Jump to content

Ко су људи који коментаришу вести из Цркве на интернету?

Guest - . . .-

Препоручена порука

Ptanje je bilo više nego jednstavno.

"Ptanje" је, и колико је било мање него малоумно?

Сад се мислим, и колико треба бити докон атеиста да ти овако нешто "раскошно" уопште падне на памет да питаш.

Измењено од Иван Цветковић
Не, не... овако не може и не сме да се обраћа члановима форума, па било ко да је у питању. Администрација.
Подели на овим сајтовима

+!

Država ima i pravo i obavezu da čuva podatke o svojim građanima, ali mislim da Crkva, pa ni bilo koje drugo pravno ili fizičko lice ima pravo da drži podatke o onima koji su otvoreno rekli da nisu članovi i da ne žele da čuva njihove podatke.

Već je odgovoreno, da se čin sv. Krštenja ne može poništiti, ali se može službeno ispisati iz Crkve.

Službeni stav Crkve za katolike na egleskom:

http://www.vatican.v...ormalis_en.html

Подели на овим сајтовима

Ptanje je bilo više nego jednstavno.

"Postoji li neki način da se administrativno poništi krštenica"?

Jasno je da crkva nije politička partija ni udruženje građana, ali i ona ima odgovarajuću administrativnu proceduru koja prati njeno delovanje. Treba jasno i glasno reći postoji li način, i ako postoji onda koji je to način, kakva je to procedura, da se poni[ti administrativno kr[tenica ili ne postoji.

Ne traži se da se poništi obred koji je crkva obavila, već da se obavi suprotni obred, da se to administrativno poništi ili obezvredi za krštenika, te da mu se o tome može izdati odgovarajući dokument.

Na dalje, nije lepo, nije moralno, ako ništa drugo, stavove pojedinih građana ili forumaša nazivati najobičnijim glupostima, pa makar i da su ljudi neupućeni u crkvenu delatnost.

Ako čovek svojom slobodnom voljom pristupa crkvi, onda smatram da ima pravo svojom voljom i da istupi iz nje, a crkva ili bilo koja institucija takve vrste treba da predvidi administrativnu proceduru za taj proces.

Може, само се тај обред не обавља у Цркви.

Видиш, ово што ћу сад да ти кажем, строго је поверљиво и причам ти само због тога што видим да је тема слабо посећена.

Дакле, ујутро, у пет сати, одеш у прву шуму (ако живиш у великом граду, иди на Гугл мапс, битно је да је најближа шума у питању, заиста), ископаш извор ако га већ нема (неки, да би се припремили за овај корак, рашљаре по неколико дана док не нађу где је вода најближа површини), и кад вода покуља, запамти ТЕК КАД ВОДА ПОКУЉА, и када тако куља три минута без престанка, ти у себи пет пута понови ове речи:

"Нисам мајко за крштење,

Људска права помирење

Не ја мајко хришћаниста,

ја сам мајко атеиста!"

И кад то поновиш пет пута, онда уназад изађеш из шуме уназад и завршено.

Има и други, лакши начин: одеш код Мирољуба Петровића (јеидни тежи део је да средиш аудијенцију уживо), он ти укратко исприча фундаменте своје вере, прочиташ после тога све његове књиге, и опет се само од себе поништи.

Наравно, увек можеш да престанеш да тупиш, и ако си заиста атеиста, да кажеш да ти то ништа не значи, али како ти треба нека велика мисија у животу (попут борбе против глупости, заблуда и осталих страшних ствари које спречавају настанак светског комунизма), то не долази у обзир.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

I na pitanje je vise puta odgovoreno : Ne postoji nacin.

Ne krstavaju se svi ljudi slobodnom voljom kao sto znas... i to je nebitno.

Ateistima nije bitno da dobiju raskrstenicu... crkva nije zainteresovana da ih daje. Svi zadovoljni.

A trolove najbolje ignorisati.

Ali nijje odgovoreno direktno, jasno i glasno, nego je pričano sve i svašta na račun onoga ko to zahteva, ili same ideje da se tako nešto uspostavi. Mešani su pojmovi, i uloge u tom činu. Nije čini mi se ni onima koji pišu jasno šta je Božje delo tu, šta je udeo crkve, a šta je pravo i želja pojedinca. Koliko znam, Bog poštuje našu slobodnu volju. Mi kao njegova stvorenja bi trebali da sledimo njegova uputstva i da se ugledamo na Njega. Izuzetno je bitno da li se ljudi krštavaju svojom voljom. Krštenje je neka vrsta ličnog zaveta sa Bogom koji obavlja crkva. Ako neko neće da ostane u zavetu, mora mu se dozvoliti da izađe, utoliko pre ako nije svojom voljom ušao u zavet, već su to umesto njega učinili njegovi roditelji.

Naravno da većina ljudi nije zainteresovana za tvz raskrštenicu, oni ovog puta nisu tema. Pojedinci jesu, i crkva kao što je zainteresovana za krštenje, treba da se pozabavi i onima koji žele da dobiju zvanični dokument da ne pripadaju crkvi, ma koja to crkva bila, govorim uopšteno, govorim o principu.

Подели на овим сајтовима

Може, само се тај обред не обавља у Цркви.

Видиш, ово што ћу сад да ти кажем, строго је поверљиво и причам ти само због тога што видим да је тема слабо посећена.

Дакле, ујутро, у пет сати, одеш у прву шуму (ако живиш у великом граду, иди на Гугл мапс, битно је да је најближа шума у питању, заиста), ископаш извор ако га већ нема (неки, да би се припремили за овај корак, рашљаре по неколико дана док не нађу где је вода најближа површини), и кад вода покуља, запамти ТЕК КАД ВОДА ПОКУЉА, и када тако куља три минута без престанка, ти у себи пет пута понови ове речи:

"Нисам мајко за крштење,

Људска права помирење

Не ја мајко хришћаниста,

ја сам мајко атеиста!"

И кад то поновиш пет пута, онда уназад изађеш из шуме уназад и завршено.

Има и други, лакши начин: одеш код Мирољуба Петровића (јеидни тежи део је да средиш аудијенцију уживо), он ти укратко исприча фундаменте своје вере, прочиташ после тога све његове књиге, и опет се само од себе поништи.

Наравно, увек можеш да престанеш да тупиш, и ако си заиста атеиста, да кажеш да ти то ништа не значи, али како ти треба нека велика мисија у животу (попут борбе против глупости, заблуда и осталих страшних ствари које спречавају настанак светског комунизма), то не долази у обзир.

Prvo, treba da naučiš osnovnu kulturu dijaloga. A to znači između ostalog da ne vređaš sagovornike, pa čak ni onda kad se oni ne slažu sa tobom. Drugo, da naučiš da daješ direktan i argumentovan odgovor, a ne da pričaš priče i lečiš komplekse.

Treće, da uspostviš jedan viši nivo tolerancije...i td.

Zatim, ja sam Hrišćanin, i zadovoljan sam svojom verom i svojim odnosom prema Bogu, ne trebaju mi saveti po tom pitanju nisam to tražio, niti sam u vezi toga reagovao svoim komentarom

Ja sam samo govorio hipotetički, jer sam pratio vaše odgovore na postavljeno pitanje, i nisam bio zadovoljan odgovorima i vašim tumačenjem crkvene prakse, jer znam da su komentari lični stavovi pojedinaca a ne zvanični stavovi crkve.

Ne trebaju mi tvoja uputstva kome da odem, svakodnevno dolazim Hristu, sa njime razgovaram i sa njime se savetujem, što bi svakako i tebi preporučio da pokušaš!

Zadnji pasus neću da komentarišem, nije dostojno...

Подели на овим сајтовима

Ali ja ne bih voleo da neko ima taj argument da ja nisam punokrvni nekrst i da ja ne mogu biti ateista zato što sam poliven vodom kao beba. Najčešće roditelji (ne samo moji) vole da potežu ovaj argument.

То и није аргумент. Као што поједини атеисти имају аргумент да смо сви који верујемо идиоти, тако и поједини верници имају аргументе који нису баш прихватљиви.

Ако теби ништа не значи, не треба ти било каква "исписница".

