Jump to content

Матичне ћелије - лек будућности?

Препоручена порука

Ja koliko znam, a to je malo, one se mogu vaditi i iz krvi odraslog coveka, ali se kao i sa maticnim celijama iz pupcane vrpce javlja problem kolicine i izvodljivosti. Naj produktivnija solucija je abortus i o tome se upravo i radi, jer svaki ozbiljniji rad sa maticnim celijama ZAHTEVA abortuse i upotrebu fetusa, a sve ostalo je samo sarena laza. Zbog toga je Vatikan i reagovao, nije njima problem pèupcana vrpca vec abortusi i ostalo.

E daj,Željko ovo nema veze sa vezom.Ajde malo pročitaj o matičnim ćelijama,odakle se vade i kako se koriste u terapeutske svrhe i istraživanja.Nije tačno da ozbiljan rad sa matičnim ćelijama ZAHTEVA abortus i SAMO embrion .Pupčana vrpca i koštana srž takođe daju odlične rezultate.Tačno je da su embrionalne "najzahvalnije",ali nije tačno da su JEDINO svrsishodne.

Kod tebe je sve zavera u pitanju.

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Ovo nije istina,jer u krvi pupčanika postoji veliki broj matičnih ćelija sposobnih da se deli u ostale ćelije ( krvne,nervne,mišićne...).

Cellule staminali embrionali (embrionalne maticne celije)

"… Queste cellule, una volta estratte, possono essere messe in coltura e fatte proliferare.."

"..Queste cellule sono il principale strumento degli studi per la rigenerazione di alcuni tessuti che nell'organismo sono quiescienti o non proliferanti come ad esempio i cardiomiociti cardiaci, i neuroni o gli epatociti.."

Samo maticne celije embriona se mogu vestacki kasnije uzgajati, celije iz pupcane vrpce ne, imas kolicinu koju imas i tu je kraj. A sa regeneraciju tkiva i slicno su neophodne maticne celije embriona.

http://it.wikipedia.org/wiki/Cellula_staminale#Cellule_staminali_ottenute_da_sangue_del_cordone_ombelicale

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Ajd pusti me Wikija molim te.Našao si gde ćeš o ovome da čitaš. Evo ti malo ovo http://www.sciencedaily.com/releases/2012/01/120117144332.htm i ovo http://www.seracell.rs/maticne-celije/tipovi-maticnih-celija ( već je postavljen ovaj link,al evo opet ću).

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

E daj,Željko ovo nema veze sa vezom.Ajde malo pročitaj o matičnim ćelijama,odakle se vade i kako se koriste u terapeutske svrhe i istraživanja.Nije tačno da ozbiljan rad sa matičnim ćelijama ZAHTEVA abortus i SAMO embrion .Pupčana vrpca i koštana srž takođe daju odlične rezultate.Tačno je da su embrionalne "najzahvalnije",ali nije tačno da su JEDINO svrsishodne.

Pa nisu samo one svrsishodne ali problem je sto nisu dovoljne ove druge. Oko toga se i lome koplja oko eticnosti celog tog posla, jer nisu problem maticne celije iz pupcane vrpce vec embrionalne. A embrionalne obezbedjuju veliku kolicinu, i sto je jos vanije mogucnost vestackog uzgajanja tih celija, sto sa onima iz pupcane vrpce nije slucaj.

I sada, paranoja. Ako neko placa za deponovanje tih celija koje , ako mu zatrebaju nece biti dovoljne, a onaj koji je zaradjivao na tome to zna, sta je onda u pitanju?

Подели на овим сајтовима

A na koji način to neće biti "dovoljne" U tvojoj inerpretaciji ,šta znači "dovoljne"?

Подели на овим сајтовима

Ajd pusti me Wikija molim te.Našao si gde ćeš o ovome da čitaš. Evo ti malo ovo http://www.scienceda...20117144332.htm i ovo http://www.seracell....maticnih-celija ( već je postavljen ovaj link,al evo opet ću).

Evio ja se ne razumem u to, i ovo sto pisem sam citao nesto po novinama ranije, ali reci mi , da ne trazim sada po ovim linkovima, mogu li se uzgajati u vestackim uslovima ove celije iz pupcane vrpce ili ne? Ako ne mogu znaci ona kolicina koja je izvadjena je ta koju imas i tacka. A drugo pitanje je mogu li se celije iz fetusa razmnozavati u vestackim uslovima?

Подели на овим сајтовима

A na koji način to neće biti "dovoljne" U tvojoj inerpretaciji ,šta znači "dovoljne"?

Dovoljne kolicinski, na to mislim. Sada zavisi za sta to moze nekome trebati, za koje tkivo ili koju kolicinu. Ja sada nemam predstavu koliko tu cega treba ali verovatno postoji "kolicina" celija koja bi bila potreban recimo za regeneraciju dela koze na telu.Pa sada zavisi i od povrsine eventualnog ostecenja koliko bi ih trebalo.A sa celijama iz pupcane vrpce si ogranicen kolicinom koja se ne moze povecati.

Подели на овим сајтовима

Dovoljne kolicinski, na to mislim. Sada zavisi za sta to moze nekome trebati, za koje tkivo ili koju kolicinu. Ja sada nemam predstavu koliko tu cega treba ali verovatno postoji "kolicina" celija koja bi bila potreban recimo za regeneraciju dela koze na telu.Pa sada zavisi i od povrsine eventualnog ostecenja koliko bi ih trebalo.A sa celijama iz pupcane vrpce si ogranicen kolicinom koja se ne moze povecati.

Матичне ћелије могу да се изваде из плаценте и ту их има много. Мада појма немам шта се тачно у пракси ради.

http://www.scienceda...90623091119.htm

Подели на овим сајтовима

Evio ja se ne razumem u to, i ovo sto pisem sam citao nesto po novinama ranije, ali reci mi , da ne trazim sada po ovim linkovima, mogu li se uzgajati u vestackim uslovima ove celije iz pupcane vrpce ili ne? Ako ne mogu znaci ona kolicina koja je izvadjena je ta koju imas i tacka. A drugo pitanje je mogu li se celije iz fetusa razmnozavati u vestackim uslovima?

Nisam sigurna,ali mislim da ne mogu za sada da se uzgajaju u veštačkim uslovima,ona količina koja se izvadi recimo iz krvi pupčane vrpce sasvim je dovoljna za neograničeno deljenje u druge tipove ćelija.Nisam sigurna ni šta ti znači to uzgajanje.

Подели на овим сајтовима

Занимљиво како ти самном дискутујеш на свакој од тих теми. И ти си тај који све зна?

Што не кажеш да смо се нашли?

Pa Iuris, vidis da smo stvoreni jedan za drugoga ...

:wub:

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

Jeste količina je dovoljna obzirom da se one dele u druge ćelije i to neograničeno.

Подели на овим сајтовима

E daj,Željko ovo nema veze sa vezom.Ajde malo pročitaj o matičnim ćelijama,odakle se vade i kako se koriste u terapeutske svrhe i istraživanja.Nije tačno da ozbiljan rad sa matičnim ćelijama ZAHTEVA abortus i SAMO embrion. Pupčana vrpca i koštana srž takođe daju odlične rezultate.Tačno je da su embrionalne "najzahvalnije",ali nije tačno da su JEDINO svrsishodne.

Ali ne vidim cemu zmuranje. Svet je danas toliko oronuo, da vec mogu da se jasno pretpostave razmere mogucih zloupotreba po ovom pitanju. Covek treba samo da je malo mastovit.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Nisam sigurna,ali mislim da ne mogu za sada da se uzgajaju u veštačkim uslovima,ona količina koja se izvadi recimo iz krvi pupčane vrpce sasvim je dovoljna za neograničeno deljenje u druge tipove ćelija.Nisam sigurna ni šta ti znači to uzgajanje.

Ja sam razumeo, mozda pogresno, da tu postoji ogranicenje sto se tice deljenja u druge tipove. A uzgajanje , mislio sam na laboratorijsko zgajanje celija. Uzmes celije, stavis je u povolje uslove i napravis tkivo koje ti je potrebno.

Ja ovo znam iz novinskih clanaka i to je sve, daleko od toga da se razumem, Ali bilo je ovde dosta diskusije o tome , o problemima , etici itd. Zbog toga je i RKC protiv toga,nisu oni protiv uzimanja celija iz pupcane vrpce i rada sa njima vec medicini treba vise toga, citaj fetusa, nisu dovolje pupcane vrpce.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...