мирођија Написано Октобар 2, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2010 О исповести и духовницима ''Колико је човек удаљенији од Бога,толико се више мучи и секира због разних ствари. Треба да одлазимо свом духовнику кад год нас нешто мучи.'' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Октобар 2, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2010 Свеобухватна исповест ''С времена на време треба се исповедити за цео наш досадашњи живот, зато што разне дзшевне трауме, или разни озбиљни догађаји могу да доведу и до телесних болести. Приликом исповедања не треба да говоримо само о нашим сагрешењима, него и о разним помислима, на пример, о помислима страха, жалости, радости или бриге, све што су нам донели разни догађаји, као што су земљотреси, смрти,венчања,али и осећања малодушности и слично.'' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Октобар 10, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 10, 2010 Starca je posetio jedan irski naučnik u pratnji svog prevodioca, želeći da ga pita za savet u jednom ozbiljnom pitanju koje ga je uznemiravalo. Međutim, starac Porfirije nije želeo da prevodilac sluša razgovor i zato mu je rekao: - Šta ti od njega hoćeš? Prevodilac se umešao: - Dobro, starče, ali kako ćete razumeti jedan drugoga? - Ti izađi, a mi ćemo naći način da se sporazumemo. Prevodilac se tad udaljio a njih dvojica su sami razgovarali u keliji. Nakon 20 minuta, izašao je i Irac. - Kako ste se sporazumevali? Irac je odgovorio: - Bez ikakvih teškoća. Starac savršeno govori irski. Taj dar posedovao je i starac Pajsije Svetogorac, koji se u sličnom slučaju, kada ga je posetio francuski profesor sa Sorbone, gost manastira Simonopetra, sporazumevao s njim na isti način. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Октобар 14, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 14, 2010 Упита неко Старца за кога да гласа на посланичким изборима. Он му одговори сликовито: "Православна Црква је као квочка: испод својих крила чува и беле, и црне, и жуте... и свих боја пилиће". Тај који је питао добио је ваљан одговор: Православна Црква се не може политизовати нити се може ставити на страну неке странке. Она љубављу све покрива, не поистовећујући се ни са једним политичким правцем Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest о. Агапије Написано Новембар 6, 2010 Гости Пријави Подели Написано Новембар 6, 2010 Овај наш текст ставила браћа и сестре са Светигоре на њихов сајт ! navijanje http://radiosvetigora.wordpress.com/2010/08/21/%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%86-%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%84%D0%B8%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B5-%D0%B8-%D1%85%D0%B8%D0%BF%D0%B8%D1%86%D0%B8/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Новембар 6, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2010 "Оче,желео бих да нађем добру девојку,да се оженим."Старац је одговорио:"Ако би сви тражили добре девојке,шта би било са свим осталим девојкама?Хоћемо ли их бацити на отпад?" “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest о. Агапије Написано Новембар 6, 2010 Гости Пријави Подели Написано Новембар 6, 2010 "Оче,желео бих да нађем добру девојку,да се оженим."Старац је одговорио:"Ако би сви тражили добре девојке,шта би било са свим осталим девојкама?Хоћемо ли их бацити на отпад?" navijanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Новембар 6, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2010 "Бог је животињама дао онолико мозга,колико им је потребно да би се одржале у животу,док човек има живу душу.Бог је животиње створио речима:"И Бог рече..."И би тако,док је човека створио Својим Сопственим Рукама" “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest о. Агапије Написано Новембар 6, 2010 Гости Пријави Подели Написано Новембар 6, 2010 "Бог је животињама дао онолико мозга,колико им је потребно да би се одржале у животу,док човек има живу душу.Бог је животиње створио речима:"И Бог рече..."И би тако,док је човека створио Својим Сопственим Рукама" дивно Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Новембар 6, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2010 И мој најомињенији,стоји и у потпису."Људски крстови су само крстићи,који помажу у спасењу душе.Христов Крст је био много тежи,јер Господ,своју Божанску моћ,није употребио за Самог Себе." “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Децембар 23, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 23, 2010 Једно хоћу, једно желим једно иштем, Христе мој â€” да сам са Тобом Љубимо Христа! Нека нам је Он једина нада и старање! Љубимо Христа само Њега ради! Никада нас ради. Нека нас постави тамо где Он хоће. Нека нам да оно што Он хоће да нам да. Немојмо да Га љубимо ради дарова Његових! Себично је рећи: Христос ће ме настанити у један леп стан Царства Небеског, који је за мене начинио. Христос га је припремио. То пише у Јеванђељу: â€žУ кући Оца мојега станови су многи. А да није тако, зар бих вам рекао: Идем да вам припремим место. И ако отидем и припремим вам место, опет ћу доћи, и узећу вас к себи да где сам ја, будете и ви" (Јов. 14, 2 - 3). Правилно је када кажемо: Христе мој, нека буде оно што хоће љубав Твоја; мени је довољно да живим у љубави Твојој. Ја убоги - шта да вам кажем? - веома сам слаб човек. Није ми пошло за руком да до те мере заволим Христа да душа моја чезне за Њим. Осећам да сам на томе путу далеко, далеко заостао. Ја тако осећам. Нисам стигао онамо куда желим, не живим овом љубављу. Али не губим храброст. Имам поверења у љубав Божју. Кажем Господу Христу: „Знам, нисам достојан. Пошаљи ме онамо куда хоће љубав Твоја. То желим, то хоћу. У своме животу свагда сам Тебе обожавао и Теби служио." Када сам једном био тешко болестан, тако да је постојала могућност и да одем Богу на истину, нисам хтео да размишљам о својим гресима. Хтео сам да размишљам о љубави Господа свог Исуса Христа и о вечном животу. Нисам хтео да се плашим. Желео сам да одем ка Господу, те сам размишљао о Његовој доброти и љубави. Па и сада, када се ближи крај мога живота, нисам неспокојан, нема у мени никакве агоније, него размишљам овако: када се о Другом доласку Господњем појавим пред Њим и када ми Христос каже: „Пријатељу, како си ушао овамо без свадбеног руха?" (Мат. 22, 12), сагнућу главу и одговорићу Му: „Нека буде оно што Ти хоћеш, Господе мој! Нека буде оно што хоће љубав Твоја! Знам, нисам достојан. Пошаљи ме онамо куда одреди љубав Твоја! Достојан сам пакла. И у пакао да ме бациш, довољно је да сам с Тобом. Једио хоћу, једно желим, једно иштем - да будем с Тобом. Где год и како год Ти хоћеш..." Улажем напор да се предам љубави Божјој и служењу Њему. Свестан сам своје грешности, али живим у нади. Рђаво је када губиш наду. Јер, онај ко је безнадежан, осећа горчину, губи вољу и снагу. За то време, онај ко се нада, иде напред. Баш зато што осећа да је сиромашан, труди се да се обогати. Погледајмо шта ради сиромашан човек: ако је паметан, труди се да нађе начина да се обогати. Иако се осећам тако немоћним и знам да нисам постигао оно за чим чезнем, ја ипак не губим наду. Тешим се, као што вам рекох, тиме што не престајем да се стално трудим. Па ипак, не чиним оно што желим. Молите се и за мене! Ствар је у томе да не могу на апсолутан начин да заволим Христа без благодати Његове. Христос не оставља простора да се испољи љубав Његова ако моја душа нема нешто што ће Га привући. Можда то нешто и јесте оно што мени недостаје. Стога се молим Богу на овај начин: „Веома сам слаб, Христе мој. Само Ти можеш постићи, благодаћу Твојом, да и мене удостојиш да - попут апостола Павла, који се радовао Теби - кажем: А живим - не више ја, него живи у мени Христос (Гал. 2, 20)." Овим темама сам заокупљен. Трудим се да изнађем начина како да заволим Христа. Ова љубав је незасита. Што више љубиш Христа, то више мислиш да Га не љубиш, па још више чезнеш да Га заволиш. Иако то ни сам не схваташ, ипак идеш све више у висину, у висину __________________ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 5, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2011 ''До служења Богу можемо да стигнемо лако, без проливања крви. Два су пута која нас воде Богу: један тежак и заморан, на којем предузимамо жестоке напоре против зла, а други лак, испуњен љубављу...Ја мислим да је краћи и безбеднији овај други пут, пут љубави...Можете, дакле, да вршите један другачији подвиг: да изучавате реч Божију, да се молите и да за циљ пред очима имате напредак у љубави Божијој, у љубави према Богу и Цркви.Не упињите се да изагнате мрак из ваше собе ваше душе. Отворите неку рупицу да уђе светлост, па ће мрак побећи.'' ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука