Jump to content

Београдски надбискуп Станислав Хочевар: Србија пропушта да уђе у историјски воз

Оцени ову тему

Препоручена порука

Nikakvo relativiziranje nacizma nije u pitanju, jednostavno su u Jasenovcu među dželatima bili sveštenici katoličke crkve a u Aušvicu su žrtve bili sveštenici katoličke crkve.

I to je ta paralela koju nikako ne može da se povuče između ova dva logora.

OK, izvinjavam se, nisam razumeo. A šta je poenta te opaske i kakve veze ima s temom?

Подели на овим сајтовима

• Одговори 116
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

@ Zawisza

O cemu ti to?

U Ausvicu su dzelati bili nacisti, izmedju ostalog, i prema katolickim svestenicima slovenskih i drugih naroda.

U Jasenovcu su klali sopstvenim rukama i sa osobitim zadovoljstvom, sve redom, katolicki svestenici hrvatskog naroda.

Ako se ove strahote i bestijalnosti nacizma mogu meriti, ti vredjas jasenovacke zrtve.

Ne znam sta mislis, ali vodi racuna sta pises.

Jer, neka od najstrasnijih zverstava prema srpskom narodu su namerno cinjena na Uskrs.

Подели на овим сајтовима

Људи, али ја мислим да сте ви човека погрешно разумели. Да је и он хтео да каже колико је монструозније било све то у Јасеновцу, уколико не причамо о броју жртава. И колико је страшнији злочин био тај у ком су учествовали католички свештеници.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Mnogo i nepodloženo manipulišete s tim brojkama navodnih katoličkih svećenika koljača, ubica i slično. Vi ste ti koji ustvari relativiziraju i zbog nekoliko takvih, po istini rečeno BIVŠIH svećenika koji su svi bili isključeni iz Crkve prije nego što su počeli da ikakve ljude ubijaju jer su se već pred tim ogriješili o crkvena i redovnička pravila, vezali se za politiku, počeli se baviti njom ili neki pd njih u ekstremnom slučaju (nije ih bilo sigurno više od 3 ili 4) čak pristupili oružanim formacijama što ima automatski za posljedicu isključenje iz Reda i Crkve, napustili župne urede i samostane gdje su služili i nisu imali nikakvog kontakta sa svojim nadređenim, provincijalima i biskupima uopćavate to na sve. I bili vođeni crkveno-kanonski disciplinski procesi tokom kojih su oni svi bili (najviše njih tokom 1942 i 1943) rasčinjeni i ekskomunicirani oficijalno od Vatikana i na papiru, napismeno, postoje o tom dokazi po svuda arhivama. A pozatvaranih, ubijanih hrvatskih svećenika, klerika i redovnica od strane ustaša i Njemaca koji su žrtvama tih NDH, njemačkih (i ostalih oružanih postrojbi) je neuporedivo veći broj što se da ustanoviti prostom računicom. Sad nemam vremena da ganjam te podatke ali kad ih nađem onda vam ih prezentiram.

Подели на овим сајтовима

A šta dobijamo ako papa ne dođe? Sačuvali smo zemlju da je on hoda? Kao da nisu daleko gori "krivci" hodali po Srbiji..

Jedna Olbrajtova, Klintonova... i ko sve nakon svega sto su nam licno te osobe ucinile,

ljudski su ugosceni u Srbiji, i docekani i od strane Crkve i najrazlicitijih crkvenih predstavnika SPC,

ali kada je u pitanju Sveti Otac za preogromni hriscanski svet, papa Benedikt, neko ko licno nije ucinio nikakvo zlo Srbiji i SPC, mozda cak neko ko nas je podrzao u nasim interesima, neko ko je pokazao dobru volju prema nama i zelju za saradnjom itd. na njemu cemo da pokazemo nas prkos i nasu hrabrost, i da ocuvamo obraz...

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Mnogo i nepodloženo manipulišete s tim brojkama navodnih katoličkih svećenika koljača, ubica i slično. Vi ste ti koji ustvari relativiziraju i zbog nekoliko takvih, po istini rečeno BIVŠIH svećenika koji su svi bili isključeni iz Crkve prije nego što su počeli da ikakve ljude ubijaju jer su se već pred tim ogriješili o crkvena i redovnička pravila, vezali se za politiku, počeli se baviti njom ili neki pd njih u ekstremnom slučaju (nije ih bilo sigurno više od 3 ili 4) čak pristupili oružanim formacijama što ima automatski za posljedicu isključenje iz Reda i Crkve, napustili župne urede i samostane gdje su služili i nisu imali nikakvog kontakta sa svojim nadređenim, provincijalima i biskupima uopćavate to na sve. I bili vođeni crkveno-kanonski disciplinski procesi tokom kojih su oni svi bili (najviše njih tokom 1942 i 1943) rasčinjeni i ekskomunicirani oficijalno od Vatikana i na papiru, napismeno, postoje o tom dokazi po svuda arhivama. A pozatvaranih, ubijanih hrvatskih svećenika, klerika i redovnica od strane ustaša i Njemaca koji su žrtvama tih NDH, njemačkih (i ostalih oružanih postrojbi) je neuporedivo veći broj što se da ustanoviti prostom računicom. Sad nemam vremena da ganjam te podatke ali kad ih nađem onda vam ih prezentiram.

Ovo je tačno. Znam da je monstrum Filipović nakon zločina u Motikama bio ekskomuniciran i zato je manipulativno njega oslovljavati sa "fra" Tomislav Filipović, jer on više nije bio sveštenik.

Ja bi papu Benedikta pozvao iz više razloga:

1. Moj mitropolit Amfilohije je za to, kao i patrijarh srpski Irinej, a "ko na brdu stoji, više vidi nego onaj pod brdom".

2. Pokazali bi da smo sazreli u vjeri pravoslavnoj, jer infatilan je strah od jedne posjete, pa bila to i papina, koja bi nas pounijatila. Ja ću ostati i dalje pravoslavan, nezavisno od bilo koga.

3. Pokazali bi raznim sektašima koji egzistiraju na strahu od vatikanizacije da nas ne mogu ucjenjivati. I ono što je posebno bitno: Oni bi izgubili jedan važan argument u njihovoj "teologiji", jer narod bi nakon što posjeta prođe vidjeli da smo i dalje Crkva Pravoslavna, da smo ostali pravoslavci, a ne rimokatolici. Upravo sektaši ističu kako bi papinom posjetom postali unijati.

4. Vatikan nije priznao KOsovo i to treba uzeti u obzir.

Подели на овим сајтовима

Činjenica je da je bilo katoličkih sveštenika, to što je on od crkve bio isključen nije nikakvo opravdanje, zločine je počeo činiti kao sveštenik. Koliko mi je poznato zauzimao je visoki položaj u hijerarhiji jasenovačkih koljača.

U Aaušvicu su ubijani katolički sveštenici i časne sestre.

Moja reakcija je bila na primedbu "isto kao što se poklonio u Aušvicu".

E sad pitanje za vas koji ste me napali, u Aušvicu, da li je imao razloga u znak pokajanja da se poklanja ili samo pijeteta prema žrtvama ili treba da dođe po vama u Jasenovac i isto tako da se pokloni samo u znak pijeteta?

To poklanjanje nema paralelu, na jednom mestu se traži oproštaj od žrtava a na drgom se samo izkazuje čast žrtvama.

Подели на овим сајтовима

Činjenica je da je bilo katoličkih sveštenika, to što je on od crkve bio isključen nije nikakvo opravdanje, zločine je počeo činiti kao sveštenik. Koliko mi je poznato zauzimao je visoki položaj u hijerarhiji jasenovačkih koljača.

KO je rekao da je opravdanje? Odakle Vam to? Ja sam samo rekao da nije više bio sveštenik, da je ekskomuniciran i kao takva više nije pripadao rimokatoličkoj Crkvi.

Подели на овим сајтовима

@ Zawisza

O cemu ti to?

U Ausvicu su dzelati bili nacisti, izmedju ostalog, i prema katolickim svestenicima slovenskih i drugih naroda.

U Jasenovcu su klali sopstvenim rukama i sa osobitim zadovoljstvom, sve redom, katolicki svestenici hrvatskog naroda.

Ako se ove strahote i bestijalnosti nacizma mogu meriti, ti vredjas jasenovacke zrtve.

Ne znam sta mislis, ali vodi racuna sta pises.

Jer, neka od najstrasnijih zverstava prema srpskom narodu su namerno cinjena na Uskrs.

Očigledno da autistično razumete moje postove.

Da vam uprostim pa vas molim da mi odgovorite: "Da li je bilo katoličkih sveštenika koljača u Aušvicu"?

Подели на овим сајтовима

Ovo je tačno. Znam da je monstrum Filipović nakon zločina u Motikama bio ekskomuniciran i zato je manipulativno njega oslovljavati sa "fra" Tomislav Filipović, jer on više nije bio sveštenik.

Ja bi papu Benedikta pozvao iz više razloga:

Čak ni to nije tako kako si napisao/la savim tačno, on je iz franjevačkog reda i svećenstva izbačen još prije nego što je IKAKAV zločin počinio jer se jednostavno BEZ ODOBRENJA sa ustašama vucarao po Zagrebu i s njima lokao po krčmama a ni tamo nije prenoćio ni jednu jedinu noć u nijednom franjevačkom, ni bilo kakvom drugom samostanu iako po pravilima reda kad se nađe u drugom mjestu dužan je odmah javiti se gvardijanu ili prioru, predstojniku, starješini najbližeg samostana koji tamo postoji, svejedno koji, čak ne mora biti ni franjevački, može i dominikanski, bilo koji, samo da je muški, naravno. I MORA prebivati i noćivati i hodati na molitve, časoslov, tamo! A on je iz svog matičnog samostana izbivao više od 6 mjeseci. Mislim da je procedura trajala nešto duže oko tog njegovog rasčinjavanja, promptno mu je zabranjeno bilo kakvo sveštenodejstvo i imao je samo još crkvenim kanonima uobičajeni predviđen rok za žalbu i odvolani, ne znam više reći na našem kako se to kaže, do konačnog verdikta ali je već tada bio DE FACTO stavljen mimo red i svećenićku službu. Potom su još samo proticali formalni rokovi do pravosnažnosti. Mislim da se ta njegova causa razvukla formalno-pravno na jedno godinu i po, dvije dana a po počinjenom zločinu je bio momentalno ekskomuniciran i s tim bila stavljena tačka na tu njegovu causu.

Подели на овим сајтовима

Bilo je idrugih, kad bi stvarno otvorili arhive svašta bi pokuljalo:našli bi tamo i

don Iliju Tomasa, Vilima Cecelju, Ivana Miletića, fra Petra Berkovića, fra Velimira Šimića, fra Radoslava Glavaša, fra Karla Grabovca, fra Srećka Perića (javno je pozvao na ubistvo svoje sestre pošto je bila udata za Srbina), Ivana Mikana, Emanuela Rajića i dr. Neki su postali ustaški „tabornici" i poverioci: fra Didak Ćorić, Martin Gecina, Milivoj Čekada (rođeni brat Smiljana Čekade, biskupa skopsko-prizrenskog, a potom i banjalučkog), Dragutin Kamber i dr. Drugi su bili upravnici logora smrti ili ubice, kao Miroslav Filipović-Majstorović („fra Đavolo"), ili nasilni pokrštavaoci Srba, kao Božidar Bralo, Dionisije Juričev i dr.

Ne znam ko se plaši da otvori arhive DB i KOS-a, a znaju da pljuju po Svetozaru Ritigu, ne može ni da se opovrgne da su komunističke vlasti iz osvete i mržnje pobile i sudile i nevinim katoličkim sveštenicima.

Nadbiskup Hočevar ima običaj da kaže : "Istina će nas spasiti".

Kako da dođemo do ovih istina?

Подели на овим сајтовима

po počinjenom zločinu je bio momentalno ekskomuniciran

i s tim bila stavljena tačka na tu njegovu causu.

To je onaj "fra Satana"?

Kada se kaze da je ekskomuniciran, da li se misli iz reda ili uopste iz Katolicke crkve (RKC)?

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Činjenica je da je bilo katoličkih sveštenika, to što je on od crkve bio isključen nije nikakvo opravdanje, zločine je počeo činiti kao sveštenik.

Nije tačno Zawisza, on tada više nije bio DE FACTO svećenikom, DE IURE je prestao biti po akskomunikaciji, tada se više nije čekalo ni na te rokove na žalbu, a ontološki, sakramentalno je on do Sudnjeg Dana svećenikom i kao nevrijedni svećenik će mu biti suđeno na Sudnjem Danu. Razlika je ta teološka, u Crkvi je prestao biti svećenikom, ali ne pred Kristom, to će mu se uzeti kao pritežujuća činjenica na Sudnjem Danu. I monah Artemije iako je rasčinjen ontološki nikad nije prestao biti episkopom, to svi teolozi znaju na što tačno mislim. Crkva ima ovlaštenje da daje i uzima Redove svećenićke i episkopske, da ih postavlja i razrješuje samo u onom smislu u kojem mi katolici recimo vidljivu Crkvu nazivamo Ecclesia Militans, Vojujućom Crkvom, tom vremenitom, ali kad se pojave na Sudnjem Danu s njima će biti naloženo kao sa svećenicima ili episkopima, naravno da će im to biti pritežujuća okolnost ako toga nisu bili dostojni jer svećeništvo kao i krštenje je do vijeka kao i svaki Sakrament, Sveta Tajna što jeste, do ponovnog susreta s Kristom Sucem pred kojim će morati položiti račun za ono kakvim su svećenicima ili episkopima bili i šta su činili a šta nisu. Tako to izgleda ta cijela, kompletna istina o njima.

Подели на овим сајтовима

Bilo je idrugih, kad bi stvarno otvorili arhive svašta bi pokuljalo:našli bi tamo i

don Iliju Tomasa, Vilima Cecelju, Ivana Miletića, fra Petra Berkovića, fra Velimira Šimića, fra Radoslava Glavaša, fra Karla Grabovca, fra Srećka Perića (javno je pozvao na ubistvo svoje sestre pošto je bila udata za Srbina), Ivana Mikana, Emanuela Rajića i dr. Neki su postali ustaški „tabornici" i poverioci: fra Didak Ćorić, Martin Gecina, Milivoj Čekada (rođeni brat Smiljana Čekade, biskupa skopsko-prizrenskog, a potom i banjalučkog), Dragutin Kamber i dr. Drugi su bili upravnici logora smrti ili ubice, kao Miroslav Filipović-Majstorović („fra Đavolo"), ili nasilni pokrštavaoci Srba, kao Božidar Bralo, Dionisije Juričev i dr.

Ne znam ko se plaši da otvori arhive DB i KOS-a, a znaju da pljuju po Svetozaru Ritigu, ne može ni da se opovrgne da su komunističke vlasti iz osvete i mržnje pobile i sudile i nevinim katoličkim sveštenicima.

Nadbiskup Hočevar ima običaj da kaže : "Istina će nas spasiti".

Kako da dođemo do ovih istina?

Da li su i oni ekskomunicirani iz redova RKC?

Подели на овим сајтовима

To je onaj "fra Satana"?

Kada se kaze da je ekskomuniiran, da li se misli iz reda ili uopste iz Katolicke crkve (RKC)?

Iz Crkve, naravno. Pred tim je već bio rasčinjen i izbačen iz franjevačkog reda i oduzeta mu prava na sveštenodejstvo.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...