isi Написано Март 11, 2012 Пријави Подели Написано Март 11, 2012 "cvrc na kvadrat" (tako je jedna nastavnica matematike govorila, pa sam se sad setila ) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Март 11, 2012 Пријави Подели Написано Март 11, 2012 i da rekapituliramo...Bog ništa ne mora-on je apsolutno neuslovljen i slobodan da radi šta hoće Milan Nikolic, obi-wan, Милан Меденица :) and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Andre Williams Написано Март 11, 2012 Пријави Подели Написано Март 11, 2012 i da rekapituliramo...Bog ništa ne mora-on je apsolutno neuslovljen i slobodan da radi šta hoće и тачка. чуди ме да је тема довде догурала. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
BUBAMARA Написано Март 11, 2012 Пријави Подели Написано Март 11, 2012 Bog je Alfa i Omega ! Mozda je matematika i bila njegovo oruzje,kojim je stvarao svet,no kako je on znao sve pojedinosti te nauke,pre samog zivota na Zemlji,izracunaj koliko nam je trebalo godina evoluiranja,da i ovo dokazemo,,!? A sigurna sam da ces se sloziti sa mnom da nismo dosli do vece plemenitosti,,,,Htjeli smo znati tajne,,, Danasnje nauke su nas dovele do predivnih otkrica,ka sto su atomska i bioloska oruzja,,,,unistavanje ove prelepe planete,raznoraznim cudima,,,, Ne,On se ne pridrzava pravila matematike,odavno nam je trebao,zasjeniti inteligenciju,jer ocigledno zaboravljamo sta je to sto nam istinski treba,,,,, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Март 11, 2012 Гости Пријави Подели Написано Март 11, 2012 Значи, може али неће да крши математичке законе. Цврц! Добро, али како онда замишљате кршење математичких закона? Кршење закона физике можемо некако да замислимо - Христ хода по води... Да ли су уопште закони математике творевина. Имајући на уму њихове особине и начин на који долазимо до њих, могао бих да кажем да су и они causa sui (сам свој узрок). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Март 11, 2012 Пријави Подели Написано Март 11, 2012 Да ли су уопште закони математике творевина. Имајући на уму њихове особине и начин на који долазимо до њих, могао бих да кажем да су и они causa sui (сам свој узрок). Платонизам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Март 11, 2012 Пријави Подели Написано Март 11, 2012 Iskreno, iako sam išla u prirodno-matematičku gimnaziju i kažu da imam smisla za matematiku, smatram da je oko 80% matematike beskorisno. Meni, koja sam jako praktična osoba, matematika kao nauka nije jasna nikako. Ok, postoje stvari koje su primenjive u realnom svetu- geometrija sama po sebi je neophodna, ali od ,,ostatka'' mnogo toga je nepotrebno. Otkrivaju se neki zakoni, neka poklapanja koja nikad nikome ni za šta neće značiti.Verovatno će se matematičari uvrediti kao što se ja vređam kada mi neko kaže da je moja buduća profesija nepotrebna- ko bi,i što bi, lečio životinje, kad one nisu bitne kao ljudi, ali to je samo moje mišljenje... znam matematiku, ali je nikada nisam volela niti shvatala poentu iste. Врло је тешко наћи неки део математике који нема баш никакву примену или нема директне везе с нечим што има примену. Али небитно, чак и да је тако као што кажеш, математика је пре свега дисциплина људског духа и ту примена уопште ниј имепратив, баш као и у фундаменталној науци. "Ja mislim da nema nikakvog smisla očekivati "korist" od nauke išta više nego očekivati "korist" od apstraktnog slikarstva ili horskog pevanja ili skoka u dalj ili Sicilijanske odbrane. To su sve stvaralačke aktivnosti čovečanstva bez kojih bi ljudsko postojanje samo po sebi bilo lišeno smisla." (Milan Ćirković) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Март 11, 2012 Пријави Подели Написано Март 11, 2012 Да ли су уопште закони математике творевина. Имајући на уму њихове особине и начин на који долазимо до њих, могао бих да кажем да су и они causa sui (сам свој узрок). fenomenalno i vrlo bitno-ateisti često imaju ovakav stav o matematici-a taj stav matematiku izdiže na nivo božanstva koje nije ničim uslovljeno i koje je uzrok svog postojanja... ja bih recimo pre napravio paralelu sa poezijom npr. tako da ako hoćeš da provališ kako bog funkcioniše,bolje se baci na poeziju Sinergija, RYLAH and Гост је реаговао/ла на ово 3 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Март 11, 2012 Пријави Подели Написано Март 11, 2012 и тачка. чуди ме да је тема довде догурала. Па тема је и те како занимљива. Није уопште тешко разумети то да Бог није ничим ограничен. Проблем је, као што рече Протагора, то што је веома тешко уопште замислити универзум у коме се крше правила математике. Некако испада да је математички свет нешто налик оном Платоновом свету идеја и врло би било занимљиво чути шта теолози мисле о томе. Било би занимљиво видети и неки опширнији рад. Наравно, ако је сврха теме препуцавање између атеиста и верника, онда јесте бесмислено. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
BUBAMARA Написано Март 11, 2012 Пријави Подели Написано Март 11, 2012 Добро, али како онда замишљате кршење математичких закона? Кршење закона физике можемо некако да замислимо - Христ хода по води... Да ли су уопште закони математике творевина. Имајући на уму њихове особине и начин на који долазимо до њих, могао бих да кажем да су и они causa sui (сам свој узрок). RECE GOSPOD PO VJERI VASOJ NEKA VI BUDE,,, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Март 11, 2012 Пријави Подели Написано Март 11, 2012 U ovom promjenljivom svijetu sve podlaže zakonima matematike koji opisuju kretanje i promjene,jer je takav ovaj svijet. "Tačke" u kojima funkcije dobijaju granične vrijednosti,tj izlaze iz svojih okvira,ne izraza već samo postojanje matematičke formulacije kretanja i promjene izlazi i ulazi u prostor nad promjenama tj kao vječno postojeć,tu matematika nema šta da radi jer preciznost ništa ne znači.Dakle od manjeg ka većem "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 11, 2012 Пријави Подели Написано Март 11, 2012 Добро, али како онда замишљате кршење математичких закона? Кршење закона физике можемо некако да замислимо - Христ хода по води... Да ли су уопште закони математике творевина. Имајући на уму њихове особине и начин на који долазимо до њих, могао бих да кажем да су и они causa sui (сам свој узрок). Не оптерећујем се таквим питањима (чак мислим да и нису много паметна). Навео сам само Декартово размишљање. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 11, 2012 Пријави Подели Написано Март 11, 2012 i da rekapituliramo...Bog ništa ne mora-on je apsolutno neuslovljen i slobodan da radi šta hoće Управо тако. Рецимо да је математика једно од сведочанстава његовог генија и воље. Да ли може да јој пркоси? Може, али неће. У Библији пророк каже: "Бог није човек да лаже, ни син човечји да се покаје. Шта каже неће ли учинити, и шта рече неће ли извршити?" (4.Мој. 23, 19) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Март 11, 2012 Пријави Подели Написано Март 11, 2012 Па тема је и те како занимљива. Није уопште тешко разумети то да Бог није ничим ограничен. Проблем је, као што рече Протагора, то што је веома тешко уопште замислити универзум у коме се крше правила математике. Некако испада да је математички свет нешто налик оном Платоновом свету идеја и врло би било занимљиво чути шта теолози мисле о томе. Било би занимљиво видети и неки опширнији рад. Наравно, ако је сврха теме препуцавање између атеиста и верника, онда јесте бесмислено. Bog ne krsi pravila, nego ih prevazilazi - iznad njih je. Stavise, On je iznad svake kategorije poimanja, i van mogucnosti da se o Njemu cak postavi i jasno pitanje, a kamoli da jasan odgovor. Koren zabune ovde je upravo u tome sto se - kako rece mozart - Bog nasilno spusta u okvire naseg ljudskog misljenja. A On ne bi bio to sto jeste kad bi mogao da se tako lako smesti u nase misljenje. Stoga, po meni, kad se oslobodimo ove nase potrebe (da Boga kategorizujemo prema nama samima), lako je zamisliti da je Bog upravo Bice kome nije nimalo tesko da, u skladu sa sopstvenom premudroscu i mocima, lako menja i prevazilazi prirodne zakone, a da ih pri tome nikad i nimalo ne prekrsi. Jer kakav bi to Bog bio kad ne bi to mogao... Srdjan and Небољуб је реаговао/ла на ово 2 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Март 11, 2012 Пријави Подели Написано Март 11, 2012 Управо тако. Рецимо да је математика једно од сведочанстава његовог генија и воље. Да ли може да јој пркоси? Може, али неће. У Библији пророк каже: "Бог није човек да лаже, ни син човечји да се покаје. Шта каже неће ли учинити, и шта рече неће ли извршити?" (4.Мој. 23, 19) Мислим да је поента у следећем.Суштински недосежива и свемогућа креативна сила Творца, која је недвосмислено похрањена у створеном и која је чини постојећом, а која у једној својој појавности у људском уму донекле бива изражена и математички, надилази и обухвата све могуће познате и непознате, садашње и будуће, варијанте математике, математичке логике и комбинаторике. Тако да...када год се буде открило нешто ново на том пољу, када год мислили да је на основу тога дошло до некакве "суштинске промене" претходног или до прогреса који потенцијално води ка некаквој будућој "коренитој промени" постојеће слике света и човека, то у суштини неће бити ништа друго до откривања већег, свеобухватнијег и смисленијег, а не "новог" и "супротног", и представљаће потврду још једног делића свенадилазеће савршености Божије, савршености у коју човек никада неће моћи гносеолошки продрети до краја, јер ће се исто манифестовати само као још једна мала пазлица коју смо нашли и успели да пронађемо њено место у једном неописиво огромном мозаику...вечни прогрес и вечно усавршавање...без могућности крајњег досезања недокучивог. Ово није не представља одсуство вереу човека већ потврду вере у савршенство Божије. Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука