ebrius Написано Април 24, 2012 Пријави Подели Написано Април 24, 2012 Ovako drugari, na žalost nemam vremena da se posvetim raspravi, ja sam napisao onako kako jeste a vi to shvatite kako god želite, ja sam prosto nemoćan. Jedino što jpš mogu je da vam ovdje postavim jednu emisiju u kojoj je gostovao sarajevksi paroh otac Vanja Jovanović gdje on govori o ovome što sam ja pisao... Hvala na čitanju i veliki pozdrav svima! Sve najbolje vam želim! (Dio koji trebate čuti je na 13:10 ukoliko ne želite da gledate cijelu emisiju.) http://www.youtube.com/watch?v=tEWUeW09yNc&context=C48cd2e5ADvjVQa1PpcFPBLtcKa7LDw1aTGBXIw6EGEnb3F2KhPDo%3D Дијана. and RYLAH је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Април 24, 2012 Пријави Подели Написано Април 24, 2012 Jos kad bi neko umeo da mi objasni koji stih ove ljubavne pesme govori o Jasenovcu? Ima li tak'ih? пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ebrius Написано Април 24, 2012 Пријави Подели Написано Април 24, 2012 Pokušajte malo da razmišljate o ljudima koji su bili u vozu, to su bili muškarci - uhapšeni su jer su Srbi, na Đurđevdan su ubačeni u voz koji ih je vozio u smrt, cijela pjesma je njihov krik jer su znali da idu u sigurnu smrt - proljeće na moje rame slijeće, đurđevak zeleni, svima osim meni... Poslušajte opet ovo što govori otac Vanja, on kaže i da se vladika zahvalio Bregoviću zbog ove pjesme... Zaista ne znam da li su još trebali u pjesmu ubaciti i Jasenovac pa da svima bude jasnije da se radi o tome. Eto, neka ovo bude moj zadnji komentar, još jednom veliki pozdrav svima pa se čujemo nekom drugom prilikom. Дијана. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Април 24, 2012 Пријави Подели Написано Април 24, 2012 Pokušajte malo da razmišljate o ljudima koji su bili u vozu, to su bili muškarci - uhapšeni su jer su Srbi, na Đurđevdan su ubačeni u voz koji ih je vozio u smrt, cijela pjesma je njihov krik jer su znali da idu u sigurnu smrt - proljeće na moje rame slijeće, đurđevak zeleni, svima osim meni... Poslušajte opet ovo što govori otac Vanja, on kaže i da se vladika zahvalio Bregoviću zbog ove pjesme... Zaista ne znam da li su još trebali u pjesmu ubaciti i Jasenovac pa da svima bude jasnije da se radi o tome. Eto, neka ovo bude moj zadnji komentar, još jednom veliki pozdrav svima pa se čujemo nekom drugom prilikom. Upravo zbog toga mi je nevjerovatno da se tako nešto ne bi nalazilo svakoj čitanci u BiH i sa tim istim objašnjenjem za djecu, učenike, đake, koje nam tu sam ti daješ, da se radilo o mladim ljudima, Srbima, koji su odvučeni u Jasenovac a cijela pjesma je njihov krik, da je takva pjesma postojala. Baš zbog toga! Jednostavno rečeno, mislim da ne bi postojala čitanka u kojoj o tome nešto ne bi pisalo. Ni istorijske knjige ili monografije u kojoj se o tome ne bi nešto zapisalo. Tim prije ako je to sve tako bilo. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Април 24, 2012 Пријави Подели Написано Април 24, 2012 Pokušajte malo da razmišljate o ljudima koji su bili u vozu, to su bili muškarci - uhapšeni su jer su Srbi, na Đurđevdan su ubačeni u voz koji ih je vozio u smrt, cijela pjesma je njihov krik jer su znali da idu u sigurnu smrt - proljeće na moje rame slijeće, đurđevak zeleni, svima osim meni... Poslušajte opet ovo što govori otac Vanja, on kaže i da se vladika zahvalio Bregoviću zbog ove pjesme.. Ovo je ljubavna pesma o momku kojeg je devojka ostavila na djurdjevdan... nikakav krik nikakvih zrtava jasenovca u njoj nema. Najveci dokaz je sama pesma u kojoj nema ni jednog jedinog stiha koji se moze tumaciti drugacije od ljubavnog... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Написано Април 24, 2012 Пријави Подели Написано Април 24, 2012 докажи? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Април 24, 2012 Пријави Подели Написано Април 24, 2012 докажи? Dokazi ti da ima veze s Jasenovcem? пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Написано Април 24, 2012 Пријави Подели Написано Април 24, 2012 нећу ни да покушавам, намјерно, само да би и та твоја тврдња "висила у ваздуху" sHa_sarcasticlol Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
brana Написано Април 24, 2012 Пријави Подели Написано Април 24, 2012 Upravo zbog toga mi je nevjerovatno da se tako nešto ne bi nalazilo svakoj čitanci u BiH i sa tim istim objašnjenjem za djecu, učenike, đake, koje nam tu sam ti daješ, da se radilo o mladim ljudima, Srbima, koji su odvučeni u Jasenovac a cijela pjesma je njihov krik, da je takva pjesma postojala. Baš zbog toga! Jednostavno rečeno, mislim da ne bi postojala čitanka u kojoj o tome nešto ne bi pisalo. Ni istorijske knjige ili monografije u kojoj se o tome ne bi nešto zapisalo. Tim prije ako je to sve tako bilo. Читанке БИХ су заиста мерило истине биле и остале, овоме сам се слатко насмијала. Посебно је био циљ разноразним Поздерцима или пездирцима да се страдалничка историја дозна, јер признавајући нечије страдање отворила би се дискусија и о бездушним убицама. А бездушне убице, су се елегантно инфилтрирале у партизанске јединице и писале повијест. Прије тога су побиле интелектуалну елиту да би могли несметано записати историју. За вас нити Св.Вукашин Клепачки није постојао, да није било микрософта неби признали ни постојање мале Милице Ракић. Било како било, убице остају убице, и Бог их је означио, као и Каина, и увјек ће их питати :"А где ти је брат Каине!" Са песмом или без песме... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
brana Написано Април 24, 2012 Пријави Подели Написано Април 24, 2012 Ovo je ljubavna pesma o momku kojeg je devojka ostavila na djurdjevdan... nikakav krik nikakvih zrtava jasenovca u njoj nema. Najveci dokaz je sama pesma u kojoj nema ni jednog jedinog stiha koji se moze tumaciti drugacije od ljubavnog... Vi to tumačite kao pink estradu? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Април 24, 2012 Пријави Подели Написано Април 24, 2012 Meni je najčudnije što se ni u jednoj knjizi od prije 1982 ne spominje a ni ne pojavljuje ta pjesma a ni fragmentarno, ni cijela, ni u čitankama, ni u ukupnoj BiH poeziji ni u časopisima. U isto vrijeme su takve pjesme kao Na Petrovačkoj cesti, Majka Pravoslavna ili Jama bile u svakoj čitanci kako za osnovne tako i za srednje škole. Uz to je moja majka bila učiteljica i imao sam savršeni pregled takve ratne poezije, svake godine je pripremala prigodne recitale s učenicima. Na kraju krajeva sam i ja sam maturirao na radu iz književnosti August Šenoa/Ivo Andrić a 1983 sam radio opširnu radnju o NDH, ustaškim zločinima i Sarajevu kod asistena prof. Šešelja. Tako bih vjerovatno na nju negdje naišao da je postojala. A ako jeste, koji je onda razlog da nije bila uvrštena u istoriju ili poeziju kao što je mnogo drugih i manje poznatih djela, pjesama, pisama, dokumenata i slično. Zato mi je vrlo čudno da je znači svo to vrijeme ta pjesma "skrivana"? Od koga onda i zašto, kad je istovremeno bilo mnogo pjesama sa takvom tematikom već u svim školskim knjigama i čitankama, mnogim časopisima itd. Jedna takva više ili manje, mislim da nikakav politički problem zbog toga ne bi bio, ne vjerujem da je ili da bi to netko (za)branio da se ona objavi. Ne vidim svrhu. Istovremeno prešućivanje takvog nečeg mi se čini nevjerovatnim, tada. Tko bi htio o tom u to doba prećutati tako nešto? A zašto? Zaista zvuci kao urbana legenda, nekom se tekst ove pesme ucinio u vezi sa dogadjajem od 6. maja 1942... sam izvor je prilicno cudan... pesma je navodno spontano nastala tog Djurdjevdana i zapevali su je (grupno) u vozu... jos kad bi pesme grupno nastajale... da je bar dr. Zarko Vidovic rekao da je tu u vagonu sa njima bio neki pesnik ili muzicar, pa nek mu je i zaboravio ime... nego je vagon odjednom spontano zapevao tog trenutka smisljenu pesmu... ne znamo na koju melodiju... i zato sam se i nadovezao na Josipovu poruku... malo je cudno da tekst pevane pesme ostane sacuvan i zapamcen iako nigde nije zapisan a da pri tom melodija bude zaboravljena... ВИЛМА је реаговао/ла на ово 1 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
brana Написано Април 24, 2012 Пријави Подели Написано Април 24, 2012 Zaista zvuci kao urbana legenda, nekom se tekst ove pesme ucinio u vezi sa dogadjajem od 6. maja 1942... sam izvor je prilicno cudan... pesma je navodno spontano nastala tog Djurdjevdana i zapevali su je (grupno) u vozu... jos kad bi pesme grupno nastajale... da je bar dr. Zarko Vidovic rekao da je tu u vagonu sa njima bio neki pesnik ili muzicar, pa nek mu je i zaboravio ime... nego je vagon odjednom spontano zapevao tog trenutka smisljenu pesmu... ne znamo na koju melodiju... i zato sam se i nadovezao na Josipovu poruku... malo je cudno da tekst pevane pesme ostane sacuvan i zapamcen iako nigde nije zapisan a da pri tom melodija bude zaboravljena... Pa nije bilo Zahara i ostalih , da bi sve to zapisali i uglazbili, zato je prisutna sumnja kod vas. Za vas su sigruno i epske pesme, nepostojeće, a nastale su isto u toku stradalničke istorije našeg naroda. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Април 24, 2012 Пријави Подели Написано Април 24, 2012 Pa nije bilo Zahara i ostalih , da bi sve to zapisali i uglazbili, zato je prisutna sumnja kod vas. Za vas su sigruno i epske pesme, nepostojeće, a nastale su isto u toku stradalničke istorije našeg naroda. Nisu nepostojece... i nisu nastale u trenucima koje opisuju nego nakon tih dogadjaja... i ne znam kakve ovo ima veze sa onim sto sam napisao... osim ako nije proizvod pogresnog razumevanja teze da je narodne pesme smislio narod... Sto se "uglazbljivanja" tice... kod neposrednog izvora ove informacije stoji tvrdnja da su je u vagonu pevali... te je zanimljivo pitanje koja je to bila melodija... i zasto se kasnije recitovala (posto melodija nije sacuvana niti tekst negde zapisan... sto je opet cudno, obzirom da tekst nije bas sjajan za recitaciju... i bas deluje kao da je pisan za melodiju... А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Април 24, 2012 Пријави Подели Написано Април 24, 2012 E svašta sa vama Brano.Kod vas je sve neka zavera u pitanju pa i pesma kad je u pitanju. Po mom mišljenju najobičnija ljubavnička pesma. “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
brana Написано Април 24, 2012 Пријави Подели Написано Април 24, 2012 E svašta sa vama Brano.Kod vas je sve neka zavera u pitanju pa i pesma kad je u pitanju. Po mom mišljenju najobičnija ljubavnička pesma. А код свих вас је романтика у питању. Ја се једноставно не слажем са вама, ако смијем имати своје властито мишљење? Испада да смо срби јако романтичан народ, а изумиремо полако и сигурно. Мислите да је романтика продуктивна? Или је сама себи циљ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука