Jump to content

Raskidanje Trojicne zajednice?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Moram priznati da, ma koliko puta citao ove reci vl. Nikolaja, nisam ni malo blize razumevanju toga sta je pisac hteo reci.

Pa recimo ovako:

Bog nikada ne bi uradio ovo što ti radiš, prelaziš preko stvari kao da ne postoje, iako su savršeno pred tobom.

Dakle, kao što kaže David: vjeran je Bog, i neće pogaziti što je obećao

dok recimo upravo to ti hoćeš da opovrgneš. Bog jeste apofatičan ali nije neiskren

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

ja bi reko da si ovde ponovio ono od malopre samo na malo drugaciji nacin, al' ok nek ti bude...

Pa nisam obavesten da li je doslo do promene u Svetoj Trojici da li su se rastali.Bar ti bi trebao da znas da se kod dogmata moze menjati samo oblik iskazivanja ne i sama sustina.

У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом.

Подели на овим сајтовима

Zbog cega? Zasto Hristos ne moze svoj identitet da gradi na nekom drugom odnosu koji nije odnos sa Ocem?

A na kojem odnosu bi to trebalo da gradi identitet, umjesto onoga koji je vječan, svagdaprisutan, ljubeć, potpun - sve što je Njegovo moje je i što je Moje Njegovo je - prosto koji je vječna i nikad prestajuća ljubav??

Apokrifno jev. po Oglu

Подели на овим сајтовима

A na kojem odnosu bi to trebalo da gradi identitet, umjesto onoga koji je vječan, svagdaprisutan, ljubeć, potpun - sve što je Njegovo moje je i što je Moje Njegovo je - prosto koji je vječna i nikad prestajuća ljubav??

To svakako jeste ideal.

No, ja ne govorim o onome sto bi trebalo da izabere, vec samo da li moze da izabere nesto drugo, bez obzira na "kvalitet" tog drugog. To su dva potpuno razdvojena pitanja.

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

To svakako jeste ideal.

No, ja ne govorim o onome sto bi trebalo da izabere, vec samo da li moze da izabere nesto drugo, bez obzira na "kvalitet" tog drugog. To su dva potpuno razdvojena pitanja.

Pa ja mislim da je Otac prilično strog-ono, smarač tip

tako daaa-čisto sumnjam da mu dozvoljava i da zvirne đe drugo liše svoje avlije

šta da se radi - takvi su neki roditelji

Apokrifno jev. po Oglu

Подели на овим сајтовима

Па, човече... Ти можеш да постојиш кад се посвађаш са пријатељем независно од њега и он независно од тебе, јер можете (и треба) а не морате да градите идентитет баш један на другом. Идентитет се гради на другоме, али ти бираш КО ће тај други да буде.

Evo, sve potpisujem, a pogotovo ovo boldovano.

Како нема везе са питањем, је л' ме зезаш? Па како то мислиш - Бог је најпре нешто (био у заједници Тројице), па онда више није и то нема везе? Човече, док си рекао најпре... па онда - значи да је то временска одредница. Покушаваш да Бога уведеш у време и време да уведеш у Бога. Безвезе...

Sem sto to mozemo reci tek nakon ucinjenje promene, tj. stupanja njih u prostor i vreme, a nikako pre. Dakle, ja ne uvodim vreme u vecnu Trojicu.

Подели на овим сајтовима

Zbog cega? Zasto Hristos ne moze svoj identitet da gradi na nekom drugom odnosu

koji nije odnos sa Ocem?

Ako bi to ucinio,

a upravo na to je i nagovaran u kusanju u pustinji,

taj njegov novi identitet koji bi izgradio, da se izrazim tako u skladu sa tvojim pitanjem,

ucinio bi da On prestane da bude vecan, i prestao bi da bude Istina i iscezao bi,

jer svoj novi identitet bi izgradio u okviru, na i u odnosu ka stvorenoj (smrtnoj) prirodi.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

To svakako jeste ideal.

To je slicno da pitamo kako nastaje Sveta Trojica jer zasigurno mozemo reci da je zajednica Oca i Sina vladala od pocetka bar je nama tako otkrio Sin (onaj koji direktno utice na to),ali bojim se da na pitanje kako nastaje Sveta trojica nemamo odgovor ili bar mozemo reci da nema pocetak i u tom slucaju Sin oduvek bio sa Ocem tako da nije moga projaviti svoje DA (slobodu) na neku drugu licnost.

У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом.

Подели на овим сајтовима

Pa ja mislim da je Otac prilično strog-ono, smarač tip

tako daaa-čisto sumnjam da mu dozvoljava i da zvirne đe drugo liše svoje avlije

šta da se radi - takvi su neki roditelji

pa jbg, kad nemas srece nemas...

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

Pa sad ne bih se složio sa tobom :

gledaš stvari iz vremenskog kontinuuma, dok je ova tema u eshatološkom smislu bila osuđena na ovo na šta se svela: samo pitanje je besmisleno po sebi, ali eto posluži nama da dobijemo vijenac vjernosti kod Boga što Ga dobro odbranismo

Apokrifno jev. po Oglu

Подели на овим сајтовима

Pa sad ne bih se složio sa tobom :

gledaš stvari iz vremenskog kontinuuma, dok je ova tema u eshatološkom smislu bila osuđena na ovo na šta se svela: samo pitanje je besmisleno po sebi, ali eto posluži nama da dobijemo vijenac vjernosti kod Boga što Ga dobro odbranismo

Ko?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...