефекат. Дао сам неколико опција на почетку , то су вако неки банални покушаји објашњења, али ајде да идемо даље да пробамо са неком комбинацијом атеизма и психологије, или рационализма и психологије. С тим што рационализам и атеизам не поистовећујем, него третирам као два посебна погледа на свет која могу и не морају да иду руку под руку. Рецимо може човек бити рационалиста и Хришћанин. Таквих има и код нас али су присутнији код западних Хришћана. Рецимо шта би неки протестантски рационалиста Хришћанин рекао на ефекат причешћа код нас? Вероватно би казо да је то дејство демона или опет неке колективне халуцинације. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 24, 2012 Пријави Подели Написано Јун 24, 2012 млађо, за тебе барем има наде да ћеш укапирати временом - барем добар труд и жељу имаш није ни поента у еуфорији нити у мотивацији за исту већ је поента да временом свако прође и реши психологизме (трипове, јелте) везане за веру а радост ипак остане. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 24, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јун 24, 2012 Тешко је причати о објективном доживљају смирења и среће кроз свету тајну причешћа кад атеистима и другима није допуштено да се причешћују, па да и они онда осјете то па да дају суд. Ту се завршава читава прича. Непотпуно да некажем погрешно је рећи да им није допуштено. Свима је допуштено али они то нежеле. Јер кад си гладан нећеш го сести у ресторан и ручати, него се прво обучеш умијеш и очешљаш па идеш у ресторан. Зато је неопходна вера и крштење и онда је причешће свима допуштено. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јун 24, 2012 Пријави Подели Написано Јун 24, 2012 Ја не би да се ми овде усмеравамо на атеизам као појаву, већ пре свега да покушамо једним савременим секуларним па ако треба и атеистичким језиком , појмовима, умовањем да покушамо да објаснимо појаву ефекта причешћа на психу . A зашто би то радио? Зашто би ико атеистичким језиком објашњавао например љубав према неком? [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1340539133' post='665898] млађо, за тебе барем има наде да ћеш укапирати временом - барем добар труд и жељу имаш није ни поента у еуфорији нити у мотивацији за исту већ је поента да временом свако прође и реши психологизме (трипове, јелте) везане за веру а радост ипак остане. Ма не спорим ја то Медо, него каже Александар потребна је нека много тешка ментална гимнастика, ја сам само аргументовао да није потребна. Пошто је он кренуо од атеиста да прави неке који се труде да дискредитују наша осећања у цркви. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јун 24, 2012 Пријави Подели Написано Јун 24, 2012 А шта ако би неко пристао рецимо да носи неки мини скенер на глави док иде да се причести. И онда му скенер забиљежи све активности у мозгу. Послије причешћа, онда тај исти буде подвргнут тестирању, тако што му се стави "божија кацига" на главу, и стимулишу му се тачно ти дијелови мозга који су били активни по примању и послије причешћа, и тако се постигне исти ефекат и без причешћа. Ето један сувопарни атеистички упит, и кад би то тако било, како би онда неко атеисти доказили и увјерили га да је примити причешће нешто непојмљиво и узвишено? Баба је реаговао/ла на ово 1 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Јун 24, 2012 Пријави Подели Написано Јун 24, 2012 А шта ако би неко пристао рецимо да носи неки мини скенер на глави док иде да се причести. И онда му скенер забиљежи све активности у мозгу. Послије причешћа, онда тај исти буде подвргнут тестирању, тако што му се стави "божија кацига" на главу, и стимулишу му се тачно ти дијелови мозга који су били активни по примању и послије причешћа, и тако се постигне исти ефекат и без причешћа. Ето један сувопарни атеистички упит, и кад би то тако било, како би онда неко атеисти доказили и увјерили га да је примити причешће нешто непојмљиво и узвишено? Zato što je manifestovano kraj događanja Dakle kao što se gradira djelo: pomisao, tj uvod, razrada i samo djelo na kraju Млађони је реаговао/ла на ово 1 "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јун 24, 2012 Пријави Подели Написано Јун 24, 2012 А шта ако би неко пристао рецимо да носи неки мини скенер на глави док иде да се причести. И онда му скенер забиљежи све активности у мозгу. Послије причешћа, онда тај исти буде подвргнут тестирању, тако што му се стави "божија кацига" на главу, и стимулишу му се тачно ти дијелови мозга који су били активни по примању и послије причешћа, и тако се постигне исти ефекат и без причешћа. Год хелеметом могу да се изазову слична осећања међутим мислим да не постоји кацига која може скенирати који је део мозга активан. Тај уређај је мало већи не знам да постоји нека мобилна варијанта. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 24, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јун 24, 2012 А шта ако би неко пристао рецимо да носи неки мини скенер на глави док иде да се причести. И онда му скенер забиљежи све активности у мозгу. Послије причешћа, онда тај исти буде подвргнут тестирању, тако што му се стави "божија кацига" на главу, и стимулишу му се тачно ти дијелови мозга који су били активни по примању и послије причешћа, и тако се постигне исти ефекат и без причешћа. Ето један сувопарни атеистички упит, и кад би то тако било, како би онда неко атеисти доказили и увјерили га да је примити причешће нешто непојмљиво и узвишено? Е да ово ти је добро. Па и не може се причешће свести само на тај психо ефекат из ове теме, то знамо. али у овој теми бавићемо се баш само тим психо офектом. Душевна испуњеност(смисленост,логосност) се не може постићи вештачком стимулацијом и ту је разлика између душе и мозга. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука