Ignjatije Написано Јун 5, 2012 Пријави Подели Написано Јун 5, 2012 Па по тој логици родитељи глат могу да баце и рођену бебу на улицу, па онда ко јој је крив што не може да преживи сама. Или породице које имају неког инвалида, могу слободно да га избаце напоље, па нек цркне, ко му крив што је инвалид. Upravo tako. Ne razumem tu " logiku " uopste. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Јун 5, 2012 Пријави Подели Написано Јун 5, 2012 Zabrana neće sprečiti nekoga da to radi, već će ga kriminalizovati a on će to uraditi pa će uraditi, dakle ne samo da se ništa ne postiže već je i glupo.То што си сад рекао је тачно, али тачно баш у свим случајевима, забране било које криминалне делатности. Забрана убиства, забрана продаје оружја, забрана пљачке, забрана било чега то нешто не спречава, већ га чини криминализованим, тежим и опаснијим за извођење... Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
R.Žiskar Написано Јун 5, 2012 Пријави Подели Написано Јун 5, 2012 Nazalost, ja nemam svest o tome da je abortus nesto strasno :unsure: . Znam da nije hriscanski, ali ne mogu da se otrgnem osecaju da je pravo svake zene da odlucuje o svom telu i svojoj reprodukciji :unsure: . Trebalo bi da imam svest o tome, ali je jednostavno nemam :wacko: :wacko: :wacko: А жене се саме репродукују? Свашта човек научи овде.... Мада, ово је одговор о наталитету. И то једини прави. Какви "ми", нема "ми", само "ја"....шта мени треба, шта се мени свиђа, како ја хоћу...еј, ја сам господар... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
R.Žiskar Написано Јун 5, 2012 Пријави Подели Написано Јун 5, 2012 Pa njihovo telo podnosi najviše opterećenja. Како знаш? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Марио Токовић Написано Јун 5, 2012 Пријави Подели Написано Јун 5, 2012 Црква има свој став.Дело чедоморства је УБИСТВО. А оне и они који чине абортус нису у Цркви. И шта Црква може? *Може на Литургији да се моли за убице,у знању и незнању,вољне и невољне. Да би престали са убиствима.Да се опомене недела и упозори. *Да најоштрије упозори докторе да немају опела ако опстану у делу убиства.ЈАВНО. *Да мајке,очеве,све који имају удела у убиству позову на исповест,и причешће. Са или без епитимије.ЈАВНО. *Да страже над селом,градом,као пастири добри,они који су од Бога удостојени, да оштро изобличавају убиство,и благо поступају са покајницима.ЈАВНО. А од свега тога...јалове расправе,академске,стерилне.Као на пикнику. Јер теологија МЕНИ ЈЕ ДОБРО,нас је увела у БАНКРОТ. Млакост,себичност,користољубље и саморекламерство.Удостојених.Јавно. А ми смо банкротирали. А када признамо банкрот,може бити и касно,а може бити и леконосно. А отац Гондикакис каже да је мудрост(додаћу 21 века)-заволети неуспех. Признај пораз,и крени-први пут са Оцем на Јутрење.ЈАВНО. nedeljko, R.Žiskar, -Владимир- and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vaske Написано Јун 5, 2012 Пријави Подели Написано Јун 5, 2012 Савршено је глупо разглабати до прекосутра да ли би требало забранити абортус или не, када се тако нешто никада неће десити. Чињеница јесте да је абортус ужасна ствар, и да је стопа прекида трудноће код нас алармантна. Међутим, наша дужност - као хришћана - није ни да дижемо глас, ни да чврто стискамо пест, ни да измишљамо талибанске законе и морбидне казне за оне који чине абортусе, већ да својим личним примером сведочимо какав треба да буде однос према деци, рађању и породици. Далеко је већа и реалнија шанса да ће се неко одлучити на родитељство када види срећну породицу која упркос немаштини и тешким условима цвета и изобилује љубављу, него некога ко пени како би све који се одлуче на абортус набијао на колац. Најлакше је моралисати, позивати на лов на вештице и лупетати по форумима - то ко има право да се назове хришћанином се види не по спремности да се потежу канони и натрљавају другима на нос, већ по спремности да се личним примером покаже шта је и како је исправно. Увек када желимо да променимо свет - полазимо најпре од себе. Све си управу ал' ипак је то једна утопистичка варијанта. Без обзира што ми овај проблем посматрамо као морални проблем, проблем по нашем вјеровању и схватању, он остаје проблем и ван приче о чедоморству. Оволика количина абортуса је народно и државно самоубиство безобзира о ком се народу и држави радило. Тако да се у решавање тог проблема мора активно укључити држава, а то наравно значи да борба против тога мора да уђе у некакве законске оквире. Што се тиче овога о давању личног примера, мислим да то много не пије воде, јер у друштву у коме је напросто уништен билокакав систем вриједности, нико никоме и низашта више није примјер. Просто морамо се ослободити заблуде како је наше друштво хришћанско и помирити се са тим да су хришћани у овом друштву скоро па строга мањина. Предуго живимо илузију велике заједнице, илузију кроз коју је затамљен појам хришћанин, нико више не зна ко је тај хришћанин, па самим тим ни ко ту даје некакав примјер. Лично сам песимиста по овом питању, тешко да ће се овде шта значајно промијенити. Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
R.Žiskar Написано Јун 5, 2012 Пријави Подели Написано Јун 5, 2012 Da nije možda muškarac trudan, pa da ima neko telesno opterećenje? Да ниси био трудан па знаш? Боље питај мајку да ли јој је трудноћа тешко пала кад си се родио. И да ли би променила одлуку да те роди, зато што је то било "оптерећење". Ignjatije, Manolis and Crveni Baron је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
malina :) Написано Јун 5, 2012 Пријави Подели Написано Јун 5, 2012 Како жена може рећи да воли некога, ако је неспособна да воли дете које расте у њој? Себични смо преко сваке мере! Ја, па ја и нико више...О љубави се само теоретише, нико је не живи. Зашто би се неко жртвовао за своје рођено дете, зашто? Па, да, господар је свога тела и може чинити с њим што му је воља! Мука ми је од таквог себичлука, толике неспособности за љубав, толиког самољубља! Ignjatije, nedeljko, Manolis and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Јун 5, 2012 Пријави Подели Написано Јун 5, 2012 *Да најоштрије упозори докторе да немају опела ако опстану у делу убиства.ЈАВНО. A to je većina ginekologa. Ne znam baš koliko je pametno takav zakon uvoditi, abortusa bi i dalje bilo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Јун 5, 2012 Пријави Подели Написано Јун 5, 2012 То што си сад рекао је тачно, али тачно баш у свим случајевима, забране било које криминалне делатности. Забрана убиства, забрана продаје оружја, забрана пљачке, забрана било чега то нешто не спречава, већ га чини криминализованим, тежим и опаснијим за извођење... A zašto bi država odlučivala oko takvih stvari? To treba da bude ostavljeno ljudima, trudimo se da ljudi to ne odlučuju. Svejedno, ovaj podatak je stvarno poražavajuć. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Јун 5, 2012 Пријави Подели Написано Јун 5, 2012 Ne znam baš koliko je pametno takav zakon uvoditi, abortusa bi i dalje bilo.Па то није државни закон, то да СПЦ изда проглас и нареди поповима да не смеју да врше опела гинеколозима (а они (не)ће баш да се стресирају око опела, да су хришћани не би радили око кирета). Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Јун 5, 2012 Пријави Подели Написано Јун 5, 2012 Па то није државни закон, то да СПЦ изда проглас и нареди поповима да не смеју да врше опела гинеколозима (а они (не)ће баш да се стресирају око опела, да су хришћани не би радили око кирета). Pa dobro, to me ne zanima u suštini. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Јун 5, 2012 Пријави Подели Написано Јун 5, 2012 A zašto bi država odlučivala oko takvih stvari?Зашто би држава одлучивала о било чему?To treba da bude ostavljeno ljudima, trudimo se da ljudi to ne odlučuju.Људи треба мало да се едукују пре него што почну да размишљају својом пишом, уместо мозгом.Svejedno, ovaj podatak je stvarno poražavajuć.Који податак? Ја сам у принципу анархиста, али ово говорим са становишта конзистентности државног апарата. Ако је убити/оставити бебу када изађе из стомака законски преступ, како то да убиство исте те бебе у стомаку није законски преступ? Мислим, оно, схватам да држава мора да има неку границу кад је човек када није, исто као и код пунолетства... Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Јун 5, 2012 Пријави Подели Написано Јун 5, 2012 Da nije možda muškarac trudan, pa da ima neko telesno opterećenje? То ме подсети на онај виц о црногорцу на порођају своје жене. Гледа он, па се зноји, па му мука ,па пада у несвест и на крају каже доктор" ћерка !" . Тек ће он "Хвала Богу, да се не мучи ка ја" . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Јун 5, 2012 Пријави Подели Написано Јун 5, 2012 Који податак? Ја сам у принципу анархиста, али ово говорим са становишта конзистентности државног апарата. Ако је убити/оставити бебу када изађе из стомака законски преступ, како то да убиство исте те бебе у стомаку није законски преступ? Naslov - podatak. A ako te neko namerno udari u testise, zar i to nije pokušaj ubistva te iste bebe? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука