Jump to content

Глумљење Христовог распећа - пара"бого"служење

Оцени ову тему

Препоручена порука

Такви обичаји су изругивање Христу. А овај манастир је... Не знам како да то кажем... Има на сајту PDF књижица о настанку манастира и мислим да доста говори. Од стила, преко начина на који износи историју манастира, до тумачења тих догађаја. За мој укус - сувише сумњиво.

To nisu nikakvi folklorni običaji, već dramatizovano predčitano Jevanđelje!

Vagaj riječi, upotrebljavaš besmisleno a nepotrebno vrlo teške kvalifikacije!

Подели на овим сајтовима

To nisu nikakvi folklorni običaji, već dramatizovano predčitano Jevanđelje!

Vagaj riječi, upotrebljavaš besmisleno a nepotrebno vrlo teške kvalifikacije!

А шта је Литургија?

Ово испади горе се појављују када се изгуби литуријски етос.Литургија је та онтолошка драма тј.како рече један брат "свака Евхаристија је долазак Христов међу нас." И одатле,шта ће нам овакви пластични позоришни комади?

a nemam pojma šta ste vi gledali i mogli vidjet, u srednjem vijeku nije bilo ni videa, ni PC, ni interneta ni filmova a čitati i pisati je znalo malo ljudi, 5-10% najviše a još manje ih je knjige imalo.

Нема то везе са постојањем видеа,интеренета,филмова и компјутера...и у доба велике неписмености увјек је постајала икона,барем у православљу, која је осликавала догађаје и за коју се ум везао и тако понирао у домострој спасења Богочовеком Христом.

Подели на овим сајтовима

А шта је Литургија?

Ово испади горе се појављују када се изгуби литуријски етос.Литургија је та онтолошка драма тј.како рече један брат "свака Евхаристија је долазак Христов међу нас." И одатле,шта ће нам овакви пластични позоришни комади?

Нема то везе са постојањем видеа,интеренета,филмова и компјутера...и у доба велике неписмености увјек је постајала икона,барем у православљу, која је осликавала догађаје и за коју се ум везао и тако понирао у домострој спасења Богочовеком Христом.

Pa, šta sad ja trebam, da počnem ovdje postovat sve vaše liturgijske "pravosllavne drame" (videa) koje pravite za Božić, Uskrs, Sv. Savu i slične blagdane, vidio sam i Pašijske također, pa da mi na kraju kažeš, e vidiš, kad to rade pravoslavci onda je to LITURGIJA i LITURGIJSKA DRAMA istovremeno, ali kad to rade katolici ili protestanti to isto, onda to nije nikakva ni liturgija ni liturgijska drama već IZRUGIVANJE HRISTU! Kao i u 100 stvari za koje ste se isčuđavali da kod nas postoje a na kraju se ispostavilo kako ne samo kod vas da postoje te iste takve već ste u njima i arciliderima. Pročitao si ljepo na tom sajtru da se tamo u Stublu u manastiru sv. Petke ta pašijova igra odigrala samo jedanput jer:

То је једнократни догађај и неће се понављати на нашем простору, јер

Јерусалим има ауторско право, и искључиви монопол на употребу тог обичаја.

Znači kod vas u pravoslavlju je to tako da Jerusalim ima exkluzivno pravo na to takvo prema vama "izrugivanje" Hristu, a on još može i dati ili prodati tu svoju licencu drugim manastirima da se i drugi pravoslavni vjernici širom svijeta bar jednom u životu tako "narugaju" Hristu! Ili mislite da sam ja ili još netko ovdje lud? Pratite li vi kakve besmislice iznosite, tvrdite i pišete, čitate li vi sami to što napišete?

Pa mi u tom treba da se učimo od vas, kod nas to još nije ni lincencovano

ni Vatikanom ni Papom a vi na to imate već i autorska prava i monopol!

A odvažujete se nama držat lekcije o tom šta je to liturgija a šta su to liturgijske igre!

Poštedite me, molim vas takvih komentara ubuduće!

Подели на овим сајтовима

Pa, šta sad ja trebam, da počnem ovdje postovat sve vaše liturgijske "pravsolavne drame" koje pravite za božić i slične blagdane, vidio sam i Pašijske također, pa da mi na kraju kažeš, e vidiš, kad to rade pravoslavci onda je to LITURGIJA i LITURGIJSKA DRAMA istovremeno, ali kad to rade katolici ili protestanti to isto, onda to nije nikakva ni liturgija ni liturgijska drama već IZRUGIVANJE HRISTU! Kao i u 100 stvari za koje ste se isčuđavali da kod nas postoje a na kraju se ispostavilo kako ne samo kod vas da postoje te iste takve već ste u njima i arciliderima.

Ми се очигледно нисмо разумјели.Ни у ком случају ми није пало на памет да помињем римокатолике и протестанте и да величам било чију страну,ја сам генерално рекао за ово глуматање на Велики Петак,имајући овдје пред собом примјер из наслова теме и ове Пашијске игре што си ти поставио (не знам да ли се оне играју на тај дан).У сваком случају,овако сува интерпретација Христовог распећа је потпуно непотребна.Посебно богослужбени ритам велике четрдесетнице са строгим постом нас води и управља наш ум на те догађаје.То што се раде позоришне представе,филмови и серије везане за страдање Господње,то је нешто што се зове свјетлосна разлика и далеко је од Цркве и увјек у себи има много сентименталног.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Ovo je slicno "pranju nogu" na BF-u.

Нимало сличности

"В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская)

"Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев)

--- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. ---

Подели на овим сајтовима

Ми се очигледно нисмо разумјели.Ни у ком случају ми није пало на памет да помињем римокатолике и протестанте и да величам било чију страну,ја сам генерално рекао за ово глуматање на Велики Петак,имајући овдје пред собом примјер из наслова теме и ове Пашијске игре што си ти поставио (не знам да ли се оне играју на тај дан).У сваком случају,овако сува интерпретација Христовог распећа је потпуно непотребна.Посебно богослужбени ритам велике четрдесетнице са строгим постом нас води и управља наш ум на те догађаје.То што се раде позоришне представе,филмови и серије везане за страдање Господње,то је нешто што се зове свјетлосна разлика и далеко је од Цркве и увјек у себи има много сентименталног.

Šta je nepotrebno a šta potrebno je diskubitalno, jedino što je tu zaista nepotrebno je taj tvoj povišeni odnos i arogancija s kojom sve čemu ne razumiješ niti te to zanima nazivaš "glumatanjem". Inače, ja tu ne vidim ništa do li prenemaganje, valjda to sve ne misliš ozbiljno što si napisao? U redu, zatvorite se u nekakvu takvu pravoslavnu teokraciju iliti džamahiriju, zabranite film, pozorište, poeziju, književnost, svo slikarstvo osim ikonopisanja a sve umjetnike koji su nešto napisali ili naslikali ili snimili film, napravili dramu na temu hrišćanstva pozatvarajte i prevaspitavajte u nekakvim logorima, tako valjda to bude najbolje. A smjesta prestani gledat filmove, TV, odlazit u pozorište jer sve to što ti treba već imaš - liturgiju i bogoslužbeni ritam. Najbolje da onda u toj takvoj teokraciji i isključite struju, tako ćete sigurno spriječiti da se neko slučajno ne počne odavati sentimentalnim i dekadentnim neliturgijskim i mimoliturgijskim aktivnostima ili zabavama. Uklonite sve narodne bogomoljačke pjesme, običaje, objasnite narodu da treba njegovati samo vizantijsko pojanje ili maksimalno ono staroslavensko ali isključivo liturgijsko. Tako vam to bude najbolje! A ne služite se više tekovinama katoličkog jeretičkog zapada kao filmom, pozorištom, svjetovnim slikarstvom, skulptorstvom, klasičnom muzikom sa simfonijskim orkestrima (kako rekoh imaju pravo ostati samo a capella vokalisti i vizantijsko pojanje) i svim tim ostalim koji se nikad nisu njegovali u pravoslavnoj liturgiji! Jedini za koje znam da su protiv svemu tomu nabrojanome su bigotni kalvinisti i neke sljedbe puritanskih baptista te neke gotovo nepoznate marginalne sljedbe totalno zastranilih hrišćanskih sektaša.

Подели на овим сајтовима

Šta je nepotrebno a šta potrebno je diskubitalno

Потребна је и најпотребнија Света Литургија.Зар ви сумњате?

, jedino što je tu zaista nepotrebno je taj tvoj povišeni odnos i arogancija s kojom sve čemu ne razumiješ niti te to zanima nazivaš "glumatanjem". Inače, ja ne vidim ništa do li prenemaganje, valjda to sve ne misliš ozbiljno što si napisao? U redu, zatvorite se u nekakvu takvu pravoslavnu teokraciju iliti džamahiriju, zabranite film, pozorište, poeziju, književnost, svo slikarstvo osim ikonopisanja a sve umjetnike koji su nešto napisali ili naslikali ili snimili film, napravili dramu na temu hrišćanstva pozatvarajte i prevaspitavajte u nekakvim logorima, tako valjda to bude najbolje. A smjesta prestani gledat filmove, TV, odlazit u pozorište jer sve to što ti trenba već imaš - liturgiju i bogoslužbeni ritam. Najbolje da onda u toj takvoj teokraciji i isključite struju, tako ćete sigurno spriječiti da se neko počne odavati sentimentalnim i dekadentnim neliturgijskim i mimoliturgijskim aktivnostima ili zabavama. Uklonite sve narodne bogomoljačke pjesme, običaje, objasnite narodu da treba njegovati samo vizantijsko pojanje ili maksimalno ono staroslavensko ali isključivo liturgijsko. Tako vam to bude najbolje! A ne služite se više tekovinama katoličkog jeretičkog zapada kao filmom, pozorištom, svjetovnim slikarstvom, skulptorstvom, klasičnom muzikom sa simfonijskim orkestrima (kako rekoh imaju pravo ostati samo a capella vokalisti i vizantijsko pojanje) i svim tim ostalim koji se nikad nisu njegovali u pravoslavnoj liturgiji!

типичан човјек од сламе.

Подели на овим сајтовима

Потребна је и најпотребнија Света Литургија.Зар ви сумњате?

типичан човјек од сламе.

Svetu Liturgiju mi imamo ali imamo također i čitav život prožet tom liturgijom pa i tada kada smo izvan liturgijskih dešavanja vrlo rado pogledamo i poslušamo nešto što je Jevanđeljem inspirovano i što služi k uzdizanju duha. Kod nas se to jedno i drugo se ne isključuje već skladno nadopunjava. Možeš me nazvati čim hoćeš ali k razumijevanju onom što sam ti rekao je potrebno nešto više toga čega ti izgleda nemaš, moli se da ti se da. Ponizno srce je početak svakog učenja.

Подели на овим сајтовима

Шта рећи, кад нема кише и град је добар.

А шта рећи на то како у вас јерусалимска Црква православна

си је на то "парабогослужење" чак и патент направила?

Кад нема ни кише ни града, оди у Јерусалим,

тамо ћеш наћи све то!

Подели на овим сајтовима

Немам ријечи да изразим своје запрепашћење и згражавање! Ја бих то на црквени суд...

То се исто и ја згражам, такођер!

наравно да треба то све на Црквени Суд!

Шта друго! Јерусалим је то патентирао а

да никога ништа није питао за мишљење,

нити се ртражила а ни добила сагласност

од свих помесних православних Цркви!

О нама и Папи римском да ни не спомињем,

још само да почну од нас тражит тантијеме на то!

Нас поготову нико ништа није питао!

Подели на овим сајтовима

Нисам вас најбоље разумио, не знам да ли говорите са дозом ироније... Мени је сама помисао да неко ''глуми Исуса Христа'' ван памети, било да се ради о документарном или играном филму. А ово...немам ријечи...

Гледао сам неколицину филмова које су правили муслимани, у којима је приказан живот и рад Мухамеда - ни у једном нико не глуми Мухамеда, већ је његово присуство ријешено на различите начине и, по мом скромном мишљењу, веома успјешно. Паметноме доста!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...