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Prvo, treba da naučiš osnovnu kulturu dijaloga. A to znači između ostalog da ne vređaš sagovornike, pa čak ni onda kad se oni ne slažu sa tobom. Drugo, da naučiš da daješ direktan i argumentovan odgovor, a ne da pričaš priče i lečiš komplekse.

Zatim, ja sam Hrišćanin, i zadovoljan sam svojom verom i svojim odnosom prema Bogu, ne trebaju mi saveti po tom pitanju nisam to tražio, niti sam u vezi toga reagovao svoim komentarom

Ja sam samo govorio hipotetički, jer sam pratio vaše odgovore na postavljeno pitanje, i nisam bio zadovoljan odgovorima i vašim tumačenjem crkvene prakse, jer znam da su komentari lični stavovi pojedinaca a ne zvanični stavovi crkve.

Ne trebaju mi tvoja uputstva kome da odem, svakodnevno dolazim Hristu, sa njime razgovaram i sa njime se savetujem, što bi svakako i tebi preporučio da pokušaš!

Шта ћу кад сам пун комплекса, па долазим овде да бих био неко и нешто, кад већ не могу у стварном животу, а нетолеранција вероватно долази од мањка образовања.

А што се конкретног поста тиче, врло јасно сам образложио због чега нешто не може, користећи аргументацију удружења познатијег као "Атеисти Србије", јер су они и лансирали те глупости. То удружење је иначе врло неомиљено на овом сајту због низа глупости и инцидената које су изазвали.

Тако да сви ови одговори на предметно питање нису били неразумљиви, него ти не разумеш материју, што су две потпуно различите ствари. А било би добро да пре приступања омаловажавању нечијих аргумената покушаш да схватиш у чему се састоји суштина одговора. Одговор је био намењен тачно ономе ко је питање поставио, јер дуже време овде комуницирамо.

Уколико сам те увредио, заиста се извињавам, није ми била намера, мислио сам да си један од провокатора којих је сајт пун (тим пре што си нов овде). Уколико се задржиш на сајту, видећеш и секташе и артемијевце и атеисте овде, и видећеш да са њима не вреди разговарати другачије, јер не долазе да разговарају, него да провоцирају и намећу своје погледе на свет.

Дакле, опрости за сваку реч коју си примио као увреду и добродошао на сајт.

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1339197759' post='655389]

него, хајде спрдње ради контра питање: ако је бити атеиста и убеђење, а имате и удружење, јел имате чланске карте као неки вид крштеница па издајете ли и поништење чланских, иако је никад нисам подигао, пошто бих желео да ми издате уверење да ме се одричете и признајете да сам сад верник? :)

није ми проблем ни да ми измерите веру неким верометром, уколико поседујете тако нешто, или да прођем и тестирање или неко попуњавање документа које би ми то омогућило :)

сигуран сам да морате да ми изађете у сусрет, пошто знам да имате удружење и да се не окупљате само ради убеђења већ сте организовани у борби против Цркве ;)

не би ми био ни проблем да платим, али неку разумну суму од 0 динара пошто ми толико кошта душевни мир :D

Kad već kažeš da nazvati neku izjavu glupošću ne treba da vređa čoveka, evo usudih se i ja da tvoj post nazovem glupošću. Pustio si mašti na volju pa mlatiš, mlatiš...Veze to nema ni sa onim što sam ja komentarisao, ni sa mnom kao ličnošću. Vidim iz tvoje slike da si malo nezgodna ličnost, pa ću u buduće ignorisati tvoje postove. Molim te, učini i ti to isto sa mojim komentarima.

Подели на овим сајтовима

Ono što sam ja imao na umu je procedura kroz koju je prošao Artemije - dobio je privilegiju da mu ekumenisti i novotari ne pevaju nad pločom kad umre.

Zamisli sad umre neki ateista i porodica traži religiozni obred. Umesto da Crkva proveri u registru i kaže "ne može, ovaj je nekrst", oni bi izvrišili obred. Jasno je da ateista nema ništa od toga (jer je mrtav), ali bar da se toliko ispoštuje.

руку на срце, могао би имало поштовања да искажеш ако иоле очекујеш исто.

нешто си ти помешао, није отац Артемије ван Цркве ... још увек барем, тако да има право на опело.

умре атеиста, и ако је крштен има право на опело, уколико није - нема. под условом да није анатемисан или тако нешто, јел.

Подели на овим сајтовима

Шта ћу кад сам пун комплекса, па долазим овде да бих био неко и нешто, кад већ не могу у стварном животу, а нетолеранција вероватно долази од мањка образовања.

Verujem da bi bilo bolje za tebe da si propustio priliku da se pohvališ, to bi značilo da stičeš skromnost, krotost, kao jedan od rodova Duha. Nije dobro da ovde mašemo diplomama, znaš, na forumu smo svi ravnopravni...

А што се конкретног поста тиче, врло јасно сам образложио због чега нешто не може, користећи аргументацију удружења познатијег као "Атеисти Србије", јер су они и лансирали те глупости. То удружење је иначе врло неомиљено на овом сајту због низа глупости и инцидената које су изазвали.

Ja sam se tek pre par dana uključio na forum, i zaista nisam stigao, a nisam ni smarao neophodnim da sve postove od početka detaljno izučavam. Naišao sam na interesantno pitanje, i počeo prvo od tome da razmišljam, a kasnije i da napišem komentar. Pitanje mi se učinilo logičkim, hteo sam da se pozabavim njime. Čuo sam sa udruženje ateista Srbije, ali ništa konkretno o njima, ni o incidentima koje pominješ.

Smatraš da si jasno obrazložio zbog čega ne može, ali ja mislim i dalje da se svakome koji traži treba izdati nekakav dokument da se svojevoljno ili kako god, isključuje iz crkve. Drugim rečima, stanje u administraciji crkve treba da odgovara realnom stanju na terenu.

Znam ja da se ne može poništiti obred krštenja, ako je neko na primer napustio SPC, i otišao u Jeohovine svedoke, ili Evangeliste ili neke druge, zašto ga još smatrati i voditi kao člana SPCa? Zapis o njegovm krštenju svakako ostaje u crkvi, ali zajedno sa njime i sa drugim dokumentima može da stoji i zapis o njegovom odricanju od crkve, ili isključenju od strane crkvenog tela i sl. Dakle tu opciju je moguće pa čini mi se i potrebno uspostaviti.

Тако да сви ови одговори на предметно питање нису били неразумљиви, него ти не разумеш материју, што су две потпуно различите ствари. А било би добро да пре приступања омаловажавању нечијих аргумената покушаш да схватиш у чему се састоји суштина одговора. Одговор је био намењен тачно ономе ко је питање поставио, јер дуже време овде комуницирамо.

Ako je odgovor bio namenjen nekom drugom trebalo je da se "zakačiš" na njegov post a ne na moj komentar. Sve ono što je odgovor na moje razmišljanje smatram pre svega upućenim na moju adresu, to mi je logično.

Уколико сам те увредио, заиста се извињавам, није ми била намера, мислио сам да си један од провокатора којих је сајт пун (тим пре што си нов овде). Уколико се задржиш на сајту, видећеш и секташе и артемијевце и атеисте овде, и видећеш да са њима не вреди разговарати другачије, јер не долазе да разговарају, него да провоцирају и намећу своје погледе на свет.

Nema problema, u redu je, i ja kao nov na forumu još nisam shvatio atmosferu, ton koji je poželjan za raspravu, možda sam se malo zaleteo.

Ne znam na kog misliš kad kažeš sektaše, nije dobro, nije bratski i hrišćanski, pripadnicima manjinskih verskih zajednica lepiti tako uvredljive etikete. Nije mi poznato ko su artemijevci, već ako nisu simpatizeri vladike Artemija, ni za šta se zalažu.

Provokacije nisam voleo nikad, nisam nikad bio sklon tako čemu, a najmanje od kako sam postao hrišćanin. To mi nimalo ne treba, samo sam raadoznao i razmišlljam svojom glavom. Protiv provokatora ja primenjujem ignorisanje, to mi je nekako prihvtljivije nego spuštanje na njihov nivo. U prakse se pokazalo da je imalo i te kakvog efekta.

Дакле, опрости за сваку реч коју си примио као увреду и добродошао на сајт.

Hvala, hvala, sad se već bolje osećam!!!

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Ali ja ne bih voleo da neko ima taj argument da ja nisam punokrvni nekrst i da ja ne mogu biti ateista zato što sam poliven vodom kao beba. Najčešće roditelji (ne samo moji) vole da potežu ovaj argument.

шта да ти кажем, то ти је ко тетоважа - не пере се :D

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

мало ти фали смисла за хумор, јелда? :D

извини што те питам, ал које деноминације си хришћанин пошто ми је мало чудно како пишеш о неким стварима :)

Подели на овим сајтовима

Ali nijje odgovoreno direktno, jasno i glasno, nego je pričano sve i svašta na račun onoga ko to zahteva, ili same ideje da se tako nešto uspostavi. Mešani su pojmovi, i uloge u tom činu. Nije čini mi se ni onima koji pišu jasno šta je Božje delo tu, šta je udeo crkve, a šta je pravo i želja pojedinca. Koliko znam, Bog poštuje našu slobodnu volju. Mi kao njegova stvorenja bi trebali da sledimo njegova uputstva i da se ugledamo na Njega. Izuzetno je bitno da li se ljudi krštavaju svojom voljom. Krštenje je neka vrsta ličnog zaveta sa Bogom koji obavlja crkva. Ako neko neće da ostane u zavetu, mora mu se dozvoliti da izađe, utoliko pre ako nije svojom voljom ušao u zavet, već su to umesto njega učinili njegovi roditelji.

Naravno da većina ljudi nije zainteresovana za tvz raskrštenicu, oni ovog puta nisu tema. Pojedinci jesu, i crkva kao što je zainteresovana za krštenje, treba da se pozabavi i onima koji žele da dobiju zvanični dokument da ne pripadaju crkvi, ma koja to crkva bila, govorim uopšteno, govorim o principu.

мислим да ти је лепо уназад објашњено колико Бог поштује слободну вољу, а колико и сам Бог неповратно поштује дар који је дао толико да се икоме не излази у сусрет да се прање од греха поништава. и то је само један од проблема, да не улазим у дубиозе који неће људи ни схватити и требаће ми месец дана да објасним.

нико никог не задржава уколико жели да иступи из заједнице верника, па и да се бори против Цркве или Бога, ал раскрштеница није технички проблем већ суштински.

тако да не само да не може, него и ако би неком пало на памет да издаје такав документ - потире поенту постојања Цркве.

Подели на овим сајтовима

Kad već kažeš da nazvati neku izjavu glupošću ne treba da vređa čoveka, evo usudih se i ja da tvoj post nazovem glupošću. Pustio si mašti na volju pa mlatiš, mlatiš...Veze to nema ni sa onim što sam ja komentarisao, ni sa mnom kao ličnošću. Vidim iz tvoje slike da si malo nezgodna ličnost, pa ću u buduće ignorisati tvoje postove. Molim te, učini i ti to isto sa mojim komentarima.

е, леба ти :D

ма ко се теби лично уопште обраћао? :D

сем тога, видиш ли да је упућено атеистима? :)

пс. нећу, свиђа ми се како реагујеш ;)

Подели на овим сајтовима

Već je odgovoreno, da se čin sv. Krštenja ne može poništiti, ali se može službeno ispisati iz Crkve.

Službeni stav Crkve za katolike na egleskom:

http://www.vatican.v...ormalis_en.html

врло занимљиво ...

да извине браћа римокатолици, ал имам пар запажања и врло директних питања и закључака.

морам признати да ово имплицира пар ствари, ако сам добро схватио:

- верник је на неки начин члан, грађанин или сличан статус у РКЦ па може и да добије написмено да неко више није одговоран за њега или је уствари де факто епитет неког црквено-грађанског суда који је утврдио у присуству (у одсуству?) да је одређена личност чинила одређена дела према којима се суди личности да је сад и званично ван Цркве (отпадник, јеретик, престао да верује), спасења или шта год то већ подразумева.

- оно што је очигледно изостављено у документу је да не пише какве, и да ли, даље последице подноси та личност у очима РКЦ. практично, ово је на ивици екскомуникације и анатеме, зар не?

- да ли личност мора да се правда и да ли ово својом вољом покреће, или то чини РКЦ (свештеник, верник, неки трећи тужитељ) у нечије име?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...