draganzzz Написано Фебруар 19, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2012 Elem, ne ulazeci dublje u scenario upravo Lauseviceva gluma u toj predstavi, je po meni jedna od najboljih njegovih pozorisnih uloga! Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’' Matthew 4:10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Фебруар 19, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2012 Одлично питање, али одговор није за тебе. Бог када напусти човека, тада га препушта самом себи и његовим људским моћима( тачније немоћи његовој) . У својој немоћи , напуштен без заштите Вишњега, човек грешник на најјаднији начин покаже сву своју грешност. Ово не говорим у контексту димитријевићевог текста него судбине Лаушевића. Ратом против Бога ( посредно или директно) , крштен човек ломи печат дара Духа Светога и постаје мета демона, постаје гори него некрштењак, постаје отпадник и сличан демонима, њима се уподобљава и они полажу право на тог човека. Тада казна која следи , није Божја одмазда , него последица човечјег богоборства, која је уствари скретање са пута( а да је Лаушевић скренуо некако са пута, то виде и они који су у вери и који нису) . Ми бирамо сад и овде с којом ћемо екипом у будући век . "Звезда" ил "партизан" питање је сад. Како изаберемо тако и пролазимо. Лаушевићев живот је постао као живот Каинов , жигосан је и одбачен од ближњих, лутао по свету , али није се покајао , он је заправо раскајани разбојник а не покајани. А такви обично заврше као Јуда искариотски. Дај Боже што каже владика Иринеј бачки да ум таквих буде просвећен богопознањем и да заиста дођу на прави пут покајања. Тада такав човек не пише књиге о себи него пребива у истинском смирењу и покајању. На основу којих спознаја смо ми убеђени да Свети Сава није био одбачен од својих ближњих?? (Пошто је то последична мисао вашег аргумента) То значи да је скоро сваки српски прегалац раскајани разбојник, јер су сви лутали и углавном били одбачени од својих ближњих (наглашавам - Срба) Треба проћи пакао изгнанства, затвора, па да говоримо смелије о томе. И опет кажем, не може се човеку судити са апекта "националног здравља", а то је у овом тексту учињено, самим тим је недовољно - преслано, како рече владика Давид ономад. Isidorice ti si pročitala tekst Vlade Dimitrijevića a moj nisi , ali mi spočitavaš ono što nisam rekao i što sam lepo naveo da ne pišem u kontekstu Vladinog pisanija. Da li si ti pročitala tekst drame Siniše Kovačevića ? Vidiš , ja jesam, prosuđujem na osnovu teksta i na osnovu života Žarkovog kasnije. Jer po plodovima poznaćete ih. Nemožeš ti zato što ti je simpa Laušević da odričeš ono što je golom oku pravoslavnom jasno ko dan, a to je da je on neposredno posle te predstave nagraisao i da i dan danas živi kao nepokajani Kain , a što i sam svedoči svojom knjigom.Tu knjigu počeh čitati no takav stil i takva mračna atmosfera, umrle duše nije mi prijala pa sam batalio. Nisam stigao do tog dela koje pominje Dimitrijević , gde na tako bestidan način pominje Gospoda Hrista i bolje što nisam stigao. Ali i ono što sam pročitao bilo mi je sasvim dosta da shvatim u kakvom se duševnom mraku nalazi jadni Laušević. Ne do Bog nikome. Ako si kojim slučajem preskočila taj deo , evo citiraću ga ovde: Па ипак, он и даље не осећа да је у нечему погрешио кад је писао „Светог Саву“, после чијег извођења се десила трагедија Жарка Лаушевића (који се, у свом бестселеру „Година прође, дан никад“, и даље руга Христу, говорећи о Његовом страдању на Голготи овако: „Намерно је постио пред тај перформанс и намерно је остао у најинтимнијем рубљу да би обожаватељке могле вековима касније да уздишу за његовим обнаженим недрима, ребрима и бедрима“ On se u pravoslavnom smislu nikako ne može računati u pokajnike. Raskajan jeste , to se vidi po njemu , žao mu je što je pucao , ali on se nije promenio . To je isti onaj Laušević i isti onaj bogoborac. Kada neko sam sebe ne pravda , zašto bih ga ja opravdavao. šta želiš da lažem i sebe i tebe i da kažem - "Jeste Laušević je eto pokajani Hrišćanin, eto baš mi drago , tako je ostavio lepu sliku onomad kad je glumio našeg viteza Obilića, ma niko Obilića ne bi bolje odglumio što Laušević, i eto baš mi gao žao ." Pa jeste on jeste izvanredan glumac, to mu ne poričem, ali je i dalje bogoborac, pa vi to prihvatli ili ne. Stvar je u izoštrenosti duhovnog vida. Nigde ovde nisam pomenuo nekakvo nacionalno zdravlje, govorim isključivo o "zdravlju " glumca Lauševića.Vi vidite ono što hoćete da vidite kod mene , a što ja ne pomenuh, i sudite ne na osnovu mojih reči nego na osnovu vaših predrasuda o meni i drugim ljudima koji se u ovom okupiranom i izmanipulisanom narodu usude da pomenu bilo šta vezano za svoju naciju( iako ja to sad ovog momenta nisam pominjao). To pak najviše govori o vama . Na osnovu kojih spoznaja smo ubeđeni da Sv.Sava nije bio odbačen od svojih bližnjih ? O Bože kakvo nedotupavno pitanje. Prvo ti sad porediš Sv.Savu sa Lauševićem jer rekoh da je odbačen Lauš kao Kajin. Odma da ti kažem poređenje ti je odvratno, jer se Kajin ne poredi sa Aveljom. Žrtva i ubica nikada nisu isto. A drugo Sv.Sava je ravnoapostolni , pre svega po svom smirenju. Dok bi za Lauševića komotno mogao da kažem da je ravnodemonski po svojoj gordosti. Sveti Sava nikada nije bio odbačen od svojih bližnjih, ni od porodice, ni od monaha ni od naroda ne samo srpskog nego svih naroda Balkana, on je i sad blizak svima baš onako kako je bio i onda kada je hodio zemljom.Na osnovu istorijskih izvora mi to sasvim pouzdano znamo, znamo i na osnovu predanja narodnoga, i na osnovu dela koja je učinio i na osnovu poštovanja koje uživa i dan danas kako kod pravoslavnih tako i kod katolika( pa i kod muslimana) , na osnovu bezbrojnih argumenata mi znamo da je Sv.Sava ne bio odbačen nego uvek prihvaćen i rado viđen svugde gde je došao od Mađarske do Jerusalima. Nije svaki srpski pregalac ( ma šta da ti to u ovom kontekstu znači) bio odbačen od Srba, to prosto nije istorijska činjenica. Bilo ih je odbačenih a bilo ih je i omiljenih u narodu . Takođe ovde nije reč o tome, ja ne govorim o bilo kakvoj odbačenosti , nego o jednoj tipičnoj odbačenosti ubice kakva je sudbina Kaina iz Sv.Pisma ako si čitala i ako imaš uši da čuješ i oči da vidiš ( ovo je veoma bitno a reč je o duhovnim ušima i očima, nema to svako). Dakle sudbina ubice , Kaina piše lepo tamo u Pismu sve, je bila osim odbačenosti i žig srama, osim toga imao je i zaštitu od Boga da ga niko ne sme ubiti. Nije to baš tako prosto kako ga ti sad uprosti. Recimo ovako. Nacisti su bili lovljeni posle drugog svetskog rata i ubijani su i bili su odbačeni od društva i od svojih bližnjih( švaba i porodica svojih) a i bili su ubojice. Da li bi ti ikada palo na pamet da porediš naciste sa Sv.Savom? Vidiš a palo ti je na pamet da porediš ovoga ubicu i grešnika nepokajanog sa Sv.Savom , mene bi bilo sramota da tako nešto odvalim, verujem da tebe nije. E upravo je to taj um koji mi tradicionalisti nazivamo drugosrbijanskim i kojeg se gnušamo. Nadam se da sad razumeš. Dakle švester , otvori um, operi obraz, pa onda ajde da divanimo o stvarima vere i obraza . Crveni Baron, -Владимир-, nedeljko and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Фебруар 19, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2012 фали само одломак из филма -Клетва- да журка буде фул исидорица and Анастасија је реаговао/ла на ово 2 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
исидорица Написано Фебруар 19, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2012 Isidorice ti si pročitala tekst Vlade Dimitrijevića a moj nisi , ali mi spočitavaš ono što nisam rekao i što sam lepo naveo da ne pišem u kontekstu Vladinog pisanija. Da li si ti pročitala tekst drame Siniše Kovačevića ? Vidiš , ja jesam, prosuđujem na osnovu teksta i na osnovu života Žarkovog kasnije. Jer po plodovima poznaćete ih. Nemožeš ti zato što ti je simpa Laušević da odričeš ono što je golom oku pravoslavnom jasno ko dan, a to je da je on neposredno posle te predstave nagraisao i da i dan danas živi kao nepokajani Kain , a što i sam svedoči svojom knjigom.Tu knjigu počeh čitati no takav stil i takva mračna atmosfera, umrle duše nije mi prijala pa sam batalio. Nisam stigao do tog dela koje pominje Dimitrijević , gde na tako bestidan način pominje Gospoda Hrista i bolje što nisam stiga. Ali i ono što sam pročitao bilo mi je sasvim dosta da shvatim u kakvom se duševnom mraku nalazi jadni Laušević. Ne do Bog nikome. Ako si kojim slučajem preskočila taj deo , evo citiraću ga ovde: Па ипак, он и даље не осећа да је у нечему погрешио кад је писао „Светог Саву“, после чијег извођења се десила трагедија Жарка Лаушевића (који се, у свом бестселеру „Година прође, дан никад“, и даље руга Христу, говорећи о Његовом страдању на Голготи овако: „Намерно је постио пред тај перформанс и намерно је остао у најинтимнијем рубљу да би обожаватељке могле вековима касније да уздишу за његовим обнаженим недрима, ребрима и бедрима“ On se u pravoslavnom smislu nikako ne može računati u pokajnike. Raskajan jeste , to se vidi po njemu , žao mu je što je pucao , ali on se nije promenio . To je isti onaj Laušević i isti onaj bogoborac. Kada neko sam sebe ne pravda , zašto bih ga ja opravdavao. šta želiš da lažem i sebe i tebe i da kažem - "Jeste laušević je eto pokajani Hrišćanin, eto baš mi drago , tako je ostavio lepu sliku onomad kad je glumio našeg viteza Obilića, ma niko obilića ne bi bilje odglumio što Laušević, i eto baš mi gao žao ." Pa jeste on jeste izvanredan glumac, to mu ne poričem, ali je i dalje bogoborac, pa vi to prihvatli ili ne. Stvar je u izoštrenosti duhovnog vida. Nigde ovde nisam pomenuo nekakvo nacionalno zdravlje, govorim isključivo o "zdravlju " glumca Lauševića.Vi vidite ono što hoćete da vidite kod mene , a što ja ne pomenuh, i sudite ne na osnovu mojih reči nego na osnovu vaših predrasuda o meni i drugim ljudima koji se u ovom okupiranom i izmanipulisanom narodu usude da pomenu bilo šta vezano za svoju naciju. To pak najviše govori o vama . Na osnovu kojih spoznaja smo ubeđeni da Sv.Sava nije bio odbačen od svojih bližnjih ? O Bože kakvo nedotupavno pitanje. Prvo ti sad porediš Sv.Savu sa Lauševićem jer rekoh da je odbačen Lauš kao Kajin. Odma da ti kažem poređenje ti je odvratno, jer se Kajin ne poredi sa Aveljom. Žrtva i ubica nikada nisu isto. A drugo Sv.Sava je ravnoapostolni , pre svega po svom smirenju. Dok bi za Lauševića komotno mogao da kažem da je ravnodemonski po svojoj gordosti. Sveti Sava nikada nije bio odbačen od svojih bližnjih, ni od porodice, ni od monaha ni od naroda ne samo srpskog nego svih naroda Balkana, on je i sad blizak svima baš onako kako je bio i onda kada je hodio zemljom.Na osnovu istorisjkih izvora mi to sasvim pouzdano znamo, znamo i na osnovu predanja narodnoga, i na osnovu dela koja je uinio i na osnovu poštovanja koje uživa i dan danas kakao kod pravoslavnih tako i kod katolika, na osnovu bezbrojnih argumenata mi znamo da je Sv.Sava ne bio odbačen nego uvek prihvaćen i rado viđen svugde gde je došao od Mađarske do Jerusalima. Nije svaki srpski pregalac ( ma šta da ti to u ovom kontekstu znači) bio odbačen od Srba, to prosto nije istorijska činjenica. Bilo ih je odbačenih a bilo ih je i omiljenih u narodu . Takođe ovde nije reč o tome, ja ne govorim o bilo kakvoj odbačenosti , nego o jednoj tipičnoj odbačenosti ubice kakva je sudbina Kaina iz SV.Pismo ako si čitala i ako imaš uši da čuješ i oči da vidiš ( ovo je veoma bitno a reč je o duhovnim ušima i očima, nema to svako). Dakle sudbina ubice , Kaina piše lepo tamo u Pismu sve je bila osim odbačenosti i žig srama, osim toga imao je i zaštitu od Boga da ga niko ne sme ubiti. Nije to baš tako prosto kako ga ti sad uprosti. Recimo ovako. Nacisti su bili lovljeni posle drugog svetskog rata i ubijani su i bili su odbačeni od društva i od svojih bližnjih( švaba) a i bili su ubojice. Da li bi ti ikada palo na pamet da porediš naciste sa Sv.Savom? Vidiš a palo ti je na pamet da porediš ovoga ubicu i grešnika nepokajanog sa Sv.Savom , mene bi bilo sramota da tako nešto odvalim, verujem da tebe nije. E upravo je to taj um koji mi tradicionalisti nazivamo drugosrbijanskim i kojeg se gnušamo. Nadam se da sad razumeš. Dakle švester , otvori um, operi obraz, pa onda ajde da divanimo o stvarima vere i obraza . На првом месту, мој образ можемо оставити по страни пошто сам члан Цркве од своје седме године и своје студије и професију сам усмерила на добробит свог народа. Уколико то нисте схватили, једнако брзоплето сте читали моје коментаре. У том смислу сам увређена вашим прозивањем да сам другосрбијанка, али није први пут да и то чујем. Национална (пре свега хришћанска) свест ми тиме нимало није пољуљана. Могуће је да сам ваш текст брзоплето прочитала. Моји коментари су усмерени пре свега на текст В.Димитријевића и на промишљање позиције коју је заузео. Нисам се усудила да поредим Светога Саву са Лаушевићем, али сам се усудила да промислим ван политичко-националног објектива о сродности српских духова кроз нашу традицију. Моја истраживања и досадашње образовање су ми указивали на ту трагичку ноту коју је у свом светом животу понео и Свети Сава, као светитељ и као просветитељ (у најширем мсислу:политички, културни, верски). То је трагика добро познате (али изгледа недовољно осветљене) располућености идентитета између Истока и Запада - трагика немира и искључиво индивидуалног разрешења. Дај Боже, када би сви то могли разрешити као Свети Сава - верујем да смо га зато и интуитивно-колективно прихватили као светитеља и великог молитвеника! Упркос мраку који осећате у књизи, она је исповест и зашто би исповест била светла? Са друге стране, светло је на крају приче, не на њеном почетку. Не желим вам наметати став о покајансоти или раскајаности Лаушевића, а будите уверени да се нисам понела одушевљењем и затупљивањем маса. Задржите мишљење о његовом мраку и мраку књиге. Лично, мени је очигледнија негативност текста који смо прочитали. Исповест је исповест, она иде од личности до личности, не од идеологије до идеологије - биле оне десне или леве. Ви сте себе већ ставили у категорију "ми" - ја у томе, на пример видим опасност. Допустите да задржим своје мишљење, које, могуће, зависи од темперамента, али и од искуства бивања по разним таборима. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Фебруар 19, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2012 Тезу да је ЈДП изгорео, а Жарко упропастио свој живот, сам први пут чуо од контраверзног свештеника (у Србији, за оне који не знају, поред контраверзних бизнисмена, постоје и контраверзни свештеници) Жарка Гавриловића. А ако се добро сећам, само прекидање представе се и десило у режији њега и његове контраверзне Светосавске странке... w.a.mozart and исидорица је реаговао/ла на ово 2 Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
исидорица Написано Фебруар 19, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2012 Тезу да је ЈДП изгорео, а Жарко упропастио свој живот, сам први пут чуо од контраверзног свештеника (у Србији, за оне који не знају, поред контраверзних бизнисмена, постоје и контраверзни свештеници) Жарка Гавриловића. А ако се добро сећам, само прекидање представе се и десило у режији њега и његове контраверзне Светосавске странке... Теза је толико упрошћена и старозаветна да је тешко да ју је изговорио и изнео у јавност ма ко одговоран, јер се тај одмах ставио и у позицију судије. Како год ми тај догађај осећали интимно и можда и налазили Лаушевићеву метафизичку одговорност у свему, ствар је пипава, пре свега политички исконструисана и ту се такође слажем. Ми смо болесни од политиканства и партијашења. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Фебруар 19, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2012 Нишки,да се у Грчкој којим случајем то десило,не да би прекинули представу,него би изашло пред парламент,веруј да је тако,није увек ствар у мрачњаштву,у квази-свештенству итд... исидорица је реаговао/ла на ово 1 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
исидорица Написано Фебруар 19, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2012 Нишки,да се у Грчкој којим случајем то десило,не да би прекинули представу,него би изашло пред парламент,веруј да је тако,није увек ствар у мрачњаштву,у квази-свештенству итд... Тако је. Он је, верујем, хтео рећи не то, већ да иза параноидног дела те приче стоји једна сумњива клика људи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
draganzzz Написано Фебруар 19, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2012 Нишки,да се у Грчкој којим случајем то десило,не да би прекинули представу,него би изашло пред парламент,веруј да је тако,није увек ствар у мрачњаштву,у квази-свештенству итд... Ahaa, a da se to desilo u Afganistanu zapalili bi pola Kabula ccvige Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’' Matthew 4:10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Фебруар 19, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2012 Ahaa, a da se to desilo u Afganistanu zapalili bi pola Kabula ccvige Авганистан није исто што и Елада,тако да је паралела сувишна и "злонамерна" А у парламенту Грчке како један Митрополит достојанствено и узвишено брани успомену на грчког народног јунака,имали смо прилике да видимо пре пар година и никако не можемо то да назовемо квази -митрополитом,мрачним и страшним изданком ГПЦ. obi-wan, -Владимир- and исидорица је реаговао/ла на ово 3 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Walter Написано Фебруар 19, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2012 Citao do onog dela kad je napisao da je "izgorelo Jugoslovensko dramsko pozoriste zbog izvodjenja predstave o Sv.Savi" i vratio se na ozbilnije stivo nedeljni Kurir. Potpis stavljam.. Osim $to se nisam vratio "kuriru".. Obratiti pazhnju na izvor teksta ... dakle to je sajt "Двери српских'' i to je to..to je ujedno odgovor na mnoga pitanja...a Dimitrijevic je i dalje pozharni ideolog ovog udruzhenja -pokreta koje nikako (!) nije stranka.. ne daj Bozhe... .. Нек пропадне није штета !.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Фебруар 19, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2012 Нишки,да се у Грчкој којим случајем то десило,не да би прекинули представу,него би изашло пред парламент,веруј да је тако,није увек ствар у мрачњаштву,у квази-свештенству итд... Ta predstava je primitivna, prizemna, uvredljiva i krajnje nekulturna. O umetnosti se tu moze govoriti koliko i o umetnosti na paradi pedera . nedeljko, коЖељ њацИ and Sasa Kolbas је реаговао/ла на ово 3 Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
исидорица Написано Фебруар 19, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2012 Potpis stavljam.. Osim $to se nisam vratio "kuriru".. Obratiti pazhnju na izvor teksta ... dakle to je sajt "Двери српских'' i to je to..to je ujedno odgovor na mnoga pitanja...a Dimitrijevic je i dalje pozharni ideolog ovog udruzhenja -pokreta koje nikako (!) nije stranka.. ne daj Bozhe... То ипак није одговор на многа питања. Одговор је у смислу јасности идеолошке позиције, да је тако назовемо. Није одговор јер оваквим коментаром и ви сте већ повукли конац опредељења левих и десних, а то ми слути на обрнуту страну медаље. Владимир није идеолог покрета Двери и иза тога стојим. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Фебруар 19, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2012 Ма Владимира својатају како се коме свиди и како му тренутно одговара,једино он,још увек,не зна где је и где припада,што је помало трагично с обзиром на његове године и професију. исидорица је реаговао/ла на ово 1 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Фебруар 19, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 19, 2012 Нишки,да се у Грчкој којим случајем то десило,не да би прекинули представу,него би изашло пред парламент,веруј да је тако,није увек ствар у мрачњаштву,у квази-свештенству итд... Представу нисам гледао, па је не могу ни коментарисати. Нити ми је била намера да браним Лаушевића, ЈДП или Ковачевића. Ни против заштите важних и битних личности, националног достојанства и идентитета ништа против немам. Све што сам хтео је да приметим чињеницу да се као најгласнији и најагресивнији заштитници Светосавља, Цркве и Православља вечито јављају управо секташи и расколници, а као највећи чувари националног идентитета и интереса они који су Србију највише и уназадили и упропастили. И не чудим се томе - тако је било и биће свуде и свагда. Чудим се одакле то да још има људи који им верују... Zeebedee and исидорица је реаговао/ла на ово 2 Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука