Milan Nikolic Написано Мај 29, 2012 Пријави Подели Написано Мај 29, 2012 Зашто елементарне честице имају својства која баш омогућавају одвијање нуклеарних процеса, формирање планета око звезда и настанак барем једне планете на којој се развио живот? Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Srdjan Написано Мај 29, 2012 Пријави Подели Написано Мај 29, 2012 Питања типа "Зашто" наука не поставља, већ питања: "Како". ivona је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Мај 29, 2012 Пријави Подели Написано Мај 29, 2012 Ја бих поставио мисао обрнуто - Филозофски речено, све је и изграђено од њих, тако да нема чуђења, материјални свет углавном и јесте такав какав јесте, зато што су честице такве какве јесу. Плус још и гравитација и свакојаке невидљиве силе. Божија воља. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Мај 29, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Мај 29, 2012 Преузето из књиге Ткање свемира http://www.heliks.rs/tkanje_svemira.asp Протеклих стотину година физичари су ударали, разбијали и претварали материју у прах у потрази за елементарним конституентима космоса. И пронашли су да су електрони и кваркови фундаментални конституенти готово свега на шта смо икада наишли - прецизније говорећи, електрони и две врсте кваркова, горњи кварк и доњи кварк, који се разликују по маси и наелектрисању. Али, експерименти су открили и да космос садржи и друге, егзотичне врсте честица које не граде обичну материју. Уз горње и доње кваркове, експериментатори су идентификовали још четири врсте кваркова (чудни, чаробни, вршни и дубински), и још две врсте честица налик електронима, али теже (миони и тау-честице). Ових честица вероватно је било у огромном броју непосредно после Великог праска, али данас настају само као краткоживећи остаци високоенергетских судара познатијих врста честица. На крају, експериментатори су открили и три врсте честица названих неутрини (електрон-неутрино, мион-неутрино и тау-неутрино) које могу да пролазе кроз билионе километара олова лако као што се ми крећемо кроз ваздух. Те честице - електрон и његова два масивнија рођака, шест врста кваркова и три врсте неутрина - представљају одговор данашњег физичара честица на питање старих Грка о томе шта чини материју. С тим да свака позната честица има античестицу - честицу исте масе али супротног набоја силе (на пример, наелектрисање супротног знака). Електронова античестица је позитрон; античестица горњег кварка је анти-горњи кварк и тако даље. Врсте честица могу се организовати у три ,,фамилије'' или ,,генерације'' честица као у табели 12.1. Свака фамилија има два кварка, један неутрино и једну честицу попут електрона; једина разлика између одговарајућих честица у фамилијама је у томе што им је маса све већа у свакој наредној фамилији. Природне силе се преносе на квантној равни преко других честица, такозваних преносиоца, систематизованих у табели 12.2. Стандардни модел не обухвата гравитацију, али обухвата и Хигсову честицу која није наведена у табелама. Теоретичари струна су 1974. године показали да постоји посебан образац ,,вибрирања'' који има сва својства гравитона, па је гравитациона сила увршћена у квантномеханички оквир теорије струна. Чак и незнатне промене у маси или наелектрисању неких честица онемогућиле би их да учествују у нуклеарним процесима који дају енергију звездама. А без звезда, космос би био посве друкчији. Зато су детаљи својстава елементарних честица преплетени с оним што многи сматрају најдубљим питањем свеколике науке - које је постављено у овој теми. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Мај 29, 2012 Пријави Подели Написано Мај 29, 2012 Осим наелектрисања, те честице имају још неколико (нама познатих) својстава, која као и наелектрисање могу бити,,супротна" код различитих честица (нпр. спин). Читао сам негде, али сам заборавио. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Мај 29, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Мај 29, 2012 Питања типа "Зашто" наука не поставља, већ питања: "Како". Наука не прави разлику између тога, све док се ствари одвијају у оквиру физике. На пример, Теорија струна има један од циљева да одговори зашто честице имају таква својства која имају. Можда си ти помешао ту ствар са теолошким терминима ,,шта'' и ,,како'' који имају изричито разликовање када се говори о Богу. Али те ствари се не односе на ову тему која је у потпуности у научном оквиру. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Мај 29, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Мај 29, 2012 Осим наелектрисања, те честице имају још неколико (нама познатих) својстава, која као и наелектрисање могу бити,,супротна" код различитих честица (нпр. спин). Читао сам негде, али сам заборавио. Не бих знао тачно да одговорим да ли спин честица има конкретно дејство набоја силе или томе слично. Међутим, сигурно знам - о томе сам скоро читао - да једна врста честице може имати супротне спинове међу собом. Интересантно је то што смер ротације спина јесте неодређен све док се честица не детектује. Тешко је то брзо разумети, али једноставно, док честица пребива у таласној функцији она пребива у таласној неодређености, а то значи да честица апсолутно нема одређену вредност спина све док се не детектује. Међутим, када се честица детектује, она има одређену ротацију спица - у смеру казаљке на сату или у смеру супротном од казаљке на сату. И да поновим, квантне честице имају својства неодређености док су у таласној функцији. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Марио Токовић Написано Мај 29, 2012 Пријави Подели Написано Мај 29, 2012 Не бих да будем полемичан,иначе прети ми још једна дијагноза. Да ли је МОГУЋЕ да нисте чули за виртуалне фотоне,који ГЕНЕРИШУ, време,простор,енергију,масу грубог космоса,"воде",грубе стихије, тј, херциjалног космоса који знамо и истражујемо.Маса/талас космос. Овај наш дулани,квантни космос,има своје генеричко поље у финој стихији. Тамо је бозон.Тамо су стрингови,НЕЗАМИСЛИВО МАЛИХ ДИМЕНЗИЈА, у чијим осцилацијама "искачу клобуци",в.фотони и генеришу време,простор,енргију и МАСУ. А искакње в.фотона је асинхроно.И отуд закривљење свих квалитета грубог космоса,грубе стихије. Јер сваки квант грубе стихије у "судару" са следећим в.фотоном,подпада под закон инерције,мења правац, ЗАКРИВЉУЈЕ СЕ.ОТУД ДЕФОРМАЦИЈА време,простор,енргија и појава масе. Јер је фина стијија "избушена" небићем.И више не поседује првобитни синхроницитет,континуум. Пре греха је била КОНТИНУИРАНА,КАО ВОДА.А сад је СТРИНГОВАНА, као мрежа. А цео космос има мустру-ТАЧКУ,КРУГ И ТОРУС. ТАЧКА ЈЕ кубит фине стихије,симултани спин једног в.фотона у две тачке.Т=0.(кубитни компјутери)1=0,симултано. ТАЧКА је бит-талас грубе стихије,(или маса,потпуно закривљење енергије).V=C(3000 000km/sec)(битни компјутери)1 па 0...сукцесивно. КРУГ је стринг фине материје где се генерише чиста енергија,Т=0,ламбда=бесконачно. И КРУГ је стринг грубе материје одакле се генерише талас,учесталост,висина,дужина и квантитет масе. ТОРУС је КОСМОС фине стихије,догађај будућности,који зависи од ПОСМАТРАЧА. И ТОРУС је груби космос,радиотелескопски космос,ЕНТРОПИЧНИ, ЧИЈИ КРАЈ ЈЕСТЕ,крајња неравнотежа.Брауново кретање.Ако Бога нема. А Бога има.И вера ПОСМАТРАЧ,СВЕДОКА И УЧЕСНИКА одређује судбину посматрача,не космоса. Њему је суђено да буде Тело Христосово.ПОСМАТРАЧИ могу да изаберу и небиће као "тело". drvce and DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Мај 29, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Мај 29, 2012 Брате мој, шта си ти написао све. И за крај трпаш ту Христа. Ова тема је посвећена научним детаљима који не обухватају појам Бога. А твоја опсесивна прича о виртуелним фотонима је проста квантна флуктуација услед неодређености и ненулте вредности. Дај заобиђи с таквом причом. Ово говорим братски и нисам уопште киван на тебе или шта слично. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Марио Токовић Написано Мај 29, 2012 Пријави Подели Написано Мај 29, 2012 Шта да кажем него јупијеиии,када ми је дрвце дало плус из физике. Можда догурам и до јаке двојке. Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Марио Токовић Написано Мај 29, 2012 Пријави Подели Написано Мај 29, 2012 Брате мој, шта си ти написао све. И за крај трпаш ту Христа. Ова тема је посвећена научним детаљима који не обухватају појам Бога. А твоја опсесивна прича о виртуелним фотонима је проста квантна флуктуација услед неодређеност и ненулте вредности. Дај заобиђи с таквом причом. Ово говорим братски и нисам уопште киван на тебе или шта слично. Али лепо звучи и ако наилазим на вакум? Али ево дрвце ми даје +. Па највећи научни детаљ је Христос.Да се није оваплотио,сви би смо још увек били, астролози,веруј ми.И играли би око казана кока-коле,за гутљај пепси-коле. DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Мај 29, 2012 Пријави Подели Написано Мај 29, 2012 gringrin gringrin gringrin Марио Токовић је реаговао/ла на ово 1 Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Мај 29, 2012 Пријави Подели Написано Мај 29, 2012 w.a.mozart, Juan Valdez, Марјанн and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Марио Токовић Написано Мај 29, 2012 Пријави Подели Написано Мај 29, 2012 А па већ понављаш дијагнозу. Ја сам послушан пацијент,редовно узимам терапију. Пређи мало и на квантну медицину. За квантну болест,квантна медицина. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Мај 29, 2012 Пријави Подели Написано Мај 29, 2012 А па већ понављаш дијагнозу. Ја сам послушан пацијент,редовно узимам терапију. Пређи мало и на квантну медицину. За квантну болест,квантна медицина. Nisam postavio ni dijagnozu, ni prepisao terapiju... niti mi tako nesto pada na pamet... ja samo ne razumem ni tebe ni Zgembu... a mozda ste obojica genijalci a ja samo maleni crv nesposoban da shvatim vasu genijalnost... Марио Токовић and DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 2 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука