Vaske Написано Март 10, 2012 Пријави Подели Написано Март 10, 2012 On 10. 3. 2012. at 22:00, Oglo рече Bravo Vaske, jedan od problema praktičnog djelovanja i "opiranja" praktičnom djelovanju je upravo teoretisanje o praktičnom djelovanju Еј, свеми однекуд познато то "огло", тек сам се сад сјетио Вите Николића. Велики поздрав брате! Oglo је реаговао/ла на ово 1 Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Март 10, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Март 10, 2012 ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vaske Написано Март 10, 2012 Пријави Подели Написано Март 10, 2012 On 10. 3. 2012. at 22:20, Лазар Нешић рече МИслим да су даље расправе о "академизму теологије" непотербне, наравно да свако од нас зна разлику између школске теологије и Теологије...пређимо на нешто друго, овако ће бити досадно. Па мени се ипак чини да свима није јасна разлика , како ти кажеш, између теологије и Теологоје. Али пошто сам и ја некако прозван због ових неписмених, разјаснићу шта сам мислио под тим да управо ту теба почети запитивање о аутентичности. Под тим сам мислио да аутентичне теологије нема баз аутентичне егзистенције, а опет ње нема без "дубоког" разумјевања живота - можда овај круг тек заправо јесте живот. Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 1 Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Март 10, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Март 10, 2012 ... исидорица је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Март 11, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Март 11, 2012 ... Благовесник and Ведран је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Март 11, 2012 Пријави Подели Написано Март 11, 2012 - да ли граница уопште има? - да ли је свако поучавање нужно преписивање? - да ли човек може не бити теолог поред интутивног ума и практичног доживљаја Духа? - да ли човек све време "преписује" директног од Духа који се у искуству сваког показује аутентичан а опет различит? - зашто да разуме било који појам онај коме до мисаоног посматрања суштине ствари није стало да бићем доживи? - не могу да замислим теологију са другим шематским приказом јер вековима видимо да су бројни аутори једне исте догме препричавали на разне начине али је контекст увек био неизменљив. - поред максимализма појмовних садржаја Дионисија и Максима тешко ми је замислити нешто ново. - већ си одговорио питањем, не, не може бити теологије без Догађаја. Или барем повезаности са Догађајем у контексту да ни сама Црква нема одговор где су њене границе. -данашњој теологији недостаје оштра реч пророка или дрскост врлине! Благовесник and Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 2 http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Март 11, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Март 11, 2012 ... Ведран је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vaske Написано Март 11, 2012 Пријави Подели Написано Март 11, 2012 - Преписивање има смисле докле се преписано јавља у нешто другачијем свјетлу разумјевања. Под тим не мислим неко радикално ново читање али ако преписивање није у исто вријеме интерпретација која доноси новину, ширину... како год , бесмислено је. Као што ми је бесмислено преписивање да би оправдали сопствену мисао. Она своје оправдање налази другдје, а преписивање пак треба да утврди и прослави већ изговорену ријеч традиције која не престаје да погађа. - што се тиче појмова, ако је философија узмогла да се преспита појмовни апарат Философије и науке, чији је сама искључиви творац, како теологија може остати по страни у том преиспитивању. Да се не понављам на разним темама- из искуства превазиђености метафизике допире и устајали мирис неких појмова у које ни моја мисао ни мој живот не могу стати. -Теологије има без многих класичних појмова, без неких је пак нема. Оно што се мени чини могућим, а и пожељним, у смислу да не би настао велики јаз између "теологија", то је рехабилитација метафизичких појмова али без метафизичке позадине. (Гадамер) -Поставио си питање тако да си већ и дао одговор на њега. Само бих кратко нешто прокоментарисао, а то је да ако нешто уопште хоћемо назвати мишљењем, оно већ у старту подразумјева аутентичност, а то значи лично учешће у Догађају ако говоримо о теологији. Шта значи ово дрскост врлине, нисам баш схватио? dragisa је реаговао/ла на ово 1 Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Март 11, 2012 Пријави Подели Написано Март 11, 2012 Цитат 5. Фали ли савременој теологији храборст мишљења? Heh,dvosmisleno pitanje: kažu najbolji ispovjednici vjere su bili velikomučenici koji su živjeli Gospodom,tj već su bili u onostranom,i zato su sa radošću podnosili muke. Ujedno oni su i najmanji doprinos dali teologiji . Pa se vidite "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Март 11, 2012 Пријави Подели Написано Март 11, 2012 On 11. 3. 2012. at 19:16, Vaske рече Оно што се мени чини могућим, а и пожељним, у смислу да не би настао велики јаз између "теологија", то је рехабилитација метафизичких појмова али без метафизичке позадине. (Гадамер) Да ли би желео, брате, да појасниш мало ово болдовано? Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vaske Написано Март 11, 2012 Пријави Подели Написано Март 11, 2012 @Salomon Kane Па то је нешто што ради Гадамер у философији. Он није преузео на себе никакав задатак превладавања метафизике, код њега прије имамо на дјело нешто као самоизбављење метафизике путем херменеутике. Упроштено речено, са себе скида раље метафизичких подјела на субјект- објект, теоријско- практично, чулно-надчулно итд. али упоредо очувава многе појмове исте те метафизике само их , како би он рекао, хоће мислити изворније. Тако на пример на пољу умјетности рехабилитује појмове игре и мимезиса, а знамо да су то класични појмови метафизичког проектовања на дјела умјетности. Па затим рехабилитује и саму практичну философију са себи својственом тезом "теорија је пракса"( Имаш то у књизи чему још филозофија, његов текст са насловом - херменеутика као практична философија). Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Март 11, 2012 Пријави Подели Написано Март 11, 2012 Чули смо од неких значајних теолога да се Бог открива једино у личносном односу. На пример, наш Бог је Бог Авраамов, Бог Исаков, Бог Јаковљев, а тако можемо набрајати и све друге личности целокупног Предања. То откривење Бога не престаје временом. И данас имамо људе којима се Бог открива, и који на разне начине и по потреби сведоче о томе. Један од битних начина сведочења о откривењу Бога свакако је теологија. Онај који тако сведочи Бога треба да има ставове који се повезују и надовезују са претходним учењима. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Март 11, 2012 Пријави Подели Написано Март 11, 2012 Značajni teolozi ,kako to gordo zvuči... Koliko ja razumijem poenta teme je upravo u pitanju kome i zašto trebaju teolozi, u stvari ekstrem Nešić pita da li uopšte i trebaju danas? Neko može da živi životom trojičnim a da se i ne zapita šta je to,jednostavno ne treba mu formulacija. Međutim "teorija o Bogu" je nešto potrebno Crkvi kao instituciji "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Март 11, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Март 11, 2012 ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Март 11, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Март 11, 2012 ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука