Милан Меденица :) Написано Јул 7, 2012 Пријави Подели Написано Јул 7, 2012 Pa ako se ispovedio i pokajao,a svestenik mu nije dao epitamiju ili mu je istekla neka se pricesti nemoze niko da mu zabrani.. Ali ako on nece toga da se odrekne i pritom se nekaje. не улазим у то како га свештеник води, то је ствари између њих и Бога ал извини, какве везе има његово причешћивање са овом причом о хомосексуалном браку? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Djuka Написано Јул 7, 2012 Пријави Подели Написано Јул 7, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1341692732' post='674437] знају и други, само не схватају или не читају знакове. лепо, него какве то има везе са овом причом о светој тајни брака? поготово што се не ради о томе да ли им неко од нас брани нешто, него једноставно нема места и основа за причу о хомосексуалном браку у Цркви. Врло је једноставно - сети се шта смо говорили о браку у првим вековима... Е, сад - замисли једну хомосексуалну особу у Цркви, и замисли другу хомосексуалну особу у Цркви... И замисли да се воле и да се испуњују једна у другој и тако остварују као личности. И дакако причешћују се... Ово је фактички брак, као у првим вековима - само недостаје благослов епископа. А он је ионако накнадно долазио - пошто се брак у пракси већ оствари... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Јул 7, 2012 Пријави Подели Написано Јул 7, 2012 kolko god ti upro, ali samo kljuc moze da otkljuca bravu objasnjenje: kljucem ne mozes da otkljucas kljuc, niti bravom da odbravis bravu lol Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 7, 2012 Пријави Подели Написано Јул 7, 2012 Врло је једноставно - сети се шта смо говорили о браку у првим вековима... Е, сад - замисли једну хомосексуалну особу у Цркви, и замисли другу хомосексуалну особу у Цркви... И замисли да се воле и да се испуњују једна у другом. И причешћују се... Фактички брак, као у првим вековима - само недостаје благослов епископа. А он је ионако накнадно долазио - пошто се брак у пракси већ оствари... ма лепо ја тебе разумем, само што никад није био проблем љубави већ онтологије и оног што нам је остављено него само задатог. приде, само што нису први векови и постоји традиција утврђења свете тајне брака и само што хомосексуалци нису никад, нити ће, улазити у свету тајну брака као истополни партнери. "само". Лазар Нешић and Макрина је реаговао/ла на ово 2 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Djuka Написано Јул 7, 2012 Пријави Подели Написано Јул 7, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1341702907' post='674619] ма лепо ја тебе разумем, само што никад није био проблем љубави већ онтологије и оног што нам је остављено него само задатог. приде, само што нису први векови и постоји традиција утврђења свете тајне брака и само што хомосексуалци нису никад, нити ће, улазити у свету тајну брака као истополни партнери. "само". Pa te osobe su ličnosti na Liturgiji i pričešćuju se! Koju uzvišeniju ontologiju imaš od te? Osim toga, već smo rekli da su na polju ontologije homoseksualci ispred nas... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 7, 2012 Пријави Подели Написано Јул 7, 2012 Pa te osobe su ličnosti na Liturgiji i pričešćuju se! Koju uzvišeniju ontologiju imaš od te? Osim toga, već smo rekli da su na polju ontologije homoseksualci ispred nas... ја и немам проблем са причешћивањем, ал немају другу врсту обожене заједнице - да двоје буду једно због греха који их оптерећује и који се по аутоматизму убраја у блуд. није као секс-блуд код хетеросексуалаца, већ је блуд-блуд комбинација. извини, подсети ме како испред хетеросексуалаца? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Јул 8, 2012 Пријави Подели Написано Јул 8, 2012 Koju uzvišeniju ontologiju imaš od te? Zivo me zanima sta je tu uzviseno?? Osim toga, već smo rekli da su na polju ontologije homoseksualci ispred nas... Nista nismo rekli vec si ti to konstatovao, pozivajuci se na reci nekog navodno velikog teologa, bez da si dao ikakvo objasnjenje za tu tvrdnju. A taj teolog neka je i sam Zizjulas, ne vredi ti. Crkveno ucenje je jasno pa to ti je. Mozes da se pomiris sa time ili da nastavis da pravis misaone vratolomije kako bi nekako uklopio svoju teologiju sa crkvenim ucenjem. I pazi, nije meni problem da skapiram da neko moze homosexualne veze da smatra normalnim. Ono sto mi je neshvatljivo jeste da se ta osoba deklarise kao pravoslavni hriscanin. To mi je jos cudnije jer se iz tvog pisanja vidi da nisi puki tradicionalista koji nema veze sa svojom verom. Al' nema veze. Bitno je da se ne delimo a razlike cemo prevladati. kron and Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 2 Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Djuka Написано Јул 8, 2012 Пријави Подели Написано Јул 8, 2012 kolko god ti upro, ali samo kljuc moze da otkljuca bravu objasnjenje: kljucem ne mozes da otkljucas kljuc, niti bravom da odbravis bravu lol Mislim da nisam razumeo poređenje... A ako jesam, čini mi se da je zlonamerno. Već smo bili banalizovali priču dovoljno da bi se shvatile neke stvari... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Djuka Написано Јул 8, 2012 Пријави Подели Написано Јул 8, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1341704401' post='674631] ја и немам проблем са причешћивањем, ал немају другу врсту обожене заједнице - да двоје буду једно због греха који их оптерећује и који се по аутоматизму убраја у блуд. није као секс-блуд код хетеросексуалаца, већ је блуд-блуд комбинација. извини, подсети ме како испред хетеросексуалаца? Kako zajednica slobode, ljubavi, poštovanja, razumevanja i međusobnog ispunjavanja može da se nazove blud? Molim za osnovnu pristojnost na forumu - kada neko pristupa određenoj temi da pročita sve što je do tada na istoj napisano... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Djuka Написано Јул 8, 2012 Пријави Подели Написано Јул 8, 2012 Zivo me zanima sta je tu uzviseno?? Nije ti jasno šta je uzvišeno u činjenici da se čovek sjedinjuje sa Bogom...? Nista nismo rekli vec si ti to konstatovao, pozivajuci se na reci nekog navodno velikog teologa, bez da si dao ikakvo objasnjenje za tu tvrdnju.A taj teolog neka je i sam Zizjulas, ne vredi ti. Crkveno ucenje je jasno pa to ti je. Mozes da se pomiris sa time ili da nastavis da pravis misaone vratolomije kako bi nekako uklopio svoju teologiju sa crkvenim ucenjem. I pazi, nije meni problem da skapiram da neko moze homosexualne veze da smatra normalnim. Ono sto mi je neshvatljivo jeste da se ta osoba deklarise kao pravoslavni hriscanin. To mi je jos cudnije jer se iz tvog pisanja vidi da nisi puki tradicionalista koji nema veze sa svojom verom. Al' nema veze. Bitno je da se ne delimo a razlike cemo prevladati. Nisam ja konstatovao, nego je konstatovao profesor univerziteta. I objasnio sam to već... Da li je neki sabor (lokalni ili vaseljenski) doneo dogmat o ovoj temi? Samo u tom slučaju možemo eksplicitno da kažemo da je nešto "učenje Crkve"... Ja nisam rekao da je "homoseksualna veza normalna". Hajde baš nađi takav moj citat! Naravno, zajedno smo i razlike nas samo čine bogatijima (dva pisma - ćirilica i latinica; multinacionalnost Crkve; različiti darovi u Crkvi; različite službe, talenti; razlike u pozivima, putevima spasenja; razlike u umetnosti itd.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Јул 8, 2012 Пријави Подели Написано Јул 8, 2012 A ako jesam, čini mi se da je zlonamerno. cini ti se tj pricinjava Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 8, 2012 Пријави Подели Написано Јул 8, 2012 Pa te osobe su ličnosti na Liturgiji i pričešćuju se! Koju uzvišeniju ontologiju imaš od te? Osim toga, već smo rekli da su na polju ontologije homoseksualci ispred nas... заборавих да употпуним одговор ... причешћују се само ако се кају за хомосексуалност. ако се не кају, нема причешћивања. хомосексуалност је блудни грех, нема ту разлике секс-блуд као код хетеросексуалаца. све друго је лудило, болест, смрт и осуда гурати те људе испред путира а Нови Завет и Црква су више него јасни по питању мужеложништва, хомосексуалности јелте - што мушког што женског. дакле, постоји догмат, јер се ни слово ни зарез не мења - Нови Завет. Лазар Нешић and NemanjaVa је реаговао/ла на ово 2 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Djuka Написано Јул 8, 2012 Пријави Подели Написано Јул 8, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1341754417' post='674842] заборавих да употпуним одговор ... причешћују се само ако се кају за хомосексуалност. ако се не кају, нема причешћивања. хомосексуалност је блудни грех, нема ту разлике секс-блуд као код хетеросексуалаца. све друго је лудило, болест, смрт и осуда гурати те људе испред путира а Нови Завет и Црква су више него јасни по питању мужеложништва, хомосексуалности јелте - што мушког што женског. дакле, постоји догмат, јер се ни слово ни зарез не мења - Нови Завет. Mislim da grešiš. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Јул 8, 2012 Пријави Подели Написано Јул 8, 2012 Nije ti jasno šta je uzvišeno u činjenici da se čovek sjedinjuje sa Bogom...? Naprotiv, nije mi jasno sta ima uzviseno u sjedinjenju sa djavolom. Nisam ja konstatovao, nego je konstatovao profesor univerziteta. I objasnio sam to već... Pratim temu od pocetka i nisam video obrazlozenje. Bice da mi je promaklo. Ako nije problem da ponovis? Da li je neki sabor (lokalni ili vaseljenski) doneo dogmat o ovoj temi? Samo u tom slučaju možemo eksplicitno da kažemo da je nešto "učenje Crkve"... Imas gomilu kanona koji govore o homosexualnosti kao grehu i mislim da je nepotrebno da ih navodim.Plus, tu je Sveto pismo i ucenje otaca koji nedvosmisleno svedoce da je svaki vid homosexualne zajednice greh. Cak i da nema kanona, ovo drugo je sasvim dovoljno da bismo govorili o "ucenju Crkve". Ovakva relativizacija ti nije potrebna. Ja nisam rekao da je "homoseksualna veza normalna". Hajde baš nađi takav moj citat! Ne znam da li si upotrebio bas tu rec, ali se to itekako moze zakljuciti iz tvog pisanja. Msm, kad neko kaze da je homosexualna veza iznad heterosexualne, da u Crkvi moze postojati homosexualni brak itd., sta pomisliti nego da to smatras normalnim i vrlinom? Naravno, zajedno smo i razlike nas samo čine bogatijima (dva pisma - ćirilica i latinica; multinacionalnost Crkve; različiti darovi u Crkvi; različite službe, talenti; razlike u pozivima, putevima spasenja; razlike u umetnosti itd.) Kako koje razlike. Naravno, ja tebi necu reci da zbog ovoga nisi pravoslavan, ali to svakako ne smatram osobinom koja bi trebalo da krasi nekoga ko nosi to ime. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 8, 2012 Пријави Подели Написано Јул 8, 2012 Mislim da grešiš. да видимо шта каже логика, иде цитат: "Или не знате да неправедници неће наследити царство Божије? Не варајте се: ни курвари, ни идолопоклоници, ни прељубочинци, ни аџувани, ни мужеложници," итд (1Кор, 6:9) значи, курвари се кају и постају шта? идолопоклоници се кају и постају шта? ... мужеложници се кају и постају шта? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука