Срђан Шијакињић Написано Мај 31, 2012 Пријави Подели Написано Мај 31, 2012 А шта би на сабору у Флоренци?Један Св. Марко Ефески не прими унију и сачува Православље!Али немој ми трпати у уста нешто што никада нисам рекао. Никада ја нисам говорио: "Или владике који су уз Сабор СПЦ или владика Артемије". Напротив, ја много владика готивим. Владика Никанор банатски, владика Василије зворничко-тузлански, владика Јефрем бањалучки, владика Георгије канадски, владика Василије сремски, владика Милутин ваљевски...и има их још наравно, који су истински чувари Православља. Али то је мањина у Сабору СПЦ. Нажалост, данас се у СПЦ играмо демократије и парламентаризма, па глас већине одлучује и када су овако тешка питања на дневном реду, као што је уклањање канонског епископа са катедре своје Епархије. Ја опет не мислим да је истина увјек у већини, напротив, у многим случајевима је истина код мањине. И Христос рече: Не бој се МАЛО СТАДО, јер би воља Оца Небескога! Штета што више не постоје црквено-народни сабори, па да видите шта народ каже на све ово. Будите сигурно да је вјерни народ у огромној већини против свејереси екуменизма, против реформе Литургије, против прогона Артемија и његовог монаштва!А чувар вјере је народ!Ако народ не прими јерес екуменизма, ако народ не прими измјену Литургију, то никада неће заживјети у потпуности!И у том контексту, ја сам велики оптимиста! Али авај, свако тумачи по своме и како њему одговара. Данас теби и сличнима већина одговара, али не значи да сутра нећете бити у мањини... Тешко нашој Цркви ако народ буде одлучивао ишта у вези са њом... Добро, имамо разлаз у неким темељним ставовима, неки сматрају да је потенцијално зближавање милијарди људи у једно тело циљ вредан много напора и компромиса, и да тај циљ неће одвести Цркву странпутицом и искривљењу Истине, јер ће Добри Бог зарад жеље заједнице руководити свој брод. Литургијау "нову" такође више волим, и баш бих волео да ми неко објасни њене мане, али да се не своди на "тако је одувек", "традиција" и сл. Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Мај 31, 2012 Пријави Подели Написано Мај 31, 2012 Da li je ovo istina? Провјери сам, уђи на сајт факултета и види ко су све професори (можда је и неки ванредни, али колко ме памћење сјећа, редовни је...долази из Загреба). "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
N.Petrovic Написано Мај 31, 2012 Пријави Подели Написано Мај 31, 2012 Zar je zaista toliko nemoguce da Sinod donese odluku izlazenja iz ekumenskih razgovora? Koliko vidim, narod, koji pristaje uz monaha Artemija ima samo jednu zelju: Da SPC izadje iz tih razgovora. Izgleda mi da nemaju nikakvu volju da pripadaju nekoj struji koja se udaljuje od SPC, vec vise osecaj da ih SPC sama tera od sebe drzeci se necega sto je toliko puta do sada odbacivano. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Мај 31, 2012 Пријави Подели Написано Мај 31, 2012 Какве везе то има што она постоји, када ти "проганини" су виновници раскола? Јеси свјестан шта значи цијепати ризу Христову? Очигледно ниси. Шта ће Милоју причешће кад му је прече направити раскол? Конташ сад. То што иде велики број монаха код Артемија, нема никакве везе. Нама је монаштво као и уопште вјера у народа ионако у кризи, и само је природан слијед догађаја учинио да се ствари одвијају у том смјеру. СПЦ неће отпасти од истине. Највјероватнији сценарио је да ће Артемије постићи договор са п.Иринејем и да ће се вратити СПЦ, и добиће и катедру, само наравно не ЕРП. Е тад ће настати џумбус. Његове присталице ће га се масовно одрицати, и тада ће Артемије стварно носити тежак крст. Како ће сада оставити те људе, када је дозволио својом пасивношћу и лакомисленошћу да крену за њим и да га гледају као гуруа. Видјећемо. Видиш, ја би то волио када би се десило. Али неће се десити ни под условом да му СПЦ врати катедру Епархије РП. Јер Артемије захтјева да се иде на црквени суд, па ако се докаже да је невин, да онда клеветници одговарају. И наравно услов је и да СПЦ коначно иступи из ССЦ, јер таква саборска одлука већ више од деценију постоји. А монаси се никада неће одрећи Артемија, јер је он њихов духовни отац. Они не издају духовне оце! "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Мај 31, 2012 Пријави Подели Написано Мај 31, 2012 Тешко нашој Цркви ако народ буде одлучивао ишта у вези са њом... Добро, имамо разлаз у неким темељним ставовима, неки сматрају да је потенцијално зближавање милијарди људи у једно тело циљ вредан много напора и компромиса, и да тај циљ неће одвести Цркву странпутицом и искривљењу Истине, јер ће Добри Бог зарад жеље заједнице руководити свој брод. Литургијау "нову" такође више волим, и баш бих волео да ми неко објасни њене мане, али да се не своди на "тако је одувек", "традиција" и сл. Ноине у Светој Литургији доводе до немира. Узрок свега у СПЦ што данас имамо је екуменизам али и те непотребне реформе, које доводе до саблазни народа. "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Мај 31, 2012 Пријави Подели Написано Мај 31, 2012 Kakav guruizam,užas.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Мај 31, 2012 Пријави Подели Написано Мај 31, 2012 УПРАВА МАНАСТИРА ДЕЧАНИ АПЛИЦИРА ЗА ДРЖАВЉАНСТВО "РЕПУБЉИК КОСОВА"!!! http://koha.net/?page=1%2C13%2C101637 Ето вам... "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Мај 31, 2012 Пријави Подели Написано Мај 31, 2012 Zar je zaista toliko nemoguce da Sinod donese odluku izlazenja iz ekumenskih razgovora? Koliko vidim, narod, koji pristaje uz monaha Artemija ima samo jednu zelju: Da SPC izadje iz tih razgovora. Izgleda mi da nemaju nikakvu volju da pripadaju nekoj struji koja se udaljuje od SPC, vec vise osecaj da ih SPC sama tera od sebe drzeci se necega sto je toliko puta do sada odbacivano. Тако је. Највећа саблазан је екуменизам. Ако би СПЦ одустала од екуменизма, и Артемије би укино катакомбе, у то сам дубоко увјерен! "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Мај 31, 2012 Пријави Подели Написано Мај 31, 2012 Zar je zaista toliko nemoguce da Sinod donese odluku izlazenja iz ekumenskih razgovora? Koliko vidim, narod, koji pristaje uz monaha Artemija ima samo jednu zelju: Da SPC izadje iz tih razgovora. Izgleda mi da nemaju nikakvu volju da pripadaju nekoj struji koja se udaljuje od SPC, vec vise osecaj da ih SPC sama tera od sebe drzeci se necega sto je toliko puta do sada odbacivano. Тешко да имају само вољу да изађе и ССЦ. Имали би онда они вољу, да се прекине и општење са оним Црквама које нису изашле из ССЦ. Имале би опет вољу да одређују како који владика смјер тумачити Оце, како несмје, јел се смију отварати двери на литургији или не смије, јел се смије бити у општењу са новокалендарцима или несмије итд... Учешће СПЦ у ССЦ је још од 1997 мртво слово на папиру. Дотичној господи то није јасно јер имају ли разума, то је јако велико питање. Да имају онда би расудили, да ако ти од 1997 године не учествујеш у раду ССЦ чије се сједнице поприлично редовно одржавају, онда ти имаш јако велики проблем. Осим тога позиваш се на св.Јустина Ћелијског у чије вријеме је грчки еукуменизам био изузетно јак, исто као и комунизам, па он се није одјелио од СПЦ иако је сковао термин "свјерес екуменизма", док дотична господа, у вријеме када је тај екуменизам знатно мањи и када је учешће СПЦ у њему занемарљиво, цијепају хитоњ Господњи, под изговором да их је ава Јустин тако научио, они као бјеже од јереси екуменизма. Ако ово није безумље, онда не знам како би га назвао. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Мај 31, 2012 Пријави Подели Написано Мај 31, 2012 Видиш, ја би то волио када би се десило. Али неће се десити ни под условом да му СПЦ врати катедру Епархије РП. Јер Артемије захтјева да се иде на црквени суд, па ако се докаже да је невин, да онда клеветници одговарају. И наравно услов је и да СПЦ коначно иступи из ССЦ, јер таква саборска одлука већ више од деценију постоји. А монаси се никада неће одрећи Артемија, јер је он њихов духовни отац. Они не издају духовне оце! Ма не не издају, само што је Антоније Давидовић на свом сајту истинољубље како већ беше, јавно кукако против тога што је Артемије уопште ишао код п.Иринеја. Ето колико он воли Артемија и колико му је вјеран. Сигурно би било монаха који би остали са њим. Али гомила њих добро познатих, од овчара и каблара и Браничева и Бачке, мирјана, букача који сада подржавају Артемија, одрекли би га се ако би се он вратио СПЦ. Проста чињеница. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Мај 31, 2012 Пријави Подели Написано Мај 31, 2012 Тако је. Највећа саблазан је екуменизам. Ако би СПЦ одустала од екуменизма, и Артемије би укино катакомбе, у то сам дубоко увјерен! Хахахаха.... Напротив брате, ја баш сматрам да није потребно академско теолошко знање за обичне монахе. 1. То ме и не чуди. Људи твог менталитета - који се ужасавају образовања и теологије - су и довели до тога да монаси не знају шта је Црква и хришћанство, те помислили да је оно супротно од образовања мерило истине. Да је било више посвећено пажње образовању монаха, не бисмо имали овакве ситуације. Примитивизам појединих монаха је и довео до тога да се загубе и прелесте, те напусте СПЦ. Иначе какво су богословско знање стицали свештеници прије 200-300 година рецимо?Јесу ли и тад ишли на факултет и у богословије? Наравно да су стицали. О томе има гомила књига: школовали си се у Русији, Румунији, делом и на Западу, а добро је познато да је Карловачка богословија основана још у 18. веку. Теолошко образовање је одувек био идеал црквеног Предања. Онај ко живи Богоугодним животом, њему Бог и дарује моћ расуђивања, па и ако није много начитан и филозоф неки. Тачно. Једино што није тачно јесте лажна "просвећеност" људи око монаха Артемија и екпипе. У њиховом случају се ради о тешкој прелести и демонизму. Као и цркневнорушитељском менталитету. Њима ни начитаност не би помогла. Наравно, ти настави да се правиш наиван. Јасно је ко дан шта је "смисао" твог писања на овој теми. Али су ти аргументи преслаби, а брзина којом пишеш показује да немаш уопште жеље за разговором нити размишљањем, већ унапред имаш спремне нападе и против одговоре. За мене си ти очити и отворени артемита, колико год се правио да ниси. w.a.mozart, Срђан Шијакињић, Justin Waters and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Мај 31, 2012 Пријави Подели Написано Мај 31, 2012 Напротив брате, ја баш сматрам да није потребно академско теолошко знање за обичне монахе. Боље у манастиру читати дјела Светих Отаца, молити се Богу, него ићи и слушати предавања, нажалост и предавања иноверних (ајд да сад неко каже да клевећем, а редовни професор у БГ је неки теолог из Загреба који дође да предаје нашим богословима...шта има јеретик да научи наше богослове?). Иначе какво су богословско знање стицали свештеници прије 200-300 година рецимо?Јесу ли и тад ишли на факултет и у богословије?Нису, већ су то све учили у манастиру. Онај ко живи Богоугодним животом, њему Бог и дарује моћ расуђивања, па и ако није много начитан и филозоф неки. Svako vreme ima svoje breme i nemoguće je porediti ljude od pre 50 godina sa današnjim a kamolim 300.Niko ne kaže da u manastirima treba da imamo teološke kalibre tipa oca Justina ali se neke osnove moraju znati. Mati Jelena je ceo život u manastiru a evidentno da ne zna osnove eklisiologije Pravoslavne Crkve.Sramota. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Мај 31, 2012 Пријави Подели Написано Мај 31, 2012 Није тачно да имају само вољу да изађе и ССЦ. Имали би онда они вољу, да се прекине и општење са оним Црквама које нису изашле из ССЦ. Имале би опет вољу да одређују како који владика смјер тумачити Оце, како несмје, јел се смију отварати двери на литургији или не смије, јел се смије бити у општењу са новокалендарцима или несмије итд... Учешће СПЦ у ССЦ је још од 1997 мртво слово на папиру. Дотичној господи то није јасно јер имају ли разума, то је јако велико питање. Да имају онда би расудили, да ако ти од 1997 године не учествујеш у раду ССЦ чије се сједнице поприлично редовно одржавају, онда ти имаш јако велики проблем. Осим тога позиваш се на св.Јустина Ћелијског у чије вријеме је грчки еукуменизам био изузетно јак, исто као и комунизам, па он се није одјелио од СПЦ иако је сковао термин "свјерес екуменизма", док дотична господа, у вријеме када је тај екуменизам знатно мањи и када је учешће СПЦ у њему занемарљиво, цијепају хитоњ Господњи, под изговором да их је ава Јустин тако научио, они као бјеже од јереси екуменизма. Ако ово није безумље, онда не знам како би га назвао. Није екуменизам једини разлог. Разлог је наравно и неканонско рашчињавање и уклањање са Епархије РП. Разлог је наравно и протест против Зизјуласове догматике која се учи у нашим теолошким школама. Разлог је наравно и самовољно мјењање поретка Свете Литургије (уопште не занимају разлози, постоје 3 одлуке Сабора да се не мјења ништа, а опет многи мјењају). Иначе ако ниси знао: Артемијеви монаси опште са новокалендарцима у Грчкој, барем тајно са појединим манастирима И ако је јерес присутна у СПЦ код појединих, јерес се не шири као куга (то је резновање Акакијеваца). Зато Епархија РП у егзилу себе сматра СПЦ и не спори валидност Светих Тајни. Па по Богу, већина вјерника иде и у Епархију РП у егзилу и у своје парохије, НИКАДА АРТЕМИЈЕ НИЈЕ ПРОТИВ ТОГА ГОВОРИО! Зато немојте мјешати Артемија са Акакијем, јер Артемије је такође жесток противник Акакијеваца и свих расколника. "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
N.Petrovic Написано Мај 31, 2012 Пријави Подели Написано Мај 31, 2012 Тешко нашој Цркви ако народ буде одлучивао ишта у вези са њом... Добро, имамо разлаз у неким темељним ставовима, неки сматрају да је потенцијално зближавање милијарди људи у једно тело циљ вредан много напора и компромиса, и да тај циљ неће одвести Цркву странпутицом и искривљењу Истине, јер ће Добри Бог зарад жеље заједнице руководити свој брод. Литургијау "нову" такође више волим, и баш бих волео да ми неко објасни њене мане, али да се не своди на "тако је одувек", "традиција" и сл. Narod nikad nije odlucivao direktno vec se priklanjao jednoj ili drugoj strani. Siguran sam da ta "nova" liturgija nema nista toliko zastrasujuce kao sto se po pricama protivnika moze na prvi pogled uciniti. Medjutim , mislim da joj nije vreme. Sve se oko nas ubrzano menja, na zalost na gore. Mnoge vrednosti gube svoje znacanje. Sve sto je sveto, casno, iskreno.... se svakodnevno ismeva. Narod zapljuskuju ogromni talasi negativnih promena sa svih strana, a sad bi i da menjamo jedinu mirnu luku u covecijem zivotu, liturgiju. Razumem ja vas mlade ljude. Puni ste i znanja i samopouzdanja i zadivljujuca je vasa odanost. Zaista sam imponiran. Takodje gledam i nalicje cele ove price jer kad danas sutra,svetska stampa sa podsmehom pocne da ispira usta sa onim sto se desava kod nas.... da bar znam sta da kazem ljudima koji me okruzuju. Novine mogu doneti neka dobra ali treba sacekati. Nije im vreme. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Мај 31, 2012 Пријави Подели Написано Мај 31, 2012 Svako vreme ima svoje breme i nemoguće je porediti ljude od pre 50 godina sa današnjim a kamolim 300. Niko ne kaže da u manastirima treba da imamo teološke kalibre tipa oca Justina ali se neke osnove moraju znati. Mati Jelena je ceo život u manastiru a evidentno da ne zna osnove eklisiologije Pravoslavne Crkve.Sramota. Не спорим ја школовање, наравно да је и то лијепо, али није једино мјерило. Знаш и сам да отац Јоил нема никаквог теолошког образовања, а одушевљује вјернике својим поукама и бесједама, важи за једног од познатијих духовника у СПЦ (вјероватно се ти не слажеш са његовим ставовима, али не можеш спорити да га вјерни народ много поштује и воли). "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука