Ignjatije Написано Март 24, 2012 Пријави Подели Написано Март 24, 2012 Šta li Bog sada misli dok gleda ovu diskusiju Mislim da čovek ne može da takve stvari razume u potpunosti.Mi ne možemo do kraja da razumemo ljudsku prirodu a mani Božansku. bgpj је реаговао/ла на ово 1 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Март 24, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Март 24, 2012 Bog nije svemoguć... recimo On ne može da natera čoveka da ga voli a mislim da svaka ovakva analiza neminovno dodje na antropomorfizam tj. posmatranje Boga čovečijom logikom Pa ne znam, ja sam bio ubedjen da pravoslavlje uci da je Bog svemoguc. Dakle, da iskorisim tvoj primer: Bog moze da natera coveka da ga zavoli, ali nece. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Март 24, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Март 24, 2012 Petre mnogo brate visiš po tih foruma,da ne kažem logičkih Logički rečeno,pošto takav odgovor tražiš: Tamo gdje postoji jedinstvo ne postoji sukob. Dakle Bog ne može da se dogovori sam sa sobom : "Ajmo da se raziđemo" To može čovjek sa svojom pameću, što često i čini Kapiram ja to, samo sto to nije odgovor na moje pitanje. E sad, ako ces kao Mozart da kazes da nije svemoguc, onda ok. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Март 24, 2012 Пријави Подели Написано Март 24, 2012 Kako znaš da nije odgovor na tvoje pitanje? "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Март 24, 2012 Пријави Подели Написано Март 24, 2012 Pa ne znam, ja sam bio ubedjen da pravoslavlje uci da je Bog svemoguc. Dakle, da iskorisim tvoj primer: Bog moze da natera coveka da ga zavoli, ali nece. Православље учи да је Бог човека створио слободног. Слободног да Га воли или не воли. Дакле, управо Би погазио Своју свемоћ уколико Би "натерао" човека на било шта. Што не значи да га не призива на Љубав. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Март 24, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Март 24, 2012 @Oglo Tako sto ne vidim kakve to ima veze s mojim pitanjem. PItao sam te, ako ne moze da raskine to jedinstvo gde je tu svemogucstvo,a ti si rekao da u jedinstvu nema sukoba. Ja tu ne vidim objasnjenje. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Март 24, 2012 Пријави Подели Написано Март 24, 2012 Ne možeš da ga vidiš jer ga nema. Samo tvoje pitanje je naopako postavljeno. To je isto kao da pitaš zašto bijela boja nije crna. Zato što je bijela. Pitaš zašto Bog koji je ljubav ne može da raskine vezu ljubavi? Zato što onda ne bi bio više ljubav. I šta je tu nejasno? antics and kirios1 је реаговао/ла на ово 2 "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
IgorEr Написано Март 24, 2012 Пријави Подели Написано Март 24, 2012 Петре зар не мислиш да је мало гордо покушавати да спознаш вољу Божију? Односно да својим ограниченим могућностима и потпуно другачијем (да опет кажем ограниченим) начином размишљања проникнеш у нешто што нама једноставно није појмљиво, бар не у том обиму на коме ти инсистираш... Цитирао бих Старца Пајсија Светогорца који каже да " Онај ко мисли да може да позна тајне Божије спољашњим изучавањем, личи на неког безумника који покушава да види рај помоћу телескопа". Прости... DYNABLASTER and bgpj је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Март 24, 2012 Пријави Подели Написано Март 24, 2012 Dakle, mogu li bozanske licnosti da postoje nezavisno jedna od druge? Da li Otac moze da kaze "ne" Sinu i obrnuto? Svakako, u tom slucaju nestaju identiteti Otac, Sin i Sv. Duh buduci da oni proizilaze iz odnosa, ali da li postoji mogucnost za tako nesto? По мом мишљењу не постоји могућност да Света Тројица у било ком случају имају несагласје, јер иако су три личности, исте су суштине -Јединосуштни. Често срећемо одговоре типа, "то је људском уму непојмљиво", али некако ми се чини да би прецизније било, "то је у људском искуству незабележено", па самим тим рађа сумњичавост да је такво неко "то" уопште могуће. Човек све више постаје сумњичав, неповерљив, затвара се у своју, чини му се потпуно безбедну "чауру", не примећујући прогрес сопствене рањивости и слабости, према свему што је ван његовог убеђења да је "безбедно". Губљењем односа са другим људима, чини ми се да је све већи напор остати човеком, а не ићи ретроградним преображајем ка звери ловцу, која познаје само своје потребе и интересе. И међусобни однос Свете Тројице, обзиром да је човек створен по Божијем лику, уз све остале "карактеристике" Савршеног Бића, требао би бити узор према коме човечанство граде своје међусобне односе. Обзиром на раније написано, човек не може, и све ће теже моћи, да уопште појми толико савршен однос између Свете Тројице, да и поред различитих личности увек "резултира" Једном Суштином, заснованом на потпуном сагласју и истинској љубави. RYLAH and DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 2 "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dimitrije Написано Март 24, 2012 Пријави Подели Написано Март 24, 2012 Šta sve čoveku neće pasti na pamet. Još su bolji koji oni koji daju odgovor na ovo pitanje. DYNABLASTER, Дејан1 and bgpj је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Март 24, 2012 Пријави Подели Написано Март 24, 2012 Šta sve čoveku neće pasti na pamet. Još su bolji koji oni koji daju odgovor na ovo pitanje. Видим тек сте дошли, па као прво, добродошли. Стварно се извињавам ако сам Вас узнемирио својим одговором, али свеједно, не постоји ниједно питање које не заслужује размишљање, јер се иза сваког питања, можда... можда крије и животно важна недоумица. obi-wan and kirios1 је реаговао/ла на ово 2 "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Март 24, 2012 Пријави Подели Написано Март 24, 2012 Gde je tu svemogucstvo kad ne moze da uradi sve sto pozeli? Tako ti to izgleda kad Bogu uvodis ljudske kategorije razmisljanja kao sto je svemogucstvo. Cak ni svemogucstvo ne mozemo da pripisemo Bogu, jer je On daleko iznad toga. Ili, kako to lepo rece vl. NIkolaj onomad, Bog je toliko svemocan da je savrseno nemocan da ucini bilo kakvo zlo. ccvige И.стојковић, DYNABLASTER, Ignjatije and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Март 24, 2012 Пријави Подели Написано Март 24, 2012 Kapiram ja to, samo sto to nije odgovor na moje pitanje. E sad, ako ces kao Mozart da kazes da nije svemoguc, onda ok. da budemo precizniji - Bog je svemoguć ali nije tiranin "Jer moje misli nisu vaše misli ni putevi vaši moji putevi- govori Gospod Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
antics Написано Март 24, 2012 Пријави Подели Написано Март 24, 2012 Бесмислено питање у топику, које озбиљном догматском питању прилази с погрешне стране. Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .http://www.srdjanantic.blogspot.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Март 24, 2012 Пријави Подели Написано Март 24, 2012 Бесмислено питање у топику, које озбиљном догматском питању прилази с погрешне стране. Аман.... Добро, ево ја Ти верујем али скроз, да је "питање бесмислено у топику" (пта год и због чега год то значило), а сад молим Те, прецизирај озбиљно догматско питање приласком са " праве" стране. Још бих молио и Тебе, али и остале евентуално заинтересоване, што и сам покушавам, да на основу спознатог знања, да ли кроз прочитану литературу, персоналног образовања или доживљеног, износимо своја мишљења и импресије, не страхујући да ћемо пасти на испиту или да ће нас неко исмејавати.... kirios1 је реаговао/ла на ово 1 "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука