Jump to content

Đakon Andrej Kurajev - o mitarstvima

Оцени ову тему

Препоручена порука

о.Андреј Курајев уопште није заслепљен мени се чини овдје. Мени се чини да је он овдје такођер по благослову РПЦ. Већ је постало јасно да је Руска Црква постала слушкиња нарастајућих Руских државотворних интереса који сада већ имају и глобалистичку димензију. Македонија није чланица НАТО-а, није ни у ЕУ, има проблем са Грчком око имена, Бугари је својатају као свој историјски територији, земља је поприлично сиромашна...тако да је идеална да Руси од ње направе своје ново доношче, као што су то урадили са Бугарском у 19 веку. Тако да мене овај потез Курајева уопште не изненађује, и да би Руска Црква била спремна признати аутокефалност Македонској Цркви ако би то значило бољу сарадњу Македоније и Русије, тј да Македонија допусти Русији да Русија оствари свој утицај на Балкану преко Македоније. Отуда нема никакве реакције на сајту МОСПАТА, јер је очигледно Курајев ово радио са знањем врха Руске Цркве и да евентуално ако СПЦ упути протестну ноту, да ће добити или немушт одговор, или врло јасан одговор да Српска Црква нема шта протестовати код Руске, као што је добила врло јасно мишљење да Руска Црква неће учествовати на обиљежавању Миланског едикта ако папа буде позван у Ниш.

Опет неке "теорије завере" - па сама РПЦ је прошла кроз пакао док се изборила са расколом у Украјини. Ово је једно, по мом мишљењу, и најблаже речено, размишљање врло плитко. Најлакше је у глави исконструисати неки сценарио. Најмање што треба Русији је да се упушта у односе са расколницима (и то још са Курајевим) и отворити још 100 жаришта, ради наводног утицаја. Свашта...

Само сам чекао да се јавиш.  :cheesy:

Какве везе има украјниски раскол са македонским? Украјински се тицао диртекно Руске Цркве, па су ту нормално морали изгладити стварм јер Црква има добар утицај на народ па тако и на прилике у држави, а Украјина је Руска интересна зона. Македонски раскол се не тиче Руске него Српске Цркве и нимало не утиче на Руске интересе, они могу ту само да профитирају. Није први пут да нека Црква штети другој да би изгурала своје интересе. Православни Рим је ово почео још када је имао моћно Франачко царство иза себе, Грци наставили када су имали моћну Византију иза себе, Руси то почињу сада када имају уздижућу Русију иза себе. То није ништа чудно да једна Црква штети другој. Цариград је анатемисао Српску Цркву у 14 веку, само зато што су били лоши односи Српске Државе и Византије. Руске Црква и Цариградска се споре због тога што Цариградска признаје Естонску Цркву, а Руска не признаје, исто као што се споре око Православне Цркве у Америци коју не признаје Цагирадаска, а признаје Руска.

Факат је факат, а ти вјеруј да је један Курајев залутао у Македонију тек онако.

А зашто да се не јавим? Јер грех што имам свој став, који сам изнела у неколико постова, као и ти свој. Нико ти не брани да даље дискутујеш као и осталима који имају супротно мишљење. Само, замолила бих те да ми лично не упућујеш поруке типа "само сам чекао да се ти јавиш?!" Какв је то начин? Остави се коментара о мени, имам пуно право, као и остали да изнесем свој став. Ниједном речју нисам тебе лично поменула. Молим те да се држиш тога. Захваљујем.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

о.Андреј Курајев уопште није заслепљен мени се чини овдје. Мени се чини да је он овдје такођер по благослову РПЦ. Већ је постало јасно да је Руска Црква постала слушкиња нарастајућих Руских државотворних интереса који сада већ имају и глобалистичку димензију. Македонија није чланица НАТО-а, није ни у ЕУ, има проблем са Грчком око имена, Бугари је својатају као свој историјски територији, земља је поприлично сиромашна...тако да је идеална да Руси од ње направе своје ново доношче, као што су то урадили са Бугарском у 19 веку. Тако да мене овај потез Курајева уопште не изненађује, и да би Руска Црква била спремна признати аутокефалност Македонској Цркви ако би то значило бољу сарадњу Македоније и Русије, тј да Македонија допусти Русији да Русија оствари свој утицај на Балкану преко Македоније. Отуда нема никакве реакције на сајту МОСПАТА, јер је очигледно Курајев ово радио са знањем врха Руске Цркве и да евентуално ако СПЦ упути протестну ноту, да ће добити или немушт одговор, или врло јасан одговор да Српска Црква нема шта протестовати код Руске, као што је добила врло јасно мишљење да Руска Црква неће учествовати на обиљежавању Миланског едикта ако папа буде позван у Ниш.

Опет неке "теорије завере" - па сама РПЦ је прошла кроз пакао док се изборила са расколом у Украјини. Ово је једно, по мом мишљењу, и најблаже речено, размишљање врло плитко. Најлакше је у глави исконструисати неки сценарио. Најмање што треба Русији је да се упушта у односе са расколницима (и то још са Курајевим) и отворити још 100 жаришта, ради наводног утицаја. Свашта...

Само сам чекао да се јавиш.  :cheesy:

Какве везе има украјниски раскол са македонским? Украјински се тицао диртекно Руске Цркве, па су ту нормално морали изгладити стварм јер Црква има добар утицај на народ па тако и на прилике у држави, а Украјина је Руска интересна зона. Македонски раскол се не тиче Руске него Српске Цркве и нимало не утиче на Руске интересе, они могу ту само да профитирају. Није први пут да нека Црква штети другој да би изгурала своје интересе. Православни Рим је ово почео још када је имао моћно Франачко царство иза себе, Грци наставили када су имали моћну Византију иза себе, Руси то почињу сада када имају уздижућу Русију иза себе. То није ништа чудно да једна Црква штети другој. Цариград је анатемисао Српску Цркву у 14 веку, само зато што су били лоши односи Српске Државе и Византије. Руске Црква и Цариградска се споре због тога што Цариградска признаје Естонску Цркву, а Руска не признаје, исто као што се споре око Православне Цркве у Америци коју не признаје Цагирадаска, а признаје Руска.

Факат је факат, а ти вјеруј да је један Курајев залутао у Македонију тек онако.

А зашто да се не јавим? Јер грех што имам свој став, који сам изнела у неколико постова, као и ти свој. Нико ти не брани да даље дискутујеш као и осталима који имају супротно мишљење. Само, замолила бих те да ми лично не упућујеш поруке типа "само сам чекао да се ти јавиш?!" Какв је то начин? Остави се коментара о мени, имам пуно право, као и остали да изнесем свој став. Ниједном речју нисам тебе лично поменула. Молим те да се држиш тога. Захваљујем.

Какво је то поштовање мог става који је наведен као исконструисан, и плитак...Зато сам и реаговао тако јел знам како реагујеш кад неко има другачије мишљење о Руској Цркви и Русији, у односу на то како ти схваташ Руску Цркву и њеног Патријарха, па онда нико не може имати никакав став него плитак, исконструисан, завјеренички и не знам какав...

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Колико политиканског размишљања на ову тему, страшно.

0110_hahaha spam мајкл stadaradim

Koliko ja vidim politikansko je jedino u svemu; ono sto je uradio Kuraev. Svaki intervju vrvi od politickih zapazanja kao da je doticni urednik politickog casopisa, sluzbenik neke ambasade ili nesto slicno a ne djakon u Pravoslavnoj crkvi.

Not Available 

Подели на овим сајтовима

Колико знам (а не знам много, и не држите ме за реч!), Руска Црква гаји симпатије према напаћеном македонском народу. Дошао сам до податка - али веома непоузданог - да РПЦ припушта чланове МПЦ евхаристијској чаши, али не благосиља својим верницима да се причешћују у МПЦ.

Поставио сам Курајеву питање на његовом форуму:

Уважаемый о. Андрей!

На одном из форумах Сербской Православной Церкви (www.pouke.org) обсуждается тема Вашего посещения Македнонии. Можете ли вкратце высказать свое мнение о македонском расколе, отношение Моспата к этой проблематике, а также будущие перспективы?

Благодарен,

Иван Недич,

сербский богослов.

Видећемо шта вели

"В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская)

"Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев)

--- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. ---

Подели на овим сајтовима

Ако је неко на моје речи "напаћени македонски народ" стиснуо или загризао песницу, или пак шкрипнуо зубима, усрдно бих му препоручио Рајсово "Чујте, Срби!", а нарочито поглавље које цитирам:

ГУБИТАК МАКЕДОНИЈЕ

Ваши политичари-странчари су учинили, ако се ово настави као сада, да поново изгубите земљу старе српске културе, Македонију или, како се то данас каже, Јужну Србију, коју сте повратили жртвовањем најбољих синова отаџбине. Када је српска војска - и то само војска - ослободила ту колевку Србије, нашла је тамо земљу у којој је скоро сваки камен заиста био пун сећања на некадашњу српску величину, али је тамо затекла и становништво које је због претрпљеног дуговековног угњетавања постало национално безлично. То становништво је тражило само једно: да најзад слободно и у потпуној сигурности зарађује хлеб. Нација која би јој учинила то доброчинство за десет година би га асимиловала, па макар била и кинеска. На сву срећу, ослободила су га браћа. Војска је извршила задатак у потпуности. Остало је сада на влади, политичарима и посланицима да изврше свој задатак и да ренационализују ту поново нађену браћу која су заборавила своју националност. У чему се састојао тај задатак? Напросто, у следећем: да мудрим управљањем, које би вршили најбољи чиновници, покажу да је становницима Јужне Србије предност што су поново са својом браћом, да те исте становнике наведу да поново заволе пронађену отаџбину откривајући им све оно што је лепо и обједињавајуће у тој заједничкој отаџбини.

Шта су, међутим, урадили, ваши политичари? Управо супротно. Послали су у Јужну Србију све оно најгоре међу чиновницима, безобразнике и лопове. Поврх свега, они нису ни покушали да од Македонаца начине Србе или Југословене, како се сада каже, већ су од њих хтели да створе присталице политичких странака. Лепили су на леђа тих људи, који су тражили само мир, етикете радикала, демократа итд. и у ту земљу, која им је морала да буде света, пренели своје одвратне страначке борбе. Није им било много важно да ли су ти нови чланови искрени и да ли је њихово ступање у странку само ујдурма националног непријатеља. Биле су им потребне њихове "куглице". Македонци су људи као и други и сигурно су паметни као и људи из Старе Србије. Они су зато схватили игру ваших политичара, врло прљаву иргу, па се у њима зачео велики презир према вама. У сваком значајнијем крају Јужне Србије ваши партијци су, уместо да окупљају то становништво око националне заставе у неком "народном дому", подигли најлепше зграде "радикалског" и "демократског клуба", па тако унели у ту искупљену земљу не слогу, већ неслогу.

Треба ли се онда чудити што људи из Јужне Србије нису научили да воле ту земљу која је била њихова и која је поново морала да буде њихова? Не треба, зар не? И заиста, већина Македонаца вас не воли и не може да вас воли. Били су, истина, близу тога 1918. године, пошто су искусили бугарску власт за време окупације. Ваши политичари су, међутим, све покварили. Пошто нису нашли код Срба оно што су желели, сада многи Македонци то траже на другом месту, бугарска пропаганда је вешто истурила паролу о аутономији Македоније, завела их том идејом, па би хтели да је остваре. Пошто је време учинило своје и донело заборав, неки и сада верују да им једино Бугарска може донети миран и спокојан живот за којим су жудели толике године. Због тога деловање бугарских комитета не налази само наклоност код многих већ и помоћ, што омогућава Протогерововим разбојницима да и сада успешно дејствују у тој земљи.

МАКЕДОНСКО ПИТАЊЕ

Нису вам тако политичари—странчари само отуђили наклоност браће из Јужне Србије него су омогућили да се поново отвори македонско питање на међународном плану. Као што добро знате, тако су бугарска пропаганда, али и вама супротстављени интереси стекли симпатије за бугарску Македонију у многим великим земљама: у Енглеској, поготово у Америци, али донекле и у Француској. Букнули су балкански ратови, па, још жешће, светски рат, у којем је Бугарска у табору непријатељском савезницима Антанте. После победе Нејски мир поново додељује Јужну Србију Србији јер савезници, из пристојности, нису могли да поступе другачије. Прихвата се, дакле, да мaкедонско питање више не постоји, али уз обећање да ће се пратити развој ситуације и да ће првом приликом то поново доћи на дневни ред. Да вам је влада поступала како треба и да је у потпуности асимиловала то становништво тако да деловање споља не би више деловало на њега, 10 година после рата жељена прилика за интервенцијом била би коначно изгубљена. Међутим, како сам то већ показао, ваши страначки политичари су спречили ту асимилацију, па вам бугарофили из Енглеске, Америке и других земаља кажу: "Током ових десет година сте показали да сте неспособни да асимилујете македонски живаљ, за који тврдите да је ваш. Тиме сте доказали да то није истина и да он није ваш. Вратите ту земљу онима који су Македонцима права браћа, вратите их Бугарима." Ваши политичари су тако поново опасно отворили македонско питање, па ћете, можда, захваљујући њима бити принуђени да се још једном борите за Јужну Србију, а Бог зна да ли бисте победоносно могли да издржите тај нови удар будући да су вам ти исти политичари отуђили пријатеље.

--- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. ---

Подели на овим сајтовима

Колико знам (а не знам много, и не држите ме за реч!), Руска Црква гаји симпатије према напаћеном македонском народу. Дошао сам до податка - али веома непоузданог - да РПЦ припушта чланове МПЦ евхаристијској чаши, али не благосиља својим верницима да се причешћују у МПЦ.

Поставио сам Курајеву питање на његовом форуму:

Уважаемый о. Андрей!

На одном из форумах Сербской Православной Церкви (www.pouke.org) обсуждается тема Вашего посещения Македнонии. Можете ли вкратце высказать свое мнение о македонском расколе, отношение Моспата к этой проблематике, а также будущие перспективы?

Благодарен,

Иван Недич,

сербский богослов.

Видећемо шта вели

Интересантно и лепо постављено питање...мада бих могла да се кладим да отац Курајев неће одговорити. Ако то и буде као што сте навели (мате информације), не верујем у неки иоле директан одговор. Но, могуће је да ме о. Курајев демантује Just_Cuz_19 Ако су информације тачне - биће што мање буке око тога.

Подели на овим сајтовима

Не видим због чега не би дао директан одговор. Колико знам и пратим, Курајев је човек који стоји иза својих поступака. А све и да није, иза њега стоји моћна РПЦ, па му се може.

Мислите да ће Руси нас да питају нешто ако одлуче да признају МПЦ? Ха-ха-ха.

Подели на овим сајтовима

Не видим због чега не би дао директан одговор. Колико знам и пратим, Курајев је човек који стоји иза својих поступака. А све и да није, иза њега стоји моћна РПЦ, па му се може.

Мислите да ће Руси нас да питају нешто ако одлуче да признају МПЦ? Ха-ха-ха.

Не, не мислим да ће да нас питају. Одакле Вам та идеја? Само сам хтела да кажем, ако су нешто одлучили, урадиће то тако - ставиће нас пред свршен чин.  Само што ће онда и остали званичници РПЦ морати да дају неке одговоре (Митрополит Иларион, пре свега). Греше, греше, и они имају расколе и не само они, пуно их је и по осталим црквама.

Наравно, ако се Ваше информације испоставе као тачне.

Подели на овим сајтовима

Моја маленскост сматра да је ово само препувацање између РПЦ и Цариграда...

facenew22222222

Па преко нас?

Грозан му је потез,непромишљен,неправославан,неутемељен на здравом разуму.Никада ми се није ни допадао,сем у неким деведесетим...

Па на нас и Цариград и Москва гледају као на њихову интересну зону...а не као самосталну Цркву...

Мислим да нашу самосталност гледају као на нешта привремено...а и неки наши млади Богослови тако посматрају ствари...

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

Да ли је са овим упознат Патријарх Кирил или је ово отац Андреј ишао "за свој грош"?

У сваком случају, не знам шта се тачно десило, али ово није шала.

Ја имама могућности да протођакона Курајева позовем себи кући. Баш би га питао...

Подели на овим сајтовима

• Гости

Да ли је са овим упознат Патријарх Кирил или је ово отац Андреј ишао "за свој грош"?

Ја имама могућности да протођакона Курајева позовем себи кући. Баш би га питао...

Волео бих да чујем са чијим благословом је ишао.

Подели на овим сајтовима

Књиге манастира Рукумија су се својевремено пјављивале у продаји са потписаним ''благословом'' Божјим а било је и са ''благословом'' Светог Саве  0102_laugh Једном сам и сам налетео на некакву ''православну'' брошуру штампану са ''Божјим благословом'' ... Рекао бих да Курајеву не зазире од сличних ''благослова''  prst ka dole

Подели на овим сајтовима

Један такав угледни богослов највеће православне Цркве, сасвим сигурно није ишао без благослова МОСПАТА.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Моја маленскост сматра да је ово само препувацање између РПЦ и Цариграда...

prst ka dole

Па преко нас?

Грозан му је потез,непромишљен,неправославан,неутемељен на здравом разуму.Никада ми се није ни допадао,сем у неким деведесетим...

Па на нас и Цариград и Москва гледају као на њихову интересну зону...а не као самосталну Цркву...

Мислим да нашу самосталност гледају као на нешта привремено...а и неки наши млади Богослови тако посматрају ствари...

Можда они некако и гледају на самосталност, само што када њихови интереси дођу у први план, спремни су погазити ту самосталност.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...