Јанко Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 Да, Семберац и Артемије су у СПЦ, само "званична СПЦ" није у СПЦ... Ето, то је логика... Дај, Семберац, ако се не одриче благодат Светога Духа, и да могу да се врше Свете Тајне, онда се не одриче ни одлука Сабора, то се зове еклисиологија... Јел` Семберац, знаш ли ЈЕДНОГ светитеља из историје Цркве који је био рашчињен од своје Цркве, а он наставио да врши богослужења и рукоположења, и на крају постао Свети? Ко га је прогласио светим? И најважније-ви живите у будућности, али не есхатолошкој (као што би требало у православљу), него апокалиптичкој... Milan Nikolic and w.a.mozart је реаговао/ла на ово 2 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 On huli na Sv. Petra Mogilu, nazivaju ga unijatom. A RPC u kalendaru ima Sv. Petra Mogilu...tolko o vladiki Atanasiju i njegovom umovanju. Волео бих да чујем, пошто си изгледа упућен човек, шта знаш о животу и делу Петра Могиле. С обзиром да браниш његов лик, волео бих да чујем шта је то значајно урадио Петар Могила и у чему владика Атанасије греши када га критикује? (Наравно, можемо и на некој другој теми) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
misha Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 Gledao sam. I dok sam bio prije na ovom forumu, malo sam i ja kreno tim stopama. Srecom, dozvao sam se na vrijeme pameti i poslusao sam duhovnike u koje vjerujem. U vladiku Atanasija ne vjerujem, jeste pametan i nacitan, ali ne vjerujem ja njemu mnogo. Eto iskren sam barem. Priznajem ga za vladiku i to sve, ali nije mi on duhovnik i nece nikad ni biti. On huli na Sv. Petra Mogilu, nazivaju ga unijatom. A RPC u kalendaru ima Sv. Petra Mogilu...tolko o vladiki Atanasiju i njegovom umovanju. Само ти веруј у духовнике (шта год то било - црква је за људе, а не за духове), а ми ћемо у Свету Тројицу. Sherlock H. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 Gledao sam. I dok sam bio prije na ovom forumu, malo sam i ja kreno tim stopama. Srecom, dozvao sam se na vrijeme pameti i poslusao sam duhovnike u koje vjerujem. U vladiku Atanasija ne vjerujem, jeste pametan i nacitan, ali ne vjerujem ja njemu mnogo. Eto iskren sam barem. Priznajem ga za vladiku i to sve, ali nije mi on duhovnik i nece nikad ni biti. On huli na Sv. Petra Mogilu, nazivaju ga unijatom. A RPC u kalendaru ima Sv. Petra Mogilu...tolko o vladiki Atanasiju i njegovom umovanju. Ma najbolje da tebe izaberemo za patrijarha. Ti si najpametniji. Sta je vl. Atanasije za tebe i tvoje veliko znanje i iskustvo. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 Волео бих да чујем, пошто си изгледа упућен човек, шта знаш о животу и делу Петра Могиле. С обзиром да браниш његов лик, волео бих да чујем шта је то значајно урадио Петар Могила и у чему владика Атанасије греши када га критикује? (Наравно, можемо и на некој другој теми) Iskren sam, ne znam sigurno mnogo. Ali znam jedno: Sv. Petar je kanonizovan od strane RPC i u kalendaru je. Meni to sve govori. Tu se i ja razlikujem od tebe mozda. Meni nije potrebno umovanje, prihvatam znakove Bozije i time se rukovodim. Ne moram ja znati sve...znam ono sto je do mene, sto nije, ne moram ni znati. "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
misha Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 Vrijeme ce pokazati dal se Crkva cisti od kukolja...vidjecemo to sve nakon smrti Artemija. Dal ce se on posvetiti ili nece. Ako se ne posveti, onda cu reci da si bio u pravu...do tada sam oprezan sa osudama.Како да се посвети ван Цркве и то после смрти??? Размислиш ли ти некада пре него што нешто бупнеш? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 Само ти веруј у духовнике (шта год то било - црква је за људе, а не за духове), а ми ћемо у Свету Тројицу. Duhovnik je onaj ko nas duhovno rukovodi i kome smo poslusni. Malo je danas naravno pravih duhovnika. "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 Како да се посвети ван Цркве и то после смрти??? Размислиш ли ти некада пре него што нешто бупнеш? I Sv. Maksim Ispovjednik je premino "van zvanicne Crkve"...pa je opet Svetitelj. Nije Crkva samo ono sto sebe naziva Crkvom. Crkva je tamo gdje je Istina! "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 Nisam jedini u SPC (a i ja sam SPC i ako su to mnogi zaboravili, da i narod cini Crkvu) koji ima odredjene simpatije prema Artemiju. Mozda je pogresio u nekim svojim postupcima, ali nije izdajnik vjere i nacije, naprotiv. On je zadnja nada za sve nas Pravoslavce ako dodje do vecih odstupnistva u SPC, ali mislim da nece doci. Sada je vrijeme tako da vecina istjeruje monahinje iz manastira. Bice jednom vecina ta koja je istjerana iz SPC, a onda ce ta vecina da protjera ekumeniste iz hramova SPC. Ti hramovi i manastiri su zaduzbene nasih Svetih predaka, koji nisu su ekumenisali i ljubili se sa papofilima. SPC nije svojina ekumenista...doce sve na svoje, polako. О томе можеш само да машташ, и ти, и твоји истомишљеници, да ћете освојити храмове СПЦ. Ти мислиш да си у СПЦ само зато што из СПЦ још нису изашли сви секташи. А то се мора десити, колико год да је болно. Били смо поносни што нисмо имали своје протестанте, сад смо их на жалост добили. Протестантске секте на православан начин. Имамо пример како су они завршили, имамо пример шта се дешава са разним православним сектама по другим православним црквама. Изгледа да некима то није довољно. Са штампањем канона, свако ко је купио књигу је постао каноничар, и осећа се позваним да надгледа њихово спровођење, и да контролише рад Сабора и својих свештеника, дал раде све како пише у књизи. w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 Iskren sam, ne znam sigurno mnogo. Ali znam jedno: Sv. Petar je kanonizovan od strane RPC i u kalendaru je. Meni to sve govori. Tu se i ja razlikujem od tebe mozda. Meni nije potrebno umovanje, prihvatam znakove Bozije i time se rukovodim. Ne moram ja znati sve...znam ono sto je do mene, sto nije, ne moram ni znati. Тако сам и мислио. Добро, ево неке ствари које су то тебе и које можеш сазнати о Петру Могили: http://www.verujem.o...jska_obnova.htm http://eparhija-back...lisioloske-teme http://www.spcportal...pg=1886〈=sr http://pravoslavlje....-trebnika/print И да, владика Атанасије нигде не спори његову светост већ његово унијатско богословље. А да је богословље Петра Могиле било порпилично латинизовано је данас општи закључак свих православних теолога (посебно руских). Јанко, Макрина and Марио Токовић је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 Ne mogu jednostavno da prihvatim neke stvari koje su neprihvatljive. Neprihvatljivo je za mene da je Artemije sektas, a da su pedofili i dalje crkveno velikodostojnici. To je za mene neprihavatljivo i uvjek ce ostati. A to ne umanje moju poboznost i vjernost Crkvi! Mene prozivaju oni za neposlusnost SPC koji se oglusavaju o odluke Sabora kako treba da se sluzi Liturgija (i odmah u startu, ne morate mi sada objasnjavati sta znaci vjekovni poredak...). SPC je i donela odluku da se istupi iz SSC-a, pa opet nije... Zato ja sebe ne osjecam kao nekoga ko nije poslusan SPC, naprotiv. Sve sto je po kanonima, postujem i sledim slepo. Sve sto je ucinjeno antikanonski, to ne mogu apriori prihvatiti. Inace Artemija ne oslovljavam episkopom samo zbog postovanja politike ovog foruma... "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
misha Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 I Sv. Maksim Ispovjednik je premino "van zvanicne Crkve"...pa je opet Svetitelj. Nije Crkva samo ono sto sebe naziva Crkvom. Crkva je tamo gdje je Istina!Њега је заједно са светим римским папом Мартином Исповедником прогнао јеретички римски цар, а не Црква. Приде, светом Максиму је ишчупан језик, и одсечене руке, и не знам како те није срамота да га упоређујеш са Артемијем. А да, хипокризија и недостатак елементарне етике је једна од карактеристика псевдо-зилота, који фарисејски све време трубе унаоколо о моралу. Макрина, Milan Nikolic and Јанко је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 О томе можеш само да машташ, и ти, и твоји истомишљеници, да ћете освојити храмове СПЦ. Ти мислиш да си у СПЦ само зато што из СПЦ још нису изашли сви секташи. А то се мора десити, колико год да је болно. Били смо поносни што нисмо имали своје протестанте, сад смо их на жалост добили. Протестантске секте на православан начин. Имамо пример како су они завршили, имамо пример шта се дешава са разним православним сектама по другим православним црквама. Изгледа да некима то није довољно. Са штампањем канона, свако ко је купио књигу је постао каноничар, и осећа се позваним да надгледа њихово спровођење, и да контролише рад Сабора и својих свештеника, дал раде све како пише у књизи. Slazem se, to je tragedija sto imamo reformatore (protestante) u SPC. Ali reformatori nisu oni koji samo zele da sve ostane kao sto smo dobili od nasih predaka, vec oni koji samovoljno izmisljaju neka nova pravila i cak se usudjuju da preispitaju razmisljanja nekih Svetih Otaca. To je za mene reformacija. Medju reformatorima Artemije apsolutno ne pripada. "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 Тако сам и мислио. Добро, ево неке ствари које су то тебе и које можеш сазнати о Петру Могили: http://www.verujem.o...jska_obnova.htm http://eparhija-back...lisioloske-teme http://www.spcportal...pg=1886〈=sr http://pravoslavlje....-trebnika/print И да, владика Атанасије нигде не спори његову светост већ његово унијатско богословље. А да је богословље Петра Могиле било порпилично латинизовано је данас општи закључак свих православних теолога (посебно руских). Sto ga onda RPC ne izbaci iz diptiha Svetih? "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 Њега је заједно са светим римским папом Мартином Исповедником прогнао јеретички римски цар, а не Црква. Приде, светом Максиму је ишчупан језик, и одсечене руке, и не знам како те није срамота да га упоређујеш са Артемијем. А да, хипокризија и недостатак елементарне етике је једна од карактеристика псевдо-зилота, који фарисејски све време трубе унаоколо о моралу. Ne poredim ga ja sa Artemijem. Samo ti kazem da je bilo Svetitelja koji su umrli van "zvanicne Crkve"... A da ne pricamo kolko je bilo episkopa koji su rascinjeni pa opet se ispostavilo da su te odluke Crkve bile pogresne. I Sv. Jovan Zlatousti je rascinjen, Crkva ga rascinila. Nazivaj i njega monahom Jovanom, a ne Sv. Arhiepiskopom grada Carigrada! "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука