Milan Nikolic Написано Фебруар 20, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2013 @@Гром, Имаш ли икону Свете Тројице у коју верујеш? Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 20, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2013 Извини брате што ти скрећем пажњу, Видим да је твој одговор упићен SHADOWS OF THE LIGHT у вези приче са неке од претходних страница. Видим да овде људи имају обичај да скрену пажњу коме пишу тако што напишу @ Испред имена саговорника Као рецимо @SHADOWS OF THE LIGHT mAD OVO [[TO SI NAPISAO SE NEKAKO PRIRODNO NADOCVEYUJE I NA MOJ post Znam sta sa pisao i kome prekidan i bacan izvan konteksa. ma sta znam... kako god... Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гром Написано Фебруар 20, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2013 @@Гром, Имаш ли икону Свете Тројице у коју верујеш? Да СВ. Оци су рекли да је Св. троица као три човека. Значи нису три човека него КАО три човека. Три Човека је најбиже објашњењу како изгледају те личности Божанског Бића. Зато је икона која осликава Св. Троицу тако насликана. Друга Гром Размишљанка Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Фебруар 20, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2013 Због тога су свети Оци говорили да индивидуа не може представљати икону Свете Тројице. У теолошком смислу, не можеш упоређивати сопствене животне силе, или сопствена психолошка својства, са постојањем Свете Тројице. Да би избегао такав антропоморфизам, мораш узети ,,множину'' - тачније ,,заједницу'' - да би имао исправну аналогију са Светом Тројицом. Другим речима, човек је позван да живи у љубави са другима, и да тако оствари подобије Божије. То видимо у библијском стварању Адама. Наиме, када је Адам створен, Бог је рекао да ,,није добро'' да је човек сам (самац) - то значи да стварање Адама није било добро све док није створена и Ева - тј. друга личност која ће бити у заједници са Адамом. Тако и сада - када говоримо о тројадолошким аспектима - кажемо да ,,множина'' а не индивидуа (самац), изображава Свету Тројицу. Дакле, треба избећи антропоморфизам свих упоређивања индивидуалних искустава. Православна тријадологија нема аналогију са једним човеком, ни са једним умом који можемо тумачити из аспекта човечанског бића. Једино знамо да тријадолошко начело представља ,,заједницу'', и зато изображавамо Свету Тројицу као три потпуне Ипостаси. Тријадологија не говори другачије о Богу до истим начином као што је Тројица иконописана. Дакле, нема места за психолошка тумачења нашег супстрата - мозга, и уопште једног човековог бића као аналогије са Светом Тројицом. Иринеј and Александар Милојков је реаговао/ла на ово 2 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иринеј Написано Фебруар 20, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2013 >>>> ovo je obećanje koje čusmo od Njega i javljamo vama, da je Bog videlo, i tame u Njemu nema nikakve.<<<< Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 1 Бог свагда пребива у Својој слави: нити Га славословље увеличава, нити Га хула умањује... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Фебруар 20, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2013 Имам једну мисао о проблему са римокатолицима. Можда је проблем са римокатоличким схватањем Тројице настао услед отежаних искушења са блудом. Недавно сам гледао документарац како су папе Римске падали у искушења, и то ме навело на такво мишљење. Наиме, Римска Црква је у афекту решила да савлада искушења блуда тиме што ће учинити другу крајност - тј. потпуно остварити индивидуалност и самодовољност једног човека. Од тада се прекида и брачни однос за свештенство. Ово двојако искушење за Римску Цркву треба савладати напредним теолошким тумачењем. Ако је циљ да се избегне блуд у Цркви, кога свакако има и по Откровењу, то се мора учинити не на штету тријадолошких принципа. Сматрам да је сазрело време за превазилажење тог проблема код римокатолика. Ово су нека моја мишљења која треба испитати. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гром Написано Фебруар 21, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2013 Због тога су свети Оци говорили да индивидуа не може представљати икону Свете Тројице. У теолошком смислу, не можеш упоређивати сопствене животне силе, или сопствена психолошка својства, са постојањем Свете Тројице. Да би избегао такав антропоморфизам, мораш узети ,,множину'' - тачније ,,заједницу'' - да би имао исправну аналогију са Светом Тројицом. Другим речима, човек је позван да живи у љубави са другима, и да тако оствари подобије Божије. То видимо у библијском стварању Адама. Наиме, када је Адам створен, Бог је рекао да ,,није добро'' да је човек сам (самац) - то значи да стварање Адама није било добро све док није створена и Ева - тј. друга личност која ће бити у заједници са Адамом. Тако и сада - када говоримо о тројадолошким аспектима - кажемо да ,,множина'' а не индивидуа (самац), изображава Свету Тројицу. Дакле, треба избећи антропоморфизам свих упоређивања индивидуалних искустава. Православна тријадологија нема аналогију са једним човеком, ни са једним умом који можемо тумачити из аспекта човечанског бића. Једино знамо да тријадолошко начело представља ,,заједницу'', и зато изображавамо Свету Тројицу као три потпуне Ипостаси. Тријадологија не говори другачије о Богу до истим начином као што је Тројица иконописана. Дакле, нема места за психолошка тумачења нашег супстрата - мозга, и уопште једног човековог бића као аналогије са Светом Тројицом. Индивидуа се не може користити да прикаже једно од лица Божјих. Јер је индивидуа слика сва три лица Божја. Комплетног бића. Зато се човеком не може представити рецимо Св. Дух. Мало је незгосно представити Ум Божји као човека. Ало сваки човек има Ум и Има Дух који му је од Бога дат, Па има и разум на крају крајева. Сваки човек Као духовно Боће има сва три лица, Вас збуњује што гледате тело и мислите то је Човек. Човек је духовна категорија. Његово тело чине ДОБРИТА;МИЛОСРЂЕ, ПРАВДА ИТД. КО нема тзо није ЧОвек иако телом изгледа ко човек. Телесни ЧОвек види само свој ум и Ништа више. И кад се њему прича о духовном Човеку он каже човек нје икона Божја. Ту лежи неразумевање. Друга Гром Размишљанка Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 21, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2013 Јер је индивидуа слика сва три лица Божја. Комплетног бића. Индивидуа није комплетно биће, већ је то личност, а личност није исто што и индивидуа. И Августин, који је користио аналогију једног човека, био је свестан да је таква аналогија прилично недостатна. Кападокијски оци су користили аналогију три човека, три сунца и сл. Иринеј је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 21, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2013 Сваки човек Као духовно Боће има сва три лица, Вас збуњује што гледате тело и мислите то је Човек Човек није само духовно већ психо-соматско биће. Нема човека без тела. Његове делове, били они духовни или телесни не можеш употребити као аналогију у Тријадологији јер ни ум ни разум, ни било шта у човеку нису бића, већ делови човека, делови његове природе и зато (делове природе) не можеш користити да означиш личност, јер личност није исто што и природа. Отац, Син и Свети Дух јесу бића. Такође, делови човека припадају категорији "шта" питања, а Отац, Син и Свети Дух су "Ко" а не "Шта". Дакле, за одговор на питање о уму, рецимо, поставља се питање: шта је то? То је ум, даје се одговор. Када су у питању личности, поставља се питање: ко је то? То је Отац, даје се одговор. Тако, један човек има само једно "Ко" (једна личност) у себи, а не три, како си ти рекао. Аналогија три човека је много боља. Она показује једно: људску природу. Показује и три: три личности, а не три дела природе, три "шта", као у аналогији са једним човеком. Иринеј је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 21, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2013 Cisto da ne ostanem duzan..... da pojasnim narikacu.... pocetak:) : Sine Bozji vere Davidove.... Dakle vere a ne poznanja. ... Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 21, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2013 Cisto da ne ostanem duzan..... da pojasnim narikacu.... pocetak:) : Sine Bozji vere Davidove.... Dakle vere a ne poznanja. ... Мој ти је савет да не учествујеш на оваквим темама. Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 21, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2013 Ne znam da li je to opste vise vazno da objasnjavam ... Meni je vazno da sad i Stvorena priroda sedi Blizu Oca i to sa desne Njegove strane.... Blize ne moze. u svemu sto sam pisao nisam se ja uspeo vec se je Hristos Isus uspeo i seo sa desne strane Oca. Pa kad vodite razgovore o Svetoj Trojici imajte to vazda na umu. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 21, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2013 a moj ti je savet aleksandre da kad citiras sv.oce navedi i iz kog dela Svetog pisma imaju utemeljenje. Mozda ce onda sveti Oci manje da grese. ... Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 21, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2013 Posto si ti aleksandre spomenuo i zblizavanje crkva odnosno prevazilazenje raskola..... Oni sami su bezobrazno zatvorili Sv.Pismo zalupili da budem tacan i prekinuli dijalog ... Propoved mora da se drzi propoved a ne dijalog bez ikakvog konacnog resenja... Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 21, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2013 sve sto ti se prica u mraku pricaj na svetlosti.... ja ne bi voleo da covek pa i ja umre u svojim nedoumicama ili pogresnim razmisljanjima jer se uplasio da bude glup ako ih iznese na svetlost i sam uvidi gde je Spas i Pomoc. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука