Milan Nikolic Написано Март 18, 2012 Пријави Подели Написано Март 18, 2012 Ова тема је изузета из еволуционе биологије. Космологијом се баве и теологија и наука. Оно што им може бити заједничко, условно речено, јесу ултрамикроскопски ентитети. Од чега су састављени простор и време? Наука напредује кроз експерименте помоћу сударача честица, какав је у ЦЕРН-у у Женеви. Како сударач даје информације? Поједностављено, ултрамикроскопска честица има облик, те да бисмо је ,,видели'', морамо је гађати мањим честицама и пратити у којим правцима ће се ове одбијати. На пример, ако гађамо љуску од ораха помоћу минијатурних кликера, и ако израчунамо правце одбијања тих кликера, добићемо слику орахове љуске. Што су кликери мањи, имаћемо јаснију слику љуске коју гађамо, због тога што се кликери завлаче све дубље у љускине поре и добијају правце одбијања који дају слику. По теорији Великог праска, простор и време су произишли из тачке која истовремено представља сваку тачку садашњег простора. То значи да је некада све било у једној тачки. Експанзија космоса упућује на изузетно малу тачку. То је величина која је названа по Максу Планку, а квантна механика открива да се на тим величинама дешава нешто чудно, где проток времена и тачка простора немају одређење. Тако наука тражи по сопственом признању ,,гранично стање'' које сведочи о безвеременим и песпросторним конституентима, иза чега наука не може даље. Док теологија има термин ,,логосâ бићâ'', који (космолошки) једини може представљати беспочетне, тј. безвремене и беспросторне категорије. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Apis Написано Март 18, 2012 Пријави Подели Написано Март 18, 2012 prostor i vreme je nemoguce definisati bez materije.materija javlja vreme i prostor. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Март 18, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Март 18, 2012 Материја је чудан појам од када је доведен у везу са енергијом. Док материју успешно разумемо у свакодневним величинама, на ултрамикроскопским скалама дешава се права пометња за нашу логику. Та пометња огледа се у функционисању простора и времена. Наши свакодневни погледи бивају потпуно поремећени. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Март 19, 2012 Пријави Подели Написано Март 19, 2012 Par predavanja na temu širenja kosmosa, njegove sudbine, tamne materije koja u tome igra glavnu ulogu, itd (na engleskom): Alex Filippenko (NAS), University of California, Berkeley, was a member of both teams that discovered in 1998 the accelerating expansion of the Universe, driven by "dark energy." Dr. Michael S. Turner, Professor, Kavli Institute for Cosmological Physics, University of Chicago https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Април 14, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Април 14, 2012 ,,Сагледавање егзистенције уз занемаривање закључака модерне физике равно је рвању с непознатим противником у мраку. Тиме што продубљујемо своје разумевање праве природе физичке стварности, темељно преображавамо схватање нас самих и сопствени доживљај космоса.'' Брајан Грин Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јул 17, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Јул 17, 2012 Како настају галаксије као што је Млечни Пут? Спајање галаксија су честе у њиховој еволуцији. Овако изгледа еволуција галаксије са масом сличне нашем Млечном Путу, започета непосредно након Великог праска: drvce је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Јул 20, 2012 Пријави Подели Написано Јул 20, 2012 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Бишевац Написано Септембар 21, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2013 Раније нисам пуно размишљао о теми еволуције, једноставно сам прихватао да вером поимам да је Бог створио свет. Када сам прочитао књигу од Серафима Роуза "Постање, стварање и рани човек - Православни поглед на све" доста тога ми је било јасније. Пре свега отац Серафим је скупио научне доказе против еволуције и дао свој тј. православни поглед на стварање. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Бишевац Написано Септембар 21, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2013 Иначе књига се може читати и у електронском облику на адреси: http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Apologetika/SerafimRouzTumacenjePostanja/SerafimRouzTumacenjePostanja.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Септембар 21, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2013 Раније нисам пуно размишљао о теми еволуције, једноставно сам прихватао да вером поимам да је Бог створио свет. Када сам прочитао књигу од Серафима Роуза "Постање, стварање и рани човек - Православни поглед на све" доста тога ми је било јасније. Пре свега отац Серафим је скупио научне доказе против еволуције и дао свој тј. православни поглед на стварање. Pravoslavo vidjenje je dosta širok pojam,a otac Serafim ne može biti merilo vrednosti... Milan Nikolic and marko_13 је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Септембар 21, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 21, 2013 Раније нисам пуно размишљао о теми еволуције, једноставно сам прихватао да вером поимам да је Бог створио свет. Када сам прочитао књигу од Серафима Роуза "Постање, стварање и рани човек - Православни поглед на све" доста тога ми је било јасније. Пре свега отац Серафим је скупио научне доказе против еволуције и дао свој тј. православни поглед на стварање. Од Серафима Роуза мени је највише одговарало о исходу душе из тела. Међутим, о теми еволуције нисам од њега читао, а по ономе што се говори не бих се сложио са таквим мишљењем. Космологија је зацело компликованија него што се мислило. Потребно је да будемо суздржанији и флексибилнији, да не бисмо Богу ускратили било какву моћ. Наука је данас доказала постојање пуно времена иза нас, реч је о милијардама година. Теологија мора такве ствари учинити безопасним по њу. Да ли ће теологија то учинити на искључив начин као што су чинили у срењем веку на Западу, или ће креативно деловати, остаје на нама да покажемо. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Септембар 21, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2013 Pravoslavo vidjenje je dosta širok pojam,a otac Serafim ne može biti merilo vrednosti... A sta ti konkretno zelis da kazes time? Da je u zabludi jel tako, ajde da se ne igramo zmurke. A po cemu si ti siguran da ti nisi u zabludi kad ovo tvrdis? Ko te slago? Tj ko ti je taj sto te ubedio da je evolucija istina? Ajde reci pa cu ja da kazem da je taj u zabludi. Po mom osecaju koji mi je dat, evolucija je izmisljotina, Bog je stvarao po vrstama i nema nikakvih mutacija i nebuloza nama objasnjivih i prihvatljivih jer je eto to kao najlogicnije. Inace, receno nam je da cemo po plodovima poznati drvo, kakvi su dakle ti Darvinovi plodovi? Jesi vido to? Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Септембар 21, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2013 Ja se nisam izjasnio da li podržagam teoriju evolucije ili ne,samo sam rekao da otac Serafim ne može biti merilo vrednosti za Pravoslavnu Crkvu,slagao se ja sa njim ili ne. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Септембар 21, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2013 Ja se nisam izjasnio da li podržagam teoriju evolucije ili ne,samo sam rekao da otac Serafim ne može biti merilo vrednosti za Pravoslavnu Crkvu,slagao se ja sa njim ili ne. Znaci igramo se zmurke, pa sto onda uopste komentarises kad nista ne kazes? O cemu ti onda pricas? Sigurno da ima stilska figura za ovo, al ja joj ne znam ime. Jednostavno bi se moglo nazvati spamom. Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Септембар 21, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2013 Sve sam jasno rekao,ne vidim potrebu da razjašnjavam Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука