marko_13 Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 Po cemu se to razlikuje od SPC tj. pojedinih "vodja" iz SPC? Pahomije, Joil, Amfilohije...? Веома се разликује. СПЦ износи своје ставове званично и преко одговарајућих органа - Сабора и Синода. Шта они кажу, то је званични став Цркве. Пошто ви немате ни приближну организацију све што челни људи ваше дружине раде и говоре се сматра званичним мишљењем, јер све што се не уклапа у њихов шаблон бива брисано и цензурисано на вашој страници и другим видовима јавног деловања. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 Веома се разликује. СПЦ износи своје ставове званично и преко одговарајућих органа - Сабора и Синода. Шта они кажу, то је званични став Цркве. Пошто ви немате ни приближну организацију све што челни људи ваше дружине раде и говоре се сматра званичним мишљењем, јер све што се не уклапа у њихов шаблон бива брисано и цензурисано на вашој страници и другим видовима јавног деловања. Pa to i ja pricam. Ako crkva ne izda zvanicno saopstenje da obraz nije pravoslavlje onda ih indirektno podrzava u ideji da JESTE pravoslavlje... Npr. Za jehovine svedoke znate da nemaju veze sa pravoslavljem i to ste zvanicno i rekli... za obraz nista niste rekli, dakle obraz je ok kad kaze da um je cilj ocuvanje pravoslavlja i otacastva... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 Кад бих ишта могла да се питам,одређена новчана средства без размишљања бих потрошила на праћење одређених особа,фотографисање и снимање ради разобличења и отрежења овог наивног народа. 301 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
R.Žiskar Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 Овакво гледиште је више комсомолско него космополитско. Космополитизам нема везе са тим гледиштем, него управо необразовање које си истакао. Управо. Само сам користио пренаглашавање да бих истакао поенту. А не волим смајлије... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 Кад бих ишта могла да се питам,одређена новчана средства без размишљања бих потрошила на праћење одређених особа,фотографисање и снимање ради разобличења и отрежења овог наивног народа. feeble and sqny је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 Ovakvo ponasanje je posledica samoupravnog socijalizma u kome su ljudi ubedjivani da su svi podejdnako pametni i pozvani da donose odluke o semu i svacemu .Posle toga imamo period neokomunizma pod Milosevicem gde su servirane price o neverovatnom nebeskom znacaju svakog Srbina , nebeskoj Srbiji i sl a posle njih imamo ove koji vladaju danas i koji za ministre postavljaju ljude koji se u svoj posao ne razumeju uopste . Zato ce danas vodoinstalter bez pardona polemisati sa lekarom o medicini i isto tako bez pardona ga ispravljati i reci mu da nije u pravu a svaki metalostrugar zna vise od bilo kog inzinjera .Tako je to kod nas... Mislim da nisi u pravu. Sve najgore o komunizmu i Milosevicu... ali jednog trenutka treba da odrastemo i sagldedamo zrelije stvari. Ko je malo vise diskutovao po stranim forumima zna da ista pojava postoji i u Amerci, Engleskoj... zemlje koje nikad nista slicno nisu imale. A ako pogresno protumacimo uzroke, nista necemo uraditi. Pre cemo upasti u zamku da kao lek za prethodnu ideologiju nudimo neki novu, takodje sekterijansku ideologiju. A trebali bi da primetimo da su to neke ljudske univerzailije, o kojima moramo dublje da promisljamo i koje se jedino edukacijom mogu ublaziti. misha је реаговао/ла на ово 1 The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 Заборављаш да сам ја била у цркви дуго година. BILA a nadam se i da ćeš BITI ponovo Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
zuti car Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 Pa to i ja pricam. Ako crkva ne izda zvanicno saopstenje da obraz nije pravoslavlje onda ih indirektno podrzava u ideji da JESTE pravoslavlje... Npr. Za jehovine svedoke znate da nemaju veze sa pravoslavljem i to ste zvanicno i rekli... za obraz nista niste rekli, dakle obraz je ok kad kaze da um je cilj ocuvanje pravoslavlja i otacastva... Ako ja ne nosim transparent "ja nisam fasista " to znaci da indirektno podrzavam fasizam? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 Pa to i ja pricam. Ako crkva ne izda zvanicno saopstenje da obraz nije pravoslavlje onda ih indirektno podrzava u ideji da JESTE pravoslavlje... Npr. Za jehovine svedoke znate da nemaju veze sa pravoslavljem i to ste zvanicno i rekli... za obraz nista niste rekli, dakle obraz je ok kad kaze da um je cilj ocuvanje pravoslavlja i otacastva... Извини, али ово је теееешка глупост. Нити за јеховине сведоке, нити за сатанисте или било које друге Црква није издавала саопштење. Сви они који нису у јединству са Црквом нису њен део и то је званично учење. А Црква се сигурно неће бактатаи са неким квази-патриотским групама и посвећивати им пажњу и давати рекламу, тако што ће се односити према њима саопштењима. Они ће завредети саопштење тек ако покушају да отворено злоупотребљавају Цркву, њено учење, имовину и сл. Пошто се њихово учење ни изблиза не бави духовним питањима, Црква своју пажњу поклања далеко важнијим појавама. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 Многи гледају само фасаду, само зидове или само људе и на основу тога и суде. Али то није ни трунка онога што Црква заиста и јесте. И због тога су приче о појавама које се везују за Цркву (а на које, на жалост, ни Црква није имуна) једна непотпуна, па самим тим и погрешна слика онога што Црква јесте. То што је неко себе некада сматрао верником није никаква гаранција да је Цркву доживео на прави начин. А када из тог угла коментаришемо Цркву или појаве у Цркви, без искуства одуховљености која јеидно кроз Цркву и може да дође, ми не коментаришемо Цркву, него одређене појаве које су случајно везане за одређене љуе или одређену институцију, и не коментаришемо Цркву, него своју представу онога што Црква јесте, а што је погрешна и непотпуна слика. Молим те, појасни ми овај одговор, јербо си ми мало контрадикторан, не разумем баш најбоље шта си хтео рећи. Први болд - црква посматрана као фасада,зидови, људи у цркви. Други болд - скапирах као неки апстракт, неки независни ентитет. Мислим, ко чини цркву ако не људи који долазе у њу ? Ко је Црква ? Зидови или људи у њој ? На основу чега онда да "посматрам" цркву ? О, да...пошто сам себе "некада сматрала верником" вероватно ми није дато да "доживим цркву на прави начин"... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 Не знам на шта си наишла и чиме си се разочарала, али мислим да је корисно прочитати Берђајева: "О САВРШЕНСТВУ ХРИШЋАНСТВА И НЕСАВРШЕНСТВУ ХРИШЋАНА". Мени је помогло у неким стварима. http://www.scribd.com/doc/71914598/Nikolaj-Berdjajev-O-Savrsenstvu-Hriscanstva-i-Nesavrsenstvu-Hriscana w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 Мислим да не постоји савршена религија. Мислим да су све, у суштини, исте. Но, да не спамујемо. Очекујем одговор госн правника. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Мај 28, 2012 Пријави Подели Написано Мај 28, 2012 Молим те, појасни ми овај одговор, јербо си ми мало контрадикторан, не разумем баш најбоље шта си хтео рећи. Први болд - црква посматрана као фасада,зидови, људи у цркви. Други болд - скапирах као неки апстракт, неки независни ентитет. Мислим, ко чини цркву ако не људи који долазе у њу ? Ко је Црква ? Зидови или људи у њој ? На основу чега онда да "посматрам" цркву ? О, да...пошто сам себе "некада сматрала верником" вероватно ми није дато да "доживим цркву на прави начин"... Управо тако. То је поента мог поста. Све се капира као апстракт, као независни ентитет, а оно најбитније, ДУХ, који обитава у Цркви и који јесте поента Цркве, се апсолутно занемарује. Због тога и ниси цитирала први део поста, него други и трећи, и одмах скочила да се свађаш, јер сам повредио парцијалну и неистиниту представу о Цркви коју многи гаје, међу којима си ти пронашла себе. А онај пост после овог који цитирам и на који одговарам, опет говори о површности са којом многи приступају овим питањима. НИСУ све вере исте. Чак ни споља гледано. Није исто да неко верује у много богова, да неко обожава слонове, верује у реникарнацију, у пророка кога ставља у исти ранг са богом, или да неко верује у оно у шта хришћани верују. То је површно гледање на ствари. А ако се вратиш поново на први део овог поста, ког си из само себи знаног разлога изоставила из овог цитата, видећеш и у чему је разлика. И запитај се због чега ниси копирала део поста у ком сам објаснио све ово што ме сада питаш на основу парцијалних навода онога што сам рекао. То је питање које са мном или са оним што сам рекао нема везе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Мај 29, 2012 Пријави Подели Написано Мај 29, 2012 Мислим да не постоји савршена религија. Мислим да су све, у суштини, исте. Но, да не спамујемо. Очекујем одговор госн правника. mislim da ovaj post pokazuje da ti se religija smučila jer je u tvom umu dovedena do tačke kada verovatno i ne želiš o njoj da razmišljaš pa mu onda dodju sve iste... da, ne postoji savršena religija ali postoji savršen Bogočovek RYLAH, Милан Меденица :), feeble and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
zuti car Написано Мај 29, 2012 Пријави Подели Написано Мај 29, 2012 Mislim da nisi u pravu. Sve najgore o komunizmu i Milosevicu... ali jednog trenutka treba da odrastemo i sagldedamo zrelije stvari. Ko je malo vise diskutovao po stranim forumima zna da ista pojava postoji i u Amerci, Engleskoj... zemlje koje nikad nista slicno nisu imale. A ako pogresno protumacimo uzroke, nista necemo uraditi. Pre cemo upasti u zamku da kao lek za prethodnu ideologiju nudimo neki novu, takodje sekterijansku ideologiju. A trebali bi da primetimo da su to neke ljudske univerzailije, o kojima moramo dublje da promisljamo i koje se jedino edukacijom mogu ublaziti. Milosevicevo vreme je samo jedna karika u lancu unistavnja tradicionalnih vednosti Srba , 50 godina komunizma pre njega je ucinilo neuporedivo vise stete . To sto se germani ponasaju na slican nacin( posebno oni poreklom iz engleske) nije nista cudno .Oni nisu imali komunzam ali njihov sistem vrednosti ih uci da su vredniji i bolji od ostalih .Americki sistem vrednosti se zasniva na individualnosti i preteranom potenciranju iste pa je i situacija ista . Nije vazan sistem vec rezultat. Ne slazem se da bilo kakva edukacija moze da pomgne jer vec formirane licnosti je gotovo nemoguce promeniti .Ono sto je potrebno jeste vratiti se tradicionalnim vrednostima i koncetrisati se na buduce generacije jer koliko dugo su te vrednosti sistematski iskorenjivane iz naroda najmanje toliko vremena i generacija je potrebno da se ponovo uspostave. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука