SHADOWS OF THE LIGHT Написано Фебруар 18, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2013 Meni je Milan Nikolic zamerio to sto sam recimo napravio analogiju Um(Otac) Rec(Sin) i misao(Duh Sveti) Um radja rec i ishodi misao kroz nju..i svaka kreativnost kod coveka upravo ide od uma kroz rec i savrsava se u misli.... Mozda je to ta slika Bozija u nama.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 18, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2013 Meni je Milan Nikolic zamerio to sto sam recimo napravio analogiju Um(Otac) Rec(Sin) i misao(Duh Sveti) Um radja rec i ishodi misao kroz nju..i svaka kreativnost kod coveka upravo ide od uma kroz rec i savrsava se u misli.... Mozda je to ta slika Bozija u nama.. ОК, сличне аналогије је правио и Блажени Августин. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Фебруар 18, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2013 А овај Григорије нашо мене да критикује , а незна се где је шупаљ. A za tebe se zna da si mesar programer. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Фебруар 18, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2013 Pa zar nije rekao Hristos jasno i glasno da se krstimo u ime Oca Sina i Duha Svetoga Jeste ali mnogi biblisti tvrde za taj stih da je naknadno dodat jer ga nema u originalu i navodno se ne spominje u svim manuskriptima. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 18, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2013 Jeste ali mnogi biblisti tvrde za taj stih da je naknadno dodat jer ga nema u originalu i navodno se ne spominje u svim manuskriptima. "Многи библисти" знају да лупају глупости. Крштењска формула се налази и у Дидахију. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gerhard Написано Фебруар 18, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2013 Šta je sa onim stihom 1.Jovanova 5,7. I za njega kažu da je naknadno ubačen negdje u 15-16. vijeku, mada sam čitao da ga Kiprijan Kartaginski pominje. Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Фебруар 18, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2013 Jeste ali mnogi biblisti tvrde za taj stih da je naknadno dodat jer ga nema u originalu i navodno se ne spominje u svim manuskriptima. Pa Biblija knjiga crkve...i moze se samo tumaciti u okviima crkve da bi se pravilno razumela...nije prvo nastala biblija pa iz nje crkva vec obratno... Александар Милојков је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Марјанн Написано Фебруар 18, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2013 Могу ово да препоручим, види да ли има да се скине на нету: http://books.google.rs/books/about/Augustine_from_Rethor_to_Theologian.html?id=HjwgQwAACAAJ&redir_esc=y http://books.google.rs/books?id=nYJ4ZABxavEC&printsec=frontcover&dq=Companion+to+augustine&hl=sr&sa=X&ei=jgUhUY6ABuas4AT6xIDICA&ved=0CDQQ6AEwAQ#v=onepage&q=Companion%20to%20augustine&f=false Хвала на препоруци, још сам мислио јел имаш неки твој текст? ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! vaistinu 0442_feel Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Фебруар 18, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2013 Šta je sa onim stihom 1.Jovanova 5,7. I za njega kažu da je naknadno ubačen negdje u 15-16. vijeku, mada sam čitao da ga Kiprijan Kartaginski pominje. Ma da...i ono u postanju kad kaze po liku nasem je ubaceno prst ka dole Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Марјанн Написано Фебруар 18, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2013 Не зезеај, схватиће те неки овде озбиљно. Немој, ионако имамо доста проблема. Ма зашто проблема, нек људи схвате да оци цркве, било са Запада или Истока пребивају у Једном Духу како си сам прије поентирао. ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! vaistinu 0442_feel Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
N.Petrovic Написано Фебруар 18, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2013 Кападокијски оци су у Тријадологији увели појам Узрока (који се односи на Оца), "Етион". Изчавајући Августинову Тријадологију видим да и он следује том учењу, да се "Отац мој већи је од мене" не односи на суштину већ на узроковање. Другм речима, то значи "Отац је мене родио а не ја њега и зато је већи од мене". Ту "Већи" значи "Први" или "Узрок" а не "Бољи", "Јачи", "Мудрији", итд. (јер се све ово односи на суштину које је једна и заједничја трима Личностима). Iako su Kapadokijski Oci uveli pojam uzroka, nigde nikada nisam nasao to da je zbog uzrocnosti Otac veci od Sina. Kazes da procitam knjigu Sv. Zlatousta i to cu sa zadovoljstvom i uciniti. Zabelezio sam naslov i naci cu je, samo sto ne zelim nista ``izvlaciti iz konteksta``. Ovo je sustinsko dogmatsko pitanje i sumnjam da je Sv. Zlatousti govorio u zagonetkama. Zasto bi? Pogledaj na jednoj od prethodnih stranica gde sam postavio citate Ave Talasija u kojima se jasno govori o uzrocnosti ali koja ne govori o nikakvoj podeljenosti ili velicini. Mozda bi, kad govorimo o dogmatici, trebali izostaviti Triijadologiju blazenog Avgustina? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 18, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2013 Iako su Kapadokijski Oci uveli pojam uzroka, nigde nikada nisam nasao to da je zbog uzrocnosti Otac veci od Sina. Kazes da procitam knjigu Sv. Zlatousta i to cu sa zadovoljstvom i uciniti. Zabelezio sam naslov i naci cu je, samo sto ne zelim nista ``izvlaciti iz konteksta``. Ovo je sustinsko dogmatsko pitanje i sumnjam da je Sv. Zlatousti govorio u zagonetkama. Zasto bi? А ти си истраживао оно што су Кападокијци писали? Схваташ ли ти да то Хрстово "већи" нема квалитативно занчење у смислу бољи, јачи, другачији по природи? То "већи" се односи на Очеву узрочност и има значење Првог и Узрока. Невероватно је колико си упоран, а колико је дубоко твоје апсолутно непознавање отачке мисли. То је ништа друго него безобразлук. Pogledaj na jednoj od prethodnih stranica gde sam postavio citate Ave Talasija u kojima se jasno govori o uzrocnosti ali koja ne govori o nikakvoj podeljenosti ili velicini. Опет он о подељености и величини!? Па јел ја причам кинески? "Отац мој већи је од мене" значи "Он је мене родио а не ја њега", односно он је "Етион", "Узрок", Први, Начало Свете Тројице. Тако Оци тумаче. "Ја и Отац једно смо" односи се на суштину, а "Отац мој је већи од мене" на узорчност и на Христову људску природу (двојако је тумачење). А ти си прочитао Аву Таласија и сад мислиш да си покупио сво знање овога света. Када се учи догматика онда се не чита Ава Таласије већ Оци чија је мисао кључна за потоње одлуке Васељенских сабора. Mozda bi, kad govorimo o dogmatici, trebali izostaviti Triijadologiju blazenog Avgustina? А зашто не би? Зато што је латински, западни отац? А, па да, они су безблагодатни и нису баш толико свети. Да си читао Кападокијце, да си читао теологију Васељенских сабора, знао би о чему говорим. Овако само смараш, са тим твојим зурлотксим неповерењем. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 18, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2013 Ајде Петровићу да не пукнеш од бриге за "вером прађедовском", да ти прекуцам, рецимо, Светог Григорија Ниског, иако си ти читао али "нигде ниси нашао": "Отац је већи јер од њега тече једнакост и биће једнаких... Зато што унижење онога који је од њега није слава ономе од кога је.. Зато што се израз "већи" не односи на природу, већ на УЗРОК." Марјанн је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
N.Petrovic Написано Фебруар 18, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2013 А ти си истраживао оно што су Кападокијци писали? Схваташ ли ти да то Хрстово "већи" нема квалитативно занчење у смислу бољи, јачи, другачији по природи? То "већи" се односи на Очеву узрочност и има значење Првог и Узрока. Невероватно је колико си упоран, а колико је дубоко твоје апсолутно непознавање отачке мисли. То је ништа друго него безобразлук. Malo je mucno razgovarati sa nekim kad pocne da se obraca licno i sa visine. Odmah posto si rekao ovo: `` Оци овај део из Јеванђеља тумаче и да је Отац узрок Сина, и у том смислу већи од њега. Ту "већи" не значи јачи, силнији, мудрији и сл. "Већи" има онтолошко значење, тј. Отац је узрок Сина.`` sam potrazio da mi pokazes tu rec `` Veci`` negde kod otaca, bez obzira sto nema bukvalno znacenje. Ona mi je upala u oci jer tako sto nisam do sada nigde nasao. Al nema veze. Smorih se. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
N.Petrovic Написано Фебруар 18, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2013 Ајде Петровићу да не пукнеш од бриге за "вером прађедовском", да ти прекуцам, рецимо, Светог Григорија Ниског, иако си ти читао али "нигде ниси нашао": "Отац је већи јер од њега тече једнакост и биће једнаких... Зато што унижење онога који је од њега није слава ономе од кога је.. Зато што се израз "већи" не односи на природу, већ на УЗРОК." Hvala. Milan Nikolic and Александар Милојков је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука