Jump to content

Да ли Бог мора да поштује правила математике?

Guest

Препоручена порука

1. То значи да је изменио гравитационо поље испод једног таса, тако да је претегло или је привремено повећао густину једног од тегова или чак и тасова.

Иако је привремено изменио природни закон, увек може да се напише нова једначина која описује ново стање.

2. Прекршио је закон одржања материје, али опет може да се напише једначина у којој ће фигурисати произвољан (по вољи Христа) фактор увећања.

Нисмо се разумели.

Ја сам желео да истакнем да превазилажење природних закона управо показује немогућност математике да унапред те законе опише.

Ви кажете: "увек може да се напише нова једначина". Али да видимо куда ће нас одвести та логика. Тада се ни једна природна појава не може математички изразити.

Уместо да једначина 1=1 унапред јасно описује свима познато стање ствари, наша ће математика стално "каснити" за реалним светом. Рекли бисмо: "1 је једнако 1, скоро увек." Но то не говоримо. У математици је увек 1 = 1. Када желимо да ту математичку једнакост демонстрирамо, посегнућемо за реалним примерима: "ако сваком човеку за ручак, да би се наситио, треба 1 риба, тада је за 5000 људи потребно 5000 риба." Никако другачије. Или мислите да у ово чисто математичко тврђење, предострожности ради, увек ваља додати: "под условом да којим случајем није нарушен закон о одржању материје"?

Подели на овим сајтовима

А зашто је пола теме обрисано? Ја знам да моја порука ни по чему није кршила никаква правила па је опет обрисана са осталима. Мислим и да су се Александар и Протагора по'ватали за вратове, то нема никакаве везе са мном па да мени буде порука обрисана.

Подели на овим сајтовима

fali gomile postova od juce na vise tema, tako da nije ti niko brisao postove :) mozda je onaj mali haker uleteo :lol:

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

А зашто је пола теме обрисано? Ја знам да моја порука ни по чему није кршила никаква правила па је опет обрисана са осталима. Мислим и да су се Александар и Протагора по'ватали за вратове, то нема никакаве везе са мном па да мени буде порука обрисана.

Не знам. Шта је брисано? Ја нисам ништа дирао.

Подели на овим сајтовима

У вези питања теме. Рекао бих да је сва математика у Богу (тј. у Његовој власти), тако да са њеним правилима може да ради по вољи.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Гости

У вези питања теме. Рекао бих да је сва математика у Богу (тј. у Његовој власти), тако да са њеним правилима може да ради по вољи.

Ne bih se složio sa tobom. Pročitaj pitanje zbog kojeg me je Aleksandar opomenuo zbog trolovanja.

Подели на овим сајтовима

Ако си мислио на прво питање теме, о томе сам дао одговор. Немам појма о каквом троловању и о каквој опомени говориш, али то сада није ни важно.

Мене интересује сама тема. Дакле, сматрам да је сва математика у Богу (тј. у Божијој власти), у облику геометрије, итсл.

Ако мало истражимо квантну механику, видећемо да су ту ствари веома чудне и несвакидашње. То нам помаже да разумемо велику дубину нашег постојања.

Дакле, математика није само класична, није ни само у функцији општег релативитета, него је закорачила и у квантну механику где се осмишљавају неслућене теорије, попут теорије суперструна, итд. Такво истраживање води нас до одређене границе коју још не можемо да идентификујемо - ЦЕРН и многа друга истраживања иду у том правцу.

Циљ физике - математике - је да пронађе конституенте који су безвремени и беспросторни, тј. ентитете који сами сачињавају просторвреме. Ми те ''ствари'' не можемо да видимо и не постоји могућност за то, али можемо да пронађемо формуле које указују на одређене функције природе.

Што се тиче конкретног питања теме, можемо само веровати да постоји Бог који из одређене другачије егзистенције - вечне, беспочетне, тј. трансцендентне, итсл. - управља вољно, како Својом жељом тако и допуштењем услед пада творевине, том целокупном творевином. Са друге стране, пошто атеиста поставља такво питање, постоји такво веровање да Бог уопште не постоји и да је творевина довољна самој себи, тј. да је она апсолутно сама, без икаквог Бога изнад ње или у њој.

Дакле, ради се о нашем слободном избору у какве идеје ћемо веровати. Док хришћани верују да се Бог открио на специфичан начин, атеисти верују да ништа од појма Бога мимо творевине не постоји.

У случају да су хришћани у праву, онда постоји Бог који апсолутно (тј. без икаквих ограничења) управља творевином, а то значи да Бог може да учини било какво чудо из наше, људске перспективе. А атеисти верују да такав Бог, који може да чини било шта изнад природних закона, не постоји нити је творевини то потребно.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

matematika je izum ljudi a ne Boga, jer je matematika suvise prosta stvar, ultra prizemna kolko god i kvantna fizika isto tako

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Немој то тако олако да схваташ. Замисли само какав је математика дар Духа Светога, када је све од Њега што је набројано у Књизи Мојсијевој - сваки занат којим је човек почео располагати.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

одлично питање, ал не знам што сте се ограничили на математику :)

не мора да поштује самог Себе, али Се поштује ... и не, није ограничен ни самим Собом.

Бог јесте Човек, али није само човек.

као свето причешће - хлеб, вода и вино су и даље хлеб, вода и вино, само што су освећени благодаћу Божјом.

то је цела поента и уздизања човека изнад своје природе - остајеш смртни човек, ал се освећујеш за вечност.

нема трансмутације, нема помераја, нема промене ал је посао завршен.

Бог је изнад закона које је поставио.

само је питање јел их поставио за нас или за Себе ... очигледно је само да смо ми уствари ограничени, па и самим собом :)

ми не можемо да не пристанемо на (само)ограниченост.

једино није узето у обзир онострано, шта се дешава после смрти, ал то је већ ван математике и ограничења.

Подели на овим сајтовима

BOG JE ZAKON sve ostalo je podredjeno njemu...

да, цела творевина Њему, не и Он самом Себи, тачније Законима које је поставио за творевину.

поготово кад се сетиш да је Један у Тројици, још боље - Тројица у Једном :)

објасни то математици :D

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...