sqny Написано Април 2, 2012 Пријави Подели Написано Април 2, 2012 I svakako treba napraviti razliku između Hrišćanske vere u nepromenjivu ISTINU i ateističke vere koja je promenjiva, relativna tj. zavisi od trenutno im dostupnih činjenica, koje opet mogu biti promenjene i nadograđivane. Ako mislis na nauku - ona nije ateisticka. I naravno da nam nije tesko da priznamo da neke stvari uzimamo na veru (tj. belief) Sto bi rekao Fajnmen: I have approximate answers and possible beliefs in different degrees of certainty about different things, but I'm not absolutely sure of anything, and of many things I don't know anything about, but I don't have to know an answer. I don't feel frightened by not knowing things, by being lost in the mysterious universe without having any purpose which is the way it really is as far as I can tell possibly. It doesn't frighten me. EDIT: Misionaru, neko zli ti pojeo post . RYLAH, drvce and Александар Милојков је реаговао/ла на ово 3 The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Април 2, 2012 Пријави Подели Написано Април 2, 2012 А зар све што је почело да постоји нема узрок? Ako mislis na stvaranje ex nihilo, onda nasa intuicija ocigledno nema tu sta da trazi, jer nikad nismo videli stvaranje ex nihilo, i nas koncept kauzacije se tu raspada. Samim tim, ne mozemo tvrditi da ono sto je nastalo ex nihilo mora da ima uzrok (ako je tako nesto uopste moguce). The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Април 3, 2012 Пријави Подели Написано Април 3, 2012 Već pričasmo o tome... А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Misionar Misionari Написано Април 3, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Април 3, 2012 ВЛАДИКА НИКОЛАЈ МИСИОНАРСКА ПИСМА 134. Писмо Професору Милану И. који пита: О 1 Кор. 3, 18 Читајући Свето Писмо Ви сте наишли на неке нејасне речи, па тражите објашњење. Таква је и ова реч апостола Павла: ако ко међу вама мисли да је мудар на овоме свијету, нека буде луд да буде мудар. Ова реч Вас је изненадила и збунила. Зашто, не знам, кад је она сасвим у смислу Јеванђеља Христова? Наравно, апостол и не помишља препоручити људима, да буду сумасшедши, него да сву своју телесну и светску мудрост сматрају лудошћу према откривеној и спасоносној истини Христовој. Јасније говори Павле о томе у првој и другој глави исте посланице Коринћанима. Ко себе не сматра нишчим духом, по речи Господа, не може ући у Царство Небеско. Јер је мудрост овога свијета, лудост пред Богом. У истини, реците, шта су успели сви пагански философи са својим светским знањем и мудровањем? Довели су и себе и свет до очајања. Познати философ римски Сенека извршио је самоубиство; тако и његов ученик цар Нерон. Кад су вештице Делфијске прогласиле Сократа за најмудријег човека, Сократ је признао и рекао: "Ја сам заиста мудрији од осталих у томе, што знам да не знам ништа'. Апостоли Христови за себе су говорили: ми смо будале Христа ради. То јест: будале пред светом и за свет, но не пред Богом и за Бога. Ви сами знате, да су сваког објављивача неке веће природне тајне људи спочетка сматрали будалом. А камоли не би објављиваче једног нарочитог царства живота, надприродног, стварног и вечног! Познање овога царства, које је открио Христос Спаситељ, несравњено је важније од свих осталих познања. Само и једино у светлости овог познања Христовог добија неку цену и неки смисао свако друго познање наше. Као што опет велики апостол пише: све сматрам за штету према превасходноме познању Христа Исуса, Господа мојега, ради којега сам све оставио, и сматрам све за трице, да бих Христа добио (Фил. 3, 8). Без Христа, дакле, све је мрак и лудост. И ко од смртних жели истинску мудрост, то јест ону небеску што осветљава наш живот на земљи и сву твар поднебесну, тај нека сматра лудошћу свако телесно знање од самог себе и од људи, пошто оно води само до гроба а не даље. Јер је ваистину лудост свака она самозвана мудрост, која стоји ван Бога, живога и јединога, и ван Христа васкрслога и Његовог царства вечне светлости и радости. Отуда је корисно, да свак себе сматра лудим пред неизмеривом мудрошћу Христовом, јер ће тако постати мудар кроз Христа. Мир Вам и здравље од Господа. www.misionar.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Април 3, 2012 Пријави Подели Написано Април 3, 2012 Без Христа, дакле, све је мрак и лудост. Јер је ваистину лудост свака она самозвана мудрост, која стоји ван Бога, живога и јединога, и ван Христа васкрслога и Његовог царства вечне светлости и радости. Verska mrznja i netrpeljivost... 0205_whistling А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Април 3, 2012 Пријави Подели Написано Април 3, 2012 А зар све што је почело да постоји нема узрок? Зашто би то била нетачна тврдња? Или боље речено, све што је покренуто има свој узрок. Барем то имамо у искуству, да је све у покрету, а да свако кретање има свој узрок. И настанак космоса је кретање, промена. Зар то нема свој узрок? Велики прасак? Да се није десио, да ли би било космоса? I mene ovo zanima. Sve sto postoji u ovom materijalnom svetu ima svoj uzrok u necemu. I materija/energija iz koje se navodno desio Veliki prasak je imala neki uzrok kao i sam veliki prasak. Nesto je moralo da ga izazove.Mada nikako ne shvatam odakle materija na pocetku, bez obzira u kakvom je obliku bila.A da ne govorimo o prirodnim zakonima i dogadjajima posle toga. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Април 3, 2012 Пријави Подели Написано Април 3, 2012 Ako mislis na stvaranje ex nihilo, onda nasa intuicija ocigledno nema tu sta da trazi, jer nikad nismo videli stvaranje ex nihilo, i nas koncept kauzacije se tu raspada. Samim tim, ne mozemo tvrditi da ono sto je nastalo ex nihilo mora da ima uzrok (ako je tako nesto uopste moguce). Не мора да буде ex nihilo, али смо видели, имамо искуство да све што почиње да постоји нема узрок у себи самоме већ у нечему другоме што га покреће. Зар и закон инерције не говори о томе: "Свако тело тежи да задржи стање мировања или стање равномерног праволинијског кретања све док га неко друго тело својом силом не примора да то стање промени." Односно, другачије речено, никакав покрет, промена, настајање догађаја, не дешава се без узроковања неке "друге силе". Што се тиче стварања ex nihilo, како ти рече ако је тако нешто могуће (хајде да узмемо хипотетички да јесте), да ли је могуће да тврдимо да нешто што је створено ни из чега нема узрок свог настанка? Ако бисмо то тврдили онда би значило да је нешто што апсолутно не постоји само себе створило, тј. да је постојало пре свог постојања што је апсурд. Дакле, ако је стварање ex nihilo могуће, онда оно што на такав начин настаје мора имати свој узрок у нечему што није оно само. Сваки други закључак би био апсурдан. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Април 3, 2012 Пријави Подели Написано Април 3, 2012 Verska mrznja i netrpeljivost... Била би мржња и нетрпељивост када би апостол Павле и, уопште, Јеванђеље позивало на обрачун са онима који тако мисле. Међутим, о томе нема ни говора у Јеванђељу. Чак, нема говора ни о одбацивању свега тога. Не треба да одбацимо "мудрост овога света", већ не треба да је сматрамо довољном. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Април 3, 2012 Пријави Подели Написано Април 3, 2012 Свако онај ко жели да дискутује о односу Православља и науке (и световне мудрости уопште), треба да има ове речи Светог Григорија Богослова на уму: "Сматрам да свако, ко поседује ум, мора признати да је за нас највеће благо ученост, - и то не само ова наша најплеменитија ученост, која, презирући све украсе и богатство речи у првом реду се бави спасењем и лепотом умосагледања, него и ученост световна, које се многи међу хришћанима, због лошег разумевања, гнушају као злехуде, опасне и од Бога удаљавајуће. Но, ми нећемо окретати творевину против Творца. Не треба понижавати ученост, како то неки чине, - напротив, треба рећи да су глупи и незналице сви они који држећи се таквог мишљења желе да и сви остали буду налик на њих, како би у општем мраку сакрили своје сопствене недостатке и избегли разобличавање свог незнања." Ignjatije, Srdjan and Марјанн је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Април 3, 2012 Пријави Подели Написано Април 3, 2012 Ipak je ceo svemir nastao ni iz cega, po ateistickim tvrdnjama. Sve je nula jer se pozitivno i negativno ponistava. Bog nije mogao da postoji pre Velikog praska jer je samo vreme nastalo posle njega ( opet Boga vezuju za vreme ). I ono sto je najbitnije, uzrok svih uzroka je u opet u Velikom prasku koji sam nije imao svoj uzrok. Jbt-e ne mogu da verujem da ovako inteligentan covek veruje u to sto prica : http://www.youtube.com/watch?v=swtSKQ0mBM0 I sta smo mi koji pisemo ovde na forumu ? NULE !!!! ? Odakle uopste pozitivno i negativno ? Odakle ta praenergija ili sta god da je ? Odakle zakoni po kojima se to dogodilo. Spominje prirodne zakone i kvantnu mehaniku, odakle ti zakoni koji se kako sam Hoking kaze ne mogu prekrsiti? Sami zakoni su toliko savrseni i ukazuju na inteligenciju a ne na eksploziju ili slucajnost. I da podsetim samo da niko nije demonstrirao niti dokazao nacin na koji se Veliki prasak dogodio, tako da i sam "uzrok svih uzroka koji nema svoj uzrok" predstavlja verovanje a ne naucno dokazanu cinjenicu. Apis је реаговао/ла на ово 1 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Април 3, 2012 Пријави Подели Написано Април 3, 2012 Без Христа, дакле, све је мрак и лудост. Јер је ваистину лудост свака она самозвана мудрост, која стоји ван Бога, живога и јединога, и ван Христа васкрслога и Његовог царства вечне светлости и радости. Verska mrznja i netrpeljivost... avocado tvoja pisanja (bez obzira sto si ateista :rolleyes: ) uvek citam sa paznjom jer mislim da to i zavredjuju. ovo sto si napisao gore vise prilici nekom derletu, koje cita kroz prizmu neke svoje subjektivnosti, pa sam malo iznenadjen. ajde molim te (posto uvek moze da se desi da tastatura lose prenese smisao), pomozi pa objasni da vidim gde je to u gornjem citatu rec o mrznji ili ne trpeljivosti? bas me zanima kako ti shvatas ovaj text. inace, razumem da svako citanje ovakvih textova (kod ateiste) pecne covekovu sujetu, sto je uslovno receno i normalno, jer ima suprotno misljenje ali zar je moguce da te ona toliko pecnula da si ucitao nesto sto UOPSTE ne stoji u textu. Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Април 3, 2012 Пријави Подели Написано Април 3, 2012 avocado tvoja pisanja (bez obzira sto si ateista :rolleyes: ) uvek citam sa paznjom jer mislim da to i zavredjuju. ovo sto si napisao gore vise prilici nekom derletu, koje cita kroz prizmu neke svoje subjektivnosti, pa sam malo iznenadjen. ajde molim te (posto uvek moze da se desi da tastatura lose prenese smisao), pomozi pa objasni da vidim gde je to u gornjem citatu rec o mrznji ili ne trpeljivosti? bas me zanima kako ti shvatas ovaj text. inace, razumem da svako citanje ovakvih textova (kod ateiste) pecne covekovu sujetu, sto je uslovno receno i normalno, jer ima suprotno misljenje ali zar je moguce da te ona toliko pecnula da si ucitao nesto sto UOPSTE ne stoji u textu. Malo se sprdam, sto se moglo zakljuciti po emotikonu... a povod su dvostruki arsini... odnosno to sto se ovde ateistima cesto pripisuje "mrznja i netrpeljivost" za neke izjave koje sa tim nemaju veze... uz tumacenja koja su meni cudna... Recimo, kada bi Pedja napisao "Bez ateizma sve je mrak i ludost. Jer naravno da je ludost svaka vera u Boga..." to bi se smatralo sirenjem mrznje i netrpeljivosti ili u najmanju ruku vredjanjem vernika... P.S. Nisam razumeo... sto bi mi ovakav tekst pecnuo sujetu? А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Април 3, 2012 Пријави Подели Написано Април 3, 2012 Не мора да буде ex nihilo, али смо видели, имамо искуство да све што почиње да постоји нема узрок у себи самоме већ у нечему другоме што га покреће. Imamo iskustvo da sve sto "pocinje da postoji" ima: 1. uzrok koji deluje pre nastupanja posledice 2. materiju/energiju na koju uzrok deluje Nemamo nikakvo iskustvo o tome da nesto van vremena, deluje ni na sta (i to ne deluje materijalno) i da onda nastane nesto... sta vise taj koncept je prilicno apsurdan... Tako da prvobitni uzrok svega ipak ostaje misterija koja se ne moze razresiti time sto ces da kazes da je opcija 1. apsurdna... jer nudis opciju koja je takodje apsurdna i predstavlja special pleading... sqny је реаговао/ла на ово 1 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Misionar Misionari Написано Април 3, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Април 3, 2012 Jednom prilikom Isak Njutn je napravio malu maketu sunčevog sistema koja je veoma lepo izgledala. Koristeći se papirom, peskom, blatom, žicom i drugim tada dostupnim materijalima, on je veoma vešto i precizno, uz veliko strpljenje izradio maketu u odgovarajućoj srazmeri i postavio je u svoju sobu. Maketa je je bila stvarno lepa i veoma interesantna za gledati, tako da su svi prijatelji i posetioci Isaka Njutna bili veoma iznenađeni lepotom i funkcionalnošću makete. Jednom njegovom prijatelju ateisti, maketa je odmah zapala za oko, i uzbuđeno ga je upitao: Divna je ova maketa sunčevog sistema, samo me interesuje, ko li je to napravio? Njutn je odgovorio: Kako mislite ko je to napravio? Pa valjda i sami znate da je maketa nastala sama od sebe. Prijatelj je zbunjeno pogledao u Njutna, revoltirano izašao iz sobe, ali se nakon izvesnog vremena opet vratio i rekao "zašto me zavitlavate, i sami znate da ništa ne može da nastane samo od sebe i zato mi recite, ko je to napravio?!" Na to Isak Njutn reče:" dođi prijatelju sa mnom napolje, pa ću ti pokazati. Izašavši u dvorište, Isak ga zapita: Vidiš li ti na nebu sunce i zvezde? Vidim, reče prijatelj. A vidiš li ti ovu prirodu i svet oko tebe? Pa naravno da vidim, odgovori prijatelj. Pa ako ti meni sve vreme tvrdiš i ubeđuješ me da je sve to samo od sebe nastalo, kako onda ova obična mala maketa u mojoj sobi ne bi mogla isto sama od sebe nastati? Ignjatije, DYNABLASTER, Srdjan and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 www.misionar.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Apis Написано Април 3, 2012 Пријави Подели Написано Април 3, 2012 Bravo misionaru.Svaka cast. DYNABLASTER and Ignjatije је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука