Jump to content

Đakon Andrej Kurajev - o mitarstvima

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 1.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Ако заиста желиш да нешто научиш на тем,у правилног схватања Предања, предлажем да прочиташ ово:

http://www.verujem.org/pdf/florovski_autoritet_sabora.pdf

Подели на овим сајтовима

Размишљај мало о редном броју 8. Када то схватиш, онда ће ти све бити јасно.

osmica, "Литургије и друга црквена богослужења"?

mislish npr na ovo:

Требник, молбени канон Господу Исусу Христу и Божијој Мајци, који се чита на самрти сваког православнога

"ваздушног кнеза, насилника, мучитеља, пресретача на страшним путевима, и свих празних речи испитивача удостој ме да мимоиђем неускраћено, одлазећи са земље." Песма 4, тропар 4.

"Горког митарства поглавара, кнеза овога света, отерај далеко од мене." Песма 8, тропар 3.

Требник, Чин разлучења душе од тела када човек дуго страда

"Приступиће мноштво лукавих духова, који држе многе записе мојих грехова и зову, тражећи да непоштедно покоре моју душу." Песма 1, тропар 3.

"Помилујте ме Ангели свесвети Бога Сведржитеља и избавите ме од митарстава свих лукавих." Песма 7, тропар 2.

Осмогласник

"На часу, Дјево, смрти моје од руке демонске ме отргни, и суда, и трулежи, и страшног мучења и митарстава горких, и кнеза љутог, и вечне осуде." Петак, глас 4, песма канона 8.

На часу, Дјево, кончине моје од руке бесовске и осуде, и одговора, и испитивања, и митарстава страшних и кнеза љутог и огња вечног избави ме" Уторак, глас 4, песма 8.

Ако заиста желиш да нешто научиш на тем,у правилног схватања Предања, предлажем да прочиташ ово:

i o5:

Из којих извора можемо доћи до сазнања о вери или о Божјем откривењу?

Из два извора: Светог писма и Светог предања.

....

Свето предање обухвата:

1. Кратка излагања и формулисања нашег православног веровања;

2. Учење о седам светих тајана, као и чинове како се оне врше;

3. Апостолска правила (каноне);

4. Правила (каноне) седам васељенских сабора, који су држани у:

5. Канони и правила неколико помесних синода или сабора;

6. Правила о црквеној дисциплини св. Василија Великог и других светитеља;

7. Списи светих отаца Цркве;

8. Литургије и друга црквена богослужења;

9. Житија хришћанских светитеља и мученика;

10. Побожни обичаји, знамења и символи као изрази наше вере, наде и љубави.

gde ovde podpada florovski?

cogito ergo deus est

Подели на овим сајтовима

Намам ја брате времена да теби објашњавам азбуку вере, а теби управо треба азбука.

upravo. nepoznajesh osnove pravoslavlja. iz katihizisa sam ti citirao shta je pravoslavlje (jer se tvoja slika pravoslavlja razlikuje od toga), a ti se podsmevash.

То кажеш теологу са просеком 9+  :) Свака Част !

http://www.facebook....jovan.cakareski

Love the life you live. Live the life you love. Bob Marley...

Административно уређење Цркава по националном кључу је тумор на телу Православља - Александар

Поштујмо, господо, и Ничеа и Достојевског, поштујмо једнога као пророка Запада, а другога као пророка Истока, поштујмо их због њиховог генија и због њихове племићске искрености и смелости, поштујмо их обојицу - но у одсудном тренутку станимо уз Достојевског!

Подели на овим сајтовима

Твоја изјава да се догматика на ПБФ-у учи само из писанија савремених теолога је нетачна.Као што видиш, има и наслоба Светих Отаца (разлог зашто их нема још више је: недостатак превода на српски језик)

pri ovakvom izboru Svetih Otaca u predmetu dogmatika, ne čudi me da si izabrao da pišeš o Svetom Maksimu Ispovedniku (mada možda i sa akcentom na Origenu?).

zapazila sam tvoju rečenicu:

Дакле, Платoнoв Бoг је Бoг уoбличитељ. Oн упбличава, уређује првoбитни хаoс, али кпристећи већ пoстпјећу материју и фoрме. Та друга два узрoка ппoстoје независнo пд Бoга, представљају датoст и самoм Бoгу. Са те стране, Платoнoв Бoг је услoвљен у свoјoј уређивачкoј делатнoсти.

pitam se šta si ti ovdje mislio pod uslovljenošću, potaklo me i ovaj komentar rodoljuba na razmišljanje:

Зар нису негде сликани и Платон и Сократ као оглашени, зато што у њиховим делима има неког, понекад и приличног, наслућивања Истине.

nije mi jasno šta se misli ovdje pod "slikani"? i kako slikani?

Петровић Станислава

„А ово је вјечни живот да познају Тебе јединога истинитог Бога кога си послао Исуса Христа“ Јн. (17, 3)

Бог створи прво Адама и Еву, а послије Стеву. 

Подели на овим сајтовима

Твоја изјава да се догматика на ПБФ-у учи само из писанија савремених теолога је нетачна.Као што видиш, има и наслоба Светих Отаца (разлог зашто их нема још више је: недостатак превода на српски језик)

pri ovakvom izboru Svetih Otaca u predmetu dogmatika, ne čudi me da si izabrao da pišeš o Svetom Maksimu Ispovedniku (mada možda i sa akcentom na Origenu?).

zapazila sam tvoju rečenicu:

Дакле, Платoнoв Бoг је Бoг уoбличитељ. Oн упбличава, уређује првoбитни хаoс, али кпристећи већ пoстпјећу материју и фoрме. Та друга два узрoка ппoстoје независнo пд Бoга, представљају датoст и самoм Бoгу. Са те стране, Платoнoв Бoг је услoвљен у свoјoј уређивачкoј делатнoсти.

pitam se šta si ti ovdje mislio pod uslovljenošću, potaklo me i ovaj komentar rodoljuba na razmišljanje:

Зар нису негде сликани и Платон и Сократ као оглашени, зато што у њиховим делима има неког, понекад и приличног, наслућивања Истине.

nije mi jasno šta se misli ovdje pod "slikani"? i kako slikani?

Не знам шта си уопште хтела да кажеш и да питаш. Цитат из мог писања који си навела односи се на део који говори о Платоновом богу демијургу и библијском Богу Творцу. Платонов бог, за разлику од библијског, је условљен у стварању света. Заправо, Платонов бог не страва, већ уобличава вечнопостојећу материју, утискујућу у еу врчноподтојрћр облике (форме, идеје). Дакле, у том свом акту, Платонов бог је условљен већ постојећом материјом и већ ппостојећим идејама. Наспрам тога, библијски Бог ствара свет НИ ИЗ ЧЕГА. Он ничим није условљен у свом акту, већ и свет, и материја и форме, дело су његове воље.

Платон је насликан у припрати храма Богородице Љевишке, у Призрену. Наравно, Платонова мисао је веома важна, јер су управо у дијалогу са том мишљу Оци богословствовали (не само са том, али већим делом). Свети Јустин Мученик, говорио је (и не само он) да су и стари јелински философи имали нешто од Истине, слутили су Истину.

Стварно не схватам шта си утриповала и шта си са овим хтела да кажеш?

Подели на овим сајтовима

Роги, имаш прву опомену (трећа је бан), због константног глупирања и свођења разговора на IQ испод 60.

kad se nema odgovora, prelazi se na pretnje forumskom anatemom  :drugarstvo: nisko..

То кажеш теологу са просеком 9+  аплауз Свака Част !

a to je merodavno kome? meni su na pbf drzhali predavanja kako ne samo da ljudska dusha zajedno sa telom umire i ide u nepostojanje, vecj je to isto i uradila i hristova dusha kada je on umro, i u tom trenutku nije postojala sveta trojca.

cogito ergo deus est

Подели на овим сајтовима

Роги, имаш прву опомену (трећа је бан), због константног глупирања и свођења разговора на IQ испод 60.

kad se nema odgovora, prelazi se na pretnje forumskom anatemom  0110_hahaha nisko..

То кажеш теологу са просеком 9+  аплауз Свака Част !

a to je merodavno kome? meni su na pbf drzhali predavanja kako ne samo da ljudska dusha zajedno sa telom umire i ide u nepostojanje, vecj je to isto i uradila i hristova dusha kada je on umro, i u tom trenutku nije postojala sveta trojca.

То је био мамац да те најуре напоље. Слава Богу!

Дакле, Роги, ако не престанеш да лупеташ глупости, да малоумно и небулозно блатиш људе и институције, бићеш моментално банован, без следећег упозорења. Ти, или се правиш блесав, или стварно са твојим начином закључивања постоји нека патологија.  Сматрај ово последњом опоменом. Ускоро те чека  0110_hahaha :drugarstvo:

Подели на овим сајтовима

kad se nema odgovora, prelazi se na pretnje forumskom anatemom  0102_laugh nisko..

То кажеш теологу са просеком 9+  аплауз Свака Част !

Па ако себе сматраш за метатеологом онда ок.

Административно уређење Цркава по националном кључу је тумор на телу Православља - Александар

Поштујмо, господо, и Ничеа и Достојевског, поштујмо једнога као пророка Запада, а другога као пророка Истока, поштујмо их због њиховог генија и због њихове племићске искрености и смелости, поштујмо их обојицу - но у одсудном тренутку станимо уз Достојевског!

Подели на овим сајтовима

Сматрај ово последњом опоменом. Ускоро те чека  dada

zbog krshenja kog pravila?  :huh:

hocjesh da kazhesh da je predavanje da sveta trojca nije postojala u jednom trenutku jeste teologija?  0102_laugh

cogito ergo deus est

Подели на овим сајтовима

hocjesh da kazhesh da je predavanje da sveta trojca nije postojala u jednom trenutku jeste teologija?  0102_laugh

Дај небуди дете...

Подели на овим сајтовима

Зато што износиш неистине и небулозе. Има овде људи који су завршили ПБФ, а не само прошли поред њега. Зато ти нећу дозволити да вређаш ни појединце, а поготово не ПБФ.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...