Trifke Написано Мај 4, 2014 Пријави Подели Написано Мај 4, 2014 Hvala brate Dejane blagodarim od tebe mi je to sigurno plus kod Gospoda Sveti Teofan Zatvornik nas je ucio kako da prepoznamo prelescene: "Um pravoslavni ne mudruje vec samo izucava i usvaja gotovu datu mu Svetom Crkvom istinu,prihvatajuci je sa punom pokornoscu i poboznoscu,bojeci se da doda ili da ispusti neko slovo iz vec odredjenog nacina ispovedanja vere. Um prelesceni(nemacki) samo mudruje,kod njega nema norme vere i on je jednako trazi;on se ne poduhvata izucavanja vere vec izmislja i postrojava i cak postrojivsi ne umiruje se jednom zauvek nego jos trazi i izmislja ne zadovoljavajuci se nadjenim.Kao sto kavgadziju svrbe pesnice,a brbljivca jezik tako i prelescenog svrbi mozak i ne da mu mira.Duh novotarija i neprestanog inovacenja cini sustinu ovakvog prelescenog duha. A pravoslavni um izucivsi i usvojivsi istinu,pociva u njoj i nasladjuje se sozrecenjem njenog bozanskog lika. Kako prepoznati u kojim spisima je um prelesceni a u kojima pravoslavni: Cim se negde gradi teorija ili neki levi pogled na nesto i potom se takvom pogledu prilagodjavaju mesta iz Svetog Pisma,onda se tu radi o prelescenom stavu i spremnosti da se Bozansko potcinjava ljudskom.Dalje,gde nema jednostavnosti u mislima i recima vec su prisutni nekakvi mudrijaski izrazi i pojmovi,tako da um ne moze da shvati o cemu je rec,onda znajte da je ovde prelesceno ustrojstvo uma,koje ne nagovestava nista dobro. Pravoslavna istina je jednostavna,jasna razumljiva cak i maloj deci.Ko je razume i prima srcem taj govori uvek prosto bez umnih i verbalnih lukavstava. Prelesceni um je zakukuljen mracan i zamrsen i ako se gleda na njega sa strane-onda se cini da se takav prelesceni um udubljuje,dok on u stvari ide po povrsini i okolisa,ne doticuci se same sustine istine. Je li za salu-hiljadu godina stoji nepomicno ovo Pravoslavlje i ono je od pamtiveka jedno te isto! je li opasno bogosloviti po prelescenom umu?Ovde obrati paznju na to da podpadas pod kletvu koja je odredjena saborima,19 to pravilo sestog vaseljenskog sabora glasi da: Bozansko Otkrovenje ne sme biti objasnjavano drugacije,do po izlaganju ucitelja crkve,zadovoljavajuci se njime vise nego sastavljanju svojih sopstvenih tumacenja,da ne bi dosao u opasnost od odstupanja od istine.Dakle,ko unosi u oblast Bozanskih istina svoje licno mudrovaje,taj se podvrgava kletvi koja je izrecena onima koji se ne drze ovakvog opredeljenja" Sveti Teofan Zatvornik Bas te lepo opisa ovaj tekst. Lepa samokritika! :good2: "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nebojš.a Написано Мај 4, 2014 Пријави Подели Написано Мај 4, 2014 Bas te lepo opisa ovaj tekst. Lepa samokritika! :good2: Jel ti beše onaj što je smirenoslovio neprekidno. Pa kud se dede to smirenje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
R.Žiskar Написано Мај 4, 2014 Пријави Подели Написано Мај 4, 2014 За Србе православце је карактеристично да праве спискове туђих грехова... Какав диван дан, Богу хвала, да се слажем са свима! Тако је, Србине православче! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Мај 4, 2014 Пријави Подели Написано Мај 4, 2014 Jel ti beše onaj što je smirenoslovio neprekidno. Pa kud se dede to smirenje. Cekam da me ti pocis smirenju brate posto vidim da ga imas na pretek. "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
jassmina Написано Мај 4, 2014 Пријави Подели Написано Мај 4, 2014 Cekam da me ti pocis smirenju brate posto vidim da ga imas na pretek. Za pocetak malo iskuliraj sa raspravom i citaj sto vise mozes, po 10 puta na dan himnu ljubavi,mozda shvatis da je: Ljubav dobra,ne nadima se,ne gordi se,ne trazi svoje ne odgovara,sve veruje sve trpi i svemu se nada ... pa onda polako pocni da vezbas ako i on hoce onda sa njim zajedno hahahahah Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Мај 4, 2014 Пријави Подели Написано Мај 4, 2014 Za pocetak malo iskuliraj sa raspravom i citaj sto vise mozes, po 10 puta na dan himnu ljubavi,mozda shvatis da je: Ljubav dobra,ne nadima se,ne gordi se,ne trazi svoje ne odgovara,sve veruje sve trpi i svemu se nada ... pa onda polako pocni da vezbas ako i on hoce onda sa njim zajedno hahahahah Jeli pa nisam znao da je to tako jednostavno. Eto odkako si se ti ovde pojavila ja se svacemu naucih. Ako budes duze ostala na ovom forumu mozda se i posvetim, pod uslovom da me predhodno ne spalis na nekom trgu kao jeretika. "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
LISA Написано Мај 4, 2014 Пријави Подели Написано Мај 4, 2014 Jeste li vi culi za onu: "ko se bije - taj se voli!" Trifke је реаговао/ла на ово 1 "Обратио си плач мој у игру мени, растргао си врећу (туге) моје, и опасао ме весељем." (Пс. 29.12) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зорица Бубало Написано Мај 4, 2014 Пријави Подели Написано Мај 4, 2014 Представници највише јерархије Руске Православне Цркве изразили су сумњу у то што верници праве спискове грехова и потврдили су да то није карактеристично за православно предање. "Православље има духовни, богослосвки и пастирски став према греху што не подразумева било какву стриктну и одређену регулативу и уредбе. Да ли су спискови заиста потребни?" Ово је изјава оца Игора Вижанова, секретара Одељења за спољне послове Руске Православне Цркве. Овом изјавом отац Игор је реаговао на новообјављени (2008. год.) ватикански списак традиционалних смртних грехова, који су допуњени са још седам нових сагрешења која су у вези са епохом глобализације: генетска модификација, експерименти на људима, уништење природне средине, друштвена неправда, осиромашење других (својих ближњих), наношење повреда и дрога. Отац Игор је нагласио да Западно Хришћанство има потребу да класификује чак и духовне ствари, а Источно Хришћанство није никада користило такве ригорозне мере или духовна упозорења. Несумњиво је да Православље и православна пракса именује и смешта на своје место сваки грех, и бави се конкретно сваком особом. То наравно, како о. Игор истиче, не значи да је Православље индиферентно према политичким и друштвеним приликама. Врло је значајан закључак о. Игора, да ниједан грех није друштвени или политички, већ духовни догађај, у коме се личност супротставља Божјој вољи и Његовим заповестима. ИЗВОР Не могу сада да читам све коментаре. Можда је неко и написао. Али баш сам скоро била у Витовници и делили су потсетник за исповест. У Рукумији је стално на дохват руке. Мислим да је то исповест по митарствима. У суштини и није лош пошто када се неко духовно пробуди у каснијим годинама и не зна шта све треба да исповеди. Тачније мисли ако није никог убио да је безгрешан. Но слажем се да има превише детаљисања. Што може многе и да уплаши. Најбоља би била нека средина. Ако смо упорни у тражењу и куцању Господ ће нам отворити врата и привести нас Њему. Било кроз неког свештеника, човека из околине или из неке књиге коју читамо. Наше је да се трудимо и сигурно ћемо пронаћи одговор. Наравно ако пажљиво посматрамо и ослушкујемо. Дијана. and Nebojš.a је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vasa L. Написано Мај 4, 2014 Пријави Подели Написано Мај 4, 2014 Mene je uvek pogled na korice knjige "Lestvica" Svetog Jovana Lestvicnika asocirao na mitarstva, tu je Gospod, tu su angeli kao i demoni a tu s i ljudske duse koje se teskom mukom uspinju ka nebu. E sad sto se to nekom nesvidja smatrajuci upravo to za jeres, njegov problem. Ova freska se ne moze tek tako prekreciti novim bogoslovljem, uvek ce da probije malter i pokaze se u punoti i Istini. jassmina and Дијана. је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Мај 4, 2014 Пријави Подели Написано Мај 4, 2014 Mene je uvek pogled na korice knjige "Lestvica" Svetog Jovana Lestvicnika asocirao na mitarstva, tu je Gospod, tu su angeli kao i demoni a tu s i ljudske duse koje se teskom mukom uspinju ka nebu. E sad sto se to nekom nesvidja smatrajuci upravo to za jeres, njegov problem. Moze tebe da asocira nasta hoces ali ta ikona je nastala kao ilustracija Lestvice Sv Jovana Lestvicnika i mije nikada imala veze sa nikakvim mitarstvima. "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Мај 4, 2014 Пријави Подели Написано Мај 4, 2014 Мислим да је ова лествица којом се пењемо у току живота, а не кад испустимо душу. А демони нас стално ометају да се пењемо том лествицом, тј. напредујемо у врлини. Е сад, мислим да има нових православаца који мисле да демони не постоје, то је већ нешто треће.. Deki992 and Trifke је реаговао/ла на ово 2 Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nebojš.a Написано Мај 4, 2014 Пријави Подели Написано Мај 4, 2014 Moze tebe da asocira nasta hoces ali ta ikona je nastala kao ilustracija Lestvice Sv Jovana Lestvicnika i mije nikada imala veze sa nikakvim mitarstvima. I to je sad tako samo zato što ti tvrdiš da je tako, jel? Ajmo na tvoj način: Možeš ti da misliš šta hoćeš ali ta ikona je nastala kao ilustracija mitarstava - da li je sad to što sam rekao u rečenici tako samo zato što sam izrekao tu rečenicu? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vasa L. Написано Мај 4, 2014 Пријави Подели Написано Мај 4, 2014 Dzabe krecite, ova fresko kompozicija se moze tumaciti sa svih strana, kao i sve, kome kako odgovara. Svakako da ima elemenata usporedbe sa mitarstvima i potonjim prelaskom u zagrobni zivot. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Мај 4, 2014 Пријави Подели Написано Мај 4, 2014 I to je sad tako samo zato što ti tvrdiš da je tako, jel? Ajmo na tvoj način: Možeš ti da misliš šta hoćeš ali ta ikona je nastala kao ilustracija mitarstava - da li je sad to što sam rekao u rečenici tako samo zato što sam izrekao tu rečenicu? Porasces ti jednog dana dete moje! "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gaggia Написано Мај 4, 2014 Пријави Подели Написано Мај 4, 2014 u prilog ovako smrtno ozbiljnoj temi - ko se zenio nije, tesko da je poznao mitarstva Sasa Kolbas, Deki992, jassmina and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука