Jump to content

Грчку напуштају свештеници

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Гости

ГРЧКУ НАПУШТАЈУ СВЕШТЕНИЦИ

Објављено од стране Светигора на 23. март 2012.

ecclisia_gr.jpg

АТИНА, 23. марта - Због кризе која се дешава у Грчкој, земљу је задесио нови талас емиграције, саопштава Седмица.ру.

Према саопштењу агенције Ромфеа, земљу углавном напушта високошколска омладина, међутим, међу онима који одлазе има и свештенства.

Тако је јереј из села Трикери код града Волос, оставио своју парохију и отишао на Нови Зеланд.

Сваке недјеље су у то село шаље свештеник ради служења Божанствене литургије, али селу је потребан стални свештеник.

Тај проблем је тешко ријешити, с обзиром на то да је 2011. године влада донијела одлуку о ограничењу броја хиротонија.

Извор: Православие и мир

Подели на овим сајтовима

Значи нема пара нема литургије! И боље да такви одлазе, добро је да се раздвоји кукољ од пшенице!

Подели на овим сајтовима

Сваке недјеље су у то село шаље свештеник ради служења Божанствене литургије, али селу је потребан стални свештеник. Тај проблем је тешко ријешити, с обзиром на то да је 2011. године влада донијела одлуку о ограничењу броја хиротонија.

Ето какви су све идиотизми могући када имате државну религију. Црква постаје владина агенција којој бирократе одређују правила.

Подели на овим сајтовима

Па мислим да треба да се освестимо пре свега ;) мада наш патријарх неки дан помену некакво белосветско уједињење баш да ми је знати на шта је мислио хехехехех ;) а грци су одавно у Еу па могу речи баш им руже светају тамо исто као и Румунима и Бугарима ...Али хајде ми да се ујединимо хехехе .

Подели на овим сајтовима

Наравно да не могу да се сложим са оваквим поступцима појединих (грчких) свештеника,али човек највероватније има породицу и можда су га преплавили егзистенцијални страхови па се одлучио на такав корак.

Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави.

Подели на овим сајтовима

Ето, а наводи се само материјални проблем - статус! Поред овакве вести, не могу а да не будем поносан што сам истог рода и исте крви као Светитељи Божији - Митрополит Дабробосански Петар, Митрополит Загребачки Доситеј, Епископ Горњокарловачки Саве, Епископ Бањалучки Платон... Они осташе са народом. Ишли и под нож кољачки. И примише венац Нетрулежни! А те се ствари не могу поредити (мученичка смрт и материјални статус), то су небо и земља...

... Али Син Човечији кад дође у Слави, хоће ли наћи веру на земљи?!

Ништа, како ствари стоје, морамо још јаче да завапимо к Господу: Покајанија отверзи нам двери, Жизнодавче!

Наше учење је сагласно са Евхаристијом, а Евхаристија потврђује учење.

Св. Иринеј Лионски

Подели на овим сајтовима

Било је сад у рату у БиХ случајева да су попови међу првима напуштали градове или села где су Срби били у мањини. Можда би њих прве напали па зато...

Подели на овим сајтовима

Ja sam bio nekim poslom u Haniotiju, valjda se tako kaže, i odem na liturgiju a sveštenik o. Nebojša, bosanac.

Crkva kao kod nas katolika, unutra klupe, muškarci i žene zajedno sede, jedino prepoznaš Srpkinje one imaju marame na glavi i izdvojeno stoje sve vreme liturgije.

Mesto je bilo puno Rusa kad sam ja stigao, priličan broj Srba i nešto malo Poljaka.

Ni jednog Rusa nisam sreo na liturgiji, par Srba i dosta Srpkinja i naravno nekoliko Poljaka. Interesantno je da su , razgovarao sam sa njima, sve to vojvođani.

Подели на овим сајтовима

С' обзиром да у Грчкој свештеници примају плату ( уговор између државе и Цркве) Влада је због кризе уз сагласност Цркве донела одлуку да се ограничи број свештеничких плата а не хиротонија.

Дотични свештеник је био један од два која су рукоположена у Митрополији Волошкој као свештеници без плате...

Подели на овим сајтовима

Па у Грчкој колико је познато раде за плату...

тј..држава им даје плату...

а код нас Свештеници су и за мање одлазли од парохијана...

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...