Милан Меденица :) Написано Јун 12, 2011 Пријави Подели Написано Јун 12, 2011 из књиге Сузе за свет Старца Пајсија (Светогорца) је посетио један отац чија је кћер имала тумор на мозгу. Према мишљењу лекара, преостало јој је још само неколико месеци живота. Отац је понео нешто од њене одеће да би је старац Пајсије благословио и замолио га да се моли за његову девојчицу. Старац му је рекао: “Ја ћу се молити за Ваше дете. Међутим, и Ви као отац морате нешто жртвовати због своје кћери, јер је Бог увек милосрдан када види да се људи жртвују за оне које воле.” “Шта да жртвујем, Старче?”, упитао је отац. “Имате ли неку страст? Жртвујте неку од њих.” Будући духовно неупућен, човек је одговорио: “Није ми познато да имам било какву страст.” “Да ли пушите?” “Да”, одговорио је. “Добро, онда жртвујте цигарете због здравља Вашег детета и Бог ће је исцелити.” Отац је обећао да ће тако и учинити. Одржао је своје обећање и, постепено, његовој кћерки бивало је све боље, док није била потпуно исцељена. Лекари су потврдили да је њено здравствено стање поново нормално. Отац је, међутим, заборавио или, боље речено, прекршио обећање које је дао Богу и поново почео да пуши. Истовремено, на мозгу његове кћери поново се појавио тумор и њено здравствено стање је постало озбиљно као и раније. Отац је опет отишао код старца Пајсија, тражећи да се моли за његову кћер. Старац му је тада рекао: “Ако Ви као отац не можете да одржите обећање које сте дали ради свог детета и да жртвујете страст која разара Ваше здравље, онда Вам ни ја не могу понудити никакву помоћ.” ines је реаговао/ла на ово 1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 12, 2011 Пријави Подели Написано Јун 12, 2011 из књиге Сузе за свет “Многи људи захтевају да се молим за њихове рођаке који пате. Ја се молим, ганут и дирнут осећањима људи који су затражили да то учиним. Видим да он или она пате због својих ближњих који су у невољи. На тај начин, могу да учиним да њихов бол постане мој сопствени. Понекад, међутим, знају да ме разочарају и онда немам никакву жељу да се за њих молим. Навешћу вам један пример. Једног дана посетио ме пензионисани директор школе који је, на жалост, био професор теологије. Обратио ми се следећим речима: “Оче, моја жена болује од рака и лекари кажу да јој је неопходна операција, али да нису сигурни да ће резултати бити позитивни. Дошао сам да Вас посетим и да бисте ми рекли хоће ли она преживети или умрети. Операција ће коштати отприлике два милиона драхми. Уколико ће она живети после операције, онда вреди потрошити толико новца. Ако, међутим, она умре, мени је потребан новац да бих могао да наставим да живим. Ја, дакле, не желим да узалудно дам толико новца и да завршим тако што ћу имати тешкоћаи трпети оскудицу!” Старац је размишљао: “Шта да му одговорим? Шта год да му кажем, мислиће да га безразложно прекоревам, јер неће бити способан да разуме моју тачку гледишта.” клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зорица екс Милева Написано Јун 12, 2011 Пријави Подели Написано Јун 12, 2011 Medo kakvi divni i tužni odlomci. greengrin Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јун 12, 2011 Гости Пријави Подели Написано Јун 12, 2011 Сузе за свет greengrin svako treba da je pročita... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SANJA Написано Јун 13, 2011 Пријави Подели Написано Јун 13, 2011 facenew22222222 :) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mamica Forumska Написано Јун 13, 2011 Пријави Подели Написано Јун 13, 2011 :djetalina: slava3 dada "Samo nas ljubav može spasiti!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александрида Написано Јун 13, 2011 Пријави Подели Написано Јун 13, 2011 Najlepša tema na forumu iz moje lične perspektive gledano. :group111: Nije važno da li te vole - važno je da ti voliš! Starac Porfirije Kavsokalivit Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
laetitia Написано Јун 13, 2011 Пријави Подели Написано Јун 13, 2011 [quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал link=topic=14956.msg463598#msg463598 date=1307915000] “Молите се, чекајте жељено, - пише светитељ у једном од писама, - но не предодређујте унапред, оно што ће одлучити Господ, већ предајите целога себе вољи Његовој, с потпуном покорношћу да примите од Господа оно што Он благоизволи да вам пошаље. Недостатак такве покорности искривљује молитву и лишава је силе, без тога молитва добија овакав смисао: хтео – не хтео Господе, - подај. Ово ме је подсетило на речи које сам давно прочитала да нико не треба са негодовањем да гледа на молитве молбе јер су оне испит реалности наше вере, будући да је веома тешко имати неподељену веру и потпуно поуздање у Господа и искати свим срцем и целим бићем. tuzansmajli8904 You catch me every time I fall... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Јун 13, 2011 Пријави Подели Написано Јун 13, 2011 Одлична тема и дивни текстови :group111: Хвала ,Медо :bla: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SANJA Написано Јун 13, 2011 Пријави Подели Написано Јун 13, 2011 Najlepša tema na forumu iz moje lične perspektive gledano. 4chsmu1 Tema ali i tekstovi su predivni. Konačno da neko demantuje Diku Izrailjevu 0102_laugh Bravo za Medu! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 14, 2011 Пријави Подели Написано Јун 14, 2011 prstgore за све 0110_hahaha нисам ни окупио ни спремио текстове, нашао сам их на интернету а тражећи и сам објашњење за неке друге ствари. 0110_hahaha замолио бих вас да остане ова тема на првој страници, како се не би изгубили ови важни текстови у многореченију :bla: клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ego Написано Јун 15, 2011 Пријави Подели Написано Јун 15, 2011 БОЖИЈИ ПРОМИСАО На који начин треба размишљати о болестима и несрећама Божији Промисао брине о нама тако да и наше најмање телесне тескобе не остају непримећене с Његове стране. Као последица тога, свако од нас при телесној тескоби треба овако да размишља: ова болест или друга незгода је последица или мог неопреза или људске злобе, или нечег другог, - али у сваком случају се не би десила без Божијег Промисла, које ју је одредило према мојим снагама, тако да њен почетак и њена тежина (слабљење или појачање) зависи од Њега. На исти начин од Божије Промисли зависи и начин исцељења исте. Он уразумљује лекара и указује на средства, или се супртоставља свему, јер су и добро и лоше, живот и смрт, сиромаштво и богатство од Господа (Сирах. XI, 14). На исти начин у свим догађајима који нам се дешавају треба расуђивати да су предвиђени и допуштени од Бога. Непријатељ злослови и проклиње те, - знај да су сва његова хуљења и речи које изговара злобним устима, стављени пре века на вагу Божијег Промисла: колико му је дозвољено толико ће и рећи, и ни једне речи више од тога. Зашто се ти узалуд противиш и гневиш? Тако исто размишљај и о свим другим твојим невољама чије дешавање, број, тежина, трајање и завршетак одређује Бог. Зато се покори Божијем Промислу, говорећи с Псалмопојцем: «Ја сам нем – и не отварам уста моја» (Пс. XXXVII, 14). Нека буде воља Твоја, Боже мој! По Твом Промислу и допуштењу се све дешава. А уколико си Ти то уредио, онда бих ја био несрећан беззаконик уколико бих Ти се успротивио. Дакле, Твојој светој вољи Боже мој се повинујем у свему и са благодарношћу ћу примити од Тебе све што ми шаљеш и трпељиво ћу претрпети. Св. Јован Тоболски https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,674.msg5554.html#msg5554 „Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Јун 26, 2011 Пријави Подели Написано Јун 26, 2011 http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Јун 27, 2011 Пријави Подели Написано Јун 27, 2011 Да ли сваки човек заиста, изван перспективе Бога и Цркве, тражи савршену дрогу која ће му омогућити висок стадијум знања и блаженства? Горе постављени линк филма одлично илуструје такву перспективу, па се можемо запитати колико је таква свест заиста присутна и колико лекови имају негативне последице а да не искључимо оне позитивне. Колико научна достигнућа напредују у том домену да човеку обезбеде такву свест, почевши од прехране до начина да човек без напора задобије моћ знања? До расплета у овој теми, мали предах у складу са темом уз: Nine Inch Nails - The Perfect Drug (full) - 1080p http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 27, 2011 Пријави Подели Написано Јун 27, 2011 што рече жељко као коментар на филм у теми о томе, амери капирају да има нешто ко свето причешће, само им измачиње facenew22222222 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука