Jump to content

Ziloti by Vukman Cejovic

Оцени ову тему

jovan zilot

Препоручена порука

Za coveka koji sebe smatra slobodnim misliocem, stvarno je nezamislivo da se poziva na autoritete. Da ne spominjem cinjenicu da ti vaseljenski sabori nisu nikakvi autoriteti, ali zato neki ljudi to jesu. Pravoslavno, nema sta...

Позивам се на ауторитете чије се мишљење поклапа са мојим.Али ствар је у томе,што се Његошево и Николајево учење поклапа не само са мојим,него хвала Господу,и са мишљењем већине православних Срба.

Захваљујем на овом линку...још нисам прочитао текст,али чим га прочитам даћу свој коментар.

Као прво није "косовски мит" него косовски завјет - митови су већином фантастичне и непровјерене приче,

као друго "светосавље је вјера" је управо потпуна небулоза етнофилетиста,

светосавље је начин спасења за Србе који под обавезно укључује смирење којег баш ти етнофилетисти што се бусају у "груди светосавске" немају ни за лијека. Није ни чудо те су многи "светосавци" те врсте лагано отишли у родовјерје, односно у најпримитивнији паганизам и све што уз њега иде (расизам итд...)

Митови нису никакве измишљотине и непроверене приче.Мит је реалност и то мнооого већа реалност него нека проверена "чињеница".Мит је увек конкретан и увек снажније изражава живот него апстракција.Мит је увек конкретна прича која је записана у народном памћењу,народном стваралаштву и језику.Мит је увек конкретна прича о прафеноменима духовног живота.Између мита и духовности нема готово никакве разлике.

Што се тиче смирења,па и Николај Велимировић и Његош су били смирени,али су ипак носили народни дух у својим душама...то су били прави светосавци.

Такође,светосавац никако не може да оде у пагане нити у нацисте.Паганизам и нацизам су у директној супротности са светосавским духом.Ниједан велики Србин није био ни паганин ни нациста,па неће то бити ни у будућности.

"Зло чинити од зла бранећи се,ту гријеха нема никаквога" - Његош

Подели на овим сајтовима

Отвори било који ријечник на планети па види шта пише под дефиницијом појма "мит",

а исто тако успут погледај шта значи "Косовски завет".

Догодине на Косову!

Подели на овим сајтовима

Такође,светосавац никако не може да оде у пагане нити у нацисте.Паганизам и нацизам су у директној супротности са светосавским духом.Ниједан велики Србин није био ни паганин ни нациста,па неће то бити ни у будућности.

prstgore

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Vredi podsetiti se. klik

Прочитах овај текст и могу рећи да ври од антихришћанског екуменизма и подмукло се пласира интернационализам.

Писац овог текста као да жели да се зачаури само у свој духовни свет,не марећи за своју околину.Али то није православље...православље је изразито антииндивидуалистичко.

Најпре,ја као хришћанин љубим ближње своје и тиме директно постајем родољуб одн.националиста.

Писац овог текста жели да оцрни национализам представљајући га као нешто супротно хришћанству,заборављајући да су наши јуначки преци били хришћани,а сви велики хришћани родољуби.

Национализам никако не може да води мржњи јер је у основи сваког национализма љубав према свом народу,а поштовање према другима народима и љубав према њиховим добрим особинама.

Изопачени и дегенерисани национализам се уопште не дотиче национализма какав ја познајем-као духовно здраве љубави према Отаџбини и српском народу.

Свему се могу приписати болесне манифестације,па тако и национализму.Нпр.можемо рећи да је спорт опасан јер ствара у човеку мржњу према интелекуалном раду,доводи до премора срца,ишчашења руку и ногу итд.

То што ти проповедаш се правим именом назива интернационализам.

Ево шта каже о том проблему познати православни мислилац Иван Иљин:"Интернационализам,под плаштом хришћанства,пориче отаџбину,сам национализам,духовни акт самобитно-националне структуре.Интернационалист,будући у духовом погледу нико,жели одмах да постане Свечовек,а то му не полази за руком јер је свечовечанство духовно стање које може бити доступно једино духовно и национално самопотврђеном човеку."

Само они народи су способни за духовно братимљење који су створили своју Отаџбину и који су се учврстили у свом национализму.

Интернационализам,а нарочито хришћански,је обична вештачка измишљотина,сентиментална,патетична и лажна.Зато увек треба и постављати питање-да ли се интернационализам потеже зато да би се један народ могао лакше и успешније разбити,освојити и уништити?

Опет понављам,национализам је једна од наузвишенијих манифестација духовности на земљи.

Иначе,ја сам најпре постао хришћанин,а тек након тога националиста.Хришћанство је криво за мој национализам.По мени је то логичан след околности.Захваљујући православном хришћанству,ја сам се окренуо патриотизму.То су нераздвојне ствари.Националиста мора да предњачи у безмерној љубави,самоодрицању,пожртвованости и посвећености...све су то особине хришћанске.

Национализам у Христу-то је једини начин да се српски,али и остали народи,спасу.Другог начина нема.

Подели на овим сајтовима

Sviđami se tvoj osećaj pripadnosti jednom velikom i ponosnom narodu. Ali je i to činjenica što sam napisao , srednjevekovni Srbi i njihove države nemaju ništa zajedničko sa današnjim Srbima i srpskom državom.

Шта ти знаш о Србима и српској држави ...... и о средњем веку .... мислим ..... што би рекли Амери .. "get yourself educated"

Подели на овим сајтовима

Али то није православље...православље је изразито антииндивидуалистичко.

Опет понављам,национализам је једна од наузвишенијих манифестација духовности на земљи.

Православље нит је антииндивидуалистичко, нити антиколективистичко. Православље је саборно. Сабрање индивидуа другим ријечима.

"Љуби ближње своје као самога себе".

Национализам је секундарна манифестација. Прва, главна и најузвишенија манифестација је Богољубље. Богољубље опет није могуће без човјекољубља.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Aл Киш онако на танане то све објасни.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Најпре,ја као хришћанин љубим ближње своје и тиме директно постајем родољуб одн.националиста.

Da li je za hriscanina nuzno bliznji onaj ko je bioloski rod ili onaj ko je geografski blizu?? Naravno da ne!

Evo sta kaze Hristos.

Док он још говораше народу, гле, мати и браћа његова стајаху напољу тражећи да говоре с њиме.

И неко му рече: Ево мати твоја и браћа твоја стоје напољу, тражећи да говоре с тобом.А он одговори и рече ономе што му каза: Ко је мати моја, и ко су браћа моја?И пруживши руку своју на ученике своје, рече: Ево мати моја и браћа моја. Јер ко изврши вољу Оца мојега који је на небесима, тај је брат мој и сестра и мати. - Jevandjelje po Mateju

12:46-50

Национализам у Христу-то је једини начин да се српски,али и остали народи,спасу.Другог начина нема.

Idi, nista manje?! Bas me cudi kako su se 6 vekova spasavali svi veliki oci Crkve u izrazito anacionalnim polisima

Mediterana.

Подели на овим сајтовима

Киш онако на танане то све објасни.

Samo da ne dobije ovakvu opasku greengrin greengrin greengrin , ne mogoh da odolim greengrin greengrin greengrin

Подели на овим сајтовима

Киш није никакав ауторитет,већ човек који сматра љубав једном паранојом.Никако ми није јасно како се љубав према своме народу може сматрати паранојом.Он је сам духовно празан,па таквима жели да начини и остале.

Хвала Богу,ми Срби се не морамо угледати на тамо неког Киша,већ на свете Немањиће,кнеза Лазара,Његоша,Карађорђа,Живојина Мишића,светог Николаја Велимировића,аву Јустина Поповића,попа Момчила Ђујића итд.

Православље нит је антииндивидуалистичко, нити антиколективистичко. Православље је саборно. Сабрање индивидуа другим ријечима.

"Љуби ближње своје као самога себе".

Национализам је секундарна манифестација. Прва, главна и најузвишенија манифестација је Богољубље. Богољубље опет није могуће без човјекољубља.

Донекле се слажем...с тим што бих те ја мало исправио те бих рекао да једно без другог не може.Разлог сам напоменуо у претходном коментару.Само народ који се утврдио у свом национализму,може волети друге као себе.

Idi, nista manje?! Bas me cudi kako su se 6 vekova spasavali svi veliki oci Crkve u izrazito anacionalnim polisima

Mediterana.

Ја причам о народима.Нисам индивидуалиста и мене интересује само колектив и спасење читавих народа.

http://www.youtube.com/watch?v=57BifX9YAO8&feature=player_embedded

Подели на овим сајтовима

"Само народ који се утврдио у свом национализму,може волети друге као себе."

nema to veze

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Киш није никакав ауторитет,већ човек који сматра љубав једном паранојом.Никако ми није јасно како се љубав према своме народу може сматрати паранојом.Он је сам духовно празан,па таквима жели да начини и остале.

Хвала Богу,ми Срби се не морамо угледати на тамо неког Киша,већ на свете Немањиће,кнеза Лазара,Његоша,Карађорђа,Живојина Мишића,светог Николаја Велимировића,аву Јустина Поповића,попа Момчила Ђујића итд.

Донекле се слажем...с тим што бих те ја мало ипсравио те бих рекао да једно без другог не може.Разлог сам напоменуо у прењтходно мкоментару.Само народ који се утврдио у свом национализму,може волети друге као себе.

Ја причам о народима.Нисам индивидуалиста и мене интересује само колектив и спасење читавих народа.

Kis je itekako objasnio :rolleyes:

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...