timjančica Написано Април 29, 2012 Пријави Подели Написано Април 29, 2012 to sa "ikonom" kao dogmatskim pojmom, je mislim ideja od mitr. j. zizjulasa, ...postoje razlike naravno među pravoslavnim u smislu naroda i etosa i običaja, o tome neki drugi put..ne brigaj Петровић Станислава „А ово је вјечни живот да познају Тебе јединога истинитог Бога кога си послао Исуса Христа“ Јн. (17, 3) Бог створи прво Адама и Еву, а послије Стеву. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Април 29, 2012 Пријави Подели Написано Април 29, 2012 to sa "ikonom" kao dogmatskim pojmom, je mislim ideja od mitr. j. zizjulasa, ...postoje razlike naravno među pravoslavnim u smislu naroda i etosa i običaja, o tome neki drugi put..ne brigaj Ja se uopšte ne dotičem vladike +Zizjulasa ili njegove teologije, ono što sam napisao se odnosi samo i jedino na tebe jer si mi potvrdila da si dugo razmišljala kako da nazoveš ili označiš motivačni poster ikonom ili motivačnim posterom ili nečim drugim. To zaista prevazilazi sve mogućnosti i mojeg dosta širokog shvatanja kad mi neko sam napiše da nije u stanju razlišiti liturgijski obraz IKONU od motivačnog postera ili treba dječijeg crteža ili fotografije a bez ikakvih mješanja dogmatike i teologije u sve to, da s tim ima problem ili ne zna kako bi to uradio. Ne mogu ti ništa drugo na to reći nego da se obratiš parohu ili nekome ko vodi vjeronaučna predavanja, samo tamo možeš naučiti kako razlikovati liturgijski obraz ili IKONU od dječijeg crteža, motivačnog postera, fotografije, umjetničke slike ili reklamnog plakata. Nemam šta bih dalje dodao k tomu svemu. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Април 29, 2012 Пријави Подели Написано Април 29, 2012 postoje razlike naravno među pravoslavnim u smislu naroda i etosa i običaja, o tome neki drugi put..ne brigaj Naravno da postoje, vi Srbi imate Slavu, slavski kolač i Badnjak a poljski, češki i slovački pravoslavci pojma nemaju šta je to. To da se ne brigam, također nejde jer sam panslavista a bavim se slovenskim narodnim običajima, naročito tim hrišćanskim. Kad bi nekakav Čeh, Poljak, Slovak, Ukrajinac, Rus ili Bjelorus na našim FB grupama ili Forumima nazvao srpsku Slavu i Badnjak NEPRAVOSLAVNIM ili nedaj Bože, PAGANSKIM običajima, ili reliktima slovenske paganštine i slično samo zato što tih takvih običaja on dotični u toj svojoj pravoslavnoj Crkvi NEMA, nikakvog slavskog kolača. Slave ni Badnjaka. Itekako bih se brinuo i reagovao na to a imao bi dosta posla sa mnom dok mu sve ne bih objasnio isto kao i tebi, Dragisi i ostalim vašim istomišljenicima da tuđe običaje nemate pravo nazivati nepravoslavnim samo iz tog razloga što nisu vašim srpskim. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Април 29, 2012 Пријави Подели Написано Април 29, 2012 Ja se uopšte ne dotičem vladike +Zizjulasa ili njegove teologije, ono što sam napisao se odnosi samo i jedino na tebe jer si mi potvrdila da si dugo razmišljala kako da nazoveš ili označiš motivačni poster ikonom ili motivačnim posterom ili nečim drugim. To zaista prevazilazi sve mogućnosti i mojeg dosta širokog shvatanja kad mi neko sam napiše da nije u stanju razlišiti liturgijski obraz IKONU od motivačnog postera ili treba dječijeg crteža ili fotografije a bez ikakvih VELIKIH mješanja VISOKE dogmatike i SVEUČILIŠNE teologije u sve to, da s tim ima problem ili ne zna kako bi to uradio. Ovo samo ispravim da me ne hvatate za riječ, ako niste neko od vas iz osnovnog vjeronauka već niste stigli shvatit kako razlikovat IKONU od svega drugog što ikonom nije pogotovu to onda nećete shvatit čitajući teološke knjige i dogmatiku, tim još manje. Loša vijest za takve ali istina, nažalost. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Април 29, 2012 Пријави Подели Написано Април 29, 2012 ... jer sam panslavista a bavim se slovenskim narodnim običajima, naročito tim hrišćanskim.... ti se onda nastavi baviti panslavenskim temama i nemoj tvrditi nesto sto jednostavno nije istina. dakle jerusalimska patrijarsija na koju si se pozvao i upitao (mene a cini mi se i ostale) da li je postujemo, (aludirajuci pri tome na laz da se u njoj vec 1000-1500 godina izvode te igre) JEDNOSTAVNO NEMA TE IGRE. posto vidim da te sve ovo pogodilo vise necu pisati i to ne zbog nekih tvojih primedbi moderatorima nego zato sto je stvar potpuno jasna, osim naravno ukoliko uspes da potvrdis svoje tvrdnje relevantnim (jerusalimske patrijarsije) dokazima (a ne ove ili one "pravoslavne" crkve). sto se mene tice reko sam ti sta mislim o tvom pisanju: bujna masta. Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Април 30, 2012 Пријави Подели Написано Април 30, 2012 Јосипе, дајмо се сконцентрират... У наслову се показује да то-та представа- не треба имати никакве везе са богослужењем, одатле је кренула сва критика свих нас овде. Дакле, немој нас убеђивати да је нормално и да се у осталим Православним Црквама овакве ствари изводе редовно и уз чинодејствовање свештеника (или у овом случају монаха). Дакле, таквог нечег нема и неће бити, и зато:наш манастир, наш монах, наша критика две неспојиве ствари у православљу-чинодејства и представе...Не видим што се ти налазиш прозваним у овој причи, и браниш католичке ославе кад о њима није реч? Ви имате своја правила, нико их не дира и не забрањује, остави нама наше, и не убеђуј нас да је црвено зелено. Нисмо браћа Далтони. А то што си прочитао и видео на сајту једног православног манастира па мислиш да је став целе СПЦ... Ево, ово може да се види сваке године на Филипинима код тамошњих католика, па не мислимо да тај начин има званичан благослов РКЦ: "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Април 30, 2012 Пријави Подели Написано Април 30, 2012 Ево, ово може да се види сваке године на Филипинима код тамошњих католика, па не мислимо да тај начин има званичан благослов РКЦ: Колико пута, коликопута, колико пута, колико пута сам ја овдје написао да су то мимолитургијске активности и да ми никакав благослов од Папе и Рима ни било каквог епископа, бискупа НЕ ТРЕБАМО као ви, ви међутим имате некакав монопол Јерусалима на те игре, распитајте се код ваших монаха о чему се ради. А тај монопол је и разлогом због чега се у осталим православним земљама те православне Пашије приређују врло ријетко. И поента није била у том шта има или нема благослов Цркве ове или оне већ шта неки православни народи практикују као хришћански обичај. ВИ ТВРДИТЕ ДА ПАШИЈОВЕ ИГРЕ НИКО У ПРАВОСЛАВЉУ НЕ ПРАКТИКУЈЕ А ЈА ТВРДИМ ДА ТО НИЈЕ ТАЧНО И ДА ИМА ПРАВОСЛАВНИХ ЗАЈЕДНИЦА И ЦРКВИ КОЈЕ ИХ ПРАКТИКУЈУ, ТАКОЂЕР У ОКВИРУ МИМОЛИТУРГИЈСКИХ ПОБОЖНОСТИ И АКТИВНОСТИ БИЛО КАО ПОЈЕДИНЦИ ИЛИ ПАРОХИЈА, УЗ СУДЈЕЛОВАЊЕ КЛИРА ИЛИ БЕЗ ЊЕГА:. То је све на шта се своди тај наш спор. А да практикују доказао сам то оним видеима и сликама постављеним у пријашњим постовима. Иначе да вам буде јасно, Пашијове игре НИСУ литургијом и за њих ја не требам никаквог благослова ни Папе, ни епископа ни свештеника. Могу приликом њих и да се прикуцам ексерима, ако ми то падне на памет, ни за то не требам никакво одобрење од Цркве. Други је потом проблем да ли све то што чиним Црква подржава и хвали. Наравно да ни не подржава ни не хвали никакво самоповређивање, флагеланство ни сличне екстреме. Сваки човјек има свој разум и своју слободну вољу а такођер зна шта официјално Црква о том мисли. Црква такођер има официјално мишљење о разводима, абортусима, уживању дрога, они су за разлику од Пашијових игара чак стриктно забрањени под тешки и смртни гријех уколико неко то чини па опет то многи ччине и још се и даље сматрају хришћанима. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Април 30, 2012 Пријави Подели Написано Април 30, 2012 То ви изгледа ви никако не разумијете неке ствари. Погледајте. Иста ствар кад би дједе и бабе, хришћани из неке парохије дошли и хтјели да организају атлетчки маратон уз који ће се дувачки оркестар свирати разне хришћанске пјесме а скупљени добротворни прилози приликом тога ће ићи на добротворне сврхе а они ће тамо трчат. Код нас за тако нешто они одобрење никакво не требају од Цркве, могу то организоват како им воља, гдје хоће и како хоће. А и кад би постојала таква обавеза тражења одобрења, па Црква им не би могла тако нешто одбити или забранити. Међутим тамо на том маратону неколико дека и бака то не издрже са срцем и одвезу их по болнициама са симптомима инфаркта у разним стадијима, од прединфарктног до колапса. И ко сад има за ту ситуацију одговорност? Црква? И какве везе потом то има с литургијом? Исто као што тај маратон није и не може бити никаквом литургијом тако ни те Пашијове игре не могу бити никаквом литургијом. Па чак ни паралитургујом оне нису, ни тај маратон ни Пашијове те игре. Паралитургијом је она литургија који расколници неких Цркви сматрају литургијом, то је паралитургија, расколничка литургија. Онда шта су? То што сам вам написао на почетку и што по толико пута понављам: МИМОЛИТУРГИЈСКЕ ПОБОЖНОСТИ И АКТИВНОИСТИ. Добротворни маратом је мимолитургијска хришћанска харитативна АКТИВНОСТ, а Пашијове игре мимолитургијском побожносто. Постоје такођер и мимолитургијске КУЛТУРНЕ хришћанске активности као изложба икона, потом такођер СПОРТСКЕ; ЕДУКАТИВНЕ ИТД. И фестивал хришћанских филмове је исто тако мимолитургијском хришћанском културном акцијом. Активност је то хришћанска али није литургијом, зато тај назив - мимолитургијска активност, побожност итд. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Април 30, 2012 Пријави Подели Написано Април 30, 2012 (измењено) ... ВИ ТВРДИТЕ ДА ПАШИЈОВЕ ИГРЕ НИКО У ПРАВОСЛАВЉУ НЕ ПРАКТИКУЈЕ А ЈА ТВРДИМ ДА ТО НИЈЕ ТАЧНО И ДА ИМА ПРАВОСЛАВНИХ ЗАЈЕДНИЦА И ЦРКВИ КОЈЕ ИХ ПРАКТИКУЈУ, ТАКОЂЕР У ОКВИРУ МИМОЛИТУРГИЈСКИХ ПОБОЖНОСТИ И АКТИВНОСТИ БИЛО КАО ПОЈЕДИНЦИ ИЛИ ПАРОХИЈА, УЗ СУДЈЕЛОВАЊЕ КЛИРА ИЛИ БЕЗ ЊЕГА: ... Јеси глув или глуп или тренираш? Ми критикујемо повезаност те представе са богослужењем и коришћењем црквеног простора, ШТО СЕ ОВДЕ ДОГОДИЛО, а ти пишеш "мимолитургијске побожности" Ај` да поновим:никакво богослужење (не само Литургија) комбиновано са оваквом представом, а то се догодило у том манастиру! НИКО У ПРАВОСЛАВЉУ НЕ ПРАКТИКУЈЕ ОВО ЗАЈЕДНО СА БИЛО КОЈИМ БОГОСЛУЖЕЊЕМ! ЗАТО ЈЕ НАСЛОВ "ПАРА"БОГОСЛУЖЕЊЕ! Измењено Април 30, 2012 од Јане "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Април 30, 2012 Пријави Подели Написано Април 30, 2012 Јеси глув или глуп или тренираш? Ми критикујемо повезаност те представе са богослужењем и коришћењем црквеног простора, ШТО СЕ ОВДЕ ДОГОДИЛО, а ти пишеш "мимолитургијске побожности" Ај` да поновим:никакво богослужење (не само Литургија) комбиновано са оваквом представом, а то се догодило у том манастиру! НИКО У ПРАВОСЛАВЉУ НЕ ПРАКТИКУЈЕ ОВО ЗАЈЕДНО СА БИЛО КОЈИМ БОГОСЛУЖЕЊЕМ! ЗАТО ЈЕ НАСЛОВ "ПАРА"БОГОСЛУЖЕЊЕ! На видеу се види да ништа од тог није било у Цркви тамо у Стублу већ на некаквој ледини, ал чија је ледина то ја не знам. Ваљда и код вас сваки манастир и парох имају право да одреде какве и које мимолитургијске активности ће се одигравати на територију његове парохије: литија, Пашијове игре, благослов аута или животиња и слично. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Април 30, 2012 Пријави Подели Написано Април 30, 2012 Литија и дотична благосиљања имају одређене богослужбене радње, ове представе НЕ! А пошто су уклоњене и слике и видео где се могао видети монах (или монаси, не сећам се) у одређеним вршењима некаквих молитвословља или чега већ-они знају(изгледа се прочуло до званичних инстанци-читај до владике ) мислим да је време и да завршимо са овим, ми смо своје постигли... "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Април 30, 2012 Пријави Подели Написано Април 30, 2012 Литија и дотична благосиљања имају одређене богослужбене радње, ове представе НЕ! А пошто су уклоњене и слике и видео где се могао видети монах (или монаси, не сећам се) у одређеним вршењима некаквих молитвословља или чега већ-они знају(изгледа се прочуло до званичних инстанци-читај до владике ) мислим да је време и да завршимо са овим, ми смо своје постигли... У реду, тако јето исправно, не сматрате непходним проводити у Србији туђе православне и хришћанске обичаје. И то има своју логику, постоје и чешки и пољски и словачки хришћански обичају које држе православци и који такођер вама у Србији ништа нит значе нити би имало смисла завести их код вас, па и кад суправославни, било би то као умјетно накалемљено без историјског континуитета и етнографске позадине. Али погледат једном за 20 године или више се деају, упознате се мало са туђим православним и хришћанским традицијама, то није неко сад завођење по цијелој Србији. И вама је лијепо да други о вама нешто сазнају и ја сам упознат рецимо доста добро с тим како с великим поносом причате и показујете своје српске православне и хришћанске традиције и културу по Пољској, Чешкој и Словачкој. Тако је и то такво једно упознавање и обогаћивање, ништа више ни мање. Али вама је сметало и тај један пут. Шта мислите кад би Чеси рекли вашем фолклорном КУД-у, који је негдје приказивао српске обичаје за Бадњак, пред неком црквом у Чешкој, католичком или протестантском: више да никад нисте довели оне људе да нам приказују те своје обичаје који нису чешки, шта ће то нама, то је паралитургијом и изругивањем се Божићу. И напали свог пароха што је дозволио да се то одржи у дворишту католичке цркве. Рецимо. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Април 30, 2012 Пријави Подели Написано Април 30, 2012 мислим да је време и да завршимо са овим, ми смо своје постигли... Постигли сте шта тачно? Исто оно што би постигли Чеси да најуре сваког ко би хтио приказати некакве српске хришћанске и православне обичаје у Чешкој, рецимо. У случају кад би они размишљали и понашали се исто као ви. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Мај 1, 2012 Пријави Подели Написано Мај 1, 2012 ... Шта мислите кад би Чеси рекли вашем фолклорном КУД-у, који је негдје приказивао српске обичаје за Бадњак, пред неком црквом у Чешкој, католичком или протестантском: више да никад нисте довели оне људе да нам приказују те своје обичаје који нису чешки, шта ће то нама, то је паралитургијом и изругивањем се Божићу. И напали свог пароха што је дозволио да се то одржи у дворишту католичке цркве. Рецимо. И уз то тај парох читао молитве или вршио некакво богослужбено молитвословље као у оном нашем манастиру, којег нигде нема у типику? (ово стално случајно или намерно превиђаш!???!) Ја сам први против таквог накарадног синкретизма. "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Мај 1, 2012 Пријави Подели Написано Мај 1, 2012 Постигли сте шта тачно? Исто оно што би постигли Чеси да најуре сваког ко би хтио приказати некакве српске хришћанске и православне обичаје у Чешкој, рецимо. У случају кад би они размишљали и понашали се исто као ви. Ево опет...да најуре сваког ко би хтио приказати некакве српске хришћанске и православне обичаје у Чешкој а да се уз то врши молитвословље или богослужење дотичне Цркве! Апсолутно сам за...најуривање таквих ствари. "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука