Jump to content

Дечак који је остао потпуно сам

Оцени ову тему

Препоручена порука

Мајка ми је погинула кад сам имао четири године. Ударио ју је ауто док је возила бицикл. Отац ме је напустио, а бака, која се бринула о мени, умрла је.

kad-se-vrati-iz-skole-janko-obavlja-teske-seoske-poslove-1333570143-145938.jpg

САМОШ - Сахранио баку и остао потпуно сам.

- Мајке се не сећам, погинула је кад сам имао четири године. Могао сам и ја с њом да настрадам, пошто смо заједно били на бициклу кад је налетео ауто и убио је на лицу места. После сам био са оцем, који ме је малтретирао. Чуо сам од комшија да је тукао и моју маму, зато ја никада не бих ударио жену - овако 17 - годишњи Јанко Маглоцки започиње причу о својој трагичној судбини. Тог храброг дечака живот није штедео, остао је потпуно сам и живи у селу Самош, педесетак километара од Панчева, у трошној кући без канализације и купатила.

- Док сам био са оцем, увек сам имао модрице и ране, стално ме је тукао. Једном ми је бака дала паре да купим албум са сличицама, то ми је била жеља, ал’ кад је отац видео шта сам купио, почео је да ме удара и цепа албум. Целог га је исцепао и згужване листове ми гурао у уста. Хтео је да ме казни - присећа са Јанко. Пре осам година отац га је напустио, и од тада га дечак више није видео. Остао је да живи с баком, која му је била једина утеха и пријатељ, али несрећни Јанко је и њу изгубио.

- Кад сам сахранио баку, остао сам потпуно сам. Комшије ми помажу, али ја ипак немам никога. Кад се вратим из школе, свуда је тишина, нико ме не чека. Нема више ни вечере, али најтеже ми пада то што немам с ким да разговарам и посаветујем се - прича Јанко.

Он сваког дана аутобусом у шест путује у Панчево у школу, и ипак успева да буде одличан ђак.

- Идем у пекарску школу, у јуну завршавам и надам се да ћу наћи посао, да се спасем - позитиван је Јанко, који сада преживљава продајући јаја.

- Продајем јаја по десет динара, деси се да зарадим 50 - 60 динара дневно, и то ми је све - каже дечак, који гаји пет - шест кокошака.

kad-se-vrati-iz-skole-janko-obavlja-teske-seoske-poslove-1333570125-145936.jpg

Живи на кокицама

Јанку је највећа жеља да има купатило. - С рамота ме је да кажем, али купам се у кориту, поливам се водом, и зими и лети. Волео бих да мало средим овде, да имам основне услове за живот, и да ме не буде срамота да позовем друга у госте - каже Јанко, а на питање шта једе за ужину у школи и да ли купује нешто, као друга деца, он одговара да нема одакле.

- Дешава се да гладујем. Кад имам кукуруз кокичар, ја га искокам, па понесем кокице да једем за ужину.

Помозимо Јанку!

Јанко нема свој жиро - рачун, па је све људе добре воље замолио да, уколико могу, нешто новца уплате на рачун његовог комшије Милета Томина.

- Он ми је једина особа на свету коју могу назвати породицом. Ето, да није њега, ни Курир ми не би дошао у посету - са осмехом нам каже овај дечак.

Комерцијална банка

Миле Томин

205 - 1001529290309 - 91

Курир

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Ono sto je za mene uvek i najvise zadivljujuce kod ljudi kao sto je Janko, jeste njihovo neverovatno smirenje.

Pravo hriscansko, svesteno smirenje.

Ne moze covek a da se ne zastidi pred njim...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Muka,nemaštin a i težak život su ga naučili smirenju.Ovakvi mali veliki ljudi su ispunili zakon u srcu.Treba da pomognemo koliko je u našoj moći.

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Gdje su socijalne sluzbe, gdje drzava, gdje udruzenja, gdje zajednica....pa i crkva bi trebala znati potrebe svojih parohijana... hvala Bogu da postoji taj komsija...

Jedno dijete tj.mladic koji ima sve uslove da bude nasilnik, kradljivac, narkoman, samoubica... pa nije... rusi sve teorije soc.patologije odjednom... Veliki je... treba mu pomoci da se ne slomi...

Подели на овим сајтовима

Ne znam zašto socijalna služba ne reaguje u ovom slučaju ? Ovaj dečak živi veoma teško,potpuno sam bez ikog svog,osim komšije koji mu pomaže.Ovo je gromna sramota za Srbiju,koliko god mi svi teško živeli , većina nas ima nekoga,a ovo dete je sasvim samo.Ko zna koliko ovakve dece ima u ovoj dno dna zemlji,samo nisu dospela u novine da se zna.

Dat je račun na koji može da se uplati,koliko ko može,pa bi bilo lepo da ovom dečaku pomognemo da ne bude bar gladan i da ima šta da obuče dok ne bude sposoban da se izdržava radeći svoj posao.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Чини ми се да је дечак Словак.

Јанко је уобичајено име код Словака (Јанко, Јан, Павел итд).

Маглоцких има и Срба и Словака тако да не могу са сигурношћу тврдити да је једно или друго, мада више има Словака.

Словаци не припадају СПЦ-у , они су углавном протестанти.

Има нешто мало Словака и у СПЦ-у ( из мешовитих бракова или неофита) .

Њихова црква с обзиром на малобројност популације нема баш неких могућности да се бави социјалним збрињавањем својих парохијана.

Тако да одмах одбацимо опцију црквене помоћи.

Што се тиче државе ... хм , шта рећи са 2 милиона незапослених грађана , и сама држава је социјални случај.

Дечак вероватно добија неку врсту социјалне помоћи, мислим немогуће је да је не добија, али она колико сам обавештен је мизерна мислим да се креће негде око 6 иљада динара.

Тако да и помоћ од државе можемо одбацити.

Евентуално да му помогне Словачка држава, јербо се дешава да из Словачке стижу повремено неке донације за националну мањину Словака у Србији.

Али то је несрпски очекивати.

Зато ко може нека помогне овом дечаку.

Иначе Словаци су веома дуготрпељив народ , и многи су сиромашни и научили су на крајњу беду.

Подели на овим сајтовима

On 5. 4. 2012. at 22:45, Жељко рече

Чини ми се да је дечак Словак.

Јанко је уобичајено име код Словака (Јанко, Јан, Павел итд).

Маглоцких има и Срба и Словака тако да не могу са сигурношћу тврдити да је једно или друго, мада више има Словака.

...

Самош је настањем углавном србима. Има тек по који словак. Вероватније је да је србин.

On 5. 4. 2012. at 17:51, dragisa рече

jel zna neko licno ovog decka?

naravno da mu trba pomoci. inace trebao bi da ima pravo na majcinu ili bakinu penziju/platu cini mi se do 24 ili 27 godine.

Има право на породичну пензију (ако је бака имала пензију) до навршених 18 година или док редовно похађа школу, најкасније до 27 године.

Било би лепо да буде нека акција да му се среди кућа и направи купатило.

Бог да га благослови!

Подели на овим сајтовима

Ja imam jedan konkretan predlog, ovde nas je većina što se deklariramo,

kao Pravoslavni hriščani, a neki čak tvrde da osećaju ljubav prema Gospodu koja

gore pomera.

Dali bi neko od nas pravoslavnih hrišćana mogao usvojiti ovog, bistrog, pametnog i dobrog dečaka...

To bi bilo konkretno, i jedino pravilno rešenje.

Jer poznajem pravoslaven hrišćane koji idu svake nedelje u Crkvu, imaju sortnog

psa, i jako se brinu o njemu.

Pa pozivam, sve kojima je ljudski život pretežniji od udobnosti, i ljubavi

prema životinjama, da se odazovu akciji.

Ima li nas?

Подели на овим сајтовима

Где су сад они из социјалног што су хтели д одузму децу оној породици из Ваљева ?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...