Душко Дугоушко Написано Јул 6, 2012 Пријави Подели Написано Јул 6, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1341586925' post='673750]не мешати емоције и инстинкте, молићу То је емоција која је еволутивни инстинкт. Да сам рекао биолошка емоција, то би било мало безвезе... Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 6, 2012 Пријави Подели Написано Јул 6, 2012 nisu, jer tako mozemo da razdvajamo na cinioce kolko oces, vidi post iznad za G tacku није то раздвајање на чиниоце него разлучивање. ја у ту Г тачку у мушкарцима не верујем док не видим неко озбиљно писање, пошто сам од њих двојце на овој теми искључиво видео неозбиљна, а за 20 и кусур година читања и дружења са људима разних сексуалних профила нисам ни чуо за тако нешто. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 6, 2012 Пријави Подели Написано Јул 6, 2012 То је емоција која је еволутивни инстинкт. Да сам рекао биолошка емоција, то би било мало безвезе... љубомора има везе са издајом, није баш само везана за секс. баш због тога што је човек створен за моногамију иако има полигамну природу и тенденцију. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Јул 6, 2012 Пријави Подели Написано Јул 6, 2012 Па да, мислим ако прихваташ еволуцију, онда се ово подразумева. Наиме, жена има ограничени број јајних ћелија годишње, док мушкрац може да оплођава колико хоће. Зато су полигамне заједнице биле честе раније, због сексуалне селекције жене су тежиле да нађу најбољег оца за њихову децу, а такав мушкарац, обично на високом положају је оплођавао више жена, и не само што је могао да обезбеди све те жене, него и њихову тј. своју децу много боље него неки други мушкарац, који није био на положају и који због тога није ни могао наћи жену (или барем не више њих). Тек је касније то било регулисано законом. To ima logike... dok ne zakopas malo ispod povrsine biologije i antroplogije. Imas u prirodi puno takozvanih 'pair bonding' vrsta... mnogi majmuni, ptice... I za njih vazi potpuno ista aritmetika polnih celija, medjutim postoje drugi evolutivni faktori koji forsiraju monogamiju. Dakle to nije nista neobicno u prirodi, a pogotovu kod 'visih' primata. Nasuprot 'pair bonding' vrstama, imas takozvane 'tournament' vrste, koje karakterisu ogromne morfoloske razlike izmedju polova, i gde muske jedinke uopste ne ucestvuju u odgajanju mladih. Gde su na toj skali ljudi... pa biloski, negde izmedju, sa vecom tendencijom ka monogamiji i 'pair bonding'-u. Antropoloski, veliki broj ljudskih drustava kroz istoriju je dozvoljavao poligamiju... presudni faktori su najcesce bili ekonomske prirode, ili deomografske (tamo gde se puno ratovalo). Ali i u okviru takvih drustava, najveci broj ljudi je ipak bio monogaman, i u parovima odgajao decu. I jos jedan faktoid. Cak i kod izrazito monogamnih zivotinja, dolazi do 'varanja' i 'svrljanja' ponekad. Ipak to ne menja cinjenicu da je bioloski kod njih dominantna strategija monogamije. Душко Дугоушко је реаговао/ла на ово 1 The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 6, 2012 Пријави Подели Написано Јул 6, 2012 само једна опаска, фактоиди су полу-проверене или полу-правоверне информације, зар не? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Јул 6, 2012 Пријави Подели Написано Јул 6, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1341587367' post='673758] само једна опаска, фактоиди су полу-проверене или полу-правоверне информације, зар не? Factoid - sitne i zanimljive/nezanimljive informacije. The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 6, 2012 Пријави Подели Написано Јул 6, 2012 Factoid - sitne i zanimljive/nezanimljive informacije. да, и помислио сам да си погрешно употребио реч ... http://en.wikipedia.org/wiki/Factoid клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Јул 6, 2012 Пријави Подели Написано Јул 6, 2012 To ima logike... dok ne zakopas malo ispod povrsine bilogije i antroplogije.Imas u prirodi puno takozvanih 'pair bonding' vrsta... mnogi majmuni, ptice... I za njih vazi potpuno ista aritmetika polnih celija, medjutim postoje drugi evolutivni faktori koji forsiraju monogamiju. Dakle to nije nista neobicno u prirodi, a pogotovu kod 'visih' primata. Nasuprot 'pair bonding' vrstama, imas takozvane 'tournament' vrste, koje karakterisu ogromne morfoloske razlike izmedju polova, i gde muske jedinke uopste ne ucestvuju u odgajanju mladih. Gde su na toj skali ljudi... pa biloski, negde izmedju sa vecom tendencijom ka monogamiji i 'pair bonding'-u. Antropoloski, veliki broj ljudskih drustva je kroz istoriju je dozvoljavao poligamiju... ali razlozi su najcesce bili ekonomske prirode, ili deomografske (tamo gde se puno ratovalo). Ali i u okviru takvih drustava, najveci broj ljudi je ipak bio monogaman, i u parovima odgajao decu. I jos jedan faktoid. Cak i kod izrazito monogamnih zivotinja, dolazi do 'varanja' i 'svrljanja' ponekad. Ipak to ne menja cinjenicu da je bioloski kod njih dominantna strategija monogamije. Проблем је што све ово и није баш егзактна наука као што је физика где имаш математичке изразе, тако да можемо да расправљамо до сутра. Ипак признаћеш, човек није ни мајмун, ни птица, иако им је сличан, једном више него другом. Па, тако шврљање је код тих животиња изузетак, док је код људи малте-не правило (с обзиром на пориве, мада људи умеју и да се контролишу). А емоције и друге инстинкте сам већ објашњавао: Иначе, заљубљеност је инстинкт који служи да двоје буду заједно довољно дуго да дају потомство, и по могућству макар још мало након тога, да потомство преживи тада када је најрањивије; док је сексуална привлачност (што би неки рекли „физички изглед”) инстинкт који служи при избору генетски супериорног партнера, пожуда инстинкт који служи остварењу потомства, а сексуално задовољство ствар која треба да натера људе да се размножавају... Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Јул 6, 2012 Пријави Подели Написано Јул 6, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1341587708' post='673762] да, и помислио сам да си погрешно употребио реч ... http://en.wikipedia.org/wiki/Factoid Vidi stvarno Mada ima i ovo: The word factoid is now sometimes also used to mean a small piece of true but valueless or insignificant information, in contrast to the original definition. Проблем је што све ово и није баш егзактна наука као што је физика где имаш математичке изразе, тако да можемо да расправљамо до сутра. Ипак признаћеш, човек није ни мајмун, ни птица, иако им је сличан, једном више него другом. Па, тако шврљање је код тих животиња изузетак, док је код људи малте-не правило (с обзиром на пориве, мада људи умеју и да се контролишу). А емоције и друге инстинкте сам већ објашњавао: Pa ti si poceo sa naukom i evolucijom koja navodno podrzava poligamnost kod ljudi, samo kazem da stvari nisu tako jednostvane. Милан Меденица :) је реаговао/ла на ово 1 The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Јул 6, 2012 Пријави Подели Написано Јул 6, 2012 Pa ti si poceo sa naukom koja navodno podrzava poligamnost kod ljudi, samo kazem da stvari nisu tako jednostvane.Па заиста сматрам да биологија сведочи полигамност људи (оно што кажеш да су склони моногамији и пер бондингу је само привремено, докле траје заљубљеност, то сам већ објаснио), а друштво, социјалне норме и остало (Ивица би рекао поготово неокортекс) компликују ситуацију. Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Djuka Написано Јул 6, 2012 Пријави Подели Написано Јул 6, 2012 Не може да се пореди, зато што је човек по природи полигаман, па је моногамни хетеросексуални брак подвиг. С друге стране хомосексуализам је осуђен и Библијски (и у Старом, али нама је битан Нови Завет) и Предањски, док је хетеросексуални брак благословен као Света Тајна. На крају крајева, исти тај апостол каже да хомосексуалци неће наследити Царство (док целибат препоручује, не даје заповест за њега)... Pa i homoseksualac je onda poligaman. I za njega je podvig da bude sa jednim partnerom! Biblija osuđuje i oblačenje komade odeće od različitog materijala. (Da banalizujem malo...) A u Sodomu i Gomoru je bilo (osim istopolnog odnosa) silovanja i ubistva - zato su kažnjeni! Predanje je živa i promenljiva stvar... Nekad je po predanju bilo da si odgovoran ako ne dođeš na tri liturgije... Ili npr. mnoge stvari su postojale pa ih više nema - javna ispovest, ženidba episkopa... A da druge strane dozvoljeno je još 3 braka posle prvog i jedinog...(?!) Već smo rgovorili o ap.Pavlu... Da li Hristos daje zapovest o homoseksualnosti? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Djuka Написано Јул 6, 2012 Пријави Подели Написано Јул 6, 2012 Zašto nam je dao da smo poligamni,zašto nam je dao seksualni nagon kad u budućem carstvu toga nema i sl... Seksualni nagon postoji da bi se čovek potpuno sjedinio sa drugom ličnošću i na taj način ostvario se kao ličnost u svakom pogledu pa i u telesnom. Brak pre svega ima za cilj da iskusimo (ili da težimo da iskusimo što više) način postojanja Svete Trojice u večnosti... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Djuka Написано Јул 6, 2012 Пријави Подели Написано Јул 6, 2012 to sa G tackom je tolko banalno i pocetnicko pitanje da je neopisivo, a sto nam je dao zivotinje? jel za seks? G tacku bi mogao najlakse da poredis sa na primer tecnoscu u oku Ja se slažem da je banalno, ali ja sam reagovao na konkretan post ovde na temi. Pominjanje životinja je glupo... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Душко Дугоушко Написано Јул 6, 2012 Пријави Подели Написано Јул 6, 2012 Pa i homoseksualac je onda poligaman. I za njega je podvig da bude sa jednim partnerom!Biblija osuđuje i oblačenje komade odeće od različitog materijala. (Da banalizujem malo...) A u Sodomu i Gomoru je bilo (osim istopolnog odnosa) silovanja i ubistva - zato su kažnjeni! Predanje je živa i promenljiva stvar... Nekad je po predanju bilo da si odgovoran ako ne dođeš na tri liturgije... Ili npr. mnoge stvari su postojale pa ih više nema - javna ispovest, ženidba episkopa... A da druge strane dozvoljeno je još 3 braka posle prvog i jedinog...(?!) Već smo rgovorili o ap.Pavlu... Da li Hristos daje zapovest o homoseksualnosti? Хомосексуалац је поремећен. Предање се не мења, ту си се ти нешто зезнуо. Мења се пракса, и то обично тако што се одступи од исправне (као у случајевима које си навео), што никако није добро, и видимо (зле) плодове одступања од исправне праксе. Да, Христос је дао заповести против хомосексуализма. Немам ништа против хомосексуалаца овако "секуларно гледано" (нека се венчавају, нека парадирају, нека раде шта хоће, не тиче ме се), али када се појави неки релативизатор у цркви, томе се треба оштро супротставити. Теби ако се не свиђа Свето Предање, ти пређи у унитарне универзалце или у епископалце... Шефе, који ти је враг? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Djuka Написано Јул 6, 2012 Пријави Подели Написано Јул 6, 2012 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1341585437' post='673728] ја ником ни не браним да ради шта оће и живи како оће, ал ми је прилично јасно да хомосексуалност води у ћорсокак, и то онтолошке врсте. све остало пише у Новом Завету, а што је то тако - не знам. а ово друго би волео да поткујеш неким озбиљним текстом или линком, пошто први пут чујем. сасвим је трећа прича да ли је оргазам мерило љубави или оправдања за неку девијацију сексуалности пошто може да се изазове и патолошким болом, типа у садо-мазохистичким сеансама кад тело и мозак не могу више да поднесу патњу и онда реагује преплављивањем тела еуфоријом адреналина и серотонина због стоклхолмског синдрома. Ja možda imam neka znanja iz oblasti medicine pa mislim da je to opštepoznata stvar. Probaj sam da potražiš, pa ako ne nađeš ja ću pokušati... Ja sam hteo malo da banalizujem, vi svi kao da ste jedva dočekali da idete sve dublje i dublje u banalizaciju. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука