utopija Написано Јун 7, 2012 Пријави Подели Написано Јун 7, 2012 +! Nije mi želja ulaziti u rasprave duhovnosti 'ovih' i 'onih', štogod ona značila. - Čijoj duhovnosti pripada osobni pustinjski i prisni odnos u 'kutku svoje sobe' s Ljubljenim? Naravno, da je za zajednicu potrebno crkveno vodstvo, ali je korisno ponašati se poput Bogorodice prebirući u svom srcu o Riječi tražeći i otkrivajući Volju našeg Oca, te spoznavajući Ga sve više u Duhu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Јун 10, 2012 Пријави Подели Написано Јун 10, 2012 Potpuno krivo! A odakle vadiš ove "informacije"? Ма тако само ја називам оно што ви називате душом. Ја сматрам да то не постоји, тј. за мене је душа=нефеш=дах=живот, па не верујем у живот после смрти, већ у живот након васкрсења, живот будућег века... Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јун 10, 2012 Пријави Подели Написано Јун 10, 2012 Ма тако само ја називам оно што ви називате душом. Ја сматрам да то не постоји, тј. за мене је душа=нефеш=дах=живот, па не верујем у живот после смрти, већ у живот након васкрсења, живот будућег века... Vjeruje da je duša smrtna, kratko rečeno. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Јун 10, 2012 Пријави Подели Написано Јун 10, 2012 Vjeruje da je duša smrtna, kratko rečeno.Да, кратко речено верујем да је душа смртна по природи! Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кирил Написано Јун 10, 2012 Пријави Подели Написано Јун 10, 2012 Помаже Бог! Колико сам учио за ово кратко време, једино криво учење је учење католика, односно Филиокве. Мој попа (православни) има пар другова, католика, који су теолози. Чак и они знају да филиокве је лоше учење од Св. Тројици, но они не могу ништа. Нема Св. Тројства! Само Св. Тројица! Они су исте суштине, само су различите личности. И лепо пише у Н. Завету, само не знам, и не разумем зашто се католици праве луди? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јун 10, 2012 Пријави Подели Написано Јун 10, 2012 Помаже Бог! Колико сам учио за ово кратко време, једино криво учење је учење католика, односно Филиокве. Мој попа (православни) има пар другова, католика, који су теолози. Чак и они знају да филиокве је лоше учење од Св. Тројици, но они не могу ништа. Нема Св. Тројства! Само Св. Тројица! Они су исте суштине, само су различите личности. И лепо пише у Н. Завету, само не знам, и не разумем зашто се католици праве луди? Već sam vam negdje napisao da je Sv. Trojstvo hrvatska riječ za Sv. Trojicu, značenje je isto. Isto kao što je na engleskom naziv za Sv. Trojicu The Holy Trinity na njemačkom je to: Die Heiligste Dreifaltigkeit ili Dreieinigkeit ili Trinität na italijanskom je to: La Santa Trinità na francuskom: La Sainte Trinité na španskom: La Santísima Trinidad na latinskom: Sanctissima Trinitas itd. itd. Svaki jezik za to ima SVOJ naziv. Isto kao i za Boga. Besmisleno je tom uopšte i raspravljat. To je isto kao kad biste tvrdili da je jedini ispravan naziv taj grčki: Αγία Τριάδα Znači tada ni srpski Sveta Trojica niti bi bio ispravan niti dolazio u obzir ni pod razno. Trojstvo ili Trijada, u čemu je sad ta takva "prevratna" razlika? Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кирил Написано Јун 10, 2012 Пријави Подели Написано Јун 10, 2012 Već sam vam negdje napisao da je Sv. Trojstvo hrvatska riječ za Sv. Trojicu, značenje je isto. Isto kao što je na engleskom naziv za Sv. Trojicu The Holy Trinity na njemačkom je to: Die Heiligste Dreifaltigkeit ili Dreieinigkeit ili Trinität na italijanskom je to: La Santa Trinità na francuskom: La Sainte Trinité na španskom: La Santísima Trinidad na latinskom: Sanctissima Trinitas itd. itd. Svaki jezik za to ima SVOJ naziv. Isto kao i za Boga. Besmislica je tom uopšte i raspravljat. То није бесмислица ако је бачена анатема још од 1054 године! То никако није бесмислица! Зашто није: The Holy Three ??? Није Тројство! Неможе бити! Па макар умро ја у месту сад... Постоје Света Тројица: Бог, Син, Свети Дух!!! Исте су божанске суштине коју ми неможемо никако да разазнамо, али су три личности!!! Мислим, јел ви католици то нећете да разумете? Или се бојите да се све не сруши, као кула од карата... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јун 10, 2012 Пријави Подели Написано Јун 10, 2012 То није бесмислица ако је бачена анатема још од 1054 године! То никако није бесмислица! Зашто није: The Holy Three ??? Није Тројство! Неможе бити! Па макар умро ја у месту сад... Постоје Света Тројица: Бог, Син, Свети Дух!!! Исте су божанске суштине коју ми неможемо никако да разазнамо, али су три личности!!! Мислим, јел ви католици то нећете да разумете? Или се бојите да се све не сруши, као кула од карата... Daj idi malo se izobražavaj, uči, studiraj strane jezike, nije srpski jezik jedini jezik na svijetu. Vidim da ne znaš ni engleski. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јун 10, 2012 Пријави Подели Написано Јун 10, 2012 То није бесмислица ако је бачена анатема још од 1054 године! Da, bačena je na tebe! Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кирил Написано Јун 10, 2012 Пријави Подели Написано Јун 10, 2012 Daj idi malo se izobražavaj, uči, studiraj strane jezike, nije srpski jezik jedini jezik na svijetu. Vidim da ne znaš ni engleski. чек.. а шта не ваља??? Црква не би требала да зависи од језика, побогу Јозо! Зар не би требало у овом случају, да се језик подреди цркви, да буде како црква каже, како учење каже. И сад немој бити буквалиста па рећи: Онда црква треба да измисли нови језик. Наравно да не!!! Ако је Света Тројица, онда је : The Holy Three, и молим те, не прави ме глупим јер то нисам.. Откако постоји црква, има учење о Св. Тројици! И одједном у 5 веку појави се филиокве и Римска патријаршија је то полако уводила у своје учење. Како је могуће да је један човек непогрешив??? Ма дај бре... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Јун 10, 2012 Пријави Подели Написано Јун 10, 2012 Александар Богдановић, cini mi se da su na tebe presudan uticaj ustavili adventisti, a to smatram na osnovu poruke koju si mi poslao.Zasto onakva poruka? Zato sto s uvazavanjem se odnosim prema ostalim hriscanskim crkvenim zajednicama. Ne pljuvanje po drugima nije odricanje od pravoslavne vere. Ja u potpunosti drzim apsolutno svetopisamsku i svetopredanjsku tradiciju Pravoslavne vere, tako da ne vidim na koji nacin TVOJ sud moze da se odnosi na mene: "Апостат! Жао ми је Вељо, али ти си изгледа несвесно, нажалост, постао издајник Цркве Христове, апостат. Нека ти се Господ смилује." utopija је реаговао/ла на ово 1 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Јун 10, 2012 Пријави Подели Написано Јун 10, 2012 Александар Богдановић cini mi se da su na tebe presudan uticaj ustavili adventisti, a to smatram na osnovu poruke koju si mi poslao.Zasto onakva poruka? Zato sto s uvazavanjem se odnosim prema ostalim hriscanskim crkvenim zajednicama. Ne pljuvanje po drugima nije odricanje od pravoslavne vere. Ja u potpunosti drzim apsolutno svetopisamsku i svetopredanjsku tradiciju Pravoslavne vere, tako da ne vidim na koji nacin TVOJ sud moze da se odnosi na mene: Какви црни адвентисти, то ја под утицајем ранохришћанске литературе (имаш нпр. Дела апостолских ученика у предводу владике Атанасија део, а има и на другим местима на српском; на енглеском преводу може да се нађе све, или макар већина оног што је сачувано). Рани хришћани су сматрали слаткоречивост за грех, а тебе критикујем због твојих најгрђих синкретистичких ставова које си више пута износио на форумима (знам ја да ти то из најбољих намера, само сматрам да ниси у праву), ко зна шта би ти тек владика Атанасије рекао... Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
jermel Написано Јун 10, 2012 Пријави Подели Написано Јун 10, 2012 Već sam vam negdje napisao da je Sv. Trojstvo hrvatska riječ za Sv. Trojicu, značenje je isto. Да ли је? "Свето ТРОЈСТВО", буквални превод латинског Тринитас, чије опет значење није веран превод грчког оригинала ТРИАС, или у 4. падежу ТРИЈАДА, јер је прави и правилни превод грчког ТРОЈИЦА ( = њих ТРОЈИЦА), скуп или сабор или заједница ТРИЈУ Лица; у Православној Хришћанској вери то је: Јединствени вечни Сабор и суштинска Заједница Свете Тројице Личности: Оца и Сина и Светога Духа = ТРОЈИЦЕ Једносуштне и Нераздељиве, како говоримо на богослужењима и у здравицама. Јер "Тројство", макар и "Свето Тројство", не значи Три Лица = Три Личности, него неку трострукост, нека три "својства", у најбољем случају троструко својство (отуда појам "тројство" као и појам "двојство", означавају само двојно или тројно својство, а не и триперсоналност), те према томе израз "Свето Тројство" језички не покрива стварност Свете Тројице. (напр. три човека јесу тројица а не тројство, као што и два човека јесу двојица а не "двојство". Позадина латинског Тринитас и хрватског Тројство јесте Августиново погрешно примењивање психолошког тројства у човеку на Богоначалну Свету Тројицу Персона = Трију Божанских Личности)..." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Јун 10, 2012 Пријави Подели Написано Јун 10, 2012 имаш нпр. Дела апостолских ученика Nemoj da pričaš,pa ja nisam znao za to dok mi ti ne reče :o A sto se tice sinkretizma: Sinkretizmom se može smatrati svaki pokušaj spajanja različitih filozofskih ili verskih pravaca. Termin se prvenstveno primjenjuje u nauci i istoriji religije, a upućuje na fenomen pojava i pojmova sastavljenih od spajanja različitih verskih formi. Reč sinkretizam dolazi od grčkog συγκρητισμός ..." Ajde ti sad nama pokazi gde kod mene ima tih - "најгрђих синкретистичких ставова које си више пута износио на форумима"? Evo tema kojie sam zapoceo i njima se bavio: - o Orijentalnim Pravoslavnim Crkvama (tzv. monofizitima) i Asirskoj Crkvi Istoka (tzv. nestorijanncima), i tema koje su drugi pokrenuli, o: - Katoličkoj Crkvi (RKC), - i Islamu, - i Hinduizmu. Gde sam tu izneosio "najgrdje sinkretisticke stavove" tj. spajanje razlicitih filozofskih i verskih prvaca? Izvoli. utopija је реаговао/ла на ово 1 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Јун 10, 2012 Пријави Подели Написано Јун 10, 2012 Nemoj da pričaš,pa ja nisam znao za to dok mi ti ne reče :o A sto se tice sinkretizma: Sinkretizmom se može smatrati svaki pokušaj spajanja različitih filozofskih ili verskih pravaca. Termin se prvenstveno primjenjuje u nauci i istoriji religije, a upućuje na fenomen pojava i pojmova sastavljenih od spajanja različitih verskih formi. Reč sinkretizam dolazi od grčkog συγκρητισμός ..." Ajde ti sad nama kaza gde sam ja Па ево једног примера: Kо jе рекао да није? A колика је мања разлика између православних и римокатоличких хришћана, него између православних и ових правих јеретика са којима је Св. Василије Велики водио дијалог? Након тога, огромном већином прихватили су да Дух Свети није створење, али да ипак није ни личност, и Свети Василије је успоставио евхаристијско јединство са њима, и на то је обавезао и православне презвитере. Шта рећи данас када сви хришћани исповедају исти Символ вере: -источни православци, -оријентални православци, -асирска црква истока (тзв. несторијанци) -традиционалне цркве протеста против папе (агликанци, лутеранци, калвинисти... баптисти... па чак и секта адвентиста, исповедају Никео-цариградски Символ вере), -римокатолици (са додатком филиокве). Види се овде да хушкаш на заједничко причешћивање, интеркомунију и као да тврдиш: ма све је то исто... А иначе, разлика између оних како ти кажеш ондашњих правих јеретика и православних је много, много мања, него разлика између православних и данашњих римокатолика. А убрајањем протестаната показујеш апсолутно непознавање тога у шта они верују, јер једно је веровање, друго учење, а треће пак исповедање. Или други пример, када сам прочитао твоју тврдњу да је Несторије био православан (а тај чланак прочитао један лик, па рекао епископу Атанасију, а он човек патролог, па сам одатле и чуо оно од њега: нису свети оци сисали весло - тако му је одговорио, а затим разобличио ту клеветничку тврдњу - а то тврде псевдо-теолози попут оне што каже да је Исус био хермафродит)... Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука