Jump to content

Шта је све потребно да би се уписао ПБФ?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Случај 1:Колега Вељо (не овај форумски) је црногорац. Каже за себе да важи она о.Јоила "гусле су ме упропастиле". На испиту из Појања 1 види професор да је он антиталенат, па га пита да отпева први од првих-васкршњи тропар првог гласа. Овај затегне "Камени запечатану од јудеј...", и професор га прекине. Каже:"Колега, то више личи на 3.глас", општи смех... Вељо се окрене и на свој рачун: "Пази Бога ти, па ја знам и трећи глас!"

Случај 2: ових дана момак који ме је (док сам био тек на самим почецима) увек деконцентрисао за певницом својим антиталентованим дебелим машењем тонова, пре неки дан ме извлачио јер ми грло отишло.. Научио човек, пуно времена, али труд се исплатио...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

Пар питања из пријемног за ПБФ!

Молим вас, теолози, да помогнете. Има ту пар питања која не разумем и не знам, а 26 јуна је пријемни!

Хвала унапред!

Питања:

1.Којим језиком је говорио Исус Христ? (ја мислим арамејски)

2.Ко је уместо Јуде изабран за 12 апостола?

3.Ком патријарху је Бог обећао велико потомство? (мислим Јакову)

4.Шта представљају свећњаци - трикирије и дикирије?

5.Навести 3 типа организације монашког живота.

6.Ко је основао прву богословску школу у Александрији?

7.Први црквени (не васељенски) Сабор, одржан је кад и зашто?

8.Кад је одржан Трулски сабор?

9.Како се још звао, праотац Јаков? (Израел?)

10.Наведи 4 погрешна учења о Св. Тројици?

11. Епиклеза је:

12.Шта дословно значи панагиа и чему служи?

13.По православном схватању, жена је: а. подређена мужу б. једнака с мужем в. непотпуно виће без мужа

14. На ком сабору је расправљено о Три поглавља, и кад је био Сабор? (О.о)

15.Шта се прославља на Богојављење?

углавном, то би било то засад... молим вас, ако имате мало времена, одговорите, јер хитно ми је.. хвала! :)

Подели на овим сајтовима

• Гости

ево одговора на прва пет питања:

1. Арамејски

2. Матија

3. Аврам

4. Трикирије - Св.Тројицу а Дикирије - Две Христове природе ( Човечанска и Божанска )

5. Монашке организације:

Киновија (киновити) - опшрежиће , оптежитељни манастири,

Идиоритмија - монаси имали сопствену својину, живе сами за себе, Богослужања су им заједничка,

Анахорети - пустињко живљење , пустињска заједница

По постригу (завету и подвигу),монаштво се дели на: расофорне, малосхимнике и великосхимнике.

Три монашка завета: послушност, сиромаштво и безбрачност.

Ако ти нико други неодовори на остала питања наставићу сутра чим будем имао времена!

Подели на овим сајтовима

• Гости

морам ово да ти напоменем, а веома битно!!!

Видим навика ти , ниси једини ипак крећеш ако Бог да на факс и са том, тј. овом навиком мораш зашчистити већ од овога тренутка!

Ако будеш у одговорима писао Христ ма колико ти тај одговор био тачан - неће ти бити признат!

Знам да знаш и зато кажем да је то као код многих лоша навика , тј.лоше научени али мораш то у глави да усадиш ХРИСТОС , а не Христ.

Ја када својој деци то причам увек кажем и учим их да изговарају како би ми рекли пуним именом и презименом тако да их учим Господ Исус Христос и када погреше те неко каже Христ , ја га питам : јели како се ти зовеш , твоје име и презиме? Те ми одговори нпр. Слађан Лазаревић , а ја кажем: Не ти ниси Слађан Лазаревић, већ СЛАЂА Лазаревић, ето колико губи смисао!

Ово је једани начин како деци објашњавам да би схватили и научили јер њихове главице другачије размишљају али ово ти пример као и за све како изгледа када окрњимо неко име!

Надам се да ме добронамерно схваташ , не као критику и да критика то може само позитивна да буде,тј.позитивно и на корист теби!!!

Ето то сам морао да ти напишем а то је једна од најбитнијих ствари за познавање основних ствари о вери!

Опрости ако сам можда био мало груб хехехехе...

Подели на овим сајтовима

Nisam teolog, ali ako mogu da pomognem, tu sam.

Epikleza je prizivanje Svetoga Duha radi osvećenja/pretvaranja darova u Telo i Krv Hristovu. Vrhunac Kanona Evharistije u Pravoslavnoj Liturgiji.

Panagija ( Svesveta ) je deo episkopske odežde koju episkop nosi na prsima. Mala ikonica, uglavnom okrugla, izrađena od plemenitog materijala (zlato, srebro). Sa unutrašnje strane je Bogorodica sa Hristom u rukama, a sa druge Gospod Isus Hristos ili Sveta trojica kao anđeli.

Bogojavljenje je praznik koji se praznuje 6. januara po starom ili 19. janura po novom kalendaru. To je krštenje Gospoda Isusa Hrista u reci Jordan, gde Ga je krstio Sv. Jovan i prilikom pogruženja se čuo glas Boga Oca: Ovo je Sin moj ljubljeni, koji je po Mojoj volji. Tu je stajalo drugo Lice Svete Trojice, Sin Božiji, Bogočovek, a nad Njim je lebdeo Sveti Duh u obliku svetlosnog goluba. To je bilo Bogojavljenje. Tu se javno otkrio Bog kao Otac, Sin i Duh Sveti, kao Sveta Trojica.

Nije važno da li te vole - važno je da ti voliš!

Starac Porfirije Kavsokalivit

Подели на овим сајтовима

морам ово да ти напоменем, а веома битно!!!

Видим навика ти , ниси једини ипак крећеш ако Бог да на факс и са том, тј. овом навиком мораш зашчистити већ од овога тренутка!

Ако будеш у одговорима писао Христ ма колико ти тај одговор био тачан - неће ти бити признат!

Знам да знаш и зато кажем да је то као код многих лоша навика , тј.лоше научени али мораш то у глави да усадиш ХРИСТОС , а не Христ.

Ја када својој деци то причам увек кажем и учим их да изговарају како би ми рекли пуним именом и презименом тако да их учим Господ Исус Христос и када погреше те неко каже Христ , ја га питам : јели како се ти зовеш , твоје име и презиме? Те ми одговори нпр. Слађан Лазаревић , а ја кажем: Не ти ниси Слађан Лазаревић, већ СЛАЂА Лазаревић, ето колико губи смисао!

Ово је једани начин како деци објашњавам да би схватили и научили јер њихове главице другачије размишљају али ово ти пример као и за све како изгледа када окрњимо неко име!

Надам се да ме добронамерно схваташ , не као критику и да критика то може само позитивна да буде,тј.позитивно и на корист теби!!!

Ето то сам морао да ти напишем а то је једна од најбитнијих ствари за познавање основних ствари о вери!

Опрости ако сам можда био мало груб хехехехе...

У томе и јесте поента! Боље да ми одмах неко каже где грешим, него да одем на пријемни и пукнем на глупостима.

У сваком случају, хвала ти! :)

Подели на овим сајтовима

• Гости

Богу хвала баратц!

Драго ми да си све ово лепо схватио а заиста је битно!

Ево ти још неки одговори, Александрида и одговорила на још додатна три :

6. Оснивач је Св.Пантен (2.век) , касније у периоду 2. и 3.веку ову школу су највише унапредили Св.Климент Александријски и Ориген.

7. Апостолски сабор у Јерусалиму (48-49.г., неко сматра 50-51. г.). због примања нејевреја у хришћанство (многобошци, незнабожци...). Проблем је настао да ли они при примању Хришћанства требају да прођу кроз Мојсијев закон обрезања. Апостоли су донели одлуку да обрезање није обавезно за оне који из многобоштва долазе да се крсте, ова одлука је била веома важна за даље ширење и развијање хришћанства. Од њих се тражи да се чувају само од идолских жртава, од блуда, да не једу месо удављених животиња и животињску крв. Одлука сабора почиње речима "Изволи се Духу Светоме и нама ... " , што значи Црква да је у духу Христове цркве саборно, а не лично решавање верских питања и да је непогрешива само онда када је верна Духу Светоме и када саборно доноси своје одлуке.

8. У Константинопољу , 692.г.

9. Израиљ ( написао си Израел што је тачно али овако је правилније)

10. Аријева јерес , аријанизам - учио је да је Христос само створење и да није од вечности као Бог Отац (ово руши јединство Св.Тројице), порицао је право божанство другом лицу Свете Тројице,тј. Христа. Осућен на првом Васељенском сабору 325.г. у Цариграду.

Македонијева јерес, Духоборство - порицао је треће лице Св Тројице. Македоније је оснивач духоборске јереси и учио је да Дух Свети није Бог већ створење и нема удела у слави Оца и Сина. Осуђен је на другом Васељенском сабору , 381.г. у Цариграду.

Савелијева јерес, савелијанство - Савелије је живео у 3.веку, био је искључен из црквене заједнице зато што је учио о једном богу, а не тројичном Богу. Осуђен је на другом Васељенском сабору , 381.г. у Цариграду.

Несторијева јерес - Несторије патријарх Константинопоља , учио је да Христос имао само човечанску природу. Осуђен на трећем Васељенском сабору , 431.г. у Ефесу.

Монофизитсво - Евтихијева јерес , монах из цариграда учио је да је Син Божији Господ Исус Христос имао само једну природу - божанску, да је само привидно примио људско тело . Осуђен на четвртом Васељенском сабору 451.г. у Халкидону.

Ове две задње јереси назимао Христолошким јересима.

Оно јерес што је раздвојило хришћанство је Филиокве - да Дух Свети исходи (битише , јавља се , делује...,ово сам ти написао да би ти било јасније шта значи) кроз Оца и Сина. Учење православне цркве је да Дух свети од Оца исходи.

Ова јерес се јавља у 5.веку , у 8.веку се доста око тога расправљало , у 9.веку Римска црква је додала овај део Филиокве у символу вере и 1054.г. дошло до поделе Хришћанства.

13. е сад за ово питање хм, неко ми као трих питање - мислим да је одговор под А - подређена мужу

Волео бих да још неко каже о овом питању и одговору.

14. Три Поглавља - едикт који је Св.цар Јустинијан први издао у Цариграду 543-544. г., односи се на три познате личности у цркви из петог века: епископа Теодора Мопсуестијског, епископа Теодорита Кирског и епископа Иву Едеског.

Расправљало се на петом Васељенском сабору 553.г. у Цариграду. Потврђено је Јустинијаново Исповедање вере као и Три поглавља. На Истоку је овај документ био углавном прихваћен док је на Западу наишао на противљење да би га ипак папа Вигилије признао 554. године као и сам Пети сабор.

-----------------------------------

Надам се да сам одоворио тачно на сва питања , тј. на основу онога што сам зарумео као су питања постављена.

Ако имам грешака - нека се неко јави и да исправи или ако има још нешто да се дода нека дода.

Ја дам ти мало прешорико писао да би видео о чему се ради , да би ти било мало јасније а уједно да се упознаш са нечим ако досан нешто ниси знао.

Ето то!

Подели на овим сајтовима

Ево једно интересантно (трик) питање које је било код мене на пријемном:

Ко је саградио Хиландар?

а) Свети Сава,

б) Стефан Дечански,

в) Кнез Михајло

г) Слободан Милошевић 4chsmu1

У сваком случају, желим ти сву срећу и свако добро од Господа!

Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4)

Подели на овим сајтовима

Питање број 13. је тотално безвезе.

Када ме је једном еп. А.Р. питао "Која је улога жене у Цркви", ја сам му одговорио са: "А које је улога мушкарца"...и ту смо прекинули даља питања :)

Дакле, ја бих поставио питање будућим теолозима овако:

По православном схватању, мушкарац је:

а. подређен жени б. једнак с женом в. непотпуно биће без жене

Подели на овим сајтовима

• Гости

Код нас професори не толеришу ни Христ, нити само Исус, него искључиво да се каже Исус Христос!

исти случај, своју дечицу учим...

да изговарају како би ми рекли пуним именом и презименом тако да их учим Господ Исус Христос
Подели на овим сајтовима

ja bih napisao

Galatima 3,28

i Efescima 5, 23-24 - izabrati po potrebi

Galatima 3,28 (28 Nema tu Jevrejina ni Grka, nema roba ni gospodara, nema muškog roda ni ženskog; jer ste vi svi jedno u Hristu Isusu.)

Efescima 5, 23-24 (23 Jer je muž glava ženi kao što je i Hristos glava crkvi, i on je spasitelj tela.

24 No kao što crkva sluša Hrista tako i žene svoje muževe u svemu.)

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...