Jump to content

Mali zadaci za clanove iz Prava

Оцени ову тему

Препоручена порука

Tacan odgovor je:

SAMO zato sto je napravio takav deal sa liderima ostalih partija, te pretposlednji clan Ustavnog zakona glasi:

Mandat predsednika Republike

Član 18

Izbor predsednika Republike iz člana 3. stav 2. ovog zakona smatraće se prvim izborom u smislu člana 116. stav 3. Ustava.

Не би био први члан Уставног закона који је у супротности са Уставом :)

Али се није обраћало пажње на међународноправни континутитет и међународне обавезе у

том погледу, да не помињемо уставноправни поредак, тако да је и тај члан противуставан.

• Волим 1

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Ajde evo ja cu tri pitanjca, dva laksa jedno teze. Na ova laksa nemoj da odgovaras, posto su prosta ko pasulj cisto za clanove:

Pravna terminologija: Koja je razlika izmedju zakona i zakonika?

Pravna teorija: Koji je osnovin deo prava i od cega je sastavljen?

*ova dva su off limit za one koji studiraju pravo.

Pravna filozofija(ovde bih voleo da cujem i tvoje misljenje onako obimnije): Da li drzava stvara pravo ili pravo stvara drzavu?

Zakonik je skup zakona... valja... kao "krivicni zakonik" i slicno ...

A drugo pèitanje mi je nejasno...

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Ajde evo ja cu tri pitanjca, dva laksa jedno teze. Na ova laksa nemoj da odgovaras, posto su prosta ko pasulj cisto za clanove:

Pravna terminologija: Koja je razlika izmedju zakona i zakonika?

Pravna teorija: Koji je osnovin deo prava i od cega je sastavljen?

*ova dva su off limit za one koji studiraju pravo.

Pravna filozofija(ovde bih voleo da cujem i tvoje misljenje onako obimnije): Da li drzava stvara pravo ili pravo stvara drzavu?

Zakonik je skup zakona... valja... kao "krivicni zakonik" i slicno ...

Подели на овим сајтовима

Баш добро питање. Мислим да је двосмерно. Јер нема државе без права кое је развија, нити права без државе и друштва које га стварају. Много интереантна тема - однос права и државе. Мислим да чак постоји цела подграна правне филозофије која се бави само тиме - односом државе и права.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Posto me iuris zamolio da dam i svoj doprinos:

- da li je pravilno za neku pravnu normu reći da je "ništavna" ili "ništava"? (i zašto?)

Nistava a ne nistavna. Valjda znaci nevazeca ili nestro slicno ..

Подели на овим сајтовима

Zadnji zakon kojim se uredjuje polozaj stupanja na snagu stupio je kad:

Zbog clana:

Član 3, 2

Izbore za predsednika Republike raspisaće predsednik Narodne skupštine, do 31. decembra

2007. godine, odnosno najkasnije u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu poslednjeg

od zakona kojima se uređuju položaj i izbori za predsednika Republike, odbrana i Vojska

Srbije, spoljni poslovi i službe bezbednosti

Nisam siguran da razumem kakve ovo ima veze sa onim sto sam ja napisao?

I nemoj pogresno da ucis ljude... nije nova drzava, nije resetovan broj mandata zato sto je donet nov Ustav... resetovan je Ustavnim zakonom... prilicno nelegitimno...

Sto otvara i novo pitanje za laike: razlika izmedju legalnog i legitimnog? (po mogucstvu uz davanje primera)

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Zakonik je skup zakona...

Dabome, zakonik uredjuje siru pravnu materiju od zakona.

Za drugo pitanje se mora malo bolje poznavati pravna teorija.

Pomoc: Iz cega su sastavljeni pravni akti?

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Ајд ми реци зашто. Знам да је ништава, али не знам зашто?

Ajd pustite ti i iuris prvo ostale... inace cete smoriti temu, a mislim da ima potencijal da bude bas interesantna...

Elem, po objasnjenju Koste Cavoskog iz udzbenika, (ne znam da li je i lingvisticki tacno): nistavna bi bila norma koja ne postoji... nistava je norma koja postoji ali ne proizvodi dejstva (kao da ne postoji)...

• Волим 1

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

http://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_sprecavanju_nasilja_i_nedolicnog_ponasanja_na_sportskim_priredbama.html

Kako tumacite ovaj clan?

5) izazivanje nereda ili uništavanje imovine prilikom dolaska, odnosno odlaska sa sportske priredbe ili u sportskom objektu, remećenje toka sportske priredbe, ugrožavanje bezbednosti učesnika sportske priredbe ili trećih lica;

Pazite na osnovu ovoga vi mozete odgovarati za ovo delo, ako ste npr. iz Nisa krenuli na utakmicu u Novi Sad i vi se na pola puta pobijete sa nekom budalom pored trafike gde je autobus pravio pauzu! :D

Подели на овим сајтовима

I nemoj pogresno da ucis ljude... nije nova drzava, nije resetovan broj mandata zato sto je donet nov Ustav... resetovan je Ustavnim zakonom... prilicno nelegitimno...

Zvonkovo tumacenje za drzavu mi je bilo zanimljivo al ga nisam cuo do sad.

Koliko si ti tachno u pravu a koliko oni ne znam, nit imam dovoljno znanja nit informacija da procenim. Meni za sada ono sto sam cuo/citao o retroaktivnosti deluje tachnije.

A i kao sto si rekao:

Ajd pustite ti i iuris prvo ostale... inace cete smoriti temu, a mislim da ima potencijal da bude bas interesantna...

Elem, po objasnjenju Koste Cavoskog iz udzbenika, (ne znam da li je i lingvisticki tacno): nistavna bi bila norma koja ne postoji... nistava je norma koja postoji ali ne proizvodi dejstva (kao da ne postoji)...

Ja cu da izbegavam da odgovaram zato.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

http://www.paragraf....priredbama.html

Kako tumacite ovaj clan?

5) izazivanje nereda ili uništavanje imovine prilikom dolaska, odnosno odlaska sa sportske priredbe ili u sportskom objektu, remećenje toka sportske priredbe, ugrožavanje bezbednosti učesnika sportske priredbe ili trećih lica;

Pazite na osnovu ovoga vi mozete odgovarati za ovo delo, ako ste npr. iz Nisa krenuli na utakmicu u Novi Sad i vi se na pola puta pobijete sa nekom budalom pored trafike gde je autobus pravio pauzu! :D

Srecom, sudije nisu roboti... ;) i primenjuju zdrav razum prilikom tumacenja normi...

Подели на овим сајтовима

Nisam siguran da razumem kakve ovo ima veze sa onim sto sam ja napisao?

Sto otvara i novo pitanje za laike: razlika izmedju legalnog i legitimnog? (po mogucstvu uz davanje primera)

Legalno-zasnovano na zakonu, pravu.

Legitimno-zasnovano na volji onoga ko je suveren. Ako je demokratija-znaci na volji naroda-parlamenta. Ako je monarhija-legitimna je volja monarha.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...