w.a.mozart Написано Мај 29, 2012 Пријави Подели Написано Мај 29, 2012 Sveti Jovan Lestvičnik LESTVICA Pouka XII O LAŽI (853) Proizvod gvožđa i kamena je vatra. Proizvod mnogogovorljivosti i šale je laž. Laž je iščeznuće ljubavi. Krivokletstvo je poricanje Boga. (856) Nijedan pametan čovek ne bi trebalo da misli da je laž mali greh, jer nema greha protiv koga bi Presveti Duh izrekao tako strašnu presudu kao protiv laži. Ako će Bog pogubiti sve koji govore laž, kao što David kaže (Ps.5,7), šta tek zaslužuju oni koji laž spajaju sa zakletvom. Viđao sam ljude koji se hvale svojom lažju, i koji duhovitošću i šupljim frazama izazivaju smeh, te kod slušalaca žalosno iskorenjuju plač. Kada nas vide kako u samom početku pokušavamo da slušanje nepristojnih priča opasnog predavača izbegnemo kao kužnu bolest, demoni pokušavaju da nas obmanu pomoću dve pomisli: "Nemoj da vređaš pripovedača", šapću nam, ili: "Nemoj se prikazivati pobožniji od ostalih". Odskoči, ne oklevaj! Inače će te smešne misli uznemiravati za vreme molitve. I nemoj samo da izbegavaš, nego i pobožno rasturaj takvo rđavo društvance, bacajući pred njih na sredinu pomisao na smrt i Poslednji sud. Bolje ti je da se pri tome poprskaš malo i slavoljubljem, samo da budeš uzročnik opšte koristi. Licemerstvo je majka laži, a često i njen neposredni povod. Neki tvrde da licemerstvo nije ništa drugo do vežbanje u laži i tvorac laži, sa kojom je pomešano krivokletstvo, dostojno najteže kazne. Onome koji je stekao strah Gospodnji, laž postaje tuđa, jer za nepodmitljivog sudiju ima svoju savest. Kao i u svim strastima, tako i u laži vidimo različitu štetu: drukčiji je sud onome koji laže u strahu od muka, a drukčiji onome koji laže bez ikakve stvarne opasnosti. Jedan laže radi uveseljavanja, drugi - radi slastoljublja; jedan, da prisutnima priredi veselje, a drugi, da bližnjem splete mrežu i nanese zlo. Vlasti progone laž pod pretnjom teških kazni, ali je mnogo suza potpuno uništava. Ko laže, izgovara se često okolnostima, i ono što je propast za dušu smatra dobrim delom. Lažljiv čovek se izdaje za podražavaoca Raave (up. Is.Nav.2,1 i d.), i govori da sopstvenom propašću druge spasava. Laž ćemo moći upotrebiti tek kada se potpuno budemo očistili od nje, premda ni tada ne bez straha Božijeg i ne bez krupnog razloga. Malo dete ne zna za laž. Ne zna za nju ni duša koja više u sebi nema lukavstva. Onaj koji se razveselio vinom, i protiv svoje volje u svemu govori istinu. I onaj koji se opio umilenjem, nije u stanju da slaže. Dvanaesti stupanj: onaj koji se popeo, stekao je koren vrlina. http://www.svetosavlje.org/biblioteka/lestvica/Lat_pouka12.htm Šta mislite o boldiranom delu i kako se uklapa u vaš doživljaj crkve i pravoslavlja... Perica Mitic је реаговао/ла на ово 1 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Мај 29, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Мај 29, 2012 znamo ko je sveti Jovan lestvičnik, je l tako... Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Мај 29, 2012 Пријави Подели Написано Мај 29, 2012 moze da se koristi u slucaju da ne ostetis nikoga a da spases nekoga tj da izvuces zivu glavu, sto sam jednom i uradio, tj poslusno sam klimao glavom(lagao tj glumio poslusnost) dok sam smisljao kako da pobegnem od manijaka, jer bi borba bila kobna po mene tj nas a jednom sam cak bio i licemer kad mi je klinac pretio pistoljem, smesna scena e hahahaa, idem ja novim naseljem u ns i naidje neki klinac sa jos manjim klincom koji pusi cigaru, i meni taj veci klinac kaze naredi: "stani gari", nesto u tom stilu, a ja duplo veci od njega i kazem drsko: "sha je bilo?!" e onda sam promenio pesmu kad se pohvalio kako ce da mi puca u noge hahahaha, mala cudovista, i trazio da ga odvedem do video kluba amigo, i usput me sramotio tako sto je uperio pistolj nekoj zenski u facu i tako... sHa_sarcasticlol Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Мај 29, 2012 Пријави Подели Написано Мај 29, 2012 Не волим лажи и гнушам их се.Као дете сам била склона фантазијама,маштањима и лажима.Једва сам успела тоа да искореним.Мислим да сам последњи трзај ових особина осетила негде са 19 и то је било то,већ са 20 сам била потпуно,потпуно други човек. Ко то не искорењује на време,сноси тешке последице. Ово је поготово истина што каже Свети Јован Лествичник,за велике обешењаке-шаљивџије. Никада нећу заборавити ситуацију када сам из пристојности саслушала виц једног рођака и на крају крајева,не само то,насмејала сам се на тај виц,насмејала се кисело и типа...јој,какав грозан виц али сам се насмејала а виц је био вулгаран и болестан.Тешко ми је када се сетим тога и ако је то било пре много година. У суштини,што сам старија све лакше регулишем неке ствари. Јадранка-Дервента and Ignjatije је реаговао/ла на ово 2 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Мај 29, 2012 Пријави Подели Написано Мај 29, 2012 Laž ćemo moći upotrebiti tek kada se potpuno budemo očistili od nje, premda ni tada ne bez straha Božijeg i ne bez krupnog razloga. пример светог епископа Дионисија Закинтоског: човек му је убио рођеног брата и кренуо да бежи од линча сељана ... набасао је на манастир у коме је светитељ био игуман и замолио да га спасе од сигурне смрти, испричавши му целу причу и незнајући чијег је брата убио. светитељ га је сакрио са великом тугом у срцу, не обзнанивши да је његов брат у питању, а сељане послао на другу страну и касније се тај човек покајао и свети епископ га је замонашио временом ... DYNABLASTER, Макрина, Ратко :( and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Мај 29, 2012 Пријави Подели Написано Мај 29, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1338323498' post='648352] пример светог епископа Дионисија Закинтоског: човек му је убио рођеног брата и кренуо да бежи од линча сељана ... набасао је на манастир у коме је светитељ био игуман и замолио да га спасе од сигурне смрти, испричавши му целу причу и незнајући чијег је брата убио. светитељ га је сакрио са великом тугом у срцу, не обзнанивши да је његов брат у питању, а сељане послао на другу страну и касније се тај човек покајао и свети епископ га је замонашио временом ... I onda je sve ok? http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Мај 29, 2012 Пријави Подели Написано Мај 29, 2012 sad se setih jedne svoje laži od pre 2 godine, uh.... nije mi svejedno sebe smatram nekim ko ne voli da laže, velika je neprijatnost da li je i prećutkivanje laž? pročitao sam ovaj tekst iako se bojim da čitam ovakve stvari, iako su korisne "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Мај 29, 2012 Пријави Подели Написано Мај 29, 2012 По мени је прећутати боље него слагати. Јадранка-Дервента је реаговао/ла на ово 1 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Мај 29, 2012 Пријави Подели Написано Мај 29, 2012 sad se setih jedne svoje laži od pre 2 godine, uh.... nije mi svejedno sebe smatram nekim ko ne voli da laže, velika je neprijatnost da li je i prećutkivanje laž? pročitao sam ovaj tekst iako se bojim da čitam ovakve stvari, iako su korisne Jeste. Nije sve bas tako crno-belo. http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драшко Написано Мај 29, 2012 Пријави Подели Написано Мај 29, 2012 recimo na ispovesti ponekad mi zapne pa ne mogu da izgovorim nešto pa to ti je............i to je neka laž, neka neiskrenost priznanje mu dodje ko "rastvarač" za laž.....šta mislite? sad razmišljam "naglas" pismeno valjda čovek se boji da nešto ne izgubi a kad kaže istinu sve se skine sa njegovih ledja?! "Верујем Господе, помози мом неверју" "О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Марио Токовић Написано Мај 29, 2012 Пријави Подели Написано Мај 29, 2012 Jeste. Nije sve bas tako crno-belo. Можда се поново упецам,али... кога ти лажеш са тим аватаром,сестро? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Мај 29, 2012 Пријави Подели Написано Мај 29, 2012 recimo na ispovesti ponekad mi zapne pa ne mogu da izgovorim nešto pa to ti je............i to je neka laž, neka neiskrenost priznanje mu dodje ko "rastvarač" za laž.....šta mislite? sad razmišljam "naglas" pismeno valjda čovek se boji da nešto ne izgubi a kad kaže istinu sve se skine sa njegovih ledja?! Treba vremena da sazri pokajanje. Драшко је реаговао/ла на ово 1 http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Мај 29, 2012 Пријави Подели Написано Мај 29, 2012 Можда се поново упецам,али... кога ти лажеш са тим аватаром,сестро? Nisam bas razumela pitanje, g-dine Poaro? http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Мај 29, 2012 Пријави Подели Написано Мај 29, 2012 recimo na ispovesti ponekad mi zapne pa ne mogu da izgovorim nešto pa to ti je............i to je neka laž, neka neiskrenost priznanje mu dodje ko "rastvarač" za laž.....šta mislite? sad razmišljam "naglas" pismeno valjda čovek se boji da nešto ne izgubi a kad kaže istinu sve se skine sa njegovih ledja?! Да,исповест је увек искушење за неке ствари.Мени се нпр.дешавало када сам у стању високоумља да причам искрено али се оправдавам и док то причам,мени је јасно као дан да грешим али то је јаче од мене Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Марио Токовић Написано Мај 29, 2012 Пријави Подели Написано Мај 29, 2012 Nisam bas razumela pitanje, g-dine Poaro? Онда ништа.Поаро је увек дискретан. Не жели да зажалимо због подпитања. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука