Jump to content

Зашто је љубавна поезија о браку толико ретка или је и нема?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ово питање ме дуго већ мори и мучи!

Од љубавних песама само кукумавке, недостижне, неостварене и мртве драге и драгани!

Готово да је немогуће и разговарати на ову тему. Жив доказ је, на пример, врло оскудна критика неколиких песама које опевају брачну љубав од нашег модерног и савременог песника Ивана В. Лалића.

Да ли се ради о великом изазову или се ради о нашем маловерју? .mislise. <3

Подели на овим сајтовима

To je zanimljiva tema. ja znam recimo za taj pokušaj da se napravi Opera na temu svakodnevnog bračnom života. To su pokušali Česi, oni su napravili i tu operu Nagano o hokeju. Šta mislite kako izgleda kad ona pjeva mužu, idi i dovezi djecu iz vrtića a on njoj potom, treba li ti kupit nešto usput za večeru u supermarketu. Ma strašno! Uvertira sa usisivačem a potom duet za veš mašinu i mašinu za pranje suđa.

0228_hot

Подели на овим сајтовима

bracni zivot je tajna...cak i onima koji u njoj ucestvuju, tako da ne bi ni znali o cemu to stihove da pisu :)

salu na stranu, mislim da tu nema nesto da se poetise...to sto imas sto se osecanja tice, delis direktno sa tom osobom sa kojom si...a ako je ta njihova ljubav vec toliko velika i ocigledna, pisace o njoj drugi i inspirisace druge.

Ovako bi bilo bzv.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Цитат

Зато што се поезија рађа из самоће.

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Подели на овим сајтовима

Цитат

Зато што се поезија рађа из самоће.

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Подели на овим сајтовима

On 18. 6. 2012. at 20:49, Oglo рече

Možda nedostatak inspiracije? :)

После ћу приложити једну најдивнију брачну песму. :) Брак је пун инспирације ако га у старту нисмо сконтали као Душко Радовић!

Подели на овим сајтовима

On 18. 6. 2012. at 20:54, milan.lml рече

mozda zato jer se ljubavna poezija pise zeni ili muskarcu kog volis, i jedino je to bitno... ne obraca se paznja na vid zajednista, tj formu.

Хм... То је ок ако брак видимо као форму, у чему је управо промашај савременог света.

Подели на овим сајтовима

Opet su mi draga, sve čarape rasparene,

ni jedna se s tom drugom ne slaže po boji.

Ne ljuti se dragi, bar košulje su ispeglane,

hlače su ti u ormaru, sako isto tamo stoji.

1307_womens

Подели на овим сајтовима

eh, džaba... ne mogu da nadjem jedan citat iz braće karamazova gde se kaže nešto tipa-

lako je voleti burno, mladalački, vatreno... tu prosto srce kipi, krv vrije...tu je čovek i spreman da umre za svoje voljeno biće ili ideal... ali kažem vam, probajte voleti nekog smireno, bez ikakvih uslova i očekivanja... probajte voleti nekog onakvog kakav je... probajte-i sigurno ćete odustati!

čini mi se da upravo u poeziji (ne nužno i ne uvek) preovladava takva ljubav koja kipi i gde krv vrije a često je i voljena osoba nedostižna, idealizovana, nedodirljiva i neuhvatljiva... za njom se čezne... što i nije baš slično braku LOL gde obično imate 2 ogoljene individue koje pokušavaju da postanu jedno...

a ima u knjizi oskara vajlda-portret dorijana greja jedna devojka koja je toliko lepo glumila ljubav u pozorištu da je svima mamila uzdahe i suze... a onda-onog dana kada je zavolela pravog muškarca od krvi i mesa, nestalo je sve njeno umeće... niko nije mogao da veruje da tako nešto postoji a ona je znala da je gluma bila fenomenalna dok god je ljubavne reči upućivala zamišljenom ljubavniku-kada se ljubavnik od krvi i mesa pojavio i zavoleo je-nestala je gluma i projekcija a njena ljubav se ovaplotila...

mislite o tome (e, oduvek sam hteo da ovo I JA napišem) LOL

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

On 18. 6. 2012. at 20:55, Ивица рече

Za ljubav je vazna i neophodna ona lepa i slatka glupost. A za brak se trazi ona odvratna i surova pamet. (Duško Radović) :)

Надам се да је ово пошалица! хахахахаха! :)

Па да, али има и озбиљне поезије, није ни свака љубавна песма настала као резултат глупости у љубави, али је углавном посреди тзв. недостижна љубав.

Нећу да улазим у то зашто има највише таквих песама, то нам је јасно свима - свако се разочара и сломи м усе срце, лакше је људима повређивати него волети, итд. Космички удес и слично... Занима ме откуда потиче наша слабост и немоћ да опевамо дубине и славу брачне, тј. супружанске љубави?.. не знам, смислићу ваљда нешто током теме... :)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...