ВИЛМА Написано Април 4, 2011 Пријави Подели Написано Април 4, 2011 Цитат Ако није проблем би ли могла да ми појасниш тај осјећај љутње, на кога се односио и зашто? мајкл Што би рекли - Боже ми опрости - на Бога, што морам да прођем кроз сав тај пакао и стресове, без предаха. Некако сам се осећала, гледајући своје пријатеље како имају мирније животе, као неправедно натоварена као магаре, а слаба сам, веома, и без тог терета... После, кад се стишам, па видим какве све муке задесе људе, престанем да ропћем. АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зорица екс Милева Написано Април 4, 2011 Пријави Подели Написано Април 4, 2011 Tomo u potpunosti se slažem sa svim napisanim, moja osjećanja me generalno najviše lažu, i tek skoro sam to skontala Da li si Magdalena kad su se stišale strasti i kad je gnjev prošao pronašla išta pozitivno u svemu proživljenom, da li ti je takvo iskustvo po tvom mišljenju pomoglo ili odmoglo? Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Април 4, 2011 Пријави Подели Написано Април 4, 2011 Сигуран сам да Богостављеност једноставно не постоји. Ситуације у којима помислимо да нас Је Бог Заборавио требало би да буду иницијација за преиспитивање наше спознаје уопште о љубави, а посебно о Савршеној Љубави. Истрајавање у вери у Васкрсење Христово, односно у свеопште Васкрсење, у анулирање смрти, јесте истрајавање у прихватању оног што нам се догађа, али и иницијација преиспитивања себе. Бог није Узрок наших осећања када нам је нелагодно у било ком смислу, јер Он нас Је Створио и Показао нам начин, како стално да обитавамо у Њему и са Њим. Морамо се одлучити, прихватамо ли све што се догађа као Божију Промисао или допуштење или не? Ако је одговор потврдан, ми више не верујемо да Бог Постоји, већ знамо. Знамо да Је Бог Извор Савршене Љубави, не сумњамо да све што Чини, Чини за добро свеколике творевине своје, самим тим не постоји могућност да нас икад Остави. Осећај Богостављености није ниште друго до показатељ, да сами понекад заборавимо све то што одлучисмо, односно ми својевољно остависмо Бога. Он нас никад Неће Оставити.... 4chsmu1 0409_feel Дијана. је реаговао/ла на ово 1 "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Април 4, 2011 Пријави Подели Написано Април 4, 2011 Милева, тешко ми је још да сагледам шта се позитивно изродило из свих досадашњих стресова. Некада ме мука привуче Господу, у њему тражим утеху, а некад ме удаљава, у смислу да ми је претежак крст на леђима и да мислим да нисам заслужила такав крст...Опет, кажем, кад видим какве све несреће могу да се некоме десе, страх ме и да ропћем. АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Април 4, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Април 4, 2011 Моје мишљење је да Бог може да остави човека али да то није трајног карактера. Из Његовог угла, то може бити акт да човек дође до своје самосталности, преиспитивања или узрастања без размажености, док из човечијег угла може бити сумња, пад или једноставно речено губитак вере. Мислим да је погрешно говорити да је Бог свагда уз нас јер су дела зла у историји на свом путу ка есхатону још увек присутна. На пример, они који тако инфантилно сентименталишу живе у илузији да су недодирљиви за страдања, односно, беже од њих. Међутим, један педофил који сад негде тамо мучи неко дете не осећа проблем богоостављености јер му до Бога није ни стало, док оно дете које трпи невољу осећа богоостављености у најгрубљем смислу речи. Наравно, постоји икономија и Промисао Божија која ће временом устројити ствар, али док невоља траје, често се дешава да човек созерцавајући тескобу пре у њој види свој идентитет него у Христу. И не бих се сложио да у речима "Боже Мој зашто си ме оставио" можемо наћи утеху јер је то било живо искуство Христово, можемо рећи, Његов опит богоостављености иако Он Сам јесте Бог Син. Парадокс? Дијана. and АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 1 http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зорица екс Милева Написано Април 4, 2011 Пријави Подели Написано Април 4, 2011 Како уопште изгледа то када човјек осјећа да га је Бог напустио? Како се манифестује? Ја вјерујем да се ради само о лажном осјећају богоостављености, не мислим да се Господ стварно удаљава од нас, него да пристуствује свему томе, али да пушта човјека да кроз такав осјећај рјешава неку дилему која га мучи, узраста у вјери итд. Питање да ли и на који начин богоостављеност може да помогне и да ли може да одмогне човјеку, било да се ради о правој или лажној богоостављености? Никола ако може вољела бих чути твој став о овоме. Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Април 4, 2011 Пријави Подели Написано Април 4, 2011 Цитат Моје мишљење је да Бог може да остави човека али да то није трајног карактера. Из Његовог угла, то може бити акт да човек дође до своје самосталности, преиспитивања или узрастања без размажености, док из човечијег угла може бити сумња, пад или једноставно речено губитак вере. Мислим да је погрешно говорити да је Бог свагда уз нас јер су дела зла у историји на свом путу ка есхатону још увек присутна. На пример, они који тако инфантилно сентименталишу живе у илузији да су недодирљиви за страдања, односно, беже од њих. Међутим, један педофил који сад негде тамо мучи неко дете не осећа проблем богоостављености јер му до Бога није ни стало, док оно дете које трпи невољу осећа богоостављености у најгрубљем смислу речи. Наравно, постоји икономија и Промисао Божија која ће временом устројити ствар, али док невоља траје, често се дешава да човек созерцавајући тескобу пре у њој види свој идентитет него у Христу. И не бих се сложио да у речима "Боже Мој зашто си ме оставио" можемо наћи утеху јер је то било живо искуство Христово, можемо рећи, Његов опит богоостављености иако Он Сам јесте Бог Син. Парадокс? Није баш тако брате мој...(болдовано), бар за себе могу рећи. Није лако научити прихватати и истрајавати у стрпљењу, не да се нешто што се лоше догађа око нас и по нас, промени, већ да стрпљиво истрајемо у Оно у Шта верујемо, оно Шта исповедамо. Свака молитва коју чинимо да би се то нешто лоше умањило, увек се завршава као и прихватање Богородице о Благој вести, као и прихватање Христа Самог-Нека буде воља Твоја. На такав начин, Богу молитвом исповедамо шта је то што нас тишти, мучи, иако он све Зна, ми својевољно потврђујемо да осим од Њега, не надамо се ни од ког другог за помоћ, а потврдом Нека буде воља Твоја, унапред се одлучујемо да ми Њега нећемо оставити како год то нешто трајало или се завршило, јер нам Је Христос Васкрсењем Показао Коначни Циљ Божијег плана. 4chsmu1 0409_feel Дијана. је реаговао/ла на ово 1 "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Април 4, 2011 Гости Пријави Подели Написано Април 4, 2011 Кад смо већ код богоостављености, може ли неко да ми протумачи онај стих из Светог Писма када је Христос завапио: "Боже мој, Боже мој, зашто си ме оставио?!"- Или, или лама савахтани?! О богоостављености је пуно писао Свети старац Софроније Сахаров, мој омиљени богослов. Ја верујем да ми сви пролазимо кроз искушења богоостављености. Код некога то траје дуго, баш дуго. Сетите се шта је говорио Свети Силуан Атонски: Држи свој ум у аду И НЕ ОЧАЈАВАЈ. Веома је битно питање зашто се јавља осећај богоостављености. Да ли нам то помаже или одмаже? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Malina Написано Април 4, 2011 Пријави Подели Написано Април 4, 2011 Ја сад пролазим кроз тежак период, остала сам без посла и још много лоших ствари ми се десило, много људи ме је разочарало. У почетку сам била кивна, питала сам се зашто ми се све то дешава, чиме сам то заслужила, једноставно имала сам осећај да се сав терет сручио на мене. Онда сам све више почела да се окрећем Богу, поново сам почела да читам духовну литературу, да идем у Цркву (да будем искрена могла би и чешће) и некако сам нашла утеху. Сад кад мало боље размислим о свему, можда ми је све ово и било потребно да би се вратила вери. Док сам радила и док ми је било добро, нисам ишла у Цркву, била сам окружена људима који не верују у Бога, па сам и ја заборавила на веру. Мислим да је, бар у мом случају, ствар у томе да сам почела да размишљам о Богу тек сад кад ми је лоше, а заборавила сам на Њега кад ми је било добро, а управо ми је Он омогућио да имам све што сам тада имала. АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Април 4, 2011 Пријави Подели Написано Април 4, 2011 Ово што је рекла Малина је суштина... Не оставља Бог нас,него се ми удаљујемо од њега. Мада ово што је о Иван рекао о Господу на крсту,ни мени баш није много јасно, и шта се тиме хтело рећи. Милојков ? "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Април 4, 2011 Пријави Подели Написано Април 4, 2011 Цитат Кад смо већ код богоостављености, може ли неко да ми протумачи онај стих из Светог Писма када је Христос завапио: "Боже мој, Боже мој, зашто си ме оставио?!"- Или, или лама савахтани?! О богоостављености је пуно писао Свети старац Софроније Сахаров, мој омиљени богослов. Ја верујем да ми сви пролазимо кроз искушења богоостављености. Код некога то траје дуго, баш дуго. Сетите се шта је говорио Свети Силуан Атонски: Држи свој ум у аду И НЕ ОЧАЈАВАЈ. Веома је битно питање зашто се јавља осећај богоостављености. Да ли нам то помаже или одмаже? О.Иване, по мени, не само да је врло битно, већ најбитније питање. Оног часа кад помислимо да смо заборављени од Бога, непомјаник креће у освајање душе наше, нудећи нам од самосажаљења, преко очајавања, фамозно решење. Најчешће, верујући такво решење виде као свој сопствени успех ни не осетивши којом силом стигоше до гордости. Моје мишљење је да је одговор на то најбитније питање, да је осећање богостављености на помоћ, да се преиспитамо, али никако другачије до увек и само у односу на Христа. Било какав другачији начин преиспитивања, водиће нас анализирањем неког другог. Ако таквим преиспитивањем не нађемо одговор, онда је истрајавање у стрпљењу, односно Нека буде воља Његова. stadaradim 1405_love Дијана. је реаговао/ла на ово 1 "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 4, 2011 Пријави Подели Написано Април 4, 2011 Nadjoh da sam na ovo pitanje zapisao par reci ranije: "Bogoostavljenost, trenutak slabosti - to je kratak presek nase trenutne covecnosti. To je snimak trenutnog stanja u kome obitava nase bice. Mozemo da kazemo - jedan `capture frame` iz naseg zivota. Ako smo voljni, u takvom trenutku - ili bar kad on prodje - mozemo da sagledamo sebe, i da uocimo svoje nedostatke. Bogoostavljenost - to smo mi kakvi inace zaista i jesmo..." Sta mislite, ima li sta od ovoga da je tacno? Mozda u vasem iskustvu? ....................... off: Pozdrav za Milevu i Anastasiju - sad stigoh... stadaradim АлександраВ је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Април 4, 2011 Гости Пријави Подели Написано Април 4, 2011 Ја бих изнео своје мишљење, вероватно и недовољно тачно, али јесте неки мој став, управо покренут овим што је написала Малина. Често доживљавам осећај богоостављености. Исто постављам питања: па зашто Боже? Зашто баш мени то да се дешава, зашто стално удараш по мени, по мојим најближим пријатељима? То заиста питам као човек који тело носи и у свету живи. Одговор увек и изнова налазим у жртви Христовој и Христовом вапају: Боже мој, зашто си ме оставио!? Одговор налазим у својој несмирености и неуподобљавању Христу. Христос је ово завикао као човек. Замислите, разапет на крсту између два разбојника, без кривице осуђен, најпре бијен и пљуван а потом убијан најгором муком коју је човек икад измислио. Поставља се питање: да ли је тада Христос могао да прекине ово страдање? Могао је. Али није. Зашто? зато што је био потпуно у вољи Очевој. Зато је Он учинио највећу победу. Из највећег страдања и трагедије у највећу радост! И то Духом Светим а вољом Оца! Драга браћо, зато свети Оци препоручују увек молитву Духу Светом у тешким искушењима, јер Дух свети из најгорег стања окреће на победу, окреће на Цркву. Са осећајем богоостављености ми се утврђујемо у вери и то каквој вери? Најслободнијој, правој вери. Вери која није условљена добрим и лагодним животом, здрављем, богаством, угодношћу, добрим пријатељима који чешкају по учима... лако је тада бити верник! Али када је страдање, ајде тада мајчин сине буди верник! Када те сви пљују, омаловажавају, када те најблиужи понижавају, када те они које највише волиш прогласе за црну овцу... тада се пријављује права вера у Христа. Тада се поистовећујемо са Њим. Замислите сада једног мученика који иде на губилиште. Шта је он тада видео? Како се он осећао? Да ли му је било свеједно? Добро размислите. Ова тема је веома потребна да се расветли јер ћемо једино тако моћи да будемо заиста Христови. Препоручујем свима да прочитају књигу: Видети Бога као што јесте од о. Софронија Сахарова, новог светитеља есешког. Можда је има у нашој online библиотеци. До тада погледајте овај текст истоименог светитеља, један од мојих омиљених текстова: https://www.pouke.org/news.php?do=view&id=3826&cid=0 Да нам Христос буде мера свега. Ljubičasta је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
danodi Написано Април 4, 2011 Пријави Подели Написано Април 4, 2011 lepo razvijanje teme, moje misljenje je da se mi udaljavamo od Boga prema stepenu nasih grehova, i da se vracamo (priblizavamo) samo molitvom i postom, citanjem Svetog Pisma i Zitija Svetih... i kako su gresi veci to je sve veci mrak ali Bog je uvek tu sa ispruzenom rukom, i vodi nas kroz bol da bi stekli iskustvo i znali kako da se borimo ,sve prihvatiti kao iz ruke Gospodnje... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SANJA Написано Април 4, 2011 Пријави Подели Написано Април 4, 2011 Odlična tema! Odmah sam se prisetila knjige o Jovu. Na neki način, Bog je Jova napustio da bi proverio njegovu vernost Njemu. Stigla su ga najgora moguća iskušenja, roptao je, vapio za pomoć ali pomoći nije bilo. Čak se i prepirao sa Bogom ali ga se nije odrekao. Naprotiv, ostao je veran do samog kraja. Ja na to gledam ovako: mnogo volim svog muža i dala bih sve za njega, ali ako bi htela da preispitam njegovu ljubav i vernost ka meni, morala bih ga pustiti da ode što dalje od mene (po mogućnosti, da ode sam na more da bih dobila potvrdu da me stvarno i istinski voli. Tako i Bog pušta nas, njegovu decu, da malo odlutamo iz Njegovog zagrljaja, malo podalje od njegove blažene zaštite i dopušta da nas snađu svakakve nevolje da bi proverio koliko je jaka naša vernost i ljubav prema Njemu. Možda je poređenje malo glupo, no nadam se da nisam bila nejasna. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